Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 13. september 2015

Sensommer i haven

Mobilkameraet har været på arbejde i den forgangne uge, og det er nok godt, for i dag er det gråt, vådt og efterårsagtigt. Jeg er spændt på, hvordan haven ser ud i morgen efter den megen regn i dag.
Den pudderduftende Austinrose St. Swithun svigter mig ikke.
Den remonterer fint og får smilet frem.
Den historiske mosrose Salet er også på vej med et fint efterårsflor. Selvom dette er en nem og sund rose, er jeg næsten sikker på, at disse knopper som jeg tog billede af for et par dage siden, ikke har klaret det meget våde vejr i dag, for kronbladene er tynde og tåler dårligt vådt vejr.
En anden nem og god Austinrose er Hyde Hall, som ses her med Phlox paniculata Hesperis i baggrunden. Jeg er ikke en god fotograf, og det bliver ikke bedre af, at jeg tager de fleste billeder med mobilen. En af de irriterende ting er, at jeg aldrig kan få lilla og violette blomster til at se "rigtige" ud på fotos. Hesperisen her har i virkeligheden den mest yndige violette farve.
Phlox panicualata Fujiyama. Jeg har en skov af disse omkring mit lille vandhul. 
Jeg fik denne phlox forærende af en veninde, og jeg er ikke helt sikker på navnet, 
men den ligner den, som hedder Laura.
Hortensiaerne i Det Syrlige Bolche, som er et hjørne af haven, hvor alle planter står i krukker, ser stadigt godt ud. Her er det Hydrangea Magical Season Amethyst og i baggrunden lillesøsteren til Limelight: Hydrangea paniculata Little Lime.
Hydrangea paniculata Little Lime kaster sine bløde arme rundt om alle de omkringstående krukker.
Her er en anden paniculata. Hydrangea paniculata Early Sensation. Den er opstammet og står i krukke på 4. eller 5. år. Det meste af sommeren har den cremefarvede skærmblomster, som blomsten i nederste højre hjørne. På denne årstid skifter "de gamle" blomster farve til gammelrosa.
Endnu en paniculata. Nemlig Vanille Fraiche. Også denne starter med cremefarvede blomster, som bliver lyserøde på denne årstid. Det skal siges, at den ikke er så god til at holde hovederne oppe, så den får hjælp af et Dalby-stativ, som er beregnet til en lille klatrerose, der blev plantet denne sommer, så den er stadigt en undermåler. I øvrigt en skøn rose, som jeg forventer mig meget af.
Jeg har mange flere hortensiaer, men vil slutte af med Hydrangea Ayesha, som stod i krukke de første 2 år. Sidste efterår plantede jeg den ud i et bed, og pokker tog ved den. Den står mellem nogle rosenbuske, og får derfor ikke så meget sol, men det er den åbenbart ligeglad med. 
Bortset fra at den i år startede ret sent med blomstringen.
Den er da skøn. Jeg er helt stolt af mig selv over, at jeg ikke har købt flere hortensiaer i år. Jeg kan ikke klemme flere ind. Det er kun denne og Vanille Fraiche, som står i bede. 
Alle de andre står i krukker, hvilket de klarer fint.
Hindbær Autumn Bliss. Det er herligt at kunne hapse lidt mundgodt. 
Disse hindbær smager utroligt godt. Det gode ved efterårshindbær er bl.a., at de ikke har orm. Denne store busk står i en meget stor zinkpotte på 2. år.

22 kommentarer:

 1. ja, efterårshindbærrene er et fund, store og sunde og velsmagende.Utroligt så mange hortensier du har i krukker. Det ser smaddergodt ud, men må da også kræve en del vandingslogistik.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er såmænd ikke så slemt. Jeg har jo rigtig mange krukker i almindelighed. Det skal nok være 70 - 80 stykker i år. Eller flere. Jeg har ikke tal på dem. Sidste år talte en havenabo 100 stk. Så jeg skal jo ud med vandslangen alligevel.

   Slet
 2. Skønne billeder af dejlige blomster. Det ser godt ud i din have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vivi. Det er med at nyde det, inden saksen for alvor skal på arbejde (så man kan komme til at lægge løg ;-))

   Slet
 3. Jeg er da vild med dine hindbær mums må jeg sige..god søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skulle bare vide, hvor godt de smager! De når aldrig op i køkkenet :-)

   Slet
 4. Hej Nette.Dejlige billeder fra di lille have.Og Hortensia og roser kan man slet ikke få for mange af.
  Har også en del i krukker.................og lige nu behøver vi vist ikke at bekymre os over at vande.Men har haft travlt efter jeg kom hjem fra Nice med at få haven op at stå igen.
  Er vild med din hvide floks............den er bare så smuk.
  Og efterårs hindbær har jeg også indført i min have .............så nu ryger de almindelige ud.
  Rigtig god søndag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Flere af mine krukker var så knastørre i går, at jeg vandede. Bladene danner ofte en paraply, således at der ikke kommer så maget vand ned til rødderne. Sååååå......

   Slet
 5. Kære Nette jeg synes, at det er vidunderlige billeder selvom, at de er taget med mobil. Jeg glæder mig til min St. Swithun bliver så blomsterrig som din. Meget smuk i farven. Er også vild medalje dine hortensia, sikke en variation der er i dem, skønt! Hvor var det godt medlidenhed regn, jeg har måtte vande krukker i et væk. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tog et par år Tina ;-) Jeg er en utålmodig sjæl, og kommer derfor ofte til at købe for meget og for mange. Når så det får fat, får jeg problemer. Nå. Saksen er opfundet.

   Slet
 6. Sikken en frodighed Nette - jeg bliver helt misundelig.
  Dine floks er da helt fantasiske, og jeg ved at min mand ville blive noget misundelig hvis han så dem SÅ flotte.
  Mange havehilsner Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg gør nu ikke noget særligt ved phloxene, og tænker faktisk at jeg burde dele dem i år, men det tvivler jeg på kan lade sig gøre i år. De får en smule npk et par gange om året, ellers intet. Noget med tiden.

   Slet
 7. Hej. Jeg synes, dine billeder er rigtig gode:). Hvor er der meget frodighed og blomsterrigdom hos dig. Du har godt nok mange hortensiaer og den ene er flottere end den anden. Jeg er imponeret over, at du husker deres navne. Fantastisk at de trives så godt i krukker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen tak for det. Farverne er ikke helt, som de burde være, synes jeg. Mht. navnene har jeg nu også et par hortensiaer, som hedder Noname :-)

   Slet
 8. Vackert som vanligt hos dig!! Härligt att du stod upp för vår allas trädgårdsikon Claus Dalby. Bra gjort! Go girl! Allt gott Mari

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mari, trädgårdsikonet havde ikke fortjent den medfart, og det måtte jeg gøre opmærksom på. Desuden afskyr jeg den form for mobning.

   Slet
 9. Dejligt med en update på dine hortensia - du har så mange smukke og det er vildt imponerende at de klarer sig i krukker på den måde.
  Floksene er nu også flotte :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tak Ulla, men du ved jo nok godt, at det er et kæmpearbejde. Det kan dog ikke være anderledes.

   Slet
 10. Jeg elsker dine billeder! Den syrlige hortensia med hindbærsmag er mundvandsdrivende :-)
  Mine Autumm bliss er lige røget på genbrugen - de har i 2 år smagt af petroleum. De lækre gule i rækken ved siden af, fejler intet.
  Hold da op for en flok phlox - imponerende! Jeg kan desværre ikke tåle lugten, så de krydser ikke min havelåge - men beundre dem hos andre, gør jeg gerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dog mærkværdigt, at dine Autumn Bliss ikke smagte, for selv for ikke-hindbærelskere, er netop dette bær vidunderligt dejligt. Synd at du ikke kan tåle duften af phlox, for der findes så mange skønne. Der er flere phlox sorter, som netop minder i blomst om den hortensia, du har bemærket. De kalder på mig, men jeg kan ganske enkelt ikke presse dem ind. Har netop tænkt på, at jeg sådan håber, at jeg får tid til at tynde ud i både dit og dat i mine bede, for jeg er nødt til at gøre noget for at opretholde balancen.

   Slet
 11. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 12. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!