Haven

Haven
En lille have på 200 m2

tirsdag den 5. marts 2013

Blå himmel, beskæringer & forventninger

Både i går og i dag har jeg taget mig tid til at gå lidt i haven. Rettidig omhu er vist desværre nødvendigt, hvis haven skal være frodig og spændende i den kommende sæson. Da jeg er "kommet til" at erhverve mig lidt for mange frø til min lille have i håbet om at komme cottagehaven nærmere, må jeg hellere få klaret mange af forårets nødvendige sysler, inden jeg skal rode med såning af frø.

Derfor beskar jeg alle mine gruppe 3 klematis i går. Nu skriver jeg "alle". Det er nu kun 7 stk. Resten af mine klematis er gruppe 1 or 2, og dem skal man holde sig fra lige nu. Dernæst gav jeg mig kast med Nordens Oliven, Pyrus salicifolia 'Pendula'. Jeg gik ikke så hårdt til stålet, for den blev først plantet for 4 måneder siden i november 2012. Kan man lide dette lille træ, vil jeg anbefale et smut til Bilka. Priserne ligger langt under de planteskoler, hvor jeg ellers har været på jagt.
nordens oliven

I sensommeren blev en tjørn, som står i skellet til en havenabo beskåret til kugle
Verdens lækreste kirsebær. Jeg har aldrig smagt så gode kirsebær som disse. Træet blev beskåret i sensommeren 2011. Jeg gav instrukser til manden med saven om, at træet skulle ligne en naiv børnetegning. En brun stamme med en rund grøn bobbel.
 
Jeg har også et smukt hjortetakstræ i et hjørne af haven, men det har jeg ikke pillet ved i et par år.
 
Åhhh, de skønne helleborus. Jeg har haft gang i saksen og klippet blade af dem alle. Glæder mig til at se, hvordan de kommer til at tage sig ud. Næsten alle stauder er blevet klippet ned. Aner ikke hvordan andre gør, men jeg har store vanskeligheder med at traske rundt i bedene, da jeg har lagt mange løg, og muligvis nok kommer til at ødelægge nogle, selvom jeg forsøger at passe på.
 Kan jo ikke se under jordoverfladen.
Hvide krokus på vej ved vandhullet. Det varer forhåbentligt ikke længe.
Mount Hood og ...... øhhhh vistnok Spring Green. Eller måske er det Tulipa Turkestanica.
Dette bed er proppet med forårsløg.
Det vælter op med dobbelte vintergækker alle vegne
og erantis
Inden for i Kagehuset står det nyindkøbte drivhus klar til at modtage babyplanter, når tid er.
Claus Dalby spurgte på et tidspunkt, om der var ting, vi kunne tænke os skulle være at finde i Bilka i denne sæson. Jeg var varm fortaler for et minidrivhus, og sørme om ikke jeg fik mit ønske.
Drivhuset er større, end man lige tror. Det er 61 cm x 61 cm x 61 cm. Dejligt. Desværre passer låget ikke helt, men så må jeg trøste mig med, at der slipper lidt frisk luft ind.
 
I morgen håber jeg at kunne skulke lidt, og få lagt lidt komposteret kokødning ud samt sået valmuer.
 
Beklager. Billederne er desværre ikke helt skarpe, men det er igen mobilen, jeg havde ved hånden. Der er ikke så meget at vise frem på nuværende tidspunkt, men om ikke så længe, begynder forårsløgne forhåbentligt at lave om på det. Mmmmmmm forventningens glæde.

9 kommentarer:

 1. Jeg synes da at billederne er gode. Og fulde af forår :-)

  Jeg synes faktisk at de små spirer fra forårsløg kan stå til ret meget. Her går både katte, hunde og mennesker på dem, og de kommer op alligevel!

  SvarSlet
 2. Selvom billederne muligvis ikke er helt skarpe, kan man tydeligt se de skønne forårstegn :) Og hvilken fin form dine træer har. De må se fantastiske ud med blade på!?

  Jeg ville også ønske, at jeg havde plads til et minidrivhus. Desværre ikke i nuværende bolig (men mon ikke i en fremtidig).

  SvarSlet
 3. Jeg kan sagtens mærke forårsluften i alle billederne, og det er et godt stykke arbejde du har fået lavet. Det føles godt i maven, at være på forkant... :o)
  Tror nu heller ikke du behøver at være bekymret for spirerne, mon ikke de rejser sig igen, de få stykker som du ikke lykkedes at svæve henover. Jeg har selv været ude og klippe stauder ned idag, og nøøøjjjj... hvor bliver bedene fine, sådan bare lige vupti!! Håber jeg kan nå at blive helt færdig på torsdag (endnu en fridag), for derefter lover de vintervejr igen... det kan vi selvfølgelig bare vælge at ignorer. ;o)
  Hyggehejsa fra mig til dig.

  SvarSlet
 4. Nå ja! Minidrivhuset!! Superfint... tror dog absolut ikke jeg har noget at bruge det til... (og det gentager du bare ca. 10 trillioner gange, fru friis!)

  SvarSlet
 5. Kære Nette
  Det lyder som om du er rigtig godt med i haven og så i så pragtfuldt vejr. Det blev fint med beskæringen af dine træer. Jeg var også ude med beskærersaksen i weekenden, her fik æbletræet, nordens oliven, blåregnen og gr. 3 klematis en omgang.
  Det er ren luksus at det myldrer med dobbelte vintergækker i din have, her har jeg kun de almindelige - de er dog også dejlige forårsbebudere, men jeg er lidt misundelig på dig;))
  Hvor gad jeg godt eje det lille drivhus..... men jeg måtte desværre punge ud til dyrlægen, men hvad gør man ikke for sin lille hund?
  Nyd din dag i haven imorgen.

  SvarSlet
 6. Hvor har du været flittig. Jeg sidder her og gror dårlig samvittighed, for tiden rækker ikke til det store greb i haven for tiden (og 1 klematis i gr. 3 kan jeg pt ikke skelne fra de andre, så hm...jeg må se hvad der sker:0)
  Skønt med alt det der popper op ad jorden for tiden, selvom heller ikke jeg har mulighed for at kende deres præcise udseende, inden de når længere hen - dertil er mangfoldigheden for stor (og pladsen for lille...).

  Skøn aften herfra

  SvarSlet
 7. Kære Nette,
  Jeg kan ikke forstå, hvorfor du skærer sådan ned på frøposerne. Rigtig mange frø kan jo netop sås direkte i bedene. Selvom du ikke har drivhus, synes jeg at du har alle muligheder for at gøre så meget andet. Nu nævner jeg lige nogle. Tallerkensmækker, stolt kavaler, kornblomst, solsikke, morgenfruer, hør, mamelukærme, brudeslør, asters, jomfru i det grønne og mange flere. De behøver hverken forspiring, prikling eller andet bras. Hvad kan man ønske sig mere? Nå. Det jeg egentlig ville skrive til dig er, at jeg glæder mig rigtig meget til at se din forårshave!
  Kh Mathias

  SvarSlet
 8. Det var da dejligt at komme i gang i haven, synes du ikke? Sikke meget du fik lavet, det er skønt at få løftet det visne lag af og lade foråsløgene få frit udsyn til solen. Jeg har også beskåret gruppe III clematiserne ned, men nåede kun to af mine bede mht. "forårsklargøring". Der bliver mange flere dage med sol, er jeg sikker på. Forventningens glæde er STOR :)

  SvarSlet
 9. Godaften Nette.Ja! nu er du godt i gang i haven.Dejlig at få begyndt på at klippe og rydde op,så man kan se alle de små spirer der pibler op af jorden.
  Fint lille drivhus du har købt.....det kan da bruges til lidt af hvert.
  Rigtig god aften Jette

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!