Haven

Haven
En lille have på 200 m2

onsdag den 23. januar 2013

Første valuta i frøpungen

Jeg skulle jo ikke så ..... ret meget, for jeg har ikke de rette forhold. Alligevel havde jeg lavet en kort liste over uundværlige frø. Listen med småplanter som skal købes er til gengæld længere, så slipper jeg for vinduescirkus. I dag ville jeg så lige et smut forbi Aldershvile - igen - da jeg var i nærheden, for jeg ville kaste et blik på den nye vækstebelysning (for amatører som jeg) fra Nelson Garden. Vupti lå der nogle sprøde og raslende frøposer i kurven.
"Mægtigt", tænkte jeg. Det var jo lige nogle af dem fra listen. Jeg slog listen op på mobilen, men nu hang regnskabet ikke sammen. Jeg kunne kun sætte 2 tjekmærker, men der var 6 poser i kurven. Til gengæld stod der en del på listen, som ikke lå i kurven ._.

Tilbage til belysningen. Det lille smarte armatur med ophængningsstativ (og varmemåtte), tror jeg er smart for stakler uden drivhus, men der kan ikke være mange frøbakker under. Til gengæld er der plads til det i en vindueskarm. Det er forholdsmæssigt dyrt. Så der røg en KÆMPE sparepære til Nelsons pendler ned i kurven. Det fremgår ikke af billedet, hvor stor den er. Ca. 18 cm lang og 6,5 cm i diameter. Den skulle have det rette lys til plantebabyer, som kommer til verden i en mørk tid. 30 W sparepære giver 120 W iskoldt hæsligt grimt lys. Den har jeg tænkt mig at sætte i en stor læsebordlampe. Så må vi se.


28 kommentarer:

 1. Sandelig et ambiøst projekt du har gang i, respekt for det!! Glæder mig til fortsættelsen... ;o)

  SvarSlet
 2. Det er nu nogle dejlige blomstrefrø du har puttet i kurven:0)
  Det værste ved vækstlys er at det er grimt, men det lever man jo med. Jeg er spændt på at følge livet i din vindueskarm efterhånden som der sås og spires.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved ikke lige hvor spændende det er. Tror måske jeg skal på tiggerfærd hos min søn for at forsøge at låne lidt vinduesplads i hans værelse. Tror dog ikke han hopper på den. "Grimt" er en underdrivelse, når det gælder vækstlys. "Tudegrimt", "atmosfæredræber", "ækelt", "ulideligt hæsligt" osv. er vist mere rammende.

   Slet
 3. Smuk er den ikke, til gengæld vil den give liv til noget smukt.

  det med frøposerne er jeg slet ikke nået til endnu..der er lige blevet reserveret stauder fra Stovby stauder, heldigvis er der et par mdr til jeg skal hente dem. Så nu kan jeg godt begynde at spare sammen ( det gik lidt vildt til )
  :-)

  Jeg glæder mig til at høre om dit projekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fik også nogle små babyplanter fra Stovby forrige år. De var nu MEGET små, og det lykkedes mig at slå dem ihjel. Dem jeg fik kunne åbenbart ikke bare plantes ud. De skulle vist have været en tur omkring nogle potter i et stykke tid, inden jeg slap dem fri, for de blev aldrig til noget.

   Slet
 4. Jeg går netop i disse dage og overvejer belysning (igen). Købte du også pæren hos Aldershvile?

  Ja det er da næsten umulig ikke at så noget NU. Jeg plejer dog at holde mig i skindet til 1 marts, da jeg ikke har lys (endnu). Jeg har nu også mange gange sået tidligt og gensået efter 3 uger, planterne bliver såmænd lige hurtigt gode, synes jeg. Men så er der jo lige det helbredende ved at så.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg købte pæren hos Aldershvile. Den hører vist til den sorte pendel fra Nelson Garden. Jeg har ikke tænkt mig at så før først i marts, men vil nødigt have, at jeg så ikke kan få fat på det, jeg har brug for. Det nye lille armatur med stativ og varmemåtte fra samme er vældigt fikst, men den samlede pris for det, er lidt pebret.

   Slet
  2. Tak. Jeg er helt i hopla og forårshumør, kom nemlig forbi et frøstativ i dag (købte dog ikke endnu).

   Slet
 5. Spændende projekt, held og lykke med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. "Spændende". Måske nok. For det er ikke sikkert, at jeg er så god til det pjat.

   Slet
 6. Ha ha check check.......nej hvor jeg kender det....lige som man tror, at det man har noteret også er det man kommer hjem med! NOT!
  Spændende med lysprojektet. Håber det virker, så du får en masse frølinger til marts.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis man udarbejder en liste og gerne vil holde sig til den, skal man nok afholde sig fra at suse for meget rundt på internettet. Jeg mangler lidt fra listen, og må vist styre min klikfinger.

   Slet
 7. Held og lykke med lysprojektet.
  Glæder mig til at se billeder af alle de mange smukke blomster du får til sommer.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lad os nu se, hvordan det kommer til at gå. Jeg har endnu ikke regnet logistikken ud.

   Slet
  2. Tak. Jeg får brug for "held og lykke" :0)

   Slet
 8. Hej Nette.Det lyder da spændende med den varmemåtte og lyset.Det er jeg da spændt på at høre nærmere om.
  Skønne frø du har købt.Det kan da godt være at man skulle en tur forbi Aldershvile.
  Rigtig god aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er en egen stemning på denne årstid, hvor ikke så mange finder vej dertil. Vær advaret. Der er masser af løg og knolde :-)

   Slet
 9. Sidste år købte jeg også en varmemåtte, hos http://www.bh-froe.com/. Den er fin, men den kan ikke reguleres og giver lidt for meget varme efter min smag.

  SvarSlet
 10. Tillykke med dine indkøb. Jeg er sikker på, at du får mange frølinger og jeg glæder mig til at følge med i dit såprojekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe. Du skal nok ikke være så sikker på det med de "mange frølinger".

   Slet
 11. Åh, alle de drømme, der kan være i en lille pose frø! Det er så betagende!

  Dejlige milde optimistiske farver, du har valgt jeg glæder mig meget til at se dem i levende live!

  Nette - du leder efter et minidrivhus, kan jeg huske, og jeg så lige Isabelle Smidt har et til salg til 200 bobs. Drøn ind og bestil hendes nyhedsbrev, så kan du se det. JEg tør ikke selv klikke ind og finde linket, for så blivr jeg bare salt for fristet ti lalt muligt, der IKKE er i pungen.... hvis du forstår. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Orv, hvor ER du tarvelig! Isabella Smith har de nye frø til salg! Og jeg mangler jo kun have nogle få og PLANLAGTE. Desuden er der masser af andre ting at blive fattig af på den hjemmeside.

   Det lille drivhus er yndigt og til en god pris. Desværre ser det ud som om det er åbent i toppen, og så er der nok ikke nogen "drivhuseffekt". Det er et yndigt pyntehus. Når al det er sagt, har jeg "brug for" et lille pænt drivhus i større størrelse til lidt forspiring og beskyttelse af store krukker om vinteren. Sådan ca. 150 cm x 100 cm eller noget i den stil. Lader til at jeg er den eneste i Danmark, som kan bruge et hus i den størrelse - så ak. Så hedder det selvbygger, og det bliver lynhurtigt dyrt (med potentiale til at blive fantastiskt), eftersom jeg ikke selv er fiks på fingrene, og skal betale en mand for det. Jeg har jo mit plastikhelvede, som måske kan bruges. Desuden har jeg mistbænk, så nu må vi se, om jeg dog ikke klarer mig.

   Slet
 12. PS. jeg glemte lige at sige: Jeg har også noget med gul og pink! Det kan altså bare noget!

  SvarSlet
 13. Hej Nette.

  Jeg har med stor fornøjelse læst hele din blog, jeg fandt den tilfældig og var fanget fra første kig. Sikke en fantastisk lille have du har fået skabt, jeg er grøn af misundelse. Jeg er selv lige blevet indehaver af en have (en kæmpe en af slagsen) I øjeblikket er der gras i det hele, så den er lige til at gå i krig med, men nøj hvor er det altså svært. For hvor skal man starte og begynde? Jeg elsker ligesom dig, den vilde have, uden bart jord. Og på mange af de haveblogs jeg har læst på det sidste, står der at man bare skal plante i lag. Men HJÆLP hvordan søren gør man det, jeg har læst Claus Dalbys blogs om emnet, men er ikke blevet klogere. Sætter man bare løg/ planter tæt, og så supplere de hinanden efterhånden som det er deres tur til at blomstre? Som du kan fornemme er jeg virkelig ny inden for haver ;)

  Tak for fornøjelig læsning :)

  De venligste hilsner fra Ina
  http://vestrup-vintage.blogspot.dk/

  Ps. håber det er ok jeg tilføjer din blog, til "Min blogliste" på min egen blog :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for roserne. Bare det var mig, som havde en KÆMPEhave. Det er ikke længe siden, at jeg selv gik i gang med min miniputhave, men det tog også lidt tid for mig at hitte ud af, hvordan man plantede i lag. Jeg vil ikke påstå, at jeg har fundet de vise sten, men jeg forsøger at sammensætte planterne, så de har forskellige blomstringstidspunkter. Claus Dalby er helt enkelt GENIAL til at sammensætte planter.

   Jeg forslog Mathias fra En Ydmyg Have i dag at anskaffe sig en DVD samling af Geoff Hamilton, og starte med Cottage Garden dvd-en. Det er et SUPER godt sted at starte og få forstand af. Jeg ville ønske, at jeg havde set den, inden jeg selv gik i gang. Du kan se, hvad jeg skrev til Mathias her: http://enydmyghave.blogspot.dk/2013/01/vil-i-se-mit-kludetppe.html

   Slet
 14. Hahaha, hvor det lyder bekendt det der med frøposer, der pludselig ligger i kurven. Jeg var et smut i Bilka i går (efter et nyt tastatur til computeren, hvilket på ingen måde har ret meget med havecenteret at gøre!...)
  Ikke desto mindre kunne jeg både læsse 6 poser irisløg, 2 poser Claus Dalby lathyrusfrø og en pose pluksalatfrø ud på bordet samt et tastatur!, da jeg kom hjem....

  Min have er også kun 200 m2 - men jeg giver pokker i dens størrelse i år og indkøber alle de frøposer jeg ikke kan modstå. Indtil videre har jeg dog holdt mig ret godt i skindet....men bare vent.....der er jo snart havemesse i Malmö....ojojoj! :)

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!