Haven

Haven
En lille have på 200 m2

MINE KLEMATIS

Klematis

Da min have er lillebitte - kun ca. 200 m2 - og da jeg forsøger at lave den lille plet om til en blomsterjungle, er det vigtigt at udnytte haverummet i højden. 
Derfor har jeg købt en del klatreplanter: 
Klatreroser, kaprifolier, vedbend, diverse klatrende sommerblomster og ..... klematis. 

Gruppe 1

Klematis tilhørende gruppe 1 skal ikke beskæres.
Med mindre de er blevet til kæmpemæssige uregerlige vildbasser.
De blomstrer på sidste års vækst, og klipper vi det af, ja - så får vi ingen blomster det år.
Det er den gruppe af klematis, som blomstrer tidligst. 
Jeg har ikke så mange af denne type.Dette er Montana Fragrant Spring. Den dufter meget let af vanille, men ikke meget.
Jeg har flyttet den 3 gange siden 2009.
Den er faldet godt til her i et halvmørkt hjørne mod nord,
hvor den i løbet af blot et par år er blevet meget blomsterrig

Dette er også en Montana. Og faktisk slet ikke min. Hvad gør den så i min have?
Den  tilhører min havenabo Gro, som har plantet den op ad et hegn på 1,80 m,
og det er jo ikke meget for en Montana, som kan æde kæmpetræer, hvis den har lyst.
Den er derfor klatret ind til mig på mit sorte hegn, hvor den er mere en velkomme.
Jeg tror, at den blot hedder Montana Alba, men det er jeg ikke helt sikker på.
Jeg har sat stålwire op til den i 4 niveauer, da den vælter ind over hegnet.
En smuk og meget frodig klematis.
Jeg har faktisk endnu en tidlig klematis. Det drejer sig om den dobbelte lyserøde Broughton Star.
Den har også levet en lidt omtumlet tilværelse hos mig, for jeg kom til at klippe den over i et frådende skvalderkålsangreb det første år (2012). Egentligt smed jeg den blot ned på jorden i et nyt bed (oven på jorden) med henblik på at smide den ud, men inden jeg nåede det, så jeg, at den skød fra bunden, så nu er den plantet på et hegn mod nord,
hvor den står sammen med klatrerosen Arvensis Splendens.

Billede af Pink Flamingo lånt fra nettet, Royal Horticultural Society.
I sommeren 2013 købte jeg ligeledes 2 stk. Pink Flamingo,
som forhåbentligt kommer til at blomstre første gang i foråret 2014.
Den ene er sat på et rionet ind mod min havenabo, den anden står i et bed i et Dalby stativ.
Opdatering Pink Flamingo foråret 2016:
Begge eksemplarer er forsvundet, selvom vi har haft en mild vinter
Alpina Stolwijk Gold kom til i april 2015. Jeg er betaget af det lysende grønne løv, og har tænkt mig, at denne klematis skal stå i krukke i mit skyggehjørne.


Det er med andre ord ikke for selve blomsternes skyld, at jeg købte den. På disse fotos er de pyjamasblå, men jeg synes nu, at de er mere ovre i den lyslilla tone i virkeligheden.
Opdatering maj 2016:
Alpina Stolwijk Gold står i en meget stor krukke med hjemmelavet stativ af 6 mm rundjern og bliver ledt op i et hjortetakstræ. Den har stået ude hele vinteren uden dække. Den farer af sted, og har mange blomster. En skøn klematis.
Clematis koreana x macropetala Propertius
Købt i maj 2016 i stedet for Pink Flamingo som ikke gad bo hos mig. Jeg håber meget at denne skønhed finder sig til rette, for den er yndig og elegant.

Gruppe 2
Klematis i denne gruppe blomstrer på sidste års tilvækst, så også her skal man holde saksen i ro. Sidder der noget vissent, kan man forsigtigt klippe det af, men jeg har holdt fingrene fra min eneste gruppe 2 klematis. Det er den fantastiske Prinsesse Alexandra, som er frembragt af danske Flemming Hansen. Gruppe 2 klematis blomstrer senere end gruppe 1. Typisk i juni måned og måske igen senere på sommeren med et mindre flor.
Jeg har plantet en på hver side af en rosenportal sammen med 2 roser ved navn Madame Alfred Carrière. Det er en skøn klematis, men jeg synes ikke, at den vokser specielt hurtigt.

Gruppe 3

Denne gruppe klematis skal beskæres ned til ca. 10-15 cm i jan - feb, da de blomstrer på samme års vækst. På denne måde kommer de til at blomstre helt nede fra. De blomstrer sidst på sæsonen. Typisk i juli, - august - september.
Jeg har 2 Hagley Hybrid. Den ene står som her i et Dalby stativ fra Bilka sammen med klatrerosen Awakening (som jeg også varmt kan anbefale). Jeg har desuden sat den på et rionet mod min havenabo, Gro, som på dette net har sat rosen Constance Spry.
Comtesse de Bouchaud står også på nettet mod havenaboen. Den er meget smuk, men fylder endnu ikke så meget, som jeg havde håbet. Den blev plantet i 2012, så den er ganske vist ikke så gammel endnu.
Billede af Margareth Hunt lånt af Allt om Trädgård.
Den står lige ved siden af komtessen. De blev plantet samtidigt i 2012,
og den fylder heller ikke så meget endnu. 
Jeg drømmer om, at hele rionettet mod havenaboen bliver en eksplosion af klematis.
Derfor står der også en klematis Texensis Princess Diana.
Den kom langsomt fra start i 2013 (plantet i 2012), og jeg troede den var død i den hårde vinter, men lige pludseligt tog pokker ved den, og den voksede over 2 meter.

Staudeklematis

Jeg har en enkelt staudeklematis, som skal beskæres ligesom gruppe 3. 
Dvs. den skal klippes ned til 10 -15 cm i jan - feb.
Integrefolia Rosea
Den har stået i en stor krukke med stativ de sidste par år. Det har den klaret fint.

Neva fra Poulsen Rosers Boulevard Collection kom jeg til at købe i sommeren 2014, hvor den netop var kommet på markedet. Den skulle være vinterhårdfør og blomstre lystigt hele sommeren i modsætning til gruppe 1, 2 og 3, som hver har sin blomstringstid. Den skulle tillige være helt perfekt til en stor krukke. Den skulle blomstre fra bunden og op, og man skal holde saksen fra denne klematis, som kun bliver ca. 1 meter i højden. jeg er spændt på, hvorledes den arter sig, når vi når til forår/sommer 2015.

12 kommentarer:

 1. Også fantastisk klematis side, hvor er de flotte alle sammen. Jeg har ikke så stor held med mine, kun en Warsarwa Nike står flot. Gør du noget specielt ved dine?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tina, jeg behandler dem - næsten - som roser. De skal plantes dybt og have masser af guf og vand. Og lige som når det gælder vanding af roser, er sjatvanding = pjatvanding. Faktisk SPARER du vand, når du vander godt igennem hver gang. Så behøver du ikke vande helt så ofte. Når de er veletablerede altså.

   Slet
 2. Jeg drømmer om en Montana Alba som din nabos. Har du nogen billeder af den langt fra?
  KH Linda - www.mrsdahl.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg sætter et billede ind i indlægget fra i dag. Håber det hjælper dig.

   Slet
 3. Super side du har fået lavet om clematis Nette. Jeg må vist også se at få lavet en side om mine clematis så jeg ikke kommer på det samme arbejde som med roserne ;o)
  Mine klematis nåede ikke at blomstr sidste år, må jeg låne nogle billeder hos dig af Alexandra og Montana ?
  Kh Linda

  SvarSlet
 4. Hej Nette.
  Den der Neva måtte jeg også have sidste år og hvor er jeg spændt på at se om det holder den er vinterhårdfør :o)

  SvarSlet
 5. Christina Christensen10. juni 2017 kl. 15.31

  Hej :)
  Sikke en fin gennemgang af klematis.
  Jeg er ikke så havekyndig - jeg overvejer et hegn af rionet ind til naboen. Men jeg er lidt i tvivl om tætheden af klematis uden for "sæson" - jeg kunne godt tænke mig et hegn der var lidt grønt hele året rundt. Kan du fortælle lidt om hvordan de ser ud efterår og vinter?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christina

   Jeg ville aldrig selv sætte klematis på et riohegn mod en nabo, da de slet ikke dækker for indkig om vinteren, og heller ikke nødvendigvis lukker helt af. Jeg har selv et rionet på ca. 8-10 meter på den ene langside mod en havenabo. Her har jeg valgt at sætte hedera helix (vedbend). Det er stedsegrønt, og lukker fuldstændigt af både sommer og vinter. Du kan så vælge at plante klematis ind i mellem, således at du får en blomstrende grøn væg. Som med alt andet skal du være over det med vand og gødning det første år eller to. Dernæst skal du passe på, at det ikke breder sig over jorden til bedet, men det regner jeg ikke for noget.

   Slet
 6. Tusind tak for super vejledning!
  Hvis jeg vælger at sætte Vedbend og så klimatis indimellem, skal jeg så passe på de ene ikke "kvæler" den anden eller hvordan?

  SvarSlet
 7. Hej,
  hvor har du dejlige klematis. Jeg har kun været helidg med halvdelen af dem jeg har plantet. Har du slet ikke problemer med blæst?

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!