Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 11. januar 2015

Oliventræer i den danske vinter

Hvad gør alle jer uden fine planteforhold ved div. sarte vækster om vinteren?

Jeg har ikke et opvarmet drivhus med 5-10 graders varme. Jeg har slet ikke et drivhus. Jeg har et hæsligt grønt plastiktelt, som kommer op om vinteren og bliver lagt langt væk, lige så snart vejret tillader det. Og så har jeg et lille havehus, hvor kun gulvet er isoleret. Til alle læsere med opvarmede drivhuse, kølige udestuer, uopvarmede rum i huse og lejligheder siger jeg: Hvor skønt for jer. Bare det var mig. De fleste haveentusiaster har nok ikke så fine forhold. Jeg afholder mig normalt fra for sarte vækster, men jeg falder beklageligvis ind i mellem i med begge ben, når ikke-hårdføre vækster tigger mig om at komme med hjem.
Og sådan var det f.eks. også med oliventræet her, 
som jeg i et par uger nægtede adgang til indkøbskurven.
Det er opstammet og ca. 1½ m højt.
Umiddelbart klarer det indtil videre den milde vinter fint, 
selvom vi omkring jul havde ned til 8 graders frost.
Og dog. Kigger man nærmere på nogle af bladene, vil man kunne se, at ikke alt er helt godt.
Nogle af bladene er blevet brune, og jeg gætter på, at det skyldes frosten i juledagene.
Jeg har i dag bugseret det ind under udhænget til Kagehuset, og påtænker at sætte det ind i selve Kagehuset, som slet ikke er frostfrit, men der vil det dog stå i læ.
Jeg har lagt en måtte hen over krukken, hvor man lige kan se en fræk digitalis, 
som synes at den skal bo i krukken. Træet her var det eneste, som var væltet,
da jeg i dag inspicerede haven efter stormen Egon.
Jeg købte denne skønne tønde på en af mine ture til Mors i sommers. 
Jeg havde svært ved at få mig selv til at bore huller i bunden, for den er så skøn,
men sidste week-end tog jeg mig endelig sammen.

Det var min hensigt, at træet skulle plantes i tønden til foråret, og jeg overvejer på nuværende tidspunkt at sænke krukken herned i og fylde op med et eller andet isolerende.
Sidder der nogen med erfaring for sådanne nødløsninger derude?

Nu er jeg ikke så sikker på, at oliventræet skal bo permanent i tønden,
for når først der er fyldt op med jord, bliver den ikke til at rokke.
Jeg kan sagtens finde et andet lille lækkert træ eller uimodståelig busk,
som ikke behøver at blive flyttet indendørs om vinteren.

Skulle der være nogen derude, som har lyst til at øse af deres gode erfaringer med vinteropbevaring af oliventræer, håber jeg, at I vil lægge en kommentar. 

Ellers må jeg fremover holde mig til nordens oliven.
Også kaldet pilebladet pære eller Pyrus salicifolia Pendula.
Sådan et har jeg nu også, og det er jeg vældig glad for.

Jeg har også et lille oliventræ, men det er straks nemmere at sætte ind i kagehuset uden for megen ståhej. Så her står det sammen med en rosmarin.
Jeg skulle måske pakke dem ind i fiberdug?
Eller måske skulle jeg flytte disse to op i køkkenvinduet med ovenlys?

29 kommentarer:

  1. Hej Nette, jeg vil da glædeligt komme med gode råd, jeg råder heller ikke over de store perfekte løsninger.
    Tænk på disse tre ting, Lys, sparsomt med vand og skærmet imod hård frost.
    Lad os starte med det sidste.
    Hård frost, er især et problem hvis roden er meget våd, og fryser igennem = Træet dør.
    Nu kan jeg ikke huske om du har strøm, men ellers må vi prøve at gribe det lidt anderledes an.
    Hvis ikke du kan stille træet ind i dit havehus i vinduet, så kan du prøve dette som jeg har gjort med mit oliventræ de første 3 år.
    Start med en klimaskærm der holder den kolde vind væk, dvs stil træet op ad husets syd/vest side. Byg en lille kasse med trælister omkring, brug fx hvid fleece. til dække. Roden pakker du ind i rockwool, således at du kan løfte toppen og vande lidt en gang imellem, når behovet kommer.
    Hvis nu du vil investere lidt mere, så ville jeg lave 3 trærammer, 2 m højde og 0,6 m brede, sættes sammen med hængsler på langsiden som et skærm der kan foldes, når du ikke skal bruge den. Beklædes med polykarbonatplader (willabgarden har dem på disse mål), du skal også bruge en plade til tag. Evt bruger du plader på begge sider af rammerne lidt som termoruder, Bliver det meget koldt, kan du stille 1-2 fyrfadslys i kassen. Dette kræver jo at du kan komme forbi 1-2 gange om dagen. Det bedste ville være om du har strøm, det vil være meget billigt at varme op, under 100 kr om året tror jeg. På denne måde vil du med lidt held kunne overvintre dit træ.
    Kærligst
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for dit input Henrik! Er taknemmelig for dine råd.

      Jeg har desværre ikke strøm i Kagehuset. Jeg har en petroleumsovn (Zibro), men man kan ikke regulere varmen. Det er enten fuld knald på varmen eller slet ingen. Jeg har overvejet en af de petroleumslamper man kan købe til drivhuse som f.eks. denne: http://www.tgkshop.dk/product/256-256/, men er faktisk bange for at have den stående uden opsyn. Er der mon nogen som har erfaring med dem? Kagehuset skulle nødigt futte af.

      Måske jeg skulle sætte oliventræet i en eller anden beholder ved dobbeltdørene til Kagehuset, som vender syd? Efter at have læst din kommentar googlede jeg isolering og fandt frem til noget, som hedder Isover. Jeg kender ikke produktet, men det ligner rockwool i rulleform: http://www.isover.dk/produkter/produktvisning?id=49566. Jeg må spørge mig frem i et byggemarked.

      Mht. den hvide fleece, som du nævner. Mener du at jeg skal pakke kronen ind i hvid fiberdug?

      Slet
  2. Hej Nette.Ja !!! jeg kan jo se at Henrik har nogle gode råd til dit fine oliventræ.
    Har haft mit i 3-4 år og det står i min udestue....................som ikke er opvarmet.
    Hvis det bliver rigtigt frostvejr dækker jeg den til med fiberdug.
    Så jeg vil da foreslå at din kommer ind i kagehuset..................der er jeg sikker på at den nok skal overleve,hvis det ikke bliver meget hård frost.
    Har også et nordens oliven og det klarer sig fint ude på min lille terrasse....................dækker den lidt til med nogle grangrene.
    Håber du finder en løsning Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Jette. Hvor koldt er der i din udestue? Der er vel næppe frostgrader?

      Slet
    2. Hej Igen.Der er i øjeblikket ca.7-8 grader i udestuen..................men når der er over -5-6 graders frost udenfor lægger jeg min fiberdug over,og det fungerer fint.
      Er sikker på at dit oliventræ kan klare at stå i dit lille hus.
      Knus Jette

      Slet
    3. Det er jeg lettet over at høre. Vil nok alligevel tage forbi et byggemarked og finde noget isolationsmateriale.

      Slet
  3. Hej Nette.
    Ja det er ikke nemt med de sarte planter.... Jeg har i nogle år overvintret mit oliventræ i det gamle drivhus som heller ikke var frostfrit, men med krukken stående i en kappiærkasse og fyldt med bobleplast og bobleplast rullet løst omkring planten og til sidst en fiberdug over hele molevitten. Ikke kønt men det har fungeret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lisbeth, Når du skriver "bobleplast rullet løst omkring planten", har du vel ikke haft bobleplast omkring kronen, men kun om krukke og evt. stamme ikke? Men du har pakket kronen ind i fiberdug? Beklager hvis jeg er lidt langsom i optrækket.

      Slet
  4. Jeg har et lignende oliventræ og vil bare fortælle, at det overvintrer ret mørkt og smider bladene hver vinter, men skyder fint, når det kommer ud i lyset igen, så du behøver ikke at blive alt for bekymret over de brune blade.

    SvarSlet
    Svar
    1. Pyh, det er jeg glad for at høre :-)

      Slet
  5. Lidt spændt på svarene her, jeg har ikke oliventræer i år, men har haft flere igennem tiderne - de har overvintret i mit uopvarmede drivhus - omviklet med bobleplast..... nogen år har de klaret vinteren, men andre år er de gået til... sååeeee, hvis der kommer rigtig gode løsninger her, så springer jeg helt sikkert med et oliventræ igen til sommer - man kan jo næsten ikke gå forbi gode oliventræs-tilbud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg tror måske nok, at jeg ryger på modellen med at isolere med et rockwool produkt og pakke kronen ind i hvid fiberdug. Ved nu ikke om fiberdugen tager for meget lys. Jeg er stadigt usikker på, hvad der er bedst. For for meget isolerer fiberdug lige, når det er 8-10 graders frost om natten?

      Slet
  6. Godt nytår !
    Du har jo allerede fået rigtig mange rigtig gode råd så det er ikke det store jeg kan bidrage med, dog er min erfaring at oliventræet slet ikke er så sart endda. Jeg har to i krukker som står i den uopvarmede del af mit drivhus og der har de nu stået gennem 5 vintre uden den store service - men det afgørende tror jeg er, at de står i læ og ikke får vand før jeg er sikker på, at der ikke kommer mere frost, og de år hvor der virkelig har været lange perioder med hård frost, har jeg pakket krukkerne ind i bobleplast - det er gået her hos mig !!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. I er nogle stykker, som ikke mener at oliventræer er så sarte, og det glæder mig!

      Slet
  7. Hej Nette.
    Det vigtige er at det ikke drukner i vand, der så fryser hårdt, samt ikke bliver afkølet af vinden, Sæt det indenfor ved terrassedøren, rockwool om roden og det nederste af stammen, kradser ikke, Isover er glasuld lidt mere træls...fleece til kronen er mest hvis det står udenfor, evt kan du have en bobleplasthætte til at sætte over hvis det bliver ekstremt koldt -8 eller mere, Jeg ville ikke have noget med "ild" i et hus uden opsyn. I Teorien kunne du have en vandtank 100 L som blev varmet op en gang om dagen, og dernæst afgiver sin varme til omgivelserne resten af tiden. det er nok sådan lidt storm P agtigt men ville klart kunne fungere til et lille isoleret rum.
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Henrik, jeg sidder her og ler lidt, for når jeg har læst om dine projekter på din blog, har jeg altid tænkt "manden må være ingeniør". Hehehehe. Det er helt utroligt, hvad du kaster dig ud i. 100 L opvarmet vand i Kagehuset ....... den går vist ikke uden el. Jeg har godt nok et primus apparat, men det var dog en forfærdelig masse vand, jeg så skulle koge ;-) Men når det er sagt, har du nok ret i, at ild ikke skal være uden opsyn. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der kunne ske. Håber jeg får tid til at tage i et byggemarked i morgen.

      Men nu er jeg lidt forvirret. Isover er ganske rigtigt glasuld, men det er rockwool vel også?

      Slet
    2. Kors, du må jo tage dig til hovedet og tænke "kvindemennesket har knald i låget", for rockwool er som navnet indikerer lavet af ......... tadaaaaa: stenuld. Hvad katten det så end er for noget. Google er min ven, og jeg kan se, at man også kan få rockwool i ruller beregnet til isolering af vandrør m.m. Så ....... det lyder lidt mere effektivt end bobleplast. Tak for inspirationen.

      Slet
  8. Jeg læser vist bare med.... kan mærke det lige netop er derfor jeg ikke har sarte planter som kræver vinteropbevaring, det har vi simpelthen ikke hus til. Men derfor kan jeg jo godt snuppe et par tips til drivhuset. :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Behøver du nok ikke. For har du ikke strøm ude i driveriet?

      Slet
  9. Jeg har to mindre oliventræer som blot er sat ind i det uopvarmede drivhus. Jeg tror slet ikke de er så sarte, med mindre der bliver vedvarende frost. Vinteren indtil nu har i hvert fald slet ikke været noget problem. Til gengæld har jeg en gang taget livet af et oliventræ, ved at stille det for tidligt ud...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber meget, at du har ret i, at de ikke er så sarte. Tak for dit input. Jeg er glad for at høre om andres erfaringer.

      Slet
  10. Hej Nette Sikke en masse gode råd, godt at læse da jeg selv ikke har haft held med overvintring i mit kolde drivhus. I år har jeg fået et Orangeri men jeg må tilstå, at jeg har taget oliventræet indenfor i kælderen. Jeg har lige købt det med snoet stammen og højde på 1,60 cm så jeg vil nødig se det gå til. Men måske næste år prøver jeg at varme orangeriet lidt op. Held og lykke med dine oliven. Kh Tina

    SvarSlet
    Svar
    1. Både drivhus og orangeri! Du kan sagtens. Jeg mener bestemt, at oliventræer skal have godt med lys, selvom det er vinter, da de jo ikke smider alle bladene, så du må jo have lys i kælderen ;-)

      Slet
    2. Drivhuset var bare et væghængt et som blev kasseret , så det har vi ikke længere. Jeg har et mandarin træ som hvert år med held har stået i kælderen så jeg håber at oliventræet kan det samme. Orangeriet blev opført af min arv fra min mor og far , ville hellere have haft dem. Man mister og får noget andet , som godt nok ikke kan måle sig med det man har mistet, men give glæde. ;-)

      Slet
    3. Det lyder som en god investering. Husk på at oliven skal have lys. Jeg ved 0 om mandarintræer.

      Slet
  11. Hej. Jeg tror også, at dit oliventræ kan overvintre i kagehuset og det smider altid en del blade om vinteren fordi det tilpasser sig fugtigheden i luften.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg stod og stirrede lidt på træet i eftermiddags, og spekulerede på, om det skyder fra bladhjørnerne, der hvor det smider bladene. Ved ikke om jeg forklarer, hvad jeg mener særligt godt, men der er tydelige "knopper" i bladhjørnerne ved en del blade, og jeg tænkte, at de måske udviklede sig til nye blade. Monstro?

      Slet
  12. Hej Nette.
    Jeg ryger lige med mine erfaringer. Jeg har i flere år haft et stort oliventræ på min altan og det blev hverken nusset eller pusset det overlevede fint, indtil det år hvor jeg fik kolonihaven og glemte alt om min altan og oliventræet der måtte til oliventræeshimlen på grund ad vandmangel.
    Nu har jeg et på ca et par meter, det står i en zink tønde og har overlevet sidste vinter ude da jeg ikke har magtet at bakse rundt med det. Oliventræer er ret hårdføre.

    SvarSlet
  13. Håber du har ret. Ville jo egentligt ikke købe træet. Men det klistrede sig fast til mig. Møgirriterende med besværlige planter, og jeg havde nær brækket ryggen, da jeg baksede det ind i Kagehuset.

    SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!