Haven

Haven
En lille have på 200 m2

fredag den 18. oktober 2013

Uorden i efterårshaven

Jeg indrømmer det blankt. Jeg har været ALT for lidt i haven den sidste måneds tid. Det er kun blevet til nogle franske visitter, og det kan nu ses. Årstiden er ellers til mange og vigtige gøremål, hvis haven skal stråle til foråret og sommer. Suk. De forskellige gøremål har nu hobet sig op, så jeg knap kan finde ud af, hvor jeg skal ende og begynde.
I dag da jeg endelig kom ned i haven (som ligger for enden af en lille sti på ca. 60 m bag ved ejendommen) iført havetøj klar til at smøge ærmerne op, blev jeg mødt af disse roser ved indgangen til Kagehuset. Normalt går jeg rundt og kigger på rosenknopper og gætter mig til, hvornår de vil springe ud, men disse kom næsten som et chok for mig, hvilket er et tydeligt bevis på, at jeg har været ALT for lidt i haven. Awakening her er kun ca 2½ år gammel, og har i år sendt meget lange skud i vejret, som jeg skal have bundet fast, inden efterårsstormene knækker herlighederne. Dette er tilfældet med en del af mine roser.
Det grønlilla hjørne er ved at visne ned, og krukkerne skal tømmes og sættes i læ. Jeg har dog svært ved at tømme krukkerne endnu, for de skal have lov at visne helt ned. Det klarer frosten nok om ikke så længe, men jeg kan jo ikke stå med 100 krukker og tro, at jeg kan klare det på et par timer en eftermiddag. Jeg må vist hellere se at komme i gang.

Igen i år har jeg købt et drivtelt, som skal stå her. Det er 3. gang - tredje! - at jeg investerer i et drivtelt. Et stort grønt hæsligt et af slagsen. Men da jeg ikke har hverken carport, garage, drivhus eller andet, må jeg gøre noget. Denne gang håber jeg, at det holder.
Men planterne er ikke døde endnu.
Slet ikke. Edderkoppeplanten her er stadigt værd at se på.
Rundt om i haven har jeg stadigt masser af Cosmos Gloria. Dem såede jeg i det tidlige forår i vindueskarmen, og det bliver jeg nødt til at gøre igen, for de har tilført haven smukke blomster hele sæsonen. Også de kan endnu.
Men det her er noget rod.
Vandhullet blev ryddet for visne blade og nøkkerøser, springvandet blev taget op og et net blev spændt ud, så der ikke falder 1.00.000.000.000 blade ned og rådner i vandet. Der står et kirsebærtræ lige ved siden af. Da jeg efter endt dont, sad inde i Kagehuset med en varm kop te og kiggede i et nyindkøbt haveblad, fik jeg øje på nogle gråspurve, som hoppede fortvivlede rundt ved nettet, da de ikke kunne komme til at drikke vand. Det havde jeg helt glemt! Vandhullet benyttes både som badeanstalt for havens fugle og til at drikke fra. Jeg har også set en sky missekat komme og drikke flere gange. Ud igen og fjerne nettet fra et hjørne. Der gik da heller ikke mere end et par minutter før spurvene var tilbage for at tage sig en dukkert fra stenene, som ligger på en hylde øverst i hullet. Få minutter efter de var færdige med at soignere sig, kom en lille gærdesmutte, som ligeledes var taget på badeanstalt. Hvor kanonhyggeligt at sidde inde i varmen og kigge ud på alt rodet. I morgen må jeg vist fortsætte oprydningen.
Jeg har en del nye planter, som skal i jorden. Denne helt skønne phlox fik jeg af en veninde for en lille måneds tid siden. Den skal plantes ud sammen med alle de andre frække planter, som er hoppet op i min kurv forskellige steder. Jeg er knap begyndt at dele og fordele stauder endnu. Og jo. Så er der også lige nogle hundrede løg, som skal i jorden. Og .............. suk. Jeg trænger til nogle fridage.

25 kommentarer:

 1. Kære Nette,
  Mon ikke vi er mange der kunne ønske flere fridage. Ikke kun til at arbejde i haven, men i særdeleshed til at gå rundt og nyde, snuse og spise.
  Jeg må sige, at jeg ikke synes du roder - overhoved! Så har du ikke set min svinesti. Sådan er årstiden og her er jo nok at gøre. I år vil jeg lægge alle mine løg i krukker, så jeg kan rode rundt i bedene hele vinteren. Tænk sig hvor smukt det bliver...
  Jeg glæder mig ihvertfald til at følge med i din have her på sidelinjen og må igen nævne, at du ikke er alene og at jeg nu synes, din have stråler ganske smukt endnu.
  Mange kærlige hilsner og snart en uhyggelig-hyggelig Halloween til dig og dine :-)
  Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mathias Emil, men tro mig. Her roder. Jeg må jo bare i gang.

   Slet
 2. Ahr, Nette, det er nu ellers noget skønt have'rod' du viser :-) Men jeg kender godt fornemmelsen af begyndende havestress. Du må nå det du når og resten til foråret.
  Hvor er Awakening bare vidunderlig, suk :-)
  Er det din enlige guldfisk jeg kan skimte under nettet i dammen? Jeg har VIRKELIG mange unger i år, så hvis bare halvdelen klarer vinteren, kan den lille fyr sagtens få et par legekammerater hos mig til foråret

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo Hanne. Det er ensomme Sigurd du lige kan ane på billedet. Han er fra foråret 2011, så i guldfiskeår, er han en bedaget herre. Jeg vil da meget gerne have nogle små babyer af dig til foråret. Tak for tilbuddet. Det kunne være hyggeligt, at have nogle små Hannefisk svømmende rundt.

   Slet
 3. Kære Nette
  Sikke en dejlig Awakening du fik;) Men du har ret man kan ikke være væk fra sin have ret længe før det ses, men nogle gange skal der heldigvis ikke så meget til at rette op på rodet og bare det at du fik net over havedammen i tide var da godt.
  Jeg misunder dig ikke at have løglægningen til gode, jeg er selv lykkelig fordi jeg har de fleste løg i jorden nu og hvor var det hårdt for hånden.
  Den phlox er vel nok skøn og det er din hjemmesåede cosmos også.
  God arbejdslyst:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå man er nok blevet stand-uper :-) Jeg ved alvorligt talt ikke, hvordan jeg skal nå det hele. Og det hjælper jo ikke, at jeg sidder her og blogger. Det kommer løg og planter ikke i jorden af.

   Slet
 4. Hej Nette,
  Så er vi to nået nogenlunde lige langt. Jeg er overhovedet ikke begyndt at dele stauder, endsige lægge løg, men håber at jeg kommer i gang her i weekenden. Jeg har lige været ude og lægge dyne over mine dahlia, men jeg er bange for at jeg kom for sent, da græsplænen var helt hvid! Det blev over midnat før jeg fik det gjort, da vi har haft gæster.
  Hvor er din Awakening dog skøn. Jeg synes slet ikke den ligner min - måske er jeg blevet snydt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon dine dahlia er færdige her til morgen? Awakening har en anderledes farve på denne årstid. Om sommeren er den mere "rigtig" lyserød (med blå toner). På denne årstid har den åbenbart lyst til at være lidt over i det abrikos hjørne. Men det passer jo til omgivelserne på denne årstid.

   Slet
 5. Hej Nette.
  Rod bliver man nød til at have på denne årstid, hvis man er et normalt arbejde menneske med fuldtidsjob. Hvis ikke det skulle rode en smule ville det jo betyde der ikke havde været meget gang i haven hele sommeren;-) men kors hvor er der meget der skal klippes ned og køres på genbrugen. Mine kosmos var så smukke i går, det bliver spændende at se dem i dag efter det frøs i aftes og nat.
  God havearbejdslyst og god weekend tiltil dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tror, at dette må være den travleste årstid.

   Slet
 6. Kære Nette.

  Jeg hepper på dig:o) !!!! Jeg ved, du når det! Jeg ved du kan! Puha, jeg bliver helt koldsvedsklam i hænderne, når Lene skriver om hvide græsplæner. Jeg håber ærligtalt ikke vi får frost før den 23.12 , for jeg er også håbløst bagefter med efterårsarbejdet i haven. Efteråret er virkelig en travl tid for os havefolk og kommer man lidt sent ud af starthullerne, så bliver det en kamp mod tiden med stress, tics, fråde i mundvigene og vabler i løglæggerhænderne til følge.

  Nu må vi ha` is i maven og vinde over den lede Kong Frost. Is i maven er at foretrække fremfor rimfrost på græsplænen.

  Din Awakening er virkelig smuk. Synes din have ser utrolig dejlig ud, og hvor var det godt at du fik lavet et lille netfrit drikke- og badeområde i dit guldfiskebassin.

  Havefortravlede knus og kærlige hilsner fra æ løglæggerwoman

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har i år mindre en halvdelen end den mængde løg, jeg plejer at lægge. Og med mine par hundrede, er jeg HELT bevidst om, at det ville være et snuptag for en Morsboer. Men her tager det tid. For jeg har ikke rigtig plads, og lige meget hvor jeg sætter skovlen ned. ligger der allerede et løg. Så det tager tid. Stauder skal klippes ned og deles og fordeles. Der er blade overalt, men jeg ville gerne luge en smule, inden jeg smider dem ind i bedene. Overvejede også at lave bladmuld i plastikposer, som Monty Don har vist. Men det når jeg nok desværre ikke. Det må vist blive næste år.

   Slet
 7. Hej Nette.Fortvivl ikke .....har lige set vejrmeldingen for næste uge,og der lover de op til 18 grader.
  Så jeg er sikke på at du nok skel nå det hele.
  Kan godt forstå at du tøver med at tømme alle dine mange krukker.....men det skal jo gøres snart.Er heldigvis færdig med at lægge løg i haven......sur tjans.
  Flot edderkoppe plante og en smuk floks......så der er stadig noget at glæde sig over,
  God arbejdslyst knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Muligt vejret bliver dejligt, men jeg er ikke pensionist. Endnu. Så det hjælper ikke på mine gøremål. Medmindre at jeg tager en fridag.

   Slet
 8. Ja det var da et eventyrligt rod du viser os, synes jeg. Uh hvor jeg kender den følelse af at, man skal nå det hele 1-2-3. Jeg var i gang hele dagen i går og nåede ikke mine dahlier, så dem tog frosten. Vi havde -4° og det kan de ikke klare. Nå men rødderne klarer det nu nok.
  Smart med et overvintrings telt til de sartere vækster. Hvor godt at du fik set, at du helt og aldeles havde fået lukket for badeanstalten. Jeg er sikker på de kære fugle belønner dig med at spise en masse larver til foråret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine dahlia var også sorte, da jeg endelig kom i haven i dag. Uanset om de små pippere æder skadedyr eller ej, skal de have det godt. Jeg er vild med havens fugle, og fodrer hele året.

   Slet
 9. .......skønneste uorden i mandsminde Nette ;0) Sikke dog en dejlig efterårsfrodighed og forfald LOVE IT :0) Et par timer i gummirøjser og termojakke og jeg er sikker på det hele med helt andre øjne :0)

  KNUS

  SvarSlet
  Svar
  1. Fik klaret et par timer i dag. Ikke at man kan se det, men mine muskler i benene er allerede ømme :-)

   Slet
 10. jeg siger hi hi ved tanken om de frække planter der springer uinviteret op i din indkøbsvogn :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke til at have med at gøre. Især ikke fordi jeg ikke har mere plads.

   Slet
 11. Rod skal der til, for det er starten på næste havesæsons drømme :) Personligt kan jeg godt være lidt havemæt i september, og samtidig går jeg også og venter på, at planterne skal takke af, før jeg for alvor går i gang med at ommøblere i bedene. Og så skal der fart på i oktober med at få planter i jorden. Det er bekymrende få løg, jeg er stødt på i min huseren gennem bedene, og jeg er alvorligt bange for, at den hærgende mosegris for alvor har taget for sig af retterne - hrmpf!

  God arbejdslyst. Du når det, du når. Og det du ikke når nu, når du til foråret ;-)

  SvarSlet
 12. Jeg er så heldig, at jeg ikke har mosegrise, men mus har jeg da. Og ja, jeg når det jeg når. Men løgne SKAL i jorden. Og krukkerne SKAL i læ, så de ikke springer.

  SvarSlet
 13. Ser sgi' da godt ud altsammen, Nette!

  Hjerteligst

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha Zept, pænt af dig, men det hele ser lidt sølle ud efter nattefrosten for få dage siden. Men ROSERNE kan endnu!

   Slet
 14. Hej Nette
  Dette kommer med i mit indlæg i morgen, det er meget trist, hvad der er sket med Hanne, vi er vist alle i chok.

  Vi er en hel del havebloggere, som har holdt møde på Facebook, her blev vi enige om, at alle der har lyst sender en digital buket eller blomst fra egen have på sin blog til minde om Hanne den dag hun skal bisættes. Ikke en hel masse ord bare en lille hilsen, så man kan se, at vi tænker på hende. Hanne bisættes onsdag d. 6.11. klokken 13. Alle kan lægge indlæggene på Birgittes blog, så familien kan nøjes med at kigge på en blog.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!