Haven

Haven
En lille have på 200 m2

mandag den 17. september 2012

Efterårets roser

Det lakker mod enden. I morges hørte jeg, at vi kunne forvente nattefrost. Fy-da-føj. Jeg har stadigt blomster i min have. Heldigvis. Kan dog godt både se og mærke at det er blevet efterår.

Jeg elsker roser, selvom de er lidt som børn. Ind i mellem glæderne giver de bekymringer. Kommer de nu til at folde sig ud? Er de ved at blive syge? Får de nu ordentlig mad?

I går aftes tog jeg disse billeder:
St. Swithun
Man kan visse steder læse, at den dufter af babypudder. "Vrøvl" tænkte jeg, før den flyttede ind i min have. Men den er god nok. Jeg har 3 på stribe på et rionet, som danner den ene væg på min lille terrasse.
Winchester Cathedral
Står i det hvide bed ved vandhullet. Den er smuk hvid og de lyserøde knopper er meget charmerende.
Jacques Cartier
Den går man ikke galt i byen med. Jeg har 3 stående i en gruppe. 2 lyserøde og en hvid.
Salet
En vidunderlig mosrose. Den er blevet kæmpestor på blot 2 år. Eneste udlempe er at den bryder sig endnu mindre om regn end de andre meget fyldte roser. Smuk er den.
The Mayflower
Jeg kalder den "Skibet". Den er sund og blomsterrig.
Wisley 2008
En forbedring af Wisley, som David Austin ikke var tilfreds med. De er kommet efter den. For denne rose er fantastisk dejlig. Den blomstrer som var det en lyst, og fylder temmeligt meget. 
Harlow Carr
Den står ved siden af Salet, som desværre maser den godt. Jeg burde flytte den, så den kan få lov at folde sig lidt mere ud. En sød lille rose som forresten også er skyggetolerant.
Souvenir de la Malmaison
Den kan ikke beslutte sig til, om den er lyserød eller creme. En dejlig lille rose. Efteråret er ved at sætte sine tydelige spor.
Rose de Rescht
Har massevis af knopper. Jeg har 3 in gruppe som tilsyneladende kan lide deres plads, selvom der ikke er fuld knald på solen hele dagen. De har ovenikøbet været flyttet rundt.
 
Jeg har flere roser, som står med knopper, men jeg er nu ikke så sikker på, at de når at blomstre, hvis kulden kommer så tidligt. Jeg tog flere billeder af forskellige andre dejlige blomster, men de må vente. Normalt klipper jeg ikke ind til vaser men i går aftes kunne jeg ikke nære mig.

 
 


36 kommentarer:

 1. Jeg kommer til å følge med for å se hva du finner på i hagen din:) Flotte roser. Velkommen innom til meg du!! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror hele tiden, at NU finder jeg ikke på mere men så........

   Slet
 2. Sikke en fryd Nette :-D
  Som du ved så ææælllllsssskkkkker jeg roser ;-)
  Knus Gro
  ps. jeg håber ikke de mener det alvorligt med nattefrosten!!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du kan jo kaste et blik ind over hegnet :)

   Slet
 3. Sikke en masse skønne roser - jeg har netop bestilt Jacques Cartier, fem styk, så er glad for at læse den er skøn!
  Jeg hørte godt de grumme rygter om nattefrost, så det er måske desværre på tide at overveje grave dahlia mv. op - øv! Så jeg forstår godt du har klippet ind - der er stadig masser af skønne blomster - ville være en skam hvis de alle sammen gik til i tidlig nattefrost

  SvarSlet
  Svar
  1. 5 stk. kommer til at fylde MEGET, men glæd dig for duft, farve remontering og det hele er i top.
   Jeg har dahlia i krukker, og sidste år tog jeg dem op, EFTER den første nattefrost. Alle er kommet igen i år på nær 1.

   Slet
 4. Du kan bare det der med roser Nette. Nattefrost ???? det kan jeg slet ikke forestille mig, men lige nu vader jeg jo også rundt i 35 grader i Spanien :-)
  Her er vildt dejligt.
  Hyg dig.
  Kh Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lone, Du har sandelig fortjent en dejlig ferie :)

   Slet
 5. Du har nogle meget smukke roser, Nette, og jeg vælger helt og holdent at overhøre det der pjat om nattefrost - det passer ikke, BASTA! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Lene, Du kan være en meget bestemt dame. Siger jeg, som selv blot er en bly viol :0)

   Slet
 6. Hej Nette.Hold da helt op hvor har du mange smukke roser.Jeg er desværre ikke så god til roser.Men jer er ved at anlægge tre nye bede.Er blevet næsten færdig med det første.Det er mit hvide/gule og lime bed.Du kan se det på mit nye indlæg.
  Vi har lige flyttet min flotte opstammede parykbusk,og en stor rhodo til deres nye sted.Så nu er det bare at krydse fingre for at de klarer flytningen.
  Rigtig god aften til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lagt en kommentar på din blog.

   Slet
 7. Kære Nette
  Hvor er dine roser skønne og flotte i både blomst og løv. Jeg synes ikke, jeg har så mange knopper i roserne som jeg plejer på denne årstid og rust og stråleplet begynder at snige sig ind i nogle af dem.
  Jeg kan slet ikke forstå at der er tale om nattefrost og forhåbentlig er det kun få minusgrader så blomstringen kan forsætte lang tid endnu.
  Det er dejligt med sådan en lille buket som man kan nyde indendøre når nu det bliver mørkt så tidligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller ikke været helt fri for stråleplet i år med al den regn, selvom jeg sprøjter mod svampe. Ghita og Odyssey har været meget medtagne, men nu skyder de igen og har knopper. Sidste år var Rose de Rescht ramt af stråleplet, og jeg samlede møgsomt de nedfaldne blade op for at undgå smitte i år. Det lader til at have virket, for de er gået - næsten - helt fri i år. Flere af mine roser skyder som vanvittigt lige nu, hvilket jeg da ikke helt forstår. De må være forvirrede :0)

   Slet
 8. Ihhhh...... og åhhhh........., hvor er dine roser skønne :-))
  Når jeg ser så mange yndigheder, kan jeg godt ærgre mig lidt over, at vi bor på den rene sandjord, som jo ikke lige just er rosernes favoritjord.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænk lige på Haven i Hune. Den er lavet på sandjord.
   Tror nok at den gratis kommunekomst er din ven om foråret :0)

   Slet
 9. Smukke roser - få planter kan vel give så meget blomsterglæde, når man altså lige ser bort fra alle bekymringerne. Rose de Rescht er skyggetolerant, så den kan du roligt sætte der hvor der ikke er så meget sol. Jeg plejer at sige at kunne jeg kun vælge en rose blev det den - sund, smuk, skyggetolerant og velduftende. Mine står i to grupper med 3 i hver og foran dem en gruppe med 3 Jacques Cartier - som også er fantastisk.

  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange ville give dig ret i dit valg. Det er en skøn rose!

   Slet
 10. Hej. Det er nogle flotte roser, du har. Det ser også ud til at der er mange blomster endnu, det er så skønt. Jeg har også mange roser endnu i haven. Jeg planter også i grupper og har enten 3 eller 5 af samme slags. Det vokser nærmest sammen til en busk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Havde jeg pladsen gjorde jeg det samme. Det er kun nogle af mine roser, som jeg har i flok. Der er så mange helt vidunderlige roser, og jeg har svært ved at begrænse mig. Så må jeg jo bare sørge for, at farverne harmonerer.

   Slet
 11. Det är rena rosenparadiset i din trädgård! Hoppas verkligen att de får blomma ett tag till. Frosten får vänta, tycker jag!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlet
  Svar
  1. "Rosenparadiset". DET skulle jeg have kaldt min blog :0)

   Slet
 12. Jeg har også Salet, den bliver voldsom stor og første blomstring blev slet ikke pæn på grund af regnen.Bortset fra det er det skønne roser du viser, og nattefrost det er først noget man får sidst i oktober, vedtager vi hermed :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Salet er lidt sart mht. regn, men den får til gengæld mange mange knopper, så man har jo lov at håbe at nogle af blomsterne vælger at folde sig ud, når det er solskin.

   Slet
 13. Hej Nette, du har mange flotte og skønne roser. Jacques Cartier er helt sikkert en rose, som man ikke må undvære i sin have. Mine 4 har nu lidt noget under regnvejret denne sommer, men kommer med en fin efterblomstring netop nu.

  Jeg blev SÅ glad da jeg så at du har Harlow Carr. Hvad er dine erfaringer med den? Jeg har et eksemplar, som stadig er "baby" (1 år gammel) og den er noget spinkel i grenene. Men den er den ene af de to roser, jeg har i udvalg til min rosenhæk, og jeg er meget i tvivl om den skal være den udvalgte.

  Kunne jeg ulejlige dig med at se på mit nyeste indlæg, please.

  Nattefrost - det må da være i København....

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lagt kommentar på din blog :0)

   Slet
 14. Oh skønne roser du har. Blomstre din mosrose inu trode de var engang blomstrende. Ja jeg håber også de bare holder sig til 3-4 grader som er det sidste jeg har set. For jeg mangler da og lave meget i haven før det blir vinter.. Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg får også helt sved på panden over alt det jeg skal nå endnu!
   Mosroser er i lighed med andre slags roser både det ene og det andet. Salet havde et KÆMPEflor i juni/juli og mange knopper og blomster nu også. Dejligt!

   Slet
 15. Ååååå, Nette. Smukt, smukt, smukt. Her er det kun James der holder ved. Alle havde lagt an til en sen blomstring, vejret var fint og jeg glædede mig. Havde fornøjelsen i to dage og satte hylende storm ind og siden væg-til-væg regn. Så jeg har opgivet for i år. Men dejligt at se dine smukke roser.

  kh
  Bettina

  SvarSlet
  Svar
  1. De sidste 2 somre har ikke været rosensomre. Det er ganske vist. Men mon ikke der er knopper i dine roser, hvis du ser godt efter? Andet flor er jo ikke så overdådigt som første i juni/juli, men til gengæld er man muligvis lidt blomsterhungrende sidst på sæsonen og nyder derfor hver enkelt lille blomst noget mere.

   Husk at binde dine klatreroser op, inden efterårsstormene sætter ind. Er så møgærgerligt hvis de lange skud knækker.

   Slet
 16. Ja nattefrost har de vist meldt her i weekenden :-/ Det er da lidt for tidligt.

  Sikke du kan vise roser frem - får lyst til at få mange flere engelske roser (som jeg også havde i min tidligere have). Specielt 'Evelyn' savner jeg.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Evelyn ser ud til at være en sød lille rose, men jeg har vist ikke set den "live". Da min have er lille forsøger jeg desuden - som du jo ved - at få farverne til at harmonere :)

   Slet
  2. Den er så smuk og vil harmonere fint med dine andre roser, da den er helt sartlyserød - måske med et strejf af abrikos. Den har store blomster, som består af tusinder af folde og sammenpressede kronblade (ser det ud til) :-)

   Kh. Marlene

   Slet
  3. Tror sørme at min havenabo, Gro har den stående som en lille hæk.

   Slet
 17. Tilføjer dig lige min blogliste - underligt, at du ikke er på den allerede....

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!