Haven

Haven
En lille have på 200 m2

mandag den 7. april 2014

Hvad der blomstrer lige nu

Det vælter op af jorden med vækster. Desværre er det ikke alt, som jeg er helt klar over hvad mon er. Noget er ganske givet ukrudt, mens andet er ....... ja hvem ved. Ikke jeg.

Der er dog allerede en del, som blomstrer. Jeg skal hvert efterår tage mig voldsomt sammen for at lægge forårsløg, men jeg indrømmer blankt, at jeg bliver kisteglad, når det hele viser sig om foråret, hvor jeg længes efter blomster.

Jeg har fået, hvad man nok kunne kalde et lysegult flip. Claus Dalby har tidligere både skrevet og vist, hvordan man om foråret kan lave en cremet tulipan 3-trinsraket.
Den består af den lille tulipan Concerto efterfulgt af Purissima og afsluttes med Spring Green. De 3 tulipaner lagde jeg mellem alle de andre i det lille bed rundt om mit vandhul. 
Concerto har allerede blomstret i en uges tid.
Her står den og lyser op sammen med den lille botaniske Turkistanica, som også blomstrer nu.
Den hulkravede kodriver, primula Veris, har også allerede blomstret i et stykke tid. 
Der står et væld af narcisserne Mount Hood, Cheerfulness, Thalia og andre cremefarvede og stærkt duftende pinseliljer i dette bed. Kun Mount Hood er så småt ved at blomstre nu.
Billedet her er af Mount Hood, som er lysegul i udspring. 
Sidste års helleborus orientalis er på retræte og derfor nu gulgrøn i blomsterne. Hornviolerne er købt for ikke så længe siden. De er mere lysegule i virkeligheden, men fotograf bliver jeg aldrig, og jeg aner ikke hvorfor farverne nogle gange bliver mærkelige på mine billeder. Noget med lyset vel.
Concerto ser da også dejlig ud med de små hvide anemone blanda.
De hvide perlehyacinter er fra sidste år. Krukken blev gemt og siden glemt. De skulle have været lagt i efteråret, men det glemte jeg alt om. Alligevel blomstrer de nu.

Da jeg i sin tid fik fjernet et kæmpemæssigt syrenmonster, blev der samtidigt gravet ca. 150 løg op, som lå omkring det. Jeg forærede dem alle væk, for selvom der også var nogle enkelte, dejlige pinseliljer kunne jeg ikke se forskel på løgene. Der ligger stadigt nogle nettogule varianter rundt omkring, men jeg nænner ikke at flå dem op. Her er nogle dobbelte sammen med kugleprimula, som jeg købte for et par uger siden. Farvekontrasten er lige til at blive glad i låget af.
Nu er det heller ikke alt, som er gult. Myrerne har hjulpet mig en del, for flere steder finder jeg martsvioler, og det er ikke så tosset. Det skal de have tak for.
Der hoppede et par af disse yndige primula vulgaris Quakers Bonnet op i kurven, da jeg skulle købe ...... det husker jeg ikke.
Endnu en formastelig narcis står sammen med de første af forhåbentligt mange vibeæg, lyserøde anemoner, perlehyacinter og alt muligt andet.
Nede i det mørke rodehjørne, står et par hvide hornvioler sammen med lidt italiensk ingefær, som vist ikke kan beslutte, om den skal op af jorden eller ej.
Hertil flyttede jeg også nogle kulsukker, Symphytum grandiflorum. 
Om den skriver Camilla Plum i sin bog Blomster under kapitlet Skvalderkålens overmand: 
"Det er fuldstændigt uforståeligt, at den ikke sælges i tusindvis, for det er eddermame en smart plante." Og konen har ret.
Jeg har naboer på næsten alle sider på nær én, som ikke fjerner ukrudt, og så kan jeg gå med numsen i vejret hele tiden. For lige så snart jeg vender mig, er det kommet igen. Jeg har en lille servicegang mellem Kagehuset og et hegn indtil en havenabo, og her satte jeg sidste år nogle enkelte kulsukker. I dag så det lille stykke jord, som ellers er totalt invaderet af ukrudt, således ud. Jeg ville gerne have digitalis og klematis her, men det kan ikke nytte noget, så længe naboen ikke luger. 
Jeg er spændt på, hvordan de klarer opgaven i rodehjørnet. 

23 kommentarer:

  1. nøøøøøj hvor er der forårsfint - især de cremegule sammensætninger er bare YNDIGE

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak og ja, og der kommer mere lysegult senere på sæsonen. Blandet med hvidt og creme.

      Slet
  2. Det ser meget forårsfint ud hos dig. Det creme og gule er ret elegant. Er kulsukkeren gul? Dem jeg har er blå og lys lilla. Dem er du også velkommen til at få af.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er den lave symphytum grandiflora, som har små cremefarvede / lysegule klokke-agtige blomster, der skulle være så god mod ukrudt. Jeg har sat en masse planter i dette bed, som er blevet "til overs" andre steder. Helt andre planter mener jeg. Desuden har jeg i eftermiddag smidt nogle frø af pink dagpragtstjerne. Jeg er meget spændt på, hvordan dette rodebed kommer til at tage sig ud denne sommer.

      Jeg kender godt den blålilla. Den er også meget fin, og jeg vil da mægtig gerne have en luns af den, hvis du kan undvære :-) Tusind tak for tilbudet.

      Slet
  3. Hej Nette.Smukke lysegule forårsblomster hos dig i dag.Mine Purissima blomstrede da jeg vendte hjem fra besøg i det Jyske,,,,,,,,,,viser dem i mit nye indlæg.Og de små primula veris købte min søster i Famile Garden i Horsens.........de er bare så fine.
    Thalia har jeg også,og de hvide perlehyacinter er jeg bare vild med.
    Men glæder mig også til alle de andre tulipaner og narcisser vil blomstre.
    Godaften til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Blomstrer dine Purissima nu? Er du sikker på det? Den er ellers ikke så tidligt på den. Det er Concerto som blomstrer nu hos mig. Den skulle i følge Claus Dalby efterfølges af Purissima og til sidst springer Spring Green vist ud. Nu må vi se.

      Slet
    2. Hej Nette.Jeg er helt sikker på at det er Purissima der blomstre nu............prøv selv at se dem i mit indlæg.Har også lige set at Heidis have også har nogle der blomstre lige nu.
      God dag knus Jette

      Slet
    3. Jeg går ind og kigger. I må bo godt og lunt.

      Slet
  4. Kære Nette. Som altid ser der dejligt ud i din have og som altid er jeg imponeret over, hvordan du kan holde farveholdningen. Meget smukt.
    Jeg friis-fniisede lidt over din italienske ingefær som ikke kan beslutte sig... Pas på med at vende ryggen til den, for lur mig om den ikke pludselig bestemmer sig for at eksploderer i din have. :)
    Haveknus fra fru friis

    SvarSlet
    Svar
    1. Den vægelsindede ingefær kan vist ikke så godt lide at stå, hvor den står, så jeg tvivler på, at den beslutter sig for en eksplosion. Nu må vi se. Jeg plantede den der, da jeg troede, at jeg ville have et hvidt hjørne. Siden hen er dette sted blevet lidt af et skraldehjørne for planter, som jeg ellers ikke har noget sted at gøre af. Det ender muligvis med, at jeg rydder hele molevitten. Igen.

      Slet
    2. - og du ved selvfølgelig godt at den kommer med kraftig - jeg gentager: kraftigt - orange farvede frøstande... og jeg gentager: O R A N G E frøstande... ;o) ;o) ;o)

      Slet
    3. FY DA FØJ, Det har den ikke fået lov til af mig, så det har den aldrig gjort. Heldigvis.

      Slet
  5. Hej Nette, der ser da enormt vellykket ud med dit cremefarvede forårsbed. Jeg er vild med dine kugleprimula, det er aldrig lykkes for os at få dem igen året efter.
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Kugleprimulaer er vidunderlige. De er fra i år, så jeg er spændt på, om de dukker op til næste forår.

      Slet
  6. Det ser frodigt og forårsagtigt ud. Med hensyn til farverne på dine fotos, så vil de skifte alt efter lysets temperatur, som svinger fra blåt til rødt, alt efter tiden på dagen, skyet eller solskin, skygge eller lys, og hvor lyset kommer fra når du tager billedet. Det er helt naturligt, og øjet er meget bedre til at justere for de skiftende lystemperaturer end et kamera er.
    Hilsen, Morten Albek

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for forklaringen!. Tænkte nok at det havde noget med lyset at gøre. Og jeg gentager: Fotograf bliver jeg aldrig :-)

      Slet
  7. Igen Nette, må jeg sige at din have det er en af de smukkeste jeg ved...du er helt fantastisk dygtig til at få det hele til at passe sammen. Om så du viser blomster i sartgul så syntes jeg det er smuk, og det er ellers ikke min farve.
    Stort knus herfra

    SvarSlet
  8. Tak skal du have. Jeg siger ofte, at jeg ikke er et naturtalent, og det er ikke falsk beskedenhed. Jeg har taget ved lære af især Claus Dalby, men sandelig også af andre dejlige haver, jeg har set på min vej rundt, og som har inspireret mig.

    SvarSlet
  9. Fint lysegult forårsbed - meget delikat og i afstemte farver......det ser godt ud!
    Nå men den var den kulsukker - den har jeg købt 2 x nu på Aldershvile, men den VIL ikke bo hos mig!
    Istedet for har jeg sat geranium Rose Claire, og den kan også fint bekæmpe skvalderen langt naboens hæk, for jeg har også 2 sider, hvor der ikke bliver fjernet skvalder.
    Men det ser også ud til at virke med geranium.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det fatter jeg slet ikke Bente, for jeg tror, at de kan gro hvor som helst. Jeg har også Rose Clair i bede, hvor der ikke er skvalder, OG lad mig blot sige, at geranium phaeum er MEGET mere effektiv. Jeg har også flyttet et par af disse til samme sted, og de har allerede meget tætte, store, grønne kupler. Dvs. de er MEGET længere fremme end mine Rose Clair, og det er ét af de vigtige kvaliteter. Der er brug for noget som skyder op af jorden som lyn og torden om foråret, og bliver LYNhurtigt tæt.

      Slet
  10. Du har ret i at geranium phaeum også er meget effektiv, og den har jeg, så jeg breder den ud ind mod naboen. Det er vist det eneste man kan gøre! Jeg kan godt se at de ser fint ud hos dig med kulsukker, men hos mig er den gået ud to gange. Så siger jeg bare, så vil den ikke bo i den jord jeg har og prøver noget andet. Tak for råd om pheum...det prøvet jeg!

    SvarSlet
  11. Kære Nette.

    Jeg er helt vild med dine sarte pastelgule og cremede toner. Det er så elegant, - og væksterne har både starquality og SWAG. Er spændt på, hvad du mere finder på. Smag har det jo med at udvikle/forandre sig.

    God weekendknus fra Ole Lukøje og moi

    SvarSlet
  12. For filan da Nette hvor ser det bare forårs lækkert ud hos dig.....skønne toner og lækre planter ;0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!