Haven

Haven
En lille have på 200 m2

fredag den 25. februar 2011

ÆV - Klokkerne kommer nok ikke til at ringe i år

Som I kan se af tidligere indlæg, har jeg været en tur på Gartneriet Spiren i forrige week-end. Desuden hoppede der endnu en meget stor helleborus med præstekrave op i indkøbsvognen, da jeg var på planteskole for at købe jord, som ikke var frossen.


Et pragtfuldt eksemplar med 2 sæt "blomsterknapper"

Den blev sat ned i Kagehuset til alle de andre. Min havenabo som havde været med på shopping, har også sat sine helleborus ind i mit Kagehus. Hun hørte dog efter, da min pegefinger viftede rundt i luften, og jeg sagde, at det var nødvendigt, at give vores nye babyer større potter og mere jord. Jeg tog desværre ikke mit eget råd. POKKERS.

Alle steder hvor jeg har læst om disse vidunderlige helleborus orientalis, står der, at de SAGTENS kan tåle frost. De lægger sig bare ned og rejser sig igen, når frosten er ovre.

VRØVL OG VÅS.

Jeg ville ønske, at nogen havde fortalt mig, at det kun gjaldt udplantede eksemplarer eller helleborus i større potter med masser af jord. Havde jeg VIDST det, ville jeg have taget dem med ind og sat dem i en vindueskarm, indtil jeg havde fået dem pottet om. Jeg ringede ovenikøbet til Marianne Rostén, som nok mente at de fint kunne klare sig.

Kagehuset er kun isoleret i gulvet.

Efter et par dage så de således ud:
Torsdag morgen traskede jeg ned efter mine stakler. Kl. 8:30 var der 4 graders frost inden for. Selvom det er frostvejr, bliver huset hurtigt 11-12 grader bare solen titter lidt frem om dagen. Men nattefrosten har næsten taget livet af dem! Efter ½ døgn inden for så de således ud:


Det er nu 1½ døgn siden, at jeg tog dem ind. De har rettet sig en anelse, men ser HELT forfærdelige ud!
Måske jeg skal tage den store saks frem og bare klippe dem ned. Øv, æv hvor er jeg ærgerlig!

Derfor: Plant dem over i større krukker, eller lad være med at udsætte dem for frost, hvis I kommer hjem med vognen fuld af dejlige helleborus.

Jeg kan bare håbe, at jeg måske næste år kan nyde dem. Der er bare pokkers lang tid til.

19 kommentarer:

 1. ÆV ÆV ÆV ! Hvor er det bare træls for dig. Krydser fingre for at de overlever - så kan du i det mindste se frem til at nyde dem næste år.
  Mange havehilsener Sanne O.
  http://dagliljehaven.dk

  SvarSlet
 2. ja jeg ville nu nok sætte dem ud igen, tror ikke de kan li' at være inde:) bare min mening Anne Gine

  SvarSlet
 3. Kære Nette.

  Jeg købte nogle stykker af Marianne i december, hvor de ikke kunne komme i jorden. Dem satte jeg ned i drivhuset, hvor de nu har stået hele vinteren, og der er nye skud på dem alle. Skal så lige sige, at de har stået sammen i en klump uden dækning. Så jeg tror nok, at dine skal klare sig.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 4. Næ, det er jo ikke en stueplante, men de kan så AFGJORT ikke lide at være ude i den kulde, som det fremgår af billederne. Jeg er nødt til at plante dem om i weekenden, før jeg overvejer at sætte dem ned i Kagehuset igen. Det er jo ikke et drivhus, men nogle af vinduerne og dobbeltdøren vender mod syd. Et andet vindue mod vest.

  Min havenabos helleborus som er på vinterkoloni i huset, ser bedre ud. Nok fordi hun skyndte sig at plante dem om, inden de kom derned.

  Madam Bæk, hvad siger termometeret i dit drivhus?

  SvarSlet
 5. Hej
  Jeg købte en del helleborus sidste år ved Marianne. Jeg plantede dem straks ud i haven og dagen efter,så de ud ligesom dine til min store skuffelse. Efter en uges tid mener jeg de rettede sig lidt, så jeg tror det er ligegyldig, hvor du havde plantet dem ude eller inde, så var de faldet sammen.
  Lige nu er der ikke meget liv i planterne, men jeg håber stadig at de giver blomster, når det bliver rigtig forår forhåbentlig snart.
  Jeg klippede bladene af først i januar, så nu er de ikke nemme at få øje på.
  Hilsen Lisbeth fra Samsø

  SvarSlet
 6. Sikke dog en fantastisk blomst de har, håber virkeligt de overlever.
  Held og lykke med dem.

  SvarSlet
 7. Jamen dog, jamen dog!! Kan tydeligt høre panikken i din stemme... Rigtig ærgeligt hvis dette års blomstring glipper, men det vigtigste er dog at de overlever, og det tror jeg bestemt de gør!
  Jeg har en gammel påskeklokke, aner ikke hvad den hedder, sidste år blomstrede den overhovedet ikke, til gengæld spirede en masse små ny planter. Dette blot for at sige, at de åbenbart også kan "svigte" os når de står derude i det virkelige liv! En ringe trøst, jeg ved det!
  Pøj-pøj med dem.

  SvarSlet
 8. Ak og ve - det ser sølle ud.
  Vil nok hælde til Staudecafeens betragtelser om at få dem ud igen.
  De kan åbenbart godt være lidt drilske.
  Plantede et år helt nye planter, hvorefter de ganske forsvandt fra jordens overflade. Troede de var blevet ædt af mosegrise el. lign.
  Men stor var glæden året efter, da de igen pludselig viste sig, og i år er der store knopper i så godt som alle.
  Så på med vanten og op med humøret.
  Det lykkes sikkert alligevel med de klokker.
  Mange hilsner

  SvarSlet
 9. Tak til jer alle for opmuntrende kommentarer.
  Eller rettere: "Tak for venlig deltagelse".
  Er det ikke sådan man skriver efter begravelser!?

  SvarSlet
 10. Kære Nette - Jeg er sikker på de rejser sig igen, men skynd dig at sætte dem tilbage i Kagehuset. Det dør de ikke af, men de har ikke godt af at være inde. Jeg har selv nogle påskeklokker i drivhuset, de er dog ikke kommet i blomst endnu.

  SvarSlet
 11. Kan du SÅ se at få aflyst den bedemand...!!! Det er altså kun i Lucky Luke, bedemanden tager mål, mens "offeret" endnu er i live :o/
  Plantelivet har - ligesom resten af livet - sine "ups and downs", så bare på med gummirøjserne og tro på det!
  Ha' en dejlig søndag :o)

  SvarSlet
 12. Sådan Fru Friis, lige mine ord!!! - Kom igen Nette, jeg hepper på dig!!! :)

  SvarSlet
 13. *mumle, mumle*
  Har været på planteskole og købe forskellige livsnødvendige ting som vermeculite, såjord (selvom Hr. Dalby ikke mener, det er nødvendigt), mærkelige pottesystemer osv. samt store potter til de store af klokkerne. I morgen planter jeg dem om, og MÅSKE sætter jeg dem så ned i Kagehuset igen. Jeg har klippet et bjerg af blade af dem. *mumle noget mere*
  Fru Fniis jeg har forretning til den bedemand! En af de dobbelte klokker har ikke et eneste blad tilbage.
  Vodden skal det ikke gå? Jeg skal lade jer vide, om hepperiet hjælper :-))

  SvarSlet
 14. Sikke noget - de ser ellers fine ud :-)

  Vi solgte jo en del juleroser for nogle år siden, og vi hentede dem selv i udlandet. De var alle i blomst og samme pottestørrelse, og de blev altså bare sat i kolddrivhus og fik også hængende blomster, når der var frost, men rejste sig så igen i løbet af et par dage. Jeg vil mene, at dine juleroser har det bedst med at være udenfor.

  At der ikke er blade på din dobbelte julerose, skyldes sandsynligvis at der er H. torquatus, som er løvfældende, i den. Det er der ofte i de fyldte juleroser. Man kan se det ved, at løvet er mere fint og fliget. Den skyder med nye blade efter blomstringen :-)

  SvarSlet
 15. Kære Staudefe

  Tak for dit input. Jeg måtte hen og slå H. torquatus op i Dalbys "juleroser og påskeklokker". Det kan såmænd godt være, at det var sådan nogle, men de er nu købt som orientalis hos Spiren hele bundtet. Faktisk tror jeg, at de dobbelte tog mere skade, fordi de er en del tungere og derfor havde sværere ved at rejse sig igen.

  De står stadigt inden døre i vindueskarmen, efter jeg har klippet et bjerg af blade og stilke af dem. De ser indtil videre ud til at have det en del bedre, men ud skal de jo på et tidspunkt. Jeg har ikke pottet dem om endnu, da jeg så slet ikke har plads til dem i vindueskarmene. Så indtil videre bliver de hos mooar og bliver kysset på lidt endnu :-))

  SvarSlet
 16. De fleste orientalis er hybrider (og hedder i dag x hybridus, hvis man skal være helt korrekt, men jeg kalder dem nu også bare for orientalis ;-) ).

  Men kan det være, at bladene er blevet klippet af? Nogle gange har planten heller ikke overskud til at danne blade, når den står i potte. Når den så bliver udplantet, begynder den ret hurtigt at danne nye blade :-)

  SvarSlet
 17. Ja, Marlene, jeg har klippet bladene af, for både blade og blomster var visne :( Jeg potter dem snart om og sætter dem ned i Kagehuset. Når jeg kan komme i jorden, planter jeg ud. Nogle af dem skal i et nyt bed, som først skal etableres. Den dumme Hr. Frost må gerne snart pakke sammen.

  SvarSlet
 18. Ok - det lyder mest, som om at rødderne har det for trangt i potten.

  Ja, gå væk frost!!! ;-)

  SvarSlet
 19. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!