Haven

Haven
En lille have på 200 m2

fredag den 5. juni 2015

Lidt af det spiselige i min lille have

Min have er blevet sammensat efter mange og store indtryk fra havelitteratur, haver jeg har besøgt eller fulgt på anden måde. Som F.eks. Claus Dalbys blog. Men jeg har også ladet mig inspirere af 
The Geoff Hamilton BBC Collection (40th Anniversary Gardeners World DVD Box Set), Tante Grøns og Syrenprinsens have m.m. Jeg ved nu, at det udtryk, dvs. den stemning, som jeg søgte nok ville kunne benævnes cottagehave stemningen. At stilen havde et navn, anede jeg ikke, da jeg gik i gang med at lave min have om. Jeg ved også godt, at min have betragtes som romantisk. 
Men er cottagehaver ikke også romantiske - bare på den rå og småvilde måde? 
En cottagehave skal også have spiselige afgrøder. 
Jeg har ikke en køkkenhave, for der er dog grænser for, hvad jeg kan have på 200 m2. 
Men jeg har meget bevidst indført lidt spiseligt, som også pynter.
Her er det jordbær, Honeoye, som jeg har plantet ud i en kurv der hænger. 
Så undgår jeg at dele dem med sneglene, og sidste år holdt fuglene sig også fra dem.
Jeg har også jordbær i en jordbærkrukke. Her har jeg plantet Honeoye i den øverste del del og Korona i de små lommer. De er begge tidlige, men den ene sort er en smule tidligere end den anden.
Sidste år købte jeg i juli måned dette dværg ferskentræ, Prunus Persica Nana. 
Det står i krukke og bliver max 1,5m højt. Alligevel skulle frugterne få normal størrelse. 
Det var fyldt med de yndigste lyserøde blomster i det meget tidlige forår. 
Da træet blomstrer meget tidligt, er der ikke så mange insekter på vingerne. 
Træet er selvbestøvende men jeg har ikke pillet for at hjælpe med bestøvningen. 
Alligevel er der nu på alle grene fyldt med små frugter. Jeg går ud fra, at jeg skal fjerne de fleste, således at de kan udvikle sig, og grenene kan bære frugterne. Skal det mon gøres nu?
Jeg indførte også et lille æbletræ sidste forår. Det er Discovery podet på en M9 stamme, 
som vokser langsomt, og ikke bliver så stort. Også det står i krukke.
Jeg havde ikke forventet frugt på træet sidste år, men det fik 2 kæmpeæbler. 
I år har også dette træ mange frugter på alle grene. Her skal vel også fjerne en del. 
Men hvor mange og hvornår?
Sidste forår indførte jeg også en enkelt hindbærbusk, som står i en stor zink krukke.
Det er Autumn Bliss, og busken fik sidste år masser af søde pragtfulde bær over en lang periode, 
som jeg gik og guffede af. De nåede aldrig at blive serveret på en tallerken. 
Man undgår de små lede orme i bærene, hvis man vælger efterårsbær.
Billedet af mit kirsebærtræ er taget her i april i år, og det viser grenstrukturen så fint. Træet stod i haven, da jeg overtog den, og det giver de bedste kirsebær, jeg nogensinde har smagt. Lige nu er det en stor grøn kugle. Jeg plejer at få min hækklipper mand til at beskære det. Jeg forklarer ham hver gang, at træet skal ligne et træ tegnet af et barn. Sådan et med en stamme og en boble som krone.
Det  var altid et show uden lige, hvor jeg stod neden for træet og forsøgte at dirigere ham til at beskære de rigtige grene i den rigtige længde. Sidste år købte jeg en af Fiskars langskaftede klipperedskaber, så jeg selv kunne klare beskæringen. Den er brandeffektiv og kan anbefales.

Jeg ville ofte ønske, at min have var lidt større.


10 kommentarer:

 1. Griner, ja det kan være lidt af en opgave for en mand når de skal hjælpe os tovlige kvinder :o)) hvor har du altså fået mange fine små træer og spiselige planter ind i din have. God ide med at hænge jordbærplanterne i kurven.
  Og rigtig god weekend til dig :o))

  SvarSlet
 2. Hej Nette!
  Tror heller ikke jeg helt kan skille cottage stilen ad med det romantiske. men er ikke belæst på haveområder, fik fortalt at det jeg er i gang med at anlægge er en cottage garden, så det har jeg læst lidt om for at se om det nu også passede.... det er så morsomt opdage at det vi skaber kaldes noget:-)
  Har næsten lige læst om din have i romantiske haver, og selvfølgelig set de skønne billeder, stort TILLYKKE, en fantastisk bog:-) kan godt lide at læse du fik en haveplan og krølledede den sammen da du fik billeder på hvad du vil have, du er dygtig, for ved det kræver noget at få det til at gå op i en højere enhed. Elsker at du kan spise dig vej gennem haven, det er for eget vedkommende et most om det er urter, bær, eller blomster, bare det at kunne hapse et eller andet, gør oplevelsen af haven mere intens og luksus præget, uanset størrelse.
  Hilsen Fra Anette

  SvarSlet
 3. Hej Nette.Du har om nogen indført den romantiske cottage have stil...................og med stor succes.
  Men dejligt at du også har noget spiseligt i din lille have.
  Er rigtig spændt på om der kommer nogle ferskener på dit lille træ.
  Og sådan et Discovery æbletræ har jeg jo også plantet sidste efterår i mit nye græsbed.
  Masser af små æbler er der også på mit..................men venter lidt med at tynde ud i det.
  Efterårshindbær er bare noget af det bedste............lige efter sprøde ærter.
  Fiskars lange klipperedskab er bare et must i vores haver.Kan da slet ikke undvære mine to forskellige.Rigtig god weekend knus Jette

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Så mye deilig og spiselig! Ja beskjæring kan være vrient, men treet ser veldig fint ut! =)

  SvarSlet
 6. Hvor er det fint at du selv i en lille have har fået plads til lidt spiseligt.... jeg kunne også godt tænke mig en hindbær men jeg ved ikke rigtig hvor (selvom min have vist er en smule størrer end din) Bare du ville komme og hjælpe mig med at klippe mit kirsebærtræ hi hi :-)

  SvarSlet
 7. Der kommer et naturligt æblefald lidt senere :-) ellers en håndsbredde mellem frugterne og 3 pr klase, hvis de vokser sådan.
  Efterårshindbær er genialt! Jeg har osse den sorte hindbær og den gule Fallgold. Det er altså lækkert! Sikke en masse skønne spiselige ting, du har tryllet plads til :-)
  Jeg kan lige se jeres klippeprojekt hahahaha! Vil man ha det gjort korrekt, må man gøre det selv. Hatten af for dig! :-) Så nu kan jeg se Amager her fra luften - så lander vi nok snart. Stort luftknus fra rk 24 plads E :-)

  SvarSlet
 8. Der kommer et naturligt æblefald lidt senere :-) ellers en håndsbredde mellem frugterne og 3 pr klase, hvis de vokser sådan.
  Efterårshindbær er genialt! Jeg har osse den sorte hindbær og den gule Fallgold. Det er altså lækkert! Sikke en masse skønne spiselige ting, du har tryllet plads til :-)
  Jeg kan lige se jeres klippeprojekt hahahaha! Vil man ha det gjort korrekt, må man gøre det selv. Hatten af for dig! :-) Så nu kan jeg se Amager her fra luften - så lander vi nok snart. Stort luftknus fra rk 24 plads E :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. God landing. Hvor du så end kommer fra.

   Tak for æble infoen. Jeg vil fluks gå i haven og finde saksen frem. Måske jeg skulle ordne ferskentræet på samme vis. Jeg kender godt til "The June Drop", men tænkte, at jeg selv tillige skulle gøre et eller andet.

   Fallgold har været hoppet op i kurven tidligere på denne sæson, men blev resolut sat tilbage, for jeg HAR altså ikke plads til mere.

   Slet
  2. En god uge i Saint Tropez :-)
   Snip snip - god klipning

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!