Haven

Haven
En lille have på 200 m2

onsdag den 24. april 2013

Tilfældige forårsvækster

Når plantesammensætninger i haven får mig til at smile, er det ofte tilfældigheder, som får smilet frem. Jeg er ikke et naturtalent, når det kommer til haveri. Jeg kan ikke altid regne den ud.

F.eks. forelskede jeg mig forrige efterår i en lavendelfarvet sommerfuglebusk på Aldershvile Planteskole, som kom med hjem og blev plantet i et hul i græsplænen. Jeg forkøber mig ind i mellem, fordi min have på mystisk vis får meget større dimensioner i mit hoved, når jeg ikke lige står i herligheden. Derfor farer jeg ofte rundt som en flue i en flaske, for at finde en egnet plads til det forskellige, når jeg har været på haveindkøb.

Sidste efterår havde jeg købt en bunke lyserøde snepryd. De kom ned omkring sommerfuglebusken, hvor jeg allerede havde sat nogle helt vidunderlige violette storkenæb. Nogle afdankede hyacinter fra sidste forår røg samme vej. Hornvioler indkøbt sidste efterår blev også proppet herned. (Bl.a.).  Det sker at jeg helt har glemt, hvad jeg har puttet i jorden. Og det er selvfølgelig ikke så godt. Da jeg i dag trissede ned i haven med feber og ondt i hele kroppen for at åbne drivbænken, så planterne ikke blev stegt, opdagede jeg, at jeg åbenbart også havde plantet lyserøde anemoner og blå perlehyacinter.
Forårssammensurium. Jeg kan nu se, at jeg må flytte nogle lyserøde perlehyacinter,
som jeg har kastet ned et andet sted. De ville passe fint ind her.
Jeg er i det hele taget småpjattet med disse lyserøde Anemone Blanda.
Jeg købte forrige efterår en hel bunke af dem. Dem tror jeg ikke, at jeg kan få for mange af.
Jeg har ikke forstand på fotografering, men har ofte bemærket, at de violette farver af uforklarlige årsager næsten altid får en anderledes farve på tryk.
For i virkeligheden er de mere lyselilla / violette end her på billederne.
Jeg er helt og aldeles vild med netop denne farve.
For nogle dage siden hoppede denne staudevalmue ned i min kurv,
mens jeg var på en helt uskyldig indkøbstur i SuperBest.
Bemærk lige hvorledes farverne matcher Tulipa Turkistanica,
og man kan lige ane en Mount Hood til højre, som er ved at springe ud.
Selvom valmuen ligner en gøgeunge på mit sigt-og-skyd billede, var der ikke et øje tørt, da jeg satte potten ned mellem forårsvæksterne. Igen noget af et tilfælde. Desværre vil staudevalmuen nok blomstre senere fremover, men dette lille bed ligger i fuld sol, så måske.
Desværre ligger jeg i skrivende stund med næsen i vejret,
for ellers var jeg drønet af sted for at købe nogle søskende til denne valmue.
 

12 kommentarer:

 1. Jeg kender det så godt med ikke at huske hvor man lagde løg og hvad der stod der i forvejen. Jeg er begyndt at tage billeder over hele bedet med løgblomstringen, i håb om at jeg får set på billederne det efterfølgende efterår, når der skal købes og lægges løg.
  Men i år var jeg sent på den med løglægning og den kom bare ned "i panik inden lukektid".
  Så jeg venter også spændt på hvad der kommer hvor i bedene.

  SvarSlet
 2. Du ser da ud til at have en god sans for det Nette, det med farverne. Jeg tror det handler mere om at man skal have mere end en af hver hvis det skal virke. :-)
  Rigtig god bedring.
  Knus fra Linda

  SvarSlet
 3. Det ser da aldeles herligt og skønt ud, med de forårsvækster. Du er ikke alene om ikke altid at kunne huske hvor du har plantet hvad, jeg bliver også ofte overrasket i min have :-)
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 4. Kæreste Nette,
  Du er da god til det med farver! Sikke det matcher. En ting der har undret mig meget er, hvorfor du altid brokker dig over, at din have er for lille til dine frodige blomsterdrømme - men alligevel har du en græsplæne?! Tænk sig en verden af snoede stier du kunne lave og nye bede! Det havde jeg da gjort ... Hvis altså jeg havde råd til at fylde planter i jorden! :-)
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe Mathias, det meste græs er græsstier, som bliver smallere og smallere :-)

   Slet
 5. Åh så skøn den er den valmue.....kan godt forstå du blev fristet og den gule farve er jo lige i skabet ikk enoget netto eller tête-á-tête over den ;0)

  Håber du snrt kan bevæge dig lidt mere frit omkring igen og at feberen er reddet af for denne gang.

  Kan du have en helt fantastisk dejlig week-end

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er SÅ meget jeg skal lave i haven, at jeg bliver stresset af at være syg.

   Slet
 6. De lyserøde Blanda anemoner er godt nok smukke, dem må jeg overveje til det lyserøde bed. Valmuen er så smuk, elsker også den farve. Mon ikke de fleste kender til det med at man altså har en lettere Alzheimer-diagnose når man køber løg. Man glemmer at man overhovedet HAR noget i bedene og hvor lagde man lige hvad.... heldigvis kan billeder hjælpe lidt her, og ellers må man jo bare på "overarbejde" og flytte noget af det igen.
  Håber din forkølelse er på vej retur, så du kan komme i haven her i weekenden.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. I udspring har den lyserøde anemone den skønneste lyslilla farve.

   Slet
 7. Hvor ser det fint ud - kan godt lide den lidt tilfældige stil. Jeg tror, jeg vil sætte løg med bind for øjnene næste år, hvis det er resultatet:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe, ja hvis man har en farveholdning, skal man blot have styr på, hvilke farvenuancer man har i hvilke bede. Det kan være helt spændende, hvad der kommer op, og hvordan sammensætningerne virker sammen.

   Slet
 8. Tack Nette, skönt att höra att jag inte är ensam om roseländet. Vackra vårbilder du bjuder på, mycket på gång nu.
  Kram

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!