Haven

Haven
En lille have på 200 m2

onsdag den 13. marts 2013

Jeg må have spist søm

Jeg har de sidste par dage haft travlt med at forberede mit så-cirkus, efter dagens arbejdsopgaver var overståede. Jeg tænkte, at det var på høje tid, at jeg dannede mig et overblik over
hvilke frø jeg havde købt (!)
 • hvordan de skulle såes (bredsåes eller individuelt)
 • hvor mange potter jeg havde i hvilke størrelser til forspiring
 • hvor mange potter jeg havde til udprikling
 • hvor mange tomme potter jeg havde til endelig udplantning
 • hvor mange potter jeg skulle erhverve mig
Jeg har ikke et medført pyntegen, så jeg tænkte, at jeg ville sætte billeder af de kommende krukkeplanter ind i en collage for at danne mig et overblik.
Det var ikke nogen god idé.
Da jeg var mindre end halvvejs, gik det op for mig, at jeg ganske rigtigt må have spist søm.
Jeg havde ikke en gang taget de frø med, som var tiltænkt udplantning i bede.
Ejheller alle de mange creme, hvide og grønne frø!
Ejheller alle de småplanter, som står på "must have" indkøbslisten.
Nogle - ikke alle - af de lyserøde frø, knolde og løg

Ganske forfærdeligt. For jeg har da slet ikke krukker nok til dette vanvid, selvom jeg har suppleret en smule den sidste uges tid. Mine bede er i forvejen temmelig fyldte, så der er nok ikke plads til så mange. Nå, det må blive "learning by doing". For næste spørgsmål er selvfølgelig, hvor store krukker til hvilke planter. Der er SÅ meget, jeg ikke ved.

37 kommentarer:

 1. Hej Nette,
  Nej, jeg tror du er fortabt - du lærer det nok aldrig :). Der må skrues og skrues, og ellers kender du adressen!

  SvarSlet
 2. Åh Nette, jeg sidder her og klukker :-) Altså på den gode måde.
  Been there, done that, og jeg føler med dig. Jeg måtte lige over og checke i mit excel ark fra 2006. 336 forskellige frø såede jeg. Så hvis det kan trøste dig, så findes der ihvertfald mindst en til som spiser søm ind imellem :-)
  Kan jeg så give dig nogle brugbare råd: Først og fremmest så findes der ingen lov som siger at man skal så frø, bare fordi man har købt dem :-)
  Men elles er mit bedste råd nok, nøjes med at lave få af hver slags. Som regel når man sår, får man 30-40 småplanter. Men jeg potter som regel højst 10-12 op, og så ryger resten på komposten. For jeg vil hellere have flere forskellige slags, end mange af hver.
  Jeg ved du jo skal bruge mange krukker, pga alt skvalderkålen. Murerspande er billige, smelte drænhuller med en loddekolbe, og så sætter du dem bagerst i krukkebedene, så de andre og pænere krukker dækker for dem, så ser man ikke 'snyderiet' med de sorte spande.
  Pøj pøj :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. 336 forskellige! Indført i excel! Jamen! *falder bagover*
   Din fine fidus med loddekolben kommer jeg også til at benytte på de afvaskede spirebakker.

   Du har ret. Nogle af frøene kan såmænd blive i frøpungen i køleskabet.

   Slet
 3. Uh ha Nette, jeg bliver faktisk lidt bekymret for dig. Hvis man sådan lidt analytisk skal gribe det an. Hvor lang tid bruger man så på hver frøpakke fra så til udplantning ? 4-5 min til såning inkl. jord, planteskilt, potte pakket ind osv. Udprikling afhænging at antal, men som gennemsnit ca. 12-15 min pr sort/art, hvis der er ca. 20 småplanter og det er nok kun hvis man nærmest laver det på samlebånd. Så komme pasning i drivhus og senere udplantning udplantning yderligere 2-4 min pr plante....det begynder at blive rigtig mange timer. Det skal vel også være om ikke sjovt, så hyggeligt. Gem lidt til næste år, prioriter såningen, mit eget koncept har været 1/3 stauder + 2/3 sommerplanter. Bare det ikke går til for dig pga. tidsmangel, det har jeg selv prøvet et år.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Sig mig er du ingeniør? Du skræmmer jo livet af mig. Apropos projekter: Hvordan går det med dit fantastiske drivhusbyggeri?

   Slet
 4. Så for den Nette, så røg du med til bords med os der spiser søm :)
  Jeg gik her og troede det kun var nybegyndere der "kom til" at forkøbe sig i frøposer.
  En ting er sikkert, vi kommer ikke til at kede os og Henrik har jo lavet et udemærket regnestykke. Så det meste af fritiden her i foråret den skulle være booket ind.
  God arbejdslyst til dig, det er nogle skønne blomster du har valgt.

  Kh Linda

  SvarSlet
 5. Jeg lægger mig på linie med Hanne - heller udsætte noget frøsåning et år end at få stress over det eller pladsmangel. Min løsning er også kun at bruge 1/3 eller 1/2 af frøposen, så er der til en "omsåning" hvis noget går galt eller lidt til næste års menageri.
  God fornøjelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gode råd. Dem tager jeg til mig.

   Slet
 6. Hej Nette.Ja! jeg tror da at der er rigtig mange af os der kan nikke genkende til det du beskriver.
  Men rådet med kun at bruge lidt af frøene synes jeg er rigtigt godt.
  Vi skal jo ikke have stress i vores haver.
  God arbejdslyst med frøsåningen knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej stress vil vi ikke have.

   Slet
 7. Du må lave noget guerilla gardening. Er der ikke et trist område i nærheden af hvor du bor, hvor du kunne snige dig over og så lidt? ;)
  Hilsen Eva, der også har spist søm, men nu er gået over til birkes, - som af og til også sås i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der ligger optøet jord hos mig, som skulle bruges til at blande med birkes, men nu har sneen udskudt det projekt.

   Slet
 8. Kære Linda - hvad mener du med, at det kun er nybegyndere der forkøber sig? Sidste år såede jeg ihvertfald tres forskellige - hundredevis af hver - og jeg nåede sagtens at plante ud og potte om. Det behøver ikke være så svært!
  Kæreste Nette - du skriver at du ikke ved noget. Må jeg nu bede om mine himmelblå! Hvis der er nogen der kender til have, er det da dig. Ellers kommer man nu langt med gefühl. Vi bør alle se sådan på det, at det ikke behøver være så svært. Find nogle flamingokasser og bredså hele møget i dem. Det gør jeg hvert år og det er virkelig snildt. Blot et råd.
  Kærlig hilsen Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mathias, Lad dig ikke narre. Jeg ved ikke så meget, som du tilsyneladende tror. Jeg skyder bare med spredhagl, og så må der statistisk set jo være noget som lykkes. Jeg har været på jagt efter flamingokasser, men kan ikke finde dem nogen steder! Desværre køber jeg ikke kød i kasser. Det bruger min slagter ikke. Har samlet lidt sorte plastikkasser og har taget mig selv i at vælge madvarer pakket i dybe kasser. Plejer jeg ellers ikke for der ligger en glimrende grønthandler ikke langt fra mig.

   Slet
 9. Nette, dit næste indkøb må blive en sømpistol ... ;)

  Noget der undrer mig dybt ( men måske jeg bare ikke har fuldt med i timen) men hvorfor har du hele vinteren vist dit bloghoved med det smukkeste sommerbillede, og nu hvor vi tror det er forår, så viser du pludselig vinterbilleder... Det gir' da ikke mening i en jysk hjerne, søde Nette, selv om billederne er smukke... ;)

  Glæder mig til at følge dit frøcirkus på sidelinien, det tegner til at blive en serie med rigtig mange afsnit! :)

  Hyggehejsa og frøsmil fra mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke noget vrøvl jeg lige fik skrevet. Jeg prøver igen.

   Jeg har ikke ændret min header i meget lang tid. Man kan jo ikke være alle vegne. Som du har bemærket. Har for nylig hittet ud af at lægge billeder ind i en anden størrelse med hjælp fra Lene fra Bag Havelågen. For jeg syntes, at jeg måtte opgradere en smule og lade headeren reflektere årstiderne. Troede du det var forår? Nej, det er altså vinter. Billederne er taget sidst på eftermiddagen i dag. Som sædvanligt er det mobilen, der var ved hånden på dagens tur ned til pipfuglene i haven.

   Slet
 10. Forventningens glæde, Nette - er næsten den bedste, og du skal ikke give dig til at regne i krukker og timer og antal, blot læne dig op ad de øverste gode råd her på siden om at så kun nogle af frøene. Vi kan ikke ha' at nogen får stress af haven og tanken om alle de mange frø. I øvrigt har jeg købte en del frø i år også, de fleste i staude-genren, men Malcolm er meget flink til at hjælpe med prikleriet, så det går nok.

  Ja, jeg bemærkede også din vinterheader.... Jeg troede Kong Vinter var sagt op, det har jeg lige læst hos Eva Evigglade...

  Men dine bede og krukker bliver SÅ smukke i år !

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja... det er altså bare mig, Nette...

   Slet
  2. Undrede mig lidt over hvem du mon var, så tak for infoen. Er I i Australien nu?

   Ham Malcolm er temmelig handy, har jeg bemærket.

   Slet
 11. Hej Nette. Åh jo, jeg tror sagtens du kan finde ud af det og du har allerede styr på en del. Jeg har også sået på livet løs og skal nok finde ud af, hvor de skal plantes, når vi kommer dertil. jeg har læst at man kan plante ALT i krukker, så det er jo godt, at du allerede har indkøbt nogle af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med "alt i krukker" satser jeg en del på. Jeg er dog ikke begyndt at så endnu. Denne weekend tror jeg de første skal i jorden.

   Slet
 12. Flot header og collage Nette og ja, de frøindkøb har det med at tage overhånd, men jeg kan se at du har fået mange gode råd ovenover. Det lyder dog som om du også er ved at opgradere antallet af krukker og så må du som Lene skriver igang med at skrue planterne ned.
  Jeg er helt vild med den mørke paletblad (?)
  HVIS du er interesseret i store flamingokasser så kan jeg sagtens skaffe nogle - der bliver kasseret en del fra køkkenet på mit arbejde.

  SvarSlet
 13. Ja, den mørke er paletblad, Solenostemon Palisandra. Jeg har også frø i limegrøn. Tak for tilbud om kasser. Jeg må vist hellere kontakte dig.

  SvarSlet
 14. Det bliver eventyrligt flot i din have, kan jeg se på collagen :-)
  Du skal nok finde ud af det med at få dem sået.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 15. Oj så många frösådder du har på gång, lycka till!
  Kram

  SvarSlet
 16. Søde Nette - fristelserne er store derude på frøhylder m.m og begrænsningens kunst er den sværeste af dem alle....det tror jeg nok vi kan skrive under på alle som én. Men ih hvor bliver det da et fantastisk blomsterorgie hos dig til sommer både i bede og krukker.......lige nu krydser vi så fingre for at det overhovedet bliver sommer med den vinter der står uden for døren endnu ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ganske forfærdeligt. Var på langfart til Bilka i dag. Det er til at vræle over vejret. Er sørme ikke sikker på, at alle de dejlige planter, som står på de udendørs borde klarer mosten i næste uge. Tror sørme også at mine guldfisk tager billetten, hvis ikke det snart bliver blot en smule lunere.

   Slet
 17. Kære Nette.

  Jeg håber i det mindste, at de søm du har spist, er af den søde rustne slags, man kan købe hos slikmutter? Hvis så-stressen overmander dig, kan du jo blot hænge din ovenud smukke lyserøde collage op på dit køleskab. For øjeblikket har jeg et smukt billede af et uopnåeligt trædrivhus hængende sammesteds. Det smager da altid lidt af fugl:o)

  Knus, kærlige hilsner og tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej. Det er ikke den søde slags. Det er den slags, som kan være mega farlige.

   "Uopnåeligt". Her må jeg sige nej igen. Hvor der er en vilje, er der en vej.

   *Note til mig selv: Husk selv at gøre brug af dine råd!*

   Slet
 18. Jammen jøsses Nette, hvad er det dog for en grøn kone, du har placeret oppe i højre hjørne, som jeg først ser nu? :o) Tusind tak for det, min blomst. Det er vel nok sødt og venligt af dig.

  Ja, nu skal jeg snart "nedkomme" .... jeg synes også, jeg ligesom er begyndt, at kunne mærke lidt plukveer:o)

  Knus og krams

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har på fornemmelsen, at den fødsel bliver som at smutte mandler. Har lige præcist i dag mange gange tænkt på, hvor kattens ondt jeg havde for NØJAGTIGT 18 år siden. Jeg er overbevist om, at dit havebarn kommer til at gå nemt. Personligt glæder jeg mig MEGET til at se vidunderet :0)

   Slet
 19. Hold nu helt fasr i bordkanten hvor er jeg misundelig på dit dejlige lille fristed! du er omgivet at alle natuens farver, idyl og lykke - bare det var mig! Smukke omgivelser - helt igennem fantastik og ekstremt gennemført.

  Knus Jeanette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ææææhhmm Jeanette, er du Emma og Duttens mor? For hvis det er tilfældet, har jeg vist lovet dig et havebesøg til sommer ;-)

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!