Haven

Haven
En lille have på 200 m2

fredag den 18. september 2015

Det betaler sig at bruge saksen

Når det er sagt, har jeg - igen - ikke haft saksen nok fremme i den forgangne sæson. Jeg har forsøgt at følge med rosernes afblomstring og fjernet de visne blomster. Ligeså på sommerfuglebusken. Gør man det, bliver man belønnet. Mobilen kom igen i går aftes på arbejde i haven, for der er stadigt mange blomster, som kan få smilet frem.
Buddeleja davidii Pink Delight blomstrer igen med et lille fint flor.
Dahlia Worton Blue Streak og Sct. Hansurt. Jeg har også sørget for at holde mine dahlia i gang, 
ved at klippe de afblomstrede blomster af.
Her er det Austin rosen Alan Titchmarsh, som er i gang med at remontere. 
Det er en af de roser, som får lidt "ting" på bladene sidst på sæsonen, men den bliver tilgivet af mig, for den er det meste af året så gudesmuk. Flere af roserne kæmper for at blomstre, selvom det våde vejr har forsøgt at slå dem ned. I det hele taget er der stadigt meget at glæde sig over i haven. Jeg satser på at være endnu mere flittig med saksen næste år. Jeg har f.eks. mange forskellige storkenæb, som ville se bedre ud nu, hvis blot jeg havde givet dem en omgang i starten af juli.

23 kommentarer:

 1. Kære Nette, det har du helt ret i og synet af din blomstrende sommerfuglebusk får også smilet frem hos mig, for hvor er den dejlig. Alan Titchmarsh ser vidunderlig ud og det synes jeg også de røde stilke gør:-)
  Netop i morges glædede jeg mig over en af mine storkenæb som jeg klippede ned i august. Dengang ærgrede jeg mig meget over hullet i bedet, men i morges så jeg at den stod i fuldt flor igen.
  Rigtig god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har i den grad været foran denne sæson, så jeg er ikke overrasket over, at du har haft gang i saksen. Jeg har optaget de første Haven i Hune, som genudsendes på DR1 disse dage, og bed jeg mærke i, at Anne Just i starten af juli klippede ca. 1/3 ned af en gruppe storkenæb, for så et par uger efter at nappe endnu 1/3 del osv. På den måde var der ikke kæmpehuller i bedene. Smart nok.

   Slet
 2. Næh, jeg vidste ikke at man kan få sommerfuglebusk til at blomstre igen. Det skal jeg da prøve næste sommer! Tak for det tip :-)

  Jeg ved ikke om du måske synes at min blog ikke er rendyrket haveblog nok til at du vil have mig på din blogliste, men hvis du har plads til Drømmegaven på din blogroll, vil jeg blive glad :-)

  Under alle omstændigheder må du have en god weekend!

  Hilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Din blog er helt fin Nana, og du er nu tilføjet :-)

   Slet
  2. Tak! Det jeg glad for :-)

   Slet
 3. Hej Nette.Din sommerfuglebusk ser bare forrygende ud.Og det samme gør den smukke Austin rose.
  Det gælder bare om at nyde alle vores roser lige nu.
  Og jeg fik heldigvis klippet næsten alle mine storkenæb ned i tide....................men de eneste der blomstre er mine smukke Rose Claire.Mem det grønne er dejligt friskt at se på.
  Nu når Nana nævner det så er jeg heller ikke på din blogliste..................men måske bruger du den slet ikke?Min liste forsvandt sidste år,og jeg kan ikke få den frem igen.Men jeg ser hvad der popper op............så det er ikke noget problem.
  Ses vi til plantemarkedet i Lyngby d.27/9 ?
  Rigtig god weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jette, du er også nu tilføjet min liste.
   Om vi ses den 27. er jeg ikke helt sikker på, for jeg kan vist ikke klemme noget ind. Men tak for påmindelsen. Jeg har masser af ønsker, men intet sted at gøre af dem.

   Slet
 4. Dejlige blomster du har, som alltid, i de lekreste farver. God påmindelse om saksen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Ingvill, vi får chancen igen næste år ;-)

   Slet
 5. Kære Nette.

  Flotte farver og kombinationer. Der er stadig masser at glæde sig over i haven. Det er som om, at alting er forsinket,og mange sensommerstauder peaker først nu. Det kølige vejr, har forlænget blomstringerne ganske betragteligt på stort set alle vækster hele sæsonen iår. Så intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

  Jeg er blevet SÅ glad for sommerfuglebuske. De har så kæmpestor en effekt og attraktion her i sensommer/efterårshaven. De er så markante og taknemlige indslag på denne tid af året. Heroppe mod nord, er de ikke fuldt hårdføre, men de får altid en dyne af granris over sig, så medmindre vi har deciderede fimbulvintre, klarer de den som regel.

  Ja, det er helt utroligt som man kan manipulere med blomstringerne ved hjælp af en saks. Jeg har lært mange gode tricks af Claus. Bl.a den med kun at klippe halvdelen ned i første omgang. Man kan jo også klippe sine floks f.eks i forskellige højder, så blomstringerne bliver mere spredt og alt ikke bliver fyret af på een gang. Jeg eksperimenterer til stadighed, for at finde ud af, hvad der vil genblomstre og hvad der ikke vil.

  Man har jo også lov, at lade naturen gå sin gang uden sakset indblanding. Måske nogle finder blomstrende lupiner unaturlige i septemberhaven. Det er et temperamentsspørgsmål.

  Knus med ønsket om en dejlig weekend, som du forhåbentlig kan tilbringe i din elskede have

  SvarSlet
  Svar
  1. Så måtte jeg lige benytte mig af Google, for jeg anede ikke, hvad i og alverden en fimbulvinter var. Så blev jeg lidt klogere.

   Jeg klipper ikke længere mine phlox i forskelige længder, for jeg kan godt lide at få braget på én gang. Min have er jo lille, og jeg oplever ellers ikke store plamager med samme blomstring. De hvide phlox omkring mit vandhul ser fantastiske ud, når de alle blomstrer på én gang, og det samme gælder de violette phlox i midten af et stort bed. Mht. nedklipning af diverse stauder som f.eks. storkenæb og astrantia, ved jeg godt, at Claus klipper løs, og jeg må se i øjnene, at jeg har svært ved det, når de stadigt er i gang med at blomstre. Jeg er overrasket over sommerfuglebusken i år, for det er ikke bare nogle få blomster lige nu i remonteringen. Der findes så mange skønne buske, men jeg kan desværre ikke klemme flere ind. Jeg har sat en bunke storkenæb ved navn Canon Miles under sommerfuglebusken, og de er skønne sammen, men nu hylder jeg også stadigt tone-i-tone hos mig. Kenzo er flot, når det er lavet "rigtigt", men ikke hos mig.

   Slet
 6. Oh, your garden is so beautiful !!
  Love all your flowers !!
  Happy weekend !

  SvarSlet
 7. Hej Nette. Det lønner sig virkelig at bruge saksen. Jeg forsøger også at holde trit og få klippet det visne væk, men det kan være svært at nå. Jeg kan godt lide alle de lyserøde farver i din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte, jeg har masser af planter, som jeg ikke fik klippet, men må indrømme at jeg - igen - satser på at få det gjort næste år.

   Slet
 8. Hello Nette! I am so glad you would visit my blog so I could find yours. I have loved looking around your garden at all your beautiful roses. You have such lovely ones!!!
  Thank you for your lovely comment.

  SvarSlet
  Svar
  1. You have a beautiful and romantic blog.

   Slet
 9. Kære Nette Skønne farver og former, sensommer have når den er bedst. Min sommerfuglebusk vil jeg heller ikke undvære. Den ligner et sandt festfyrværkeri. Men jeg kan ikke klippe blomster af da den er blevet for stor. Jeg må vist få den beskåret lidt. De afblomstrede stande er knap så smukke.
  Jeg forsøgte også med nedklipning af geranium, de står nu med de mest vidunderlige grønne tuer. Hav en fantastisk uge. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tina, jeg klipper i min sommerfuglebusk om foråret, når jeg alligevel beskærer roserne. De blomstrer på nye skud, så oppe i mit hoved er det lidt som klematis i gruppe 3 :)

   Slet
 10. Kære Nette. Generelt vil jeg bare sige tusind tak for fantastisk inspiration. Ikke mindst de fantastiske billeder i "Romantiske haver" af Claus Dalby. Jeg kigger på dem i timevis og prøver at regne ud hvordan din samlede haveplan ser ud :-) Din have svarer præcis til den ambition, jeg selv har for mit kolonihave projekt. Skulle du have lyst til at kaste et blik på mit projekt, kan du finde det på http://projektkolonihave.blogspot.dk - men det er et projekt helt fra bunden , så det er langt fra der, hvor jeg gerne vil bringe det hen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Bonnie. Hr. Dalby kunne sikkert få 5 sække kartoftler til at se dejlige ud. Jeg startede på total omlægning af min have i 2009, så jeg har et lille forspring. Jeg kigger ind til dig.

   Slet
  2. Bonnie, jeg kan desværre ikke lægge en kommentar på din hjemmeside, uden at blive fanget af Google, som insisterer på, at jeg opretter en profil til Google+, og det nægter jeg. Måske det ville være en idé at ændre adgangen til din blog således, at alle kan lægge kommentarer uden at være med på Google+. Det ser ud til at være noget af et projekt du har gang i.

   Slet
 11. Hej Nette, det er da helt forrygende så smuk din have stadig er. Jeg har været lidt fraværende med mine kommentarer, så nu fik jeg lige læst dine sidste 2 indlæg igennem. Hvordan har du kunne lade være med at købe Hortensia ? det fif vil jeg gerne have :-)
  Sommerfuglebuskene er et must i haven og jeg gør som dig. klipper dem ned i foråret. Resten af stauderne har i løbet af sommeren fået med saksen hvis de har været for visne eller kedelige at se på og til min store overraskelse er der flere af dem der er remonteret. Der er slet ikke noget system i den sag hos mig.
  Rigtig god og forhåbentlig solrig weekend til dig :o)

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!