Haven

Haven
En lille have på 200 m2

onsdag den 20. marts 2013

Så-cirkus i vindueskarmen med plantelys

I går aftes gik startskuddet til årets så-cirkus. Os uden lækre opvarmede drivhuse eller udestuer må finde os i grimme rodede vindueskarme. Jeg købte for et par år siden "Et haveår - min dagbog". Heraf fremgår det, at jeg i 2011 startede med at så klokkeranker og lathyrus et par uger tidligere, hvilket vil sige, at jeg kan læse, at de spirede omkring dette tidspunkt. Jeg har ikke for alvor kastet mig ud i det med at så førhen. Bortset fra nogle få enkle ting. Som f.eks. klokkeranker i 2011 med detaljeret instruks fra Claus Dalby: "Man tager højre hånds tommel- og pegefinger"-agtige vejledning. Der kunne selv jeg være med. Og hvert år MÅ jeg have lathyrus. Men de er pærenemme. I 2012 blev det kun til lathyrus.

Gamle roottrainers blev støvet af og fik en gang med sulfo og skrubbebørsten. En ny roottrainer fra Nelson Garden blev taget i brug.
Hvid klokkeranke, Cobeae Scandens. Frøene (25 stk.) blev lagt i blød i et par timer, før de blev sået og fik en lille let dyne vermiculite over sig.
Pragtsnerle, Ipomea nil Split Second blev lagt i blød natten over, og 24 stk. sået her til morgen. Fik også vermiculite over sig. Gad vidst om jeg ikke har sået for dybt!? Det er meningen, at de skal slippes løs op ad et rionet ind mod en havenabo, når tid er.
Rosenslynger, Rhodochiton volubilis, blev sået. Her gjaldt det om at finde brillerne frem og afholde sig fra at nyse. Bittesmå frø. Denne plante skulle nok have været sået noget før, for den er vist 4-6 uger om at spire, har jeg læst. Den fik også en lille dyne på.
 
Og nu til et par fif mht. til lys i vindueskarmen:  
Varme og lys hænger sammen. Så ekstra plantelys må der til, når man sår indendørs. Jeg har bl.a. ovenlysvinduer, men det er ikke nok lys. Især ikke så længe sneen laver udvendige gardiner på disse. Jeg kan nemt gøre det køligere i disse vindueskarme, fordi jeg kan sætte et ovenlysvindue på ganske lidt klem, hvilket sænker temperaturen en del. Alligevel har jeg i år investeret i et par plantepærer, som hører til en sort (og dyr) pendel fra Nelson Garden. Først troede jeg, at jeg bare kunne sætte pæren i en bordlampe, som jeg allerede havde, men pæren er så stor (lang), at den stak meget uden for. Og det ville jeg ikke kunne leve med de næste mange uger. Ikke på vilkår.
 En ordentlig spare-javertus på 30 W (120W), som er 19 cm lang. Pris 125 kr.
I weekenden tog jeg i Ikea, for jeg fik den idé, at jeg kunne sætte den i en arkitektlampe, hvor hovedet er nemmere at dreje i alle mulige vinkler og højder, så den nemt kan justeres i takt med at planterne - forhåbentligt - vokser.
69 kr. i Ikea. Sådan! Det så ud til at fungere så godt, at jeg straks kastede mig ind i bilen igen og fór af sted for at købe endnu en til den almindelige vindueskarm og spisebord, som må tages i brug til så-cirkus meget snart, for der er rå mængder frø i køleskabet, som venter.
Jeg har taget camouflage i brug, således at såbakkerne ikke springer helt så meget i øjnene.
På spisebordet ved dannebrogsvinduet - også i køkkenet - står der planter som egentligt skulle have været i haven, men vejret ...... suk.
På tur nr. 2 til Ikea hoppede 3 frække vedbend op i kurven. Hvem skulle have troet, at der fandtes sådanne frækkerter i Ikea? Ikke jeg. Men til 13 kr./stk. fik de lov. Et par store kugle buksbom blev dog smidt ud af kurven igen, selvom de havde en pæn stor størrelse og kun kostede 99 kr.  De spættede vedbend vil sikkert være pæne i haven sammen med andre limefarvede og violette blomster. Mon ikke?
 
Sidste år købte jeg nogle zinkbakker i Bilka, som passede perfekt til de større roottrainers. Men desværre er der ingen zinkbakker i Bilka i år. Pokkers. Jeg har været på nettet og måtte konstatere, at zinkbakker er dyre! Her er så igen en nødløsning fra Ikea:
Koncis bradepande til 89 kr.
Længde: 40 cm
Bredde: 32 cm
Højde: 6.5 cm
Nød lærer nøgen kvinde at spinde
 
 

20 kommentarer:

 1. Jeg håber alle dine projekter lykkes, du gør da noget for sagen. Din camouflage er fin, den kan jeg godt lide. Jeg har heller ingen udestue eller lignende, så her gang i vindueskarmene, men jeg har ikke så meget, der skal sås, som du har.
  Held og lykke

  SvarSlet
 2. Det ser hyggeligt ud i dine vindueskarme! Nu kan det være, at vi skal til at gå på opdagelse hos både Idé Møbler og Ilva, efter at hr. Larsen har fået et godt tilbud.....

  SvarSlet
 3. Bare husk huller i bunden af såbakkerne.

  Og Nette, altså; jeg synes det er en HYGGELIG rodet vindueskarm, du har!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg skal have fyret op under loddekolben, inden jeg fylder jord i.

   Slet
 4. Hej Nette.Hold da helt op......du er da gået helt i så mood.
  Din have må blive et fantastisk syn med alt det du gemmer i din vindueskarm.
  Rigtig god aften Jette

  SvarSlet
 5. Hvor er det godt med alternativer. Jeg bruger skobakker til mine kødbakker, jeg var heldig at få en stak for 4,- kr. stykket en gang i Netto. Der kan ganske vist ikke være lige så meget vand i bakken som i dine bradepander, men det fungerer fint.

  Og så svarede du lige på en tanke jeg har haft, 'kan man sætte en groluxpære i en almindelig lampe?' og det kan man så. Tak for det!

  SvarSlet
 6. Kære Nette! Ærgerligt .. med det koleratursoprannys, du ellers lægger for dagen ville der være fløjet et helt bed ( tone i tone..) ned til den søde havenabo. Lykke til med køkkenorangeriet.
  Cilotte

  SvarSlet
  Svar
  1. HVAD!? Havenaboen - aka IT-dinoen - har fundet ud af at kommentere.
   *besvimer*
   Du kan jo håbe, at der kommer så mange planter ud af det hele, at jeg kommer i foræringshjørnet :0)

   Slet
 7. Det er længe siden et skvalderkålblad var nuttet...Glæder mig til at se Split Sekund i fuldt flor blandt alle de andre velvalgte skønheder i din smukke have.

  SvarSlet
 8. Nu skal du ikke afsløre, at det ikke er længe siden, jeg aldrig havde hørt om skvalderkål!

  Til evt. andre læsere kan jeg fortælle, at det var Cilotte, som fortalte mig om skvalderkålens mysterier. Den gang. Jeg ikke kunne forstå, at skvalder var en ukrudtsplante. Siden har jeg erklæret krig mod denne plante, som kvæler alt andet.

  SvarSlet
 9. Oh Nette din ukuelig havekvinde. Skøn såbertning du har her.. kom så lige i tanke om at jeg da vist havde fået frø af rosenslyner gad vide om de er sået ? og om de har spiret? må på rundtur til mine vindueskarme og bedroller m.m
  De trænger nok også til en tur med vandforstøveren..
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 10. Kære Nette,
  Sikke du kan. Jeg har også lige sået klokkeranke og er virkelig nervøs for, at jeg har sået dem for dybt i jorden. I er mange herinde i blogland der udelukkende dækker med vermiculite - det vil jeg også gøre fra nu af. I dag vil jeg så rosenslynger og ja, frøene er sørme svære at lege med. Sådan nogle rosen-slyngler!
  Smukt har du det i vindueskarmene og jeg har tyvstjålet din ide. Mine vindueskarme er også blevet fyldt med stedmoder og hornvioler. Kønt ser det ud.
  Held og lykke til med dit så-cirkus,
  Kærlig hilsen Mathias

  SvarSlet
 11. Kære Nette,
  Du er dælme en kvinde med mange talenter, og en arkitektlampe med plantelys er sgu' da for sejt!

  SvarSlet
 12. Hold da op Nette, hvor du giver den gas! Den pragtsnerle er da for lækker.
  Har ikke selv sået så meget som et enkelt lillebitte frø endnu, men frøene ER købt. Rosenslynger er uundværlige og slet ikke så besværlige som deres rygte vil gøre dem til.Det skal nok blive godt:o)

  Pøj pøj med alle bøllespirene.

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen Tante Grøn, selv Claus Dalby skrev på sin blog i maj 2011, at han købte færdige planter, når det gjaldt rosenslynger. Netop fordi den var så langsom i optrækket. Så nu må vi se. Lyder som om du har erfaring med dem. Begynder du forfra hvert år eller overvintrer du dem? Hvor høje bliver de på en sæson? 1 meter som der står på posen? For så er det i min bog ikke en klatrer. Men yndig er den jo.

   Slet
 13. Kære Nette,

  jeg har prøvet at overvintre slynglerne to gange, men uden held, så jeg starter forfra hvert år. Jeg har ikke sået mine rosenslynger endnu. I starten vokser de utroligt langsomt, men når de så er plantet ud, så tager pokker pludselig ved dem. Mine bliver en hel del højere end en meter. Nærmere to. Planter er jo lidt en tålmodighedssag.....så det er jo godt, at du er et helt vanvittigt tålmodigt menneske, Nette:o) :o) :o)

  "Black man`s willy"-knus......( det hedder Rosenslyngen jo også!)

  SvarSlet
 14. Hej Nette - Hvor ser det dog fint ud det hele!!!!

  Jeg har også købt plantelys i år. De sidste år har jeg brugt en kasse med indbygget lysstofrør.
  Men i år har jeg købt en LED-pære, med røde og blå dioder. På trods af prisen blev de revet væk på èn dag. Den er altså også vildt god. Laver kraftige flotte planter. Jeg har godt 300 småplanter lige nu og var nødt til at købe den....med det fuldkommen vanvittige vejr vi har. - Vil klart købe en pære mere når de får den på lager. (Det bedste plantelys der kan købes - og alle pengene værd)
  Jeg har købt den hos Prolys(den ser lille ud på billedet, men er en stor pære) - Se den her:
  http://www.prolys.dk/led/334/proplant6-hi-power-plantevaekst-diodepaere-17w-120-detail

  Kh. Flora

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for linket Flora. Gad vidst om den pære er 5-6 gange bedre end den fra Nelson Garden. For prisen var sørme ..... ehemmmm noget stejl :-)

   Slet
 15. Hvad er navnet på de stedmoderblomster du har forspiret?
  Og hvordan har du fået dem til at blive så vildtvoksende?
  Mvh. Sisse

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sisse

   Stedmoderblomsterne er hverken stedmoderblomster eller forspiret.
   Det er de nære slægtninge hornvioler, som her er brugt som camouflage.
   De er købt på Aldershvile Planteskole ;-)

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!