Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 7. april 2013

Jeg havde lovet mig selv, at i år ville jeg IKKE

I år gad jeg ikke bokse med stakkevis af Claus Dalby jord fra Bilka, når Bilka ikke gad levere. Noget med at det ikke kunne betale sig for dem på grund af den marginale fortjeneste på produktet. Men når nu jeg i en del af haven er nødt til at have krukker, på grund af at naboernes skvalderkåls marker støder lige op til min lille have, og skvalderen ikke respekterer skel og hegn - ja så må der skaffes en masse jord af god kvalitet. Sidste år udskiftede jeg min Golf GTi med en lillebitte citybil (sådan en som næsten kan køre til Rom på en tank benzin), og der er ikke megen plads i sådan en lille dukkebil. Hvis jeg selv skulle hente al krukkejorden, skulle jeg altså køre mange gange til Bilka. Og nærmeste Bilka ligger 38 km fra mit hjem. Så I don't think so. Og lad os ikke tale om slæberiet.

Jeg ved ikke præcis, hvor meget jord jeg skal bruge, men det er blevet til en hel del krukker i forskellige størrelser efterhånden, så selvom min have er lille, skal jeg antageligvis bruge mindst 25 poser à 50 L. Det er nok et kvalificeret gæt. For nogle af de store krukker bruger antagelig næsten 50 liter per stk.

Men Dalby jorden virkede godt for mig sidste år. Så i dag vendte jeg snuden mod Bilka. Blæste på hvad jeg havde lovet mig selv og min arrigskab over ikke bare at kunne bestille til levering. Jeg endte med at hente jord alligevel. Blot nogle få af de poser jeg skal bruge.
Jeg hader at slæbe, og det var tungt som bare pokker.
Det fyldte så meget, at jeg heldigvis ikke havde plads til hverken flere krukker eller andre herligheder i vognen. En enkelt rose hoppede dog op i kurven. Havde vejret ikke været så hård ved roserne i Bilka, havde jeg nok købt et par stykker til for at holde den med selskab, men de så ikke så friske ud.
Vognen var svær at styre og ville flere gange en hel anden vej end jeg. Så snart underlaget havde bare en lille hældning, var vognen ved at stikke af med mig. Jeg skulle være varsom for ikke at påkøre holdende biler på parkeringspladsen.
 
Det er muligt at min bil er lille, men til gengæld kan man lægge bagsædet ned med et snuptag og bind for øjnene. Jeg var overrasket over, at jeg sagtens kunne have haft plads til mindst. 4 poser mere, men jeg gad ikke gå hele vejen ind igen og slæbe yderligere poser op i vognen, gennem kassen, ud til bilen og løfte dem ind i bilen. Jeg gik i stedet ind og købte ind til køleskabet. Om de resterende poser jord kommer fra Bilka eller Aldershvile ved jeg ikke endnu, men jeg skal vel i gang med at prikle frølinger ud om ikke så lang tid, og de skulle gerne ende i et godt hjem til sidst.
 

43 kommentarer:

 1. Ja Nette.
  Det er til tider hårdt at være havetosset. Jeg fik 96 sække jord leveret, gik i seng efter min nattevagt og da jeg vågnede igen, var de sørme hoppet ind på plads. Takket være min rare nabo der gerne gør det for en Tuborg.
  Kender du ikke een med en stor bil? Og så lok med en frokost - det skulle da nok give pote.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikken nabo! Pas godt på ham.

   Slet
 2. Wauw. Det må da vist betegnes som viljekraft. Jeg har i øvrigt (også?) brokket mig Bilka. Men nå.
  Må jeg spørge hvilken Bilka du kører til? I år har vi kun besøgt Hundige 1 gang, men det var godt nok sølle. Heldigvis solgte de forårsløg i Potter, meget fine, til 5kr, det hjalp lidt.....
  Kh Anne Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kører også til Hundige. Det er korrekt, at planterne uden for er sølle, men det har vel noget med vejret at gøre. Jeg havde besluttet mig for, at ville plante 3 stk. af roserne Heidi Klum i en potte. De bliver ikke så høje, er stedseblomstrende, dufter og har en smuk farve. Men selv om jeg gjorde mig MEGET umage kunne jeg ikke finde 3 stk., der så ud til at overleve. Jeg fandt 1 - én - som også var i en tvivlsom fatning, men nu prøver jeg. Den stod i knastør spagnum, og selvom den er i hvile, skal den altså have en smule vand. De står lige i forårssolen.

   Slet
  2. Nu er min bedre halvdel kommet hjem fra fra indsamlingshalløj. Han foreslår at du:
   1. Indkøber et styk ananas, pæn stor af god kvalitet
   2. Finder en mindre krukke, sætter ananassen, så den lige er dækket nederst
   3. Køber en dåse sprøjtemaling i ønsket farve
   4. Ja, så maler/sprøjter du jo bare hele skidtet
   5. Voila, et styk ananasdims

   Han tør dog ikke stå inde for holdbarheden, men så længe vi ikke har sommer....

   Slet
  3. Hehehehehe det var kreativt, men tror nok det vil rådne :-)

   Slet
  4. Don't ask why (noget med at lede efter terracotta ting på amazone.de, logisk ikke). Men jeg vil ikke snyde dig for dette link, de sender åbenbart til DK, jeg har dog ikke selv forsøgt.
   https://www.frank-flechtwaren.de/details.php?artnr=33.168.2&type=normal&keyword=Terracotta&page=6&pgrp=-1.
   Man kan male terracotta, bla har Hammershave.dk en sort mat maling.

   Slet
 3. Det var godt nok også mange sække. Jeg kan godt forstå at du gerne ville have dem leveret. Lidt ringe af Bilka. Hvor ser det fint ud i dine såbakker. Mine er også ved at være klar til større forhold, men hvor katten skal man gøre af dem, når frosten stadig lurer? Jeg har i stedet taget fat på georginerne, men der går ikke lang tid før der skal prikles og plantes om her heller.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, jeg tør ikke begynde på dahliaerne endnu. Jeg så til dem i kælderen i går, og de har det fint. Er vist nødt til at vente et par uger.

   Slet
 4. Ja, der er vel ikke plads til en jydekrog på en håndtaske... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Er du helt fra den. Nej. Jeg har også min tvivl, om den så ville kunne køre op ad bakke :-)

   Slet
 5. Sikke alle de poser! I de år jeg har leget have, har vi blot brugt pindstrups plantesække. Det har fungeret fint for os - dog er jeg nu begyndt med stauder, roser og så videre i krukker også. Til dem bruger vi planteskolejord. Men i år skal det være. Dalby-jorden skulle jo være fantastisk, så hvorfor ikke. Håber de gider levere i kubikmeter, for ellers er det da et slæb!
  Sikken iver du lægger for dagen, kære Nette. Held og lykke med det hele. Jeg glæder mig til at se resultatet af alle dine anstrengelser - det bliver helt sikkert fænomenalt smukt!
  Kærligst Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har læst om flere, der har brugt plantesække med succes. Men jeg ville ALDRIG bruge det til roser. Det siger sig selv, at planter i krukker skal forkæles lidt. De er jo taget til fange.

   Slet
 6. Sikke et mas. Jeg ved, at der er firmaer, der gerne vil levere sække. Og også god jord, der ligesom CD-jorden er baseret på hestemøg. Det er jo bare et spørgsmål om, hvor fragtmanden skal levere pallen - men der er så nok 54 sække på!
  God fornøjelse med krukkerne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er ikke nogen tosset idé. Jeg talte med en havenabo i går lige som jeg kom hjem fra Bilka, og hun sagde, at hun da gerne ville være aftager af nogle sække, hvis der blev leveret!

   Slet
 7. Flot klaret, jeg kan levende forestille mig besværet med at styre indkøbsvognen forbi de parkerede biler, det er ingen spøg. Men bestemt heller ingen spøg at slæbe med de tunge poser. Håber du får held med flotte beplantede krukker.
  Der er faktisk plads til meget også i en lille bil, takket være at bagsædet kan lægges ned.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg var meget forbavset over, hvor meget plads der er, når hele bagsædet lægges ned. Med al det besvær håber jeg sandelig også, at krukkerne kommer til at strutte af sundhed.

   Slet
 8. Svar
  1. "Stædig" er måske mere rammende :-)

   Slet
 9. Hej. Sikke flittig du er og jeg forstår dig godt. Jeg har nemlig også købt CD's krukkemuld i Bilka og da vi ikke har bil, måtte jeg få det leveret. Jeg spurgte dem ellers om leveringen så ikke var gratis, fordi jeg handlede for mere end 500 kroner - det er det jo, med deres online shopping varer - men nej, når det var i Bilkas butik, så skulle man betale for leveringen! Jeg købte mulden, da den var på tilbud, som så "blev inddraget" fordi jeg skulle betale for fragten! Men du har helt ret - jorden er fantastisk, så derfor gad jeg også besværet. Jeg købte 16 sække, som jeg håber rækker til mine krukker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fik også jorden leveret sidste år, men det var bl.a. fordi jeg også investerede i nogle af de gedigne rustne Dalby stativer. Som du så ved, er man nødt til alligevel at bevæge sig til en Bilka, selv samle tingene sammen osv. Så man sparer ikke turen til Bilka, og jeg skulle i hvert fald selv tumle med at samle jordposerne sammen.

   Slet
 10. Det var noget af en herretur! Hvad er der i grunden i den jord, siden den skal være så god? Jeg er nok født med en vis skepsis over for enhver form for markedsføring.

  SvarSlet
  Svar
  1. At være skeptisk er klogt. Jorden indeholder bl.a. komposteret kogødning, langtidsvirkende gødning og meget mere, så man ikke behøver at gøde krukkerne. Så vidt jeg husker også lergranulat. Hvis vi skal se på den økonomiske side af sagen, vil jeg her sige, at kvalitet og pris IKKE hænger sammen. Du får langt mere, end du betaler for. For langtidsvirkende gødning er lidt smådyrt og skal lægges oven i prisen, når man køber "normal" god jord. Og jorden her er billigere end "normal" god krukkejord. Håber det besvarer dit spørgsmål.

   Slet
 11. Hej nette..Ja man har vel et standpunkt til man tager et nyt...men du fik jord med hjem , gad godt ha set et billede af din tætpakkede bil :)

  hvor er de fine dine små spirer ,
  vh Diana

  SvarSlet
  Svar
  1. Mærkværdigt så meget der kan være i så lille en bil.

   Slet
 12. Så fik du også en god omgang styrketræning ud af det ;-) Og hvis jorden giver gode resultater, jamen så må man vel tage slæbet med... Kan forestille mig hvordan din bil må have hængt lidt med bagenden, her ser vi det dagligt og griner hver gang, når en familie-på-ferie har været over grænsen og shoppet (for meget ) øl og vand. Ikke så sjældent står en af de overlæssede biler i vejkanten og er brudt sammen. Nej, så synes jeg alligevel der er mere fornuft i at hente jord ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Man må lide for skønheden ..... som man siger. Jeg har dog haft gang i Iprenerne i dag :-)

   Slet
 13. Hej Nette.Godt gået med alle de poser C.D. jord du slæbte hjem.Skal også til Bilka i Hundige og hent nogle poser.Men vi er så heldige at have en anhænger,så fragten er ikke noget problem.
  Vi er vist rigtig mange der køber den jord. Og jeg var bestemt godt tilfreds sidste år med jorden.
  Rigtig god søndag til dig knus jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jer med jydekrog kan sagtens! Nu ved jeg ikke hvor mange poser I har brug for, men de skal op i indkøbsvognen, op af indkøbsvognen og ind i bilen og ud af bilen og ind i haven :-)

   Slet
 14. Husk, hårdt arbejde belønner sig:-)
  Jeg køber ikke jord i Bilka, men bruger til gengæld oceaner af tid og kræfter på at slæbe gammel komposteret hestemøg hjem...og jeg kan se forskel:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det håber jeg så sandelig. Det med hestemøg har jeg overvejet, for der er et par stalde i nabolaget, selvom jeg ikke bor på landet. Det kan vist hurtigt blive for kraftigt, og jeg har ikke den store forstand på det, selvom det er fristende. Idéen med at være med til at bringe resurserne i cyklus tiltaler mig.

   Slet
 15. Det er utroligt hvad der kan være i en lille bil, bare viljen er der:-)
  Med alt det jord du skal bruge er det lige før du skulle overveje en af de der bigbags man kan købe:-)
  Siger hende, der har jord og hestemøg, der bliver hentet på en traktor.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre er jorden i big bags ikke den samme som krukkejorden. I jyder har det godt :-)

   Slet
 16. RESPEKT..Nette, jeg har købt 2 poser og sank derefter i knæ..de er godt nok tunge.
  Og jeg er da ellers såden overmiddel stærk, godt vi ikke skal lægge arm :)

  Nu håber jeg mulden er lige så god som reklamen for den. Sidste år slæbte jeg komporsteret kogødning hjem i pallevis...og nu sidder jeg og bliver i tvivl..Hvad er bedst????
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Bedst til hvad Linda? Roser i krukker skal have lidt mere krudt, så jeg tror nok, at jeg blander lidt komposteret kogødning i Dalbykrukkemulden i år.

   Slet
  2. Bedst til Roser Nette..;)
   Sidste år plantede jeg mine roser i den komposterede Kogødning,bladet op med den alm havejord. Nu er det så jeg blev lidt i tvivl om Dalby mulden er bedre end den komporsterede..;)
   Det var bare det.

   Slet
  3. Det er et helt andet produkt. Derfor kan du nok ikke sige "bedre". Det indeholder langtidsvirkende gødning OG granuleret ler, hvilket er supergodt for roser. Derfor vil jeg blande lidt kojord i. Så må vi se.

   Slet
  4. PS: Linda, vi taler om jord til KRUKKER her. Ikke til plantning på friland.

   Slet
  5. Skisme ikke nemt det der med at lege have..2 forskellige produkter og friland og krukker. Det er mere end min hjerne kan finde ud af. Så jeg har hældt begge poser i nogle krukker..og så skulle den være i vinkel :)

   Slet
 17. Ja det kræver sin mand at være have interesseret.
  Jeg er endnu ikke kommet i gang med noget som helst, men jeg tror jeg når det.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fortsæt du bare din vinterferie. Vejret er også bagud ;)

   Slet
 18. Kære Nette
  Jeg tænker lidt på om håndtaskens forhjul havde forbindelse med jorden da du kørte hjem fra Hundige?? Men jeg er filme imponeret over at du fik de mængder op i vognen - stædighed kan gøre meget - godt gået:o)
  Det var en god måde at tilbringe søndagen på, ikke som mig der sad på skadestuen om morgenen og derefter i sofaen.....
  Jeg begyndt at se Helbos have fra TV-Fyn og det nyder jeg meget - der er ikke noget der er så skidt at det ikke er godt for noget.
  P.S. God fornøjelse med læsningen, det er en sk... god bog;)

  SvarSlet
 19. Jamen hvad i alverden har du dog lavet?
  Ja, Helbos tv-udsendelser er ikke så ringe :-)

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!