Haven

Haven
En lille have på 200 m2

lørdag den 11. maj 2013

Hvornår skal man udplante i krukker?

Jeg er ved at få pip af alle mine frølinger, og spekulerer lidt på, hvornår man kan plante ud i krukker. Det kommer naturligvis an på, hvor beskyttet krukkerne står, og hvordan vejret arter sig, men nogle af de planter, jeg har sået, ser ud til at være klar. Men er de nu også det?
Denne helt fantastiske fuchsia købte jeg for ca. 1½ uge siden i mit lokale supermarked, og den er allerede hængt op i et kirsebærtræ. Det klarer den ganske fint.


Snerlerne, Split Second, og de hvide klokkeranker har jeg knebet allerede.
Alligevel stormer de af sted, og jeg er fristet til at plante dem ud. Det skal lige nævnes, at begge disse ikke skal stå i krukker men plantes ud i bede. Jeg slæber dem ud sammen med en del andre hver formiddag, og sætter dem ind i Kagehuset hver aften.
Der er småplanter både ude og inde. Disse er nødt til at forføje sig denne weekend, for det er mere end på tide, at jeg får alle min mange dahlia kastet i krukker. Det er fristende at springe det led over, som går ud på at lægge dem i små plastikpotter i et par uger, før de kommer ud i sommerens rigtige krukker. Jeg har vel 15-20 stykker. Har ikke talt dem. Hvad gør andre mon?
Jeg er også kommet til at købe lidt andre sommerblomster, som jeg troligt slæber ud og ind af Kagehuset hver dag. Mon det er nødvendigt? Kan jeg plante dem ud i krukker nu?
Og nej. Det er ikke alt, som er lyserødt i min lille have.

31 kommentarer:

 1. Hej Nette,
  Jeg har det samme dilemma, men jeg har netop udplantet (i krukker) dacopa og helicrysum petiolare samt små million bells petunia. De har da overlevet et par dage nu, men jeg venter med spænding på at høre hvad andre siger, for jeg vil også gerne i gang med den rigtige udplantning, så jeg kan se hvad jeg mangler!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe Lene, jeg har også totalt mistet overblikket. Gad vidst hvordan hr. Dalby bærer sig ad med at holde styr på det hele.

   Slet
 2. Det er da en særdeles lækker fuschia.
  Du kan ser her hvordan jeg gør med nogle af mine dahlia
  http://frupedersenshave.blogspot.dk/2013/05/dahlia-pa-vej.html
  Jeg er begyndt at plante mine krukker til og sætte ud. Jeg holder øje med nattetemperaturen, og hvis den kommer i nærheden af 0, kommer de under tag, eller jeg lægger et viskestykke over.
  Knus og hav en dejlig weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Din skærehave er jo på størrelse med 1/3 af hele min have :-) Det er et smart system og nogle fantastiske staudeholdere du har. Mine dahlia står i krukker, og jeg ville desværre aldrig have plads til dit smarte system. Jeg har til gengæld en rigtig gammeldags kælder, og har indtil videre haft held med at opbevare knoldene der.

   Slet
 3. Hej Nette - jer er også begyndt at plante alle mine småplanter ud, de første kom i krukker og bede for en uges tid siden og de har det helt fint.
  Skønne billeder fra din have ;o)

  SvarSlet
 4. Jeg er begyndt at plante ud - det må briste eller bære. For mig handler det om at tømme drivhuset og gøre plads til tomaterne og flere af mine planter er brændt ihjel i drivhuset fordi jeg ikke magter at humpe frem og tilbage med det hele.
  Hvor er du dygtig Nette så fine planter - det kan kun blive flot flot flot og jeg glæder mig til den store rundtursdag;o). I teorien bør du ikke plante klokkerankerne ud endnu, men det er ikke til at vurdere om der vil komme nattefrost det er jo så lunefuldt det danske vejr - nogle år kommer et tilbageslag andre ikke.
  Din Fuschia er simpelthen så skøn. Jeg var i Bilka idag og ville købe klokkeranker fordi den såning også er slået fejl, men planterne så herrens ud - derimod købte jeg kæmpeverbena som HELLER ikke gider spire hos mig i år.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan godt forstå at du ikke orker det tabernakel det er med dit ben. Du har vist også større mængder, end jeg har. For resten er det måske slet ikke dit ben, den er gal med. Det må være hovedet. For jeg HAR jo sagt til dig, at jeg har flere hvide klokkeranker, end jeg har brug for. Så du kan sagtens tigge nogle stykker hos mig. Var der ikke også noget med, at du skulle have nogle lamium Roseum? Blomsterne er nu ikke lyserøde men lilla.

   Slet
 5. Jeg har plantet de første georginer ud i bed i dag. Jeg har haft dem i potte i drivhuset længe, og de har allerede mange blade. Jeg satser på at frosten er helt forbi, og jeg gør ikke så meget andet end at vande og gøde. De skal ud for at give plads til grøntsager i drivhuset, så der skal plantes flere ud i de kommende dage. Jeg har efterhånden en rimelig samling, så de fylder for meget i drivhuset. Jeg har også nogle knolde, som ikke har været i potter. De kommer direkte i jorden. Det kan ikke betale sig at potte dem op nu. Det skal nok gå, nu hvor jorden er lun og god.

  Jeg har netop plantet klokkeranker fra Bilka ud i bed. Jeg har haft dem stående udendørs i bakken, og de vokser fint. Derfor har de nu fået deres permanente plads. Dem er jeg slet ikke bekymret for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jer med rigtigt drivhus kan sagtens! Jeg besluttede at sætte mine 14 dahlia i trange plastikpotter (Jeg har nogle kæmpestore af slagsen, som jeg har gemt til det samme). Har sat dem i drivbænk og minidrivhus i det håb, at de spirer lidt hurtigere i varmen.

   Slet
 6. Hej Nette.Dejligt at få hilst på dig i Lyngby.Jeg har sat krukker udenfor de sidste 6-7 dage og de klarer det fint.Mit eneste dilemma er mine lathyrus-tør jeg? Har også den smukke thalia du viser.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det andet klarer sig, ville jeg godt turde med lathyrus. Jeg har en del forskellige narcisser, men Thalia er min favorit! Jeg har den alle vegne, for den er så yndig, og så DUFTER den himmelsk.

   Slet
 7. Jeg plantede snerler ud i et bed for tre dage siden, de har det udmærket. Georginerne er også plantet ud i bede nu. Der er jo heller ikke noget, der tyder på nattefrost, så jeg ville vove springet. Nogen gange har jeg plantet georginknolde direkte ud i bedene, uden de var forspiret, de kom da fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. øøøøh, er der ikke noget med, at I er foran på Samsø, på grund af al det vand I omgiver jer med? Tror jeg venter til efter onsdag, hvor DMI siger, at nattetemperaturen går opad.

   Slet
 8. Hej Nette. Jeg venter en uge :)))) det er ikke for at blære mig men jeg tager til Holland og Belgien på HAVEREJSE....sådan. Hvor ser der frodig ud i din have.
  Den Fuschia gad jeg godt eje.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. DEN LEVER! Sørme lang tid siden. Jeg gad ellers godt tage med på tur. Jyder blærer sig aldrig. Det er noget, som de let kommer til at bilde sig ind, at de gør! Det hedder derfor indbildning :-) Rigtig god tur din heldige kartoffel.

   Slet
 9. Hej Nette,
  Jeg har det lidt på samme måde.
  Nogle af de sommerblomster som Malwa sylvestris og Judaspenge
  har jeg sat ud. Georginerne satte jeg i torsdag og holder øje med
  nattemperaturen.
  Klokkerankerne venter jeg en uge med. Grundlovsdag skulle være garanti for at sommerblomster altid lykkedes hvis vi venter. Men så på DMI 30 dage frem - det så godt ud for os havefolk. Hvis vi tør stole på dem. God søndag til dig.

  SvarSlet
 10. Ja, min Malvaer (fra CD pakken) er blevet fine. Jeg har dog flere frø, som jeg ikke har sået, fordi jeg vil eksperimentere med at så dem direkte i krukker. Det må være på høje tid nu. Hvordan når alle dog det hele mon? Jeg vover pelsen med at plante snerler og klokkeranker ud næste weekend. Tror jeg nok.

  SvarSlet
 11. Nå men Nette, jeg beundre godt nok din ihærdighed :) Hos mig er hele molevitten kommet udenfor og stå, klokkerankerne (de 3 der er kommet) og Latyrus er plantet ud for 14 dage siden og det LEVER. Alt andet har stået ude i en uge nu i deres kasser og bliver plantet ud i morgen. Det ser ud til at det er lige ved at sprænge potterne.
  Så "go for it" girl.

  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. I er tilsyneladende nogle modige bloggere, som er hurtige på aftrækkeren. Tror jeg venter til næste weekend med at plante ud, selvom kravlerne virkelig trænger til større forhold. På nær rosenslyngerne. De er godt nok nogle sinker. Efter al det besvær som det er at frembringe sunde planter fra frø, skulle pokker stå i, at de dejsede om nu.

   Slet
 12. Guuui, hvor er jeg glad for at jeg ikke er den eneste, der går og tæller på knapper om udplantning. Jeg har plantet mine tallerkensmækkere ud (og har store urtepotter parat til at smække over dem, hvis der kommer nattefrost, men jeg tør ikke rigtig med Lathyrus og Georginer - så jeg slæber dem møjsommelig ud og ind af drivhuset..... men efter pinse..... så må det briste eller bærer

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt fundet på at have større potter klar. Det var jeg ikke kommet i tanke om. Tak for fiffet.

   Slet
 13. Tja, jeg har i en forgangne weekend smidt alle mine udpriklede frølinger ud af udestuen og direkte ud på terrassen. Nogle har jeg plantet ud i bedene, andre i krukker, men de fleste står nu stadig i deres potter.

  Jeg overvejede da at vente en uges tid, men det var på høje tid at jeg fik plads til mine tomater, så frølingerne måtte vige pladsen.

  De er formodentlig også rimelig hærdede, eftersom de også har stået udækkede i udestuen, da vi havde nattefrost...så... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den der bare havde en udestue eller et drivhus. Jeg har her til aften ladet nogle enkelte stå ud uden at blive dækket med fiberdug eller andet. Så må vi se i morgen tidlig, hvordan de har klaret det.

   Slet
 14. Den er SÅ fin, den fuchsia! - det er lige sådan én jeg går og kigger efter, men er ikke stødt på den i min søgen i supermarkeder og planteskoler.
  Kan du mon afsløre, præcis hvor du har fundet din? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er købt i den forretning vi stadigt kalder ISO, men som nu er SuperBest på Jægersborg Allé 4 i Charlottenlund. Tvivler på de har flere. Det er vel ca. 2 uger siden, jeg købte den. Den hænger stadigt uden for i et æbletræ. Både dag og nat.

   Slet
  2. Dén ISO kender jeg godt, den er lige ved mine forældre (og jeg har faktisk arbejdet der :) ). Jeg må lige køre forbi i morgen, når jeg alligevel skal på de kanter ... krydser fingrer.
   Den ser garanteret fantastisk ud i dit æbletræ - det vil jeg gerne se.

   Slet
 15. Mon ikke man kan bruge samme regel som til tomater - at de først plantes ud når nattetemperaturen ikke kommer under 5-7 grader. Mine dahlia har stået i potter 3 uger og røg ud i krukkerne i forgårs. Lupiner og andre større frølinger er røget i mistbænk og resten står stadig i vindueskarmene fordi jeg jo kom sent i gang.

  Jeg ville vente med klokkerankerne for de kan ikke lide kolde vinde mens de er børn - erfarede jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmmm lyder fornuftigt. I følge DMI og yr.no kommer nattetemperaturen, hvor jeg bor, til at ligge på den rigtige side af 10 grader de næste nætter. Så håber jeg får tid til at plante ud i såvel bede som krukker denne weekend. Jeg HAR netop købt en regnfrakke :-)

   Slet
 16. hej nette...hvor er den dog smuk , din fine rosa fushia, jeg har aldrig gjort meget i disse planter , men som årene er gået er jeg blevet mere og mere betaget af dem.
  her hos mig er planterne røget ud ...ud i haven med dem.. nu er det slut med alt den frost (hører i deroppe ..?? )
  jeg har ihvertefald taget chancen .. god pinse til dig
  vh Diana

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu må det være nok. Ud med dem!

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!