Haven

Haven
En lille have på 200 m2

lørdag den 21. maj 2011

Forvirringen breder sig

En nyindkøbt Souvenir de la Malmaison som jeg vil sætte i en krukke. Jeg kan læse mig til at jorden skal være af god kvalitet. Men hvad betyder det? Ren rosenjord eller hvad?
Et par ridderspore Astolat til det nye påskeæg bed som supplement i tilfælde af, at det går galt med dem jeg har sået.
Desuden et par Dueskabiose Pink Mist. Gad vidst hvilken pottestærrelse de skal have. Det samme gælder nogle Cleome (edderkoppeplanter). Hvor mange i hver potte og hvilken størrelse?

Og hvad er så lige det her mon? Jeg havde lovet mig selv at forespire, så jeg vidste præcis, hvad der kom op hvor. Men i et anfald af ....... "nu kan det være nok med det pilleri" kastede jeg nogle astolat- og lavatera frø ud i påskeægbedet sammen med valmue frø fra Claus Dalby. Og nu pibler det frem med alt muligt, som jeg håber ikke er ukrudt. Jeg har ingen idé om, hvor meget det kommer til at fylde.

Bedet er i forvejen blevet beplantet med 4 slags roser, høstfloks, høstanemoner, storkenæb, katost, løvefod, forglemmigej samt en træpæon og en silkepæon. Desuden har jeg forspiret nogle duftlupiner, som snart skal plantes ud her. Så selv om der er meget bar jord nu, tror jeg ikke det bliver ved med at være tilfældet.

16 kommentarer:

  1. En gartner sagde engang til mig. at roser bedst kan lide en lerjord, der er næringsrig og luftig. Det med at købe rosenjord er noget opreklameret noget. Jeg ville derfor bruge en god og næringsrig pottemuld der kan hilde på vandet til, at plante rosen i potte med.

    Jeg kunne godt tænke mig, at se billeder fra det bed du beskriver sidst i dit indlæg, for jeg tror at det bliver SÅ smukt :-)

    Ha' en dejlig dag :-)

    SvarSlet
  2. Kære Madam Bæk

    Tak for råd om rosenjord. Jeg er på vej til Bilka (noget af en udflugt fra hvor jeg bor) for at købe flere store potter og jord. Planterne har det jo med at hoppe op i min kurv, og jeg har ganske enkelt ikke flere gigantstore potter tilbage. Tror jeg må passe gevaldigt på, at ikke flere hopper op i kurven, for jeg har i øjeblikket mas nok med at få plads til dem jeg har!

    Jeg skal nok tage nogle sigt-og-skyd billeder lidt længere henne på sæsonen, for der er jo ikke meget at se på nu, da bedet først blev plantet til i påsken.

    SvarSlet
  3. Jag använder alltid speciell jord för rosor.Extra viktigt när man har dom i kruka.
    Sen brukar ge gödsel när de blommat första gången.Har bara remonterande i krukor.
    KRAM från mig!

    SvarSlet
  4. Jeg siger som Madam Bæk. Det er vist ret opreklameret med speciel jord til roser. Jeg har også læst at lerjord er det bedste.

    Det er skidt når man ikke kan finde ud af om det er krudt eller ukrudt man har i bedet - jeg har det på samme måde. Der er ikke andet at gøre end at vente - hvis man da kan holde det ud.

    SvarSlet
  5. Kære Nette, er der ikke noget der hedder at kende snot fra skidt :-) pjat... Nå men jeg har lidt samme problem som dig, bortset fra at, jeg ikke har kastet frø rundt omkring mig. Så meget af det må være ukrudt. JEg kan dog ikke forstå dine problemer med forspiringen, men noget gør du i hverfald rigtig!
    Fortsat god weekend Gro

    SvarSlet
  6. Hej Nette Hvor er det en skøn rose! Jeg har engang set Claus Dalby plante roser i potter i TV og set at han tilsatte lergranulat til rosenjord, men jeg husker ikke forholdet. Nu har jeg slået op i min rosenbog og her står:
    "God pottejord kan være 1/3 havemuld, 1/3 velomsat kompostjord og 1/3 kalkberiget spaghnum. Denne blanding er god til at fastholde vand og næringsstoffer og har en god porøsitet så der er tilstrækkelig ilt til rødderne."
    Jeg ville bruge et spadestik af min egen jord sammen med rosenjord og så ellers gøde efter forskrifterne fra rosenposten.
    Jeg går selv og lurer på småspirerne lige for tiden jeg har haft meget dårlige erfaring med de staudefrø jeg såede i efteråret i afgrænsede områder - der kommer ikke en eneste så nu går jeg tilbage til at købe en staude og så formere ved stiklinger eller deling.

    SvarSlet
  7. Kære Nette
    Ja dit spørgsmål til roserne, må jeg vist hellere undlade at svare på.... ;-) Men Cleome og krukker kan jeg da sige lidt om. Sætter 3-4 stk i en 40-45 cm krukke og de må helst ikke røre ved hinanden (tip! jeg fik fra den lokale gartner på markedet) så kniber jeg topskudene et par gange og så bliver de til en hel lille busk på 1 meter i løbet af sommeren! Skabioserne har jeg sat 3 stk også i 40 cm. Bedste hilsner Fru Krull

    SvarSlet
  8. Mange tak til jer alle for svar!

    Jeg har besluttet, at blande rosenjord og krukkejord med lecakugler og lidt lergranulat. Så må vi se, hvad roserne mener om det.

    Fru. Krull, det var lige sådan en information, jeg håbede på, for jeg har ingen anelse om, hvor meget de kommer til at fylde i omfang. Mine cleome blomstrer allerede, så jeg skal vist gøre mig hård og alligevel finde saksen frem.

    Har netop i dag igen været på laaaangfart til Bilka for at rive lidt krukker og jord ned i kurven. Hold da fast hvor de store krukker er tunge også uden jord. Der hoppede også en enkelt brudeslør White Festival ned i kurven, som nok vil gøre sig godt som "væver" mellem krukkerne.

    SvarSlet
  9. Så længe, du ikke propper sandjord i krukken til rosen, så er det ikke helt galt ;) Roser kan lide næring og vand. Det Det beslutning er næppe helt ved siden af og du får så en erfaring med, om det gav trivsel. Og det er det vigtigste.

    Pøjpøj med alle planterne og tusind tak for dit besøg på min blog!

    Hjerteligst

    SvarSlet
  10. Søde Nette,

    NYD det du er igang med: Nemlig at høste dig erfaringer udi havedyrkningens ædle kunst:o) Jeg sidder og smiler, når jeg læser om dine frustrationer, for hvor kan jeg bare kende dem fra migselv, da jeg blev bidt af havebacillen. Vi bliver aldrig færdig-udlærte og den bedste læremester man kan have, er de fejl man konstant begår.

    Det må være skønt skønt skønt for unge nystartede havefreaks at have dette vidunderlige haveblog-forum at kunne surfe rundt i. Hurra for haveblogs:o)

    Er der noget med, at vi har en fræk haveaftale, Nette? :o) Husk lige at tage dit kagehus med til mig, så jeg kan hjælpe dig af med det:o) Det optager alt for meget blomsterplads i dit lille paradis.....hm hm....... ikk`?:o)

    Jeg har også kylet en masse frø ud på et stykke jord med bart, og er spændt på at se, hvad der dukker op. Bl.a en kæmpemæssig posefuld "husholdnings"-valmuefrø.....gisp, bare de nu ikke bliver postkasserøde og vil blomstre over hele landsbyen:o)

    Mange blomstrende hilsner

    SvarSlet
  11. Jow, den er god nok Tante Grøn. Og det varer ikke så længe. Jeg glæder mig meget :-)) Men nu er jeg jo ikke nogen snegl! Og så er det forresten noget med )"se men ikke røre", når det gælder Kagehuset ;-))

    SvarSlet
  12. Sikke mange gode råd du har fået, godt du spurgte, nu kan jeg og andre nyde godt af svarene :-)

    SvarSlet
  13. Kan se du har fået mange gode råd! Men vil da lige fortælle at jeg i påsken fik netop, Souvenir de la Malmaison af sønnen. Han bor i kbh. og købte den i Botanisk have. Den var ret vinterskadet og jeg klippede den næsten i bund, satte den i en krukke med en blanding af jord fra plantesække og jord fra haven. Og nu skyder den fine skud og har fået en enkelt blomsterknop :-) Den skal der bare værnes om!!! :-)

    SvarSlet
  14. Dejligt at få gode råd og andre også kan bruge dem til noget :-) Tak!
    Flora, jeg ved ikke helt, hvad du gør ved dine vækster der på Hawaii, men det hele lader til at lykkes i stor målestok :-) Hvor stor var krukken?

    SvarSlet
  15. Jeg har lige målt krukken, 40x40. Den er dog spidset til i bunden. - Og jeg gør faktisk ikke andet end at give dem vand og gødning. Og planter om når jeg ser rødder i bunden af potten. Og når de er plantet ud, kniber jeg de visne blomster... hvor svært kan det være ;-)

    SvarSlet
  16. Kære Flora, Det kommer an på mangt og meget. Der er stor forskel på haver og samme planter i forskellige haver :-))

    SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!