Haven

Haven
En lille have på 200 m2

lørdag den 27. juni 2015

Stop - vent nu lidt!

Translator to your right.
Du milde hvor går det stærkt med det hele i haven på trods af, at vejret har været til den kølige og fugtige side. Roserne brager af sted med en sådan fart, at jeg er helt bange for, at det hele futter af på én gang. I dag skal jeg i gang med seriøs deadheading. Der er ikke længere nok med et snip her og der. Fra nu af kommer der til at gå en del tid med at fjerne afblomstrede rosenhoveder, så jeg kan holde gang i blomstringen.
Giardina
De kan også godt finde ud af at lave skønne roser i Tyskland. Tantau har denne dejlige rose i deres sortiment. Den står i et stativ, fordi den skulle kunne blive 3-4 meter høj, men hos mig er den altså lidt en undermåler. Muligvis fordi den er pakket ind i andre planter.
Giardina
Som man måske kan fornemme, er blomsterne tætpakket med kronblade. Igen i går aftes havde jeg kun mobilen ved hånden, men jeg håber man alligevel får et indtryk af, hvor dejlige roserne er lige nu. Selvom alle mine roser remonterer - på nær Arvensis Splendens - er det andet flor som kommer senere ikke så overdådigt som det første.
Awakening
Dette mærkelige rodede billede har jeg sat på for at vise, hvor stor Awakening er blevet. Jeg bliver nødt til at gøre et eller andet denne weekend for at få lidt styr på den, for jeg kan næsten ikke komme forbi. Den har kastet sig op på taget af Kagehuset, og det må den gerne, men den har også kastet sine fangarme ud i andre retninger.
Awakening i blomst
Awakening som den ser ud, når den næsten er færdig. Den har en utrolig mængde knopper.
Den historiske bourbon  rose Louise Odier
Måske vil man en dag opfinde en duftcomputer, men indtil videre må I bare stole på mig, når jeg siger, at duften er vidunderlig. Det er en grokraftig og sund rose.


Austinrosen Scepter d'Isle er blevet ca. 160 cm høj, fordi jeg har holdt saksen i ro.
Den blomstrer som en drøm og dufter også dejligt. 
 Austinrosen Sharifa Asma
Jeg slutter af med Sharifa Asma, som er en smuk rose med en varm lyserød farve. Det er en ganske dejlig rose, selvom jeg altid har haft lidt bøvl med løvet sidst på sæsonen. Jeg har kun interesseret mig for roser siden 2009, så min erfaring er begrænset i sammenligning med mange andres, men det forekommer mig, at den samme rosenbusk kan reagere forskelligt fra år til år. 
Der er sikkert mange, som spekulerer på, om jeg kun har lyserøde roser, og dertil kan jeg sige "nej". Jeg har også en del hvide og et par måneskinsgule, men dem vil jeg vise en anden gang.
Samtlige billeder i dette indlæg er taget med mobilen i går aftes mellem kl. 21:30 og 22:00.

31 kommentarer:

 1. Flotte billeder af dine roser, selvom jeg er langt med roser, er du meget længere end mig. Scepter d´isle blomstrer ikke endnu her. Sharifa er netop startet.
  Godt jeg har plantet min Awakening lidt af vejen, det er vidst nødvendigt, kan jeg forstå.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth, så har du til gengæld sikkert glæden ved roserne længere hen på sæsonen end jeg.

   Slet
  2. Ja måske har jeg det, men hvorfor så det. Holder dine ikke så længe?

   Slet
  3. Vejr, vind og vand har sikkert indflydelse, og den enkelte blomst holder vel kun et begrænset antal dage. Så hvis de blomstrer tidligere, er de antageligvis også færdige tidligere :)

   Slet
  4. Nå på den måde, men de kommer vel igen, nogen af dem i hvert fald. Regn og tørke høj sol er heller ikke godt for dem, så holder de kort tid :)

   Slet
 2. Hvor er de smukke alle dine roser.
  Jeg er selv først begyndt, at give den fuld gas med roserne i haven. Har du nogen gode råd, som du har gjort dig, du vil give videre?
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Heike, roserne skal behandles rigtigt, hvis ikke løvet skal blive grimt. Der er ikke megen skønhed over en rose, som har grimme blade. Eller slet ingen blade. Jeg følger - stort set - forskrifterne i bogen Et liv med roser skrevet af Ernst Jensen. I år har jeg dog indtil videre kun sprøjtet en enkelt gang mod svampesygdomme, og slet ikke sprøjtet med Calypso mod utøj. Gødning og vand må der til. På de rigtige tidspunkter.

   Slet
 3. Det er noget af en rosen fest du har skudt igang i din lille have :o) min Awekening blomstre ikke endnu, men det kan ikke vare længe, den er ved at have godt fat og jeg håber at de alle 4 når toppen af buerne i år.
  Kordes Roser har jeg været ind o kigge på og det ender nok med at der skal et par eller 3 hjem til min lille have som jeg totalt har forelsket mig i :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Awakening har hundredevis af knopper, men det er kun nogle få, som er sprunget ud. Både Kordes og Tantau har dejlige roser.

   Slet
 4. Hold da op! Bogense har intet på dig 😁 Skønne, skønne billeder! Jeg ville forresten spørge dig om du kender "Ambrosia" rosen? Den skulle vist være svensk og dufte fantastisk. Farven sku gå fra lyserøde ydreblade til abrikos inderblade.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender ikke ambrosia, men en rose skal helst dufte. Jeg er mest til de kraftigt duftende roser med frugtagtig syrlig duft. Myrra duften er også dejlig. Austin rosen St. Swithun har en særlig duft, som er helt egen. Den dufter som babypudder eller duftende talkum. Jeg har 3 nye roser i min have i år, som jeg glæder mig til at stikke næsen i. Det er altid spændende med nye roser.

   Slet
  2. For pokker da - mine næsebor virrer allerede...det er bestemt osse min yndlingsvariant! Jeg kan ikke eje roser hvis duft ikke tiltaler min sarte næse ;-) Der burde forresten snart opfindes en duftepc så du ku sende live dufte ud i æteren til os! Ville aldrig forlade min pc i rosensæsonen hahahaha! Knus og lagkagecreme

   Slet
  3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 5. Hej Nette.Sikke et rosenflor du disker op med.Har selv anskafftet mig en del nye roser i år.Men min Ghita rose har fået lidt meldug....................har du et godt råd?.
  Mine Alfred roser regner også ned på græsset..................så jeg skal vist ud med saksen.
  Er lidt lun på Scepter d`lsle.For den er da ikke til at stå for.
  Rigtig god søndag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jette, Når en rose får meldug, KAN det være et tegn på for lidt vand og sol. Husk at rosen reagerer langsomt på disse ting. Dvs. at hvis en rose har fået for lidt vand i foråret (hvor man ikke altid tænker på det med vand, fordi vejret endnu ikke er varmt). Min Kronprinsesse Mary fik lidt meldug i år, men den står i krukke og stod for mørkt, så nu har jeg flyttet den, så den får mere sol, og jeg er mere vaks med vandkanden. Håber det giver dig et fingerpeg.

   Slet
 6. Kæreste Nette, hvor er de superlækre allesammen, her begynder de først så småt nu. Jeg er stærkt i tvivl om min Constance Spry er en Constance Spry, synes ikke at den ser ud som i bøgerne. Jegmå ud nu, men skal simpelthen tilbage og se mere på alle dine dejligheder:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.Jeg vil da lige komme med en kommentar...................for jeg viser min nye Constance Spry i min nye indlæg.Så kan du jo sammenligne.
   Knus Jette

   Slet
 7. Nydelig, nydelig, nydelig! Dine roser er alle så skjønne. Smukke og helt sikkert nydelige i duften. Tak for et fantastisk innlegg!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ingvill. Ja, hele haven dufter skønt lige nu.

   Slet
 8. Det var mange deiligheter på en gang! Giardina har jeg lurt veldig på å finne plass til, men det ble ikke denne sesongen. Louise Odier dufter himmelsk, men hun er kjent for å få svartflekk her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Giardina skulle være en stor rose, men er ikke så stor hos mig. Louise Odier dufter ganske rigtigt skønt. Den har den lidt syrlige duft, som jeg så godt kan lide. Hos mig er den ikke slem til at få rosenstråleplet.

   Slet
 9. Skønne, rosa roser du viser. Sjovt at se Awakening i den størrelse, min er her på 2. år og der går vist lidt tid før jeg skal bøvle med fangarme! I det hele taget kan jeg slet ikke genkende dit "problem" med at deadheade. Jeg har nippet en enkelt eller to, men syntes ellers bare jeg venter og venter. Roserne er meget bagefter i år.... hos mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fatter ikke en brik. Jeg har brugt lang tid her til aften med saksen, og er slet slet slet ikke kommet igennem dem. Det er meget mærkeligt, for Gros roser har også været bagud i forhold til mine.

   Slet
  2. Du må ha' fodret dem godt... ;o)

   Slet
 10. Så skønne og dejlige billeder af dine roser.
  Her hos mig står de fleste i knop endnu, men mon ikke den varme der skal komme i næste uge, kan gøre noget ved det.
  God aften til dig.
  Klem Lonni

  SvarSlet
  Svar
  1. Husk at vande godt, når solen brager ned :-)

   Slet
 11. Kære Nette Smask dejlige roser du viser, ja de der Tantau er ikke så tossede ;-) den rose må jeg vist se nærmere på. Scepter d'Isle og St. swithun har jeg lige plantet i foråret , der er knopper i , glæder mig til at dufte dem. Ser frem til at se dine hvide og gule roser. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan godt glæde dig Tina. St. Swithun dufter som babypudder. Det tog et par år før den rigtigt etablerede sig hos mig. Scepter d'Isle har en lidt tungere myrra duft. Begge er skønne roser.

   Slet
 12. Nette hvor er det nogle smukke roser du har, og du har så meget erfaring at øse af. Selv syntes jeg at aften billederne bliver bedst i det lys.....skønt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Grethe, jeg er nu ikke den store fotograf, og glemmer ofte fotoapparatet. Det er som regel mobilen, der er i gang :-) Nok ikke det bedste udgangspunkt. Desværre er vejret jo afgjort ikke godt for roserne i år, men det kan vi ikke gøre noget ved.

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!