Haven

Haven
En lille have på 200 m2

mandag den 15. juni 2015

Flere roser

Det gælder om at være vaks ved havelågen, hvis man skal nyde havens vækster. For selvom vejret er køligt, og blomsterne derfor varer lidt længere, skifter haven alligevel udseende ret hurtigt. I virkeligheden er det måske derfor, det er så spændende at lege have. Alligevel har jeg øjeblikke ind i mellem, hvor jeg får lyst til at råbe "STOP", fordi helheden lige pludselig udgør en stemning, som jeg har tilstræbt, eller fordi en blomst er på et stadie, hvor den er supersmuk. Få timer efter har det ændret sig. Haven går videre. Andre og anderledes små haveoplevelser viser sig. At leve og opleve i nuet får en håndgribelig mening i haven.
Poulsen rosen Kronprinsesse Mary
Jeg tog ovenstående billede i går sidst på eftermiddagen, efter min havenabo, Gro, havde hjulpet mig med at bakse den store krukke, som den står i, over ved vandhullet, hvor den får mere sol. Den har den dejligste måneskinsgule farve, og farveholdningen omkring vandhullet er netop hvide og måneskinsgule farver. Mon knoppen er ved at springe ud, når jeg smutter ned i haven senere i dag?
Austin rosen Wisley 2008
Wisley 2008 igen
Farven på Wisley 2008 (ikke at forveksle med rosen Wisley, som Austin trak tilbage og forbedrede), ser næsten abrikosfarvet ud for tiden, men jeg mener ikke, at den tidligere har haft denne farve. Synes den plejer at være ovre i den "blå" lyserøde farve. Men yndig er den alligevel, og farven ændrer sig nok igen.
Austin rosen Winchester Cathedral
Knopperne på denne rose er røde, og farven røber dens ophav Mary Rose, som den er en sport af. Jeg har været tæt på at fjerne denne rose tidligere år, da den altid får pletter på bladene senere på sæsonen. Lige meget hvad jeg gør. Jeg har ikke sprøjtet endnu i år, som jeg plejer at gøre, men når jeg har haft tid, har vejret ikke artet sig til sprøjtning. Det er HELT tydeligt, at jeg ikke har haft gang i forebyggelse af svampesygdomme, for nogle af mine roser har fået rust. Det har jeg ALDRIG haft før, så jeg håber at kunne minimere angrebet med en gang sprøjtning. Normalt sprøjter jeg med to forskellige produkter. Et mod utøj og et mod svampesygdomme. Det skal gøres, mens det er overskyet. Bladene skal være tørre og det må ikke regne et døgns tid efter behandlingen. I år tror jeg, at jeg kun sprøjter mod svampe.
Den historiske rose Rose de Rescht
Denne rose er en nødvendighed i enhver have. Den er smuk, remonterer og dufter helt vidunderligt. Den er desuden skyggetolerant. Den skal selvfølgelig have nogen sol, men behøver ikke sol fra årle til silde.
Rose de Rescht igen
Sidste år beskar jeg ikke mine roser, og i år har jeg kun studset dem lidt. Resultatet er, at mange af mine roser er vokset mig over hovedet. Ved ikke om man kan fornemme det på dette billede, men Rose de Rescht er nu 170 -180 cm høj. En ordentlig basse.
Arvensis Splendens
Nu jeg er ved basserne. Jeg købte Arvensis Splendens, selvom den kun er engangsblomstrende, fordi den skulle dække et sort hegn ind mod en havenabo, og kravle op i hendes æbletræ, som ikke er så pænt beskåret. Jeg mener at huske, at det er 3. sæson, at jeg har denne rose, og den er nu kommet så godt i gang, at jeg ikke kan styre den. Den sender sine lange fangarme ud i alle retninger, og er nu endelig nået (næsten) helt op i æbletræet. Ovenstående billede er taget med zoom.
Arvensis Splendens
Igen taget med zoom. Den har også kastet sig over min kejserbusk. De små knopper er karminrøde, og som man kan se, er den svagt lyserød i udspring. Inden den visner, er den falmet til cremefarvet. Den står meget mørkt på et nordvendt hegn, så det er kun oppe i toppen, at den blomstrer lige nu. Billedet her er også taget med zoom.
Klematis Broughton Star
Jeg har plantet en klematis sammen med Arvensis Splendens. Broughton Star er en Montana type. Selvom den tilhører gruppe 1, blomstrer den først nu hos mig. 
Broughton Star
Dette er afgjort en dejlig klematis, som vil frem her i livet. Jeg kom til at halshugge den for et par år siden i en skvalderkålsheftig lugefeber. Den blev gravet op og smidt på jorden. På trods af dette begyndte den at skyde igen, inden jeg fik den smidt ud, og den er nu blevet rigtig fin og fletter fingre med Arvensis Splendens.
Austin rosen Princess Anne
Lige over for Rose de Rescht står denne prinsesse i en krukke. Det er en rigtig dejlig rose, som Austin selv beskriver som en anderledes rose, og det synes jeg også den er. Den har lidt gult helt inde i bunden. Den har sundt løv og blomstrer villigt og længe. Jeg glæder mig til at komme i haven i dag og se, hvor mange flere roser, der er sprunget ud. Over hele haven.
Jeg slutter af med min sorte samvittighed. Her står en bunke frølinger, som jeg skal have plantet ud. Gad vidst om det allerede er for sent? Hvordan skal man da også nå det hele? 

15 kommentarer:

 1. Jo Nette, at lege have betyder arbejde men af den gode slags.....for nu får du fortjenesten det er ikke altid man får den ved andet arbejde, hvem elsker ikke roser også pga. Torne og Rose De Rescht har mange....syntes ikke det gør noget med lidt vildskab i haven....det giver karakter..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe Grethe. Så har min have megen karakter lige nu :-)

   Slet
 2. Det ser godt ud, du har helt andre roser og clematis end jeg har, godt med lidt inspiration.
  Godt for bierne at du i år vil nøjes med at sprøjte for svamp.
  Og ja du har ret, haven forandrer sig i løbet af et splitsekund, så man skal være vaks, hvis man skal have det hele med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah Lisbeth. Der skal nok være en del både roser og klematis, som vi har til fælles med alle de planter indenfor kategorien, du har.
   Ja, jeg forsøger at tilbringe så megen tid i haven hver dag, som jeg kan.

   Slet
 3. Hej Nette.Skal lige have noget på det rene.......................alle de skønne billeder du viser af dine roser er de nye.For så er jeg da meget imponeret over så mange du har i blomst.
  For du har da Så mange vidunderlige roser.Rose de Rescht har jeg også............en skøn rose.
  Jeg er vild med din klematis Broughton Star.Den kender jeg slet ikke.
  Men jeg kan jo ikke blive ved med at købe nye roser og klematis hver gang jeg bliver fristet her på bloggen.Her jo lige købt fire nye roser.
  Med hensyn til sygdommen på roserne har jeg lige fået en mail fra Idenyt der har gode råd.
  Og ved du hvad.................jeg har også stadig små frølinger der ikke er plantet ud endnu.
  God dag i haven knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jette, samtlige billeder er taget i går søndag den 14. juni 2015 :-)
   Og ja. Begrænsningens kunst er svær.

   Slet
 4. Hej. Det er imponerende flotte roser. Jeg synes det er fantastisk at du har få mange i blomst. Her hos mig er de lige på spring, jeg vil tro, de blomstrer i morgen eller i overmorgen:) Den måneskinsgule er meget flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Birgitte det også en smule mærkeligt. Jeg må have en form for mikroklima, for min havenabo, Gro, som har have lige ved siden af mig, har en del roser, og de er heller ikke så langt fremme. Mystisk.

   Slet
 5. Hej Nette :o))
  Jeg ellllsker din rosenbilleder, tænk at der er så mange der blomstre hos dig. Min kronprinsesse Mary er på samme stadie som din, så jeg går spændt og venter på den folder sig ud så jeg kan se farven. Der sker så meget i haven lige nu, jeg har lige været væk fra min i 3 dage og pludselig så den anderledes ud da jeg kom hjem :o)
  Ang sprøjtning, så gik jeg til den for en uge siden. I år har jeg både rust og svamp i roserne, lusene levede godt og formerede sig hurtigere end jeg kunne blinke med øjnene. Så der var kun en ting at gøre og det var frem med sprøjten. Vi og roserne trænger virkeligt til noget sol og varme.
  Rose de Rescht er så fantastisk, den er godt nok stor.
  Jeg syntes hele tiden jeg er bagud med at få plantet det jeg får købt så du er ikke alene om at have noget stående der skal i jorden.
  Rigtig dejlig dag til dig.
  Fra Almamusen og Mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal tage mig alvorligt sammen for ikke at blive stresset, for ud over at prikle, plante ud, luge, vande, slå græs osv. osv. skal jeg også male hus og vinduer i år. For pokker da. Jeg sprøjtede mod svamp i går. Det er ikke så slemt med lus, men det er måske fordi fuglene har haft travlt.

   Slet
 6. Kære Nette
  Det er da fantastisk som din lille plet blomstrer nu. Mine roser ude i bedene lader vente på sig, men Arvensis Splendens på pergolaen er i fuldt flor, jeg elsker de karminfarvede knopper og er glad for at du engang foreslog den til mig:-)
  Broughton Star er vel nok smuk - jeg må simpelthen have flere klematis.
  Jeg har vænnet mig til at tage en lille grim vandforstøver indeholdende sprit og brun sæbe med på min daglige haverunde - så får lusene og de andre kryb nogle pust og det er effektivt, men skal bare gøres igen og igen. Men hvem har lovet at haveinteressen skal være nem og problemfri?
  Du kan sagtens nå udplantning for det har været så køligt at småplanterne ikke rigtig er kommet igang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den med sprit og brun sæbe er måske ikke så dum en idé. Jeg trasker jo alligevel rundt og inspicerer dagligt for tiden, men som tidligere nævnt har det ikke været så slemt med lusene endnu i år. Det kan dog hurtigt ændre sig. Håber jeg har nået at sprøjte i tide mod svampesygdomme i roserne. Her til aften måtte jeg igen konstatere, at roserne allerede giver den gas. Jeg burde have klippet ind her til aften, for det bliver regnvejr i morgen, men det fik jeg ikke lige gjort. Jeg gik i stedet igen, igen, igen, igen på dræbersneglejagt med skraldespand og saks. Pokkers til bæster. Der er mange i år :-(

   Slet
  2. PS: Er lettet over at jeg kan nå at udplante mine frølinger. Tak for opmuntringen.

   Slet
 7. Helt förälskad i din trädgård! Nu måste jag köpa claus dalbys bok med din trädgård i! Synd att det är så långt till dig jag skulle så gärna velat se din trädgård i verkliga livet!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Claus Dalbys bog Romantiske Haver portrætterer mange skønne haver, så der er masser af inspiration at hente.

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!