Haven

Haven
En lille have på 200 m2

tirsdag den 8. november 2011

Mangel på haveprogrammer i dansk TV

Når nu de danske tv kanaler ikke kan finde ud af at lave nye gode haveprogrammer (udover de dersens hu-hej-hvor-det-går programmer, hvor et hold proffe havefolk rykker ud og laver en have på nul-komma-dut), må man tage til takke med det man kan få. Bilka har produceret nogle små fine videoer med CD, som absolut er seværdige.

Jeg opfordrede sidst år til at skrive til DR og bede om at få genudsendt Haven i Hune, og sørme om ikke de blev genudsendt i sommers. Et tilfælde måske? Både England og Sverige laver gode "slow-haveprogrammer", som er inspirerende og gode at få forstand af. Men something is rotten in The State of Denmark. Hurtigprogrammerne og Hr. Ryge er ikke lige "det". Programmer i stil med Haven i Hune ville være en drøm. Det er nu, at mange har gang i armchair gardening og planlægger næste sæson. Jeg elsker mine havebøger, men det udelukker ikke levende billeder.

Gå ind på de danske tv kanalers hjemmesider og skriv kort om, hvad I kunne tænke jer. I finder links under kontakt. For pokker da også.

Billedet er tyvstjålet fra Bilka hjemmeside.

17 kommentarer:

 1. Kære Nette,
  Du har så evig ret. Det er simpelthen for dårligt. For hundrede år siden var der i TV en engelsk serie, Min viktorianske køkkenhave. Fy fan' hvor var den god. Den gad jeg godt se igen.
  Jeg optager de svenske haveprogrammer, men får dem desværre ikke rigtigt set.
  Jeg har svenske aner (oldefar), jeg har set enormt meget svensk TV i mine unge dage, da der kun var 1 dansk kanal, jeg har arbejdet sammen med en svensker, og jeg synes selv jeg forstår det godt. Men når det kommer til haveprogrammet, Trädgårdsfredag, må jeg altså give op. Jeg skal bruge alt for megen energi på at forstå hvad de siger, og så kan jeg ikke nyde programmet på samme måde. Og jeg har ikke Yousee, som har danske tekster.
  Måske skulle jeg give det en chance til!

  SvarSlet
 2. Kære Lene

  Jeg har YouSee, og må indrømme det er dejligt med undertekster til Trädgårdsfredag, for de svenske plantenavne, har jeg ikke styr på. Ellers er det ikke så pokkers svært at forstå svensk. Jeg har også optaget dem, og fik set næsten alle for nylig.

  Min pointe er dog, at det er for dårligt, at vi ikke har udsendelser som denne og flere gode engelske kanaler, som jeg desværre ikke kan se. CD ville være oplagt at bruge i en serie, da han selv er hammergod til at forklare, så vi alle kan være med, samtidigt med at han har et STORT kendskab til mange interessante haver i ind- og udland, hvorfra der kunne trækkes eksempler, som han måske ikke selv har i sin egen vidunderlige have.

  Hvor svært kan det være at lave nogle gode fortløbende udsendelser?

  SvarSlet
 3. Kære Nette, bedst som jeg sidder her i sengen og er skidtmas googler jeg "sveriges tv haveprogrammer" og hvem mon dukker op som hint nr. 1 og 2?
  Jo rigtig gættet Netteslillehave - 2 sjæle én tanke - ja vi vil have et ordentligt haveprogram i dansk tv.
  Jeg tænkte på det sidst da jeg så Søren Rye traske rundt i sin have for gud ved hvilken gang og nu havde han klippet en stor cirkel i græsset for gud ved hvilken gang og her ville han lægge påskeliljeløg og så så vi lige hans hønsegård for gud ved hvilken gang, gaaaab!
  Godt TV er åbenbart at se folk forsøge sig ud i noget (ikke et ondt ord om Bonderøven og ham der ligger på maven og graver i en kolort i håbet om at se en sjælden skarabæ), men hvor ville det være rart med en regulær haveudsendelse hvor man ser hvordan man får det til at lykkes, som vi så i Haven i Hune og jeg synes faktisk også at man kunne skæve til lokal tv kanalerne tv syd og nord for de har fat i noget af det rigtige.
  Knus herfra

  SvarSlet
 4. Så sandt som det er sagt!! Dog er jeg lidt ked af at den trofaste hr. Ryge bliver omtalt mindre pænt, han har trods alt været en milepæl igennem årene. Så al respekt for hr. Ryge og derefter er jeg helt med på masser af fornyelse i haveudsendelserne.

  Med skiftende arbejdstider sidder jeg nogle gange og ser både svensk og norsk haveprogram sendt på DR om formiddagen. Undrer mig dybt over hvorfor de kun skal sendes på tidspunkter hvor pensionister, arbejdsledige og os med tossede arbejdstider kan se dem, når nu madprogrammer kan sendes i rå mængder på alle tidspunkter.

  BBC har også lavet rigtig mange haveudsendelser, det kunne da være en forfriskende nyhed at se.

  Så tak for dit opråb Nette, jeg vil snarest bakke op om det og gå ind og skrive en haveepistel til tv-folket, vi har jo set at det kan give bonus :o)

  SvarSlet
 5. Kære Nette

  jeg synger med på din klagesang. Højt endda! For som du siger, "Hvor svært kan det være!?!?" Jeg HAR skrevet til DR hele 4 gange i tidens løb, i et hidtil forgæves forsøg på at råbe dem op derinde.

  Jeg kan altså ikke forstå, at vi havetosser ikke kan blive tilgodesete. Det har jo ikke skortet på bolig- og madprogrammer.

  Hvorfor ikke lade Claus Dalby overtage Søren Ryges plads, og så lade Hr. Ryge lave det han er bedst til, nemlig portrætudsendelser, hvilket han gør fremragende. Men han er havetræt, så det basker. Vi har nu set hans fjerkræ, hans cirkler, hans børnebørne-have og hans redekasser til bevidstløshed og det handler ikke rigtig om have eller haveglæde for den sags skyld. Hans ukrudt er meget menneskeligt, og det skal der også være plads til at vise frem, men det skal helst ikke kun handle om det, der IKKE blev gjort eller det der IKKE lykkedes. Vi vil se blomster, vil vi. Vi vil lære noget, vi vil inspireres, motiveres, begejstres og tabe kæben over smukke haver.

  Det bedste haveprogramskoncept, der efter min mening nogensinde er blevet lavet, er "Haven i Hune". Man kunne jo gå hele ugen og glæde sig til at det elskede program skulle dukke op på skærmen. Hvorfor ikke lade Claus Dalby videreføre dette koncept, - "Haven i Risskov"?
  Claus formidler ægte haveglæde og lærer en masse fra sig, inspirerer, motiverer, fornyer sig etc etc.

  De følger altså slet ikke med tiden de der programtilrettelæggere. Gudsketakoglov at vi har jeres allesammens dejlige haveblogs at følge med i. Ellers var vi da helt på spanden. Er havetosser mon ved at være en udrydningstruet art?

  Undrende og kærlige hilsner og tanker til dig søde Nette.

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 6. Hørt! Jeg ville da smadder gerne se nogle engelske programmer :-)
  K. Gro

  SvarSlet
 7. Jeg stemmer også for ... Og I udtrykker jo det hele så formfuldendt, så at jeg bare siger "Hørt".

  Ulla

  SvarSlet
 8. Jeg er helt med, flere haveprogrammer vel at mærke om vinteren, ikke om sommeren. Jeg ser også den svenske Trädgårdsfredag, den er vældig god og så har de humor. De der huhejhaveprogrammer bryder jeg mig heller ikke om, det har ikke noget med have at gøre.
  Søren Ryge, tjah det er jo nu en gang sådan han gør, nogen gange lidt underholdende, andre gange kedeligt.

  SvarSlet
 9. Ja, svenskerne er gode til at lave haveprogrammer, og englænderne er suveræne.

  Lene, du har ret; Den Viktorianske Køkkenhave (og Blomsterhave og Køkken) var fantastiske programmer, som jeg aldrig glemmer. Jeg optog dem dengang i 90erne og så dem om og om igen. I foråret i år købte jeg dem på dvd (Ebay), og det var et lykkeligt gensyn :-)

  Haveprogrammerne 'Gardener's World' med bl.a. Alan Tischmarsh var haveprogrammer, som jeg også så om og om igen for 10-13 år siden (BBC). Holdt også deres blad dengang.

  Søren Ryge... han er jo god nok, men han laver bare ikke nye ting i sin have, og som Tante Grøn skriver, så ja, er han nok lidt havetræt.

  Camilla Plum har også lavet udmærkedede haveudsendelser, men det er ved at være nogle år siden. Men personligt vil jeg gerne have flere kvinder ind i haveprogrammerne. Jeg bliver meget mere inspireret, når det er kvinder, der fortæller om have - ved ikke hvorfor. Anne Just var skøn i sine udsendelser :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Tak for jeres kommentarer. Rigtigt gode betragtninger og idéer.

  Nu var det jo meningen, at I skulle SKRIVE til TV-kanalerne.

  Selv har jeg forfattet dette skriv, som er sendt til de største uden hensynstagen til, hvem der har lavet hvilke programmer i det forgangne. Ja, jeg ved godt, at det blev lidt langt!

  Som haveentusiast og haveblogger har jeg – og adskillige andre – et stort hjertesuk som jeg hermed viderebringer til programplanlæggerne.

  Danske tv-kanaler har ganske vist nogle haveprogrammer fra tid til anden, men kvaliteten er helt enkelt ikke, hvad den burde og kunne være. Enten er det hu-hej-hvor-det-går-stærkt programmer, hvor der enten bliver klippet rundt i mange typer haver eller programmer, eller hvor ikke-haveinteresserede vil glæde deres kæreste, hvorefter der rykker et stort hold professionelle ind i haven og laver have på nul komma dut. Det kan de færreste haveejere bruge til ret meget. Søren Ryge er en hyggelig gammel mand, som ikke har nogen inspirerende effekt på selv en person som mig, der ellers står klar i startfeltet til at lade mig inspirere og erhverve viden. Som en haveinteresseret skrev på min blog, virker den gode Søren en smule havetræt.

  Hvis I ønsker at se kommentarer fra nogle enkelte haveentusiaster om dette emne, kan I finde kommentarer her: http://netteslillehave.blogspot.com/

  Jeg har endnu ikke fundet en haveinteresseret, som ikke var ovenud begejstret for Haven i Hune. Ja, jeg kender en del mennesker uden have, som så programmerne. Vi er mange, som er taknemmelige for, at nogle af disse udsendelser blev genudsendt sidste sommer. Den type programmer ville være i HØJ kurs hos rigtigt mange. Fordi programmet var i stand til at inspirere. Desværre er Anne Just ikke iblandt os mere, men Claus Dalby kan sin metier og er i stand til at begejstre, inspirere og ikke mindst: Få folk op af lænestole og sofaer og ud i haverne i stor udstrækning. Han her over ½ million besøgende på sin blog per år, og han har i den grad forstået at inspirere og videregive sin viden, så vi alle kan være med og får lyst til at gøre ham kunsten efter. Han er vant til at stå foran et kamera, og han har et kæmpe netværk blandt folk med usædvanligt dejlige haver i både ind- og udland. OPLAGT at producere fortløbende programmer med ham. Det ville afgjort tiltrække seere. Derudover vil jeg æde min gamle hat på, at sådanne programmer ville kunne sælges til andre nordiske lande.

  England, Norge og Sverige kan. Så hvorfor kan Danmark ikke? Hvis ikke man vil - eller er i stand til - at lave bedre haveprogrammer, kunne man i det mindste købe nogle af de gode programmer, der produceres i England og Sverige. Med målgrupper i mente kan man jo spørge sig selv: Hvor mange haver findes egentligt i Danmark?

  SvarSlet
 11. For at gøre det lidt nemmere for jer at skrive giver jeg lige et par fif:

  Lav jeres tekst i Word eler et andet tekstbehandlingsprogram. På den måde kan I blot kopiere teksten ind i tv-kanalernes dertil egenede rubrik. Så slipper I for at skrive det hele flere gange!

  DR dækker som bekendt over flere kanaler. Her er link til DR:
  http://www.dr.dk/OmDR/Kontakt_DR/Kontaktformular/20061106112043

  TV2 har også mange kanaler. Her er link til dem:
  http://omtv2.tv2.dk/index.php?id=24&bottom

  Så må I selv klare resten. Kom nu ud af starthullerne ;-)

  SvarSlet
 12. Sådan søde Nette, jeg er helt enig i alt der er skrevet her. Jeg vil straks få "griflet et skriv sammen" til Tv-folkene.
  Ha' en dejlig weekend.
  Knus Lone

  SvarSlet
 13. Hej Nette!
  Nu tycker jag du är lite väl hård mot dansk TV. Jag tycker man har hittat flera bra program på DR1. För att nämna några: Drivhusdrömme, Historiske Haver och ett program som jag inte kommer ihåg namnet på som handlade om restaurering av gamla danska slottsparker. Dessutom visas ofta norska och svenska trädgårdsprogram. Så sent som igår visades ett fint program från Norge om en fantastisk rhododendron-have. Sören Ryges program är helt aoutstanding, och det finns inget liknande alls på svensk TV, och troligen inte i Norge heller. Men en del av dessa program visas under dagtid, och då kanske du inte har möjlighet att titta! Nej, dansk TV tycker jag är väldigt generös när det gäller trädgårdsprogram!

  Haven i Hune har jag inspelat på video, och kan alltså se programmen när jag behagar, det du! Jag tror, observera TROR, att dansk TV även säljer programmen på CD.

  Ha det gott!
  /Ruben

  PS Väldigt fin blogg du har, och du skriver helt fantastiskt bra, lättläst och intressant!!!! Keep up the good work!

  SvarSlet
 14. Hej igen!
  På svensk TV har vi inte sett ett enda bra engelsk trädgårdsprogram på år och dag! Det enda vi matas med är YELLOW BOOK, som är pinsamt dåligt.
  /R

  SvarSlet
 15. Hejsan alle medbloggere

  Igen, tak for jeres synspunkter og kommentarer.

  @ Lene og Marlene, Tak for gode idéer, som jeg straks nappede. Laver et indlæg om det lidt senere.

  @ fru Fniis, Du må læse med senere på idéer som Lene og Marlene var inspirationskilder til.

  @ Min blomstermor, Du har da også altid nogle gode og kloge betragtninger formuleret på en dejlig måde.

  @ Høneballehaven og Ruben, Trädgårdsfredag - som holder vinterpause lige nu - er et godt program. Hr. Ryge har helt sikkert en målgruppe. Den tilhører jeg IKKE. Det er ikke den slags haveprogrammer, jeg efterlyser. Havedrømme (som ikke har været udsendt længe) havde nogle gode indslag, men de skulle have skilt indslag med lilla græs mm fra og lagt dem i et andet program. Jeg ville så gerne have et program i stil med Haven i Hune og Gardeners' World. Engelske Haver (Den gule bok), som også sendes fra SV2, har jeg kun set enkelt program af, og det var ok men ikke vidunderligt. "Pinsamt dårligt" var måske ikke, men det havde ikke rigtigt noget at byde på. Ikke noget som inspirerede, gav idéer eller fik mig til at glæde mig til at lave have.

  SvarSlet
 16. Hej - jeg kunne ikke være mere enig med jer.

  Jeg ville så gerne, at DR gik væk fra det I kalder Hu-Hej-programmerne - som viser folk at haver er så skrækkelige, at det er en fest at være på hotel, mens nogen andre ordner dem... Jeg synes jo vi skal vise programmer, hvor vi ser processerne og lærer nye ting. Om fx permakultur og biodiversitet og spiselige haver... Jeg har lige skrevet en bog om byhaver, SPIS DIN HAVE, og har i den forbindelse forsøgt, at lave flere programmer hos min gamle arbejdsgiver DR. Men foreløbig uden held... Men hvis I nu lægger pres på, at der skal komme flere programmer af denne slags, så sker det måske.

  Jeg er selv stor fan af både Plum og Bonderøven og selvfølgelig også Dalby (Ryge ser jeg ikke mere fordi vi er grundlæggende uenige om det med round up)... Men det er MEGET underligt, at alle haveprogrammer tager udgangspunkt i LANDHAVER når 86 procent af os bor i byer... Hvad med at se på hvad der kan lade sig gøre i byhaver og mindre haver og i kasser og i fællehaver og kolonihaver.

  Tak for din blog.

  Kom i øvrig gerne med på Facebook. På siden Grow-What-You-Eat og Drivhusklubben...

  SvarSlet
 17. @ Signe Wenneberg, Hu-hej programmerne må ramme en målgruppe, for de har jo lavet flere af dem. Jeg ved blot ikke helt hvilken. Og når nu DR allerede har opskriften på, hvordan man laver gode haveprogrammer, fatter jeg ikke, at de ikke lytter. Der er nogle svenske bloggere, som har skrevet om programmerne Trädgårdstoppen, som de er med i. Disse programmer har Haven i Hune elementer, men der er helt sikker plads til forskellige slow-programmer. Prøv at lave en kande te og se et par af disse: http://www.tv8play.se/play/268770/?autostart=true.

  At have køkkenhave på min lillebitte skønhedsplet faldt mig slet ikke ind, før jeg så dvden med Geoff Hamilton, The Ornamental Kitchen Garden. Så det kan være, at jeg skal kigge ind på dine Facebook sider og kigge efter din nye bog hos boghandleren.

  PS: En af dine sønner går i klasse med min, så måske jeg skal prikke dig på skulderen, næste gang jer ser dig.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!