Haven

Haven
En lille have på 200 m2

onsdag den 23. april 2014

Den spæde start på det måneskinsgulgrønlilla pottebed og m.m.

Sidste år lavede jeg et hjørne i helt lysegrønne, svagt måneskinsgule og lilla toner. Faste læsere vil nok tro, at det var de lyserøde toner, som var det største hit hos mig, men jeg kunne ikke få øjnene fra de lysegrønne toner. Jeg indrømmer blankt, at jeg er noget dalbyficeret. Med andre ord er jeg ikke et naturtalent, når det gælder om at lave have, så jeg stjæler med arme og ben fra alle og enhver, som har lavet smukke indslag i deres haver. Jeg ville aldrig selv være kommet på, at løv kan være smukt og interessant i sig selv. Det er blot én af de mange ting, jeg har lært af hr. Dalby.
Således så det ud sidste år
Det kræver lidt fantasi på nuværende tidspunkt at forestille sig, hvordan det bliver i år.

Mobilbillede og farverne er ..... ikke så gode, men her er lagt op til samme farver som sidste år.
Jeg havde besluttet IKKE at købe en Philadephus Caucasicus Aureus, men tænk sig ...... 
jeg kunne ikke lade være.
"Hvad laver den i klatrestativ?", vil nogen måske spørge. 
Og nej. Dette er ikke den blivende plads, men lige nu passer den så flot i farverne til de cremede og hvide narcisser og tulipaner omkring vandhullet.
Når de hvide duftlathyrus er klar til at blive plantet ud, skal de stå her, hvorefter den uægte jasmin ryger ned i det måneskinsgulgrønlilla hjørne.
Mount Hood er lysegul i udspring, men får den dejligste cremede farve senere.
I baggrunden er det den stærkt duftende og skønne Thalia, som er kridhvid fra start til slut.
Narcissen Obdam er også lysegul i udspring, men bliver lige som Mount Hood cremehvid senere. 
Den er slet ikke så tosset sammen med Concerto, som dog er ved at være færdig nu.
Til gengæld er tulipanen Purissima nu sprunget ud, og har overtaget rollen 
som medspiller til Obdam og Mount Hood.
Forrige år købte jeg en opstammet Nordens Oliven i november måned hos Bilka. Den havde første rigtige sæson hos mig sidste sommer, men jeg så ingen blomster. Det har den til gengæld fået i år.
Er de ikke yndige? Det er et lille træ, som jeg varmt kan anbefale.

22 kommentarer:

 1. Jeg er sikker på dit måneskinsgule.... osv osv.... bed, bliver endnu flottere i år til stor glæde for dig og dine gæster. At hugge ideer med arme og ben er vist en disciplin havefolk har lært til fingerspidserne. Haps! Haps! Og sådan kom fx Heidi Klum til at bo i min have denne sæson, efter jeg så hvor smukt hun stod i en krukke hos dig... ;o)

  Den skønne uægte jasmin har jeg også købt forrige år, den vokser godt til og jeg går netop og nyder den i disse dage. Utroligt som det lysegrønne kan lyse op. Blomsterne på den nordiske oliven er meget yndefulde og smukke, jeg ville gerne have den ind i haven, men H V O R....!!!!!

  Nyd nu solen derovre på øen, for på fastlandet har vi en fin haveregn.
  Haveknus fra mig. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har selv overvejet at sætte et skilt uden på havelågen med teksten "ALT optaget", men har endnu ikke gjort det, selvom det vist snart bliver nødvendigt. Mht. den opstammede Nordens Oliven, Pyrus salicifolia 'Pendula', kan du SAGTENS finde plads i din kæmpehave. Den fylder kun et par cm. nede ved jorden, og hvis du køber en podet opstammet version, er det let at styre kronen. De havde 2 størrelser i Bilka på et tidspunkt, men aner ikke om man stadigt kan købe dem længere. Jeg røg på den høje version, og det er jeg glad for. Den skaber højde på en raffineret måde. Synes jeg selv. Jeg er lidt ....... vanvittig med, at der ikke må dannes for meget skygge, hvor jeg har plantet den, da der står en del roser, som jo skal have masser af sol for at forblive sunde og smukke. Farven på bladene ser også godt ud med det meste.

   Slet
 2. Hej Nette.Nordens oliven købte jeg for to år siden ..........efter inspiration fra Hr.Dalby............hvad er den mand ikke skyldig i.Ja !! som Fru Friis skriver så stjæler vi havefolk med arme og ben fra hinanden.........er det ikke skønt som vi kan inspirere hinanden.
  Er også rigtig glad for den lysegrønne farve i haven.Synes den lyder så dejligt op..........og giver karakter til næsten alle andre planter.
  Den smukke Thalia og purissima pynter også i min have lige nu.
  Har også lige et spørgsmål til dig ang. roser i potter.Kan man plante dem i CD jord? eller hvad bruger du.
  Ses vi på søndag i Lyngby til plantemarked ?
  God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Orv, tak for påmindelsen om plantemarked. Det havde jeg glemt.

   Når roser bor i krukke hos mig tager jeg første år ca. 2/3 Dalbyjord og 1/3 rosenjord.
   Jeg har ikke så mange roser i potter, for det er de ikke så begejstrede for i årevis. Jeg har dog 3 stk., som tilsyneladende klarer sig fint i potte. I år har jeg hevet dem op af krukkerne og forsigtigt fjernet så meget af den gamle jord som muligt og sat dem tilbage i min egen lille blanding. Den består af ½ Dalbyjord, 1/4 komposteret kogødning, 1/4 rosenjord og så nogle håndfulde perlite for dræn. Jeg lægger ALTID et ca. 3-4 cm lag af potteskår og lecakugler i bunden. Husk at vande godt igennem. Det gælder også roserne i bedene. Sjatvanding er pjatvanding.

   Slet
  2. PS: Om et par måneder kunne jeg sagtens også finde på at vande med flydende rosengødning en gang om ugen.

   Slet
 3. Hej Nette,
  Måske jeg skulle lave sådan et måneskinsgulgrønlilla hjørne også. Det ser vanvittig lækkert ud. Det er et meget smukt billede du har taget af dine nordensolivenPyrussalicifolia'Pendula'blomster - nu bliver vi i de lange sammensatte ord :)))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg så CD lave en gruppe med krukker i disse farver i en tv udsendelse for meget længe siden. Det så forrygende ud, og sidste år besluttede jeg at mikse disse farver i pottebedet. Det blev ikke så tosset ;-)

   Slet
 4. Det hedder da bare INSPIRATION..... Og det er vi i hvert fald gode til, os havefolk. Jeg kan rigtigt godt lide dit lysegrønne-med-lilla-på-hjørne og er sikker på at stilen er lagt en endnu et flot hjørne i år. Spotter jeg ikke lige en Helleborus Foetidus (stinkende nyserod)... ? Den har da også de skønneste næsten limegrønne blomster og flot løv resten af tiden. Ja, hr. Dalby har vist også inspireret mig et par gange - dog har jeg endnu ikke fået fingre i en nordens oliven, men det står højt på min ønskeseddel.

  Fortsat god arbejdslyst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, du har spottet rigtigt. Foetidussen er købt for de grønne klokker :-) Krukkerne er på nuværende tidspunkt bare kastet ind ved siden af hinanden, for som min overskrift indikerer, er det blot den spæde start.

   Slet
 5. Den gule philadelphus er bare et hit i haven nu, glæd dig til den bliver en stor busk, den lyser op i haven, selv i halvmørke. Hvis den bliver for stor, må du klippe :)

  SvarSlet
  Svar
  1. haha Lisbeth, jeg skal vist ikke glæde mig til at den bliver stor, for så har jeg ikke plads. På Claus Dalbys nylige videoer har jeg bemærket, at de ikke var så store, så jeg satser på, at Felcoen kan klare ærterne, hvis den bliver for stor. Det er jo ikke os alle, der har de store vidder på en ø at brede os på :-)

   Slet
 6. Man starter som lille - og det gør planterne også om foråret... det skal nok blive flot og frodigt som sidste år, hvor det så superflot ud:o)
  Det er ikke til at komme uden om det gule løv, det fanger øjet gang på gang når man er i haven. Godt at du har stjålet ideer med hvide og lysegule, for de er bare smukke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Det kommer en del bag på mig, at jeg er blevet så vild med disse farver. For jeg kan jo ikke lide gult! Haha.

   Slet
 7. Hvor jeg kender det der med at man bare ikke kan lade være med at købe dette eller hint. Hvor ser det fint ud hos dig. Tak fordi vi må kigge med.

  SvarSlet
 8. Smukt smukt med det syrligtsøde, forfriskende nye farvepift. Lyserødt med lyserødt er marengsagtigt sødt. Lyserødt med lime er frisksødt som citronfromage:o)

  Fik man så fat i noget pastelgult syrenhalløj eller hvad?:o)

  Knus knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Jeg arbejder kraftigt på sagen med det pastelgule. Nåede desværre ikke planteskole nr. 3 i går, for jeg ventede på en levering til haven, som skulle ankomme mellem 17 - 21, så jeg skulle være tilbage på pletten kl. 17. De kom først kl. 21:40! Har sat himmel og jord i bevægelse for at finde et ordentligt eksemplar. Hvis ikke det lykkes, må jeg kraftigt overveje at tage på langfart nordpå! For ^¨@¤&%;+´* da også!

   Slet
 9. YES! Du har bare SÅ meget syrenswag:o) Jeg var ellers ved at udtænke noget Jyde-stafet og noget, så du kunne få en Primrose, transporteret (deporteret?) til Sjælland:o) Tillykke Netchen. Du kommer til at elske den.

  Kys og krams

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er ikke sprunget ud endnu i skrivende stund, og jeg er meget, meget spændt på farven. Knopperne har i hvert fald den "rigtige" farve :-)

   Slet
 10. Hej Nette,
  Super, super flot med de friskgrønne toner op mod det lilla og lyserøde. Det ser rigtig tjekket og stilfuldt ud :-)
  Som du skrev til mig forleden, er det jo ganske lovligt at låne idéer og hente inspiration fra andre. Når det kommer til have, er det alligevel næsten umuligt at gøre helt efter!
  Jeg glæder mig til at følge med i udviklingen...
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har HELT ret i, at selvom man stjæler idéer, er det umuligt at kopiere. Heldigvis. Men hjulet er jo opfundet, så der er ingen grund til at spilde penge og energi på at opfinde det ;-)

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!