Haven

Haven
En lille have på 200 m2

mandag den 24. januar 2011

Det må gerne være lidt vildt

Jeg skrev i går, at jeg havde vilde planer. De går ud på at udvide eksisterende bede og lave nye.
Væk med al det græs. Når man har så lille en have, ville en svævebane gøre sig bedre, når der skal være plads til alle de skønne blomster, man gerne vil have.
Spøg til side.
Jeg har en umanerlig stor mørkelilla syrenbusk (som jeg ikke selv har sat). En af den gammeldags slags med 1 milliard rodskud. Den er af forrige ejer blevet beskåret lidt mærkeligt (læs: helt forkert), så nu står den der og fylder lidt over 2 meter i diameter. På vestsiden af syrenen, har nogen (ikke mig) "anlagt" en stor halvcirkel, hvor der om foråret vælter op med alle mulige slags løgplanter i græsplænen. Både skønne og uskønne. Når løgplanterne er visnet, plejer jeg at slå græsset, og så er der græsplæne resten af sæsonen. Nu skal det være slut med det. Jeg har planlagt at grave græsset op og plante et violet-agtigt bed. Jeg har et andet stort bed med bl.a. masser af forskellige lyserøde roser, som blev sat i 2009 og efteråret 2010. Jeg er vildt meget (!) i tvivl, om jeg skal få nogle stærke mænd til at fjerne kæmpesyrenen, som skygger og har forskellige stauder og løgplanter sat i yderkredsen om de bare ben. Det hele er lidt rodet, men jeg kan jo godt lide det lidt vildt. Og lidt højde må der også til. Beslutninger - beslutninger - beslutninger.

I halvcirklen som ikke har fuld knald på solen hele dagen har jeg fundet en rose, som virker helt skøn, og som kan tåle noget skygge. Den vil også passe superduper dejligt med Claus Dalbys valmuer :-)), som jeg er så heldig at have fået tilsendt af overskudsmennesket, og som I ser øverst til højre. Jeg fandt frem til rosen ved at benytte filtret i venstre side på Peter Beale's gode hjemmeside http://www.classicroses.co.uk/. Bedet havde jeg tænkt mig skulle indeholde:

Øverst til venstre ses rosen Reine des violettes, øverst til højre er det Claus Dalbys valmuer, i midten ridderspore Astolat, nederst til venstre høstanemone Königin Charlotte, til højre duftlupin Javelin og nederst storkenæb Hollywood.

Jeg ville også gerne kaste en pæon Bowl of Beauty og dahlier ind, men tror ikke der bliver plads, selvom jeg køber med skruegevind. Lathyrus matucana kunne såmænd også få lov til at kravle op i syrenen. Nogle lilla allium osv. ville da også gøre sig godt her. Mon det bliver godt?

12 kommentarer:

 1. Wouw!! Det tror jeg bliver rigtig-rigtig fint. Iflg. hr. Dalby er Allium jo godt sammen med Geranium, fordi den skjuler de visne blade fra løgplanten. Jeg skal vist ind og lurer lidt på den duftlupin, jeg har gang i noget lignende ;o)

  Hvad angår syrenen er den jo skøn når den blomstrer, men jeg må sige at det bedste jeg gjorde, var da den måtte lade livet, netop pga. de genstridige rodskud som gør det umuligt at komme i jorden omkring den. Der er jo mange andre skønne blomstrende buske som kan erstatte den, og så kan du selv bedre bestemme "vildskaben"... blot en tanke ;o)

  SvarSlet
 2. Sikke en smøre Nette :-)Du kender min holdning til den syren søde, en stang dynamit kan den få;-)Jeg tror det bliver et fantastisk bed, og du kan få nogle Astolat frø af mig hvis du har tålmod ?. OGså så ser den duftlupin bare skøn ud, hvor har du fundet den henne?Jeg er helt enig i den skønne `bowl of beauty` Men du virkede ikke så betaget da du så den hos mig sidste år. Knus her fra Gro

  SvarSlet
 3. Kære fru Friis, Tak for råd. Det ender muligvis med, at jeg bestiller nogle muskelmænd til at fjerne monstrummet. Men den inddeler haven fint. Jeg kan godt lide, at man ikke kan overskue hele haven på én gang. (Det er jo noget af et kunststykke med så lille en have). Point de vue er vigtigt, men i så lille en have, må man gerne kunne gå rundt uden at kunne se det hele, før man kommer rundt om "hjørnet" :-) Tålmodighed er en dyd, som jeg desværre ikke besidder. Og jeg vil gerne have noget, der skyder hurtigt op, så "enden" af haven bliver gemt. Det har jeg så en god årsag til, som jeg ikke skal komme ind på her og nu. Meeeeeeen sommerfuglebuske er også dejlige :) for ikke at tale om uægte jasmin og - og - og.

  Kære Gro, se jeg ved, at du har lidt alternative årsager til at synes, at syrenen skal have dynamit :-) Tak for tilbud om Astolat frø, men mon du får nok? hehe. Duftlupinen fandt jeg hos http://www.primafroe.dk/, som også ser ud til at have en mamelukærme (pink blush), som jeg vist er nødt til at eje. Jeg aner ikke, hvor jeg skal gøre af dem, men det finder jeg vel ud af. Mht. til Bowl of beauty erindrer jeg ikke, at du havde en sådan. Med mindre du mener det skravlede eksemplar, du havde nede i hjørnet mod stien, som du hævdede var en pæon!? :-)) hehe.

  SvarSlet
 4. Kære Nette,
  Tænk at have en af de rigtig 'gammeldaws' mørke syrener.
  Var der ikke mulighed for at beholde den, når den nu iflg dig selv er med til at give haven en lille opdeling.
  Hvad med at opstamme den, så den nærmest danner parasol?
  Du kan jo altid fjerne hvad du ikke bryder dig om af løgplanter o.a.
  Ideen med at sætte potter rundt om et træ er da noget af det kønneste (er det pelargonier?). Kan det ikke også bruges under syrenen, hvis du slet ikke kan komme i jorden?
  Nå - det var bare lidt tankespind fra min side.
  k.h. Karen O.

  SvarSlet
 5. Kære Karen

  Tror ikke jeg kan opstamme den. Ellers en god idé. Hvis du kigger på billedet lige over "græsset" næstøverst, vil du kunne se monstrummet i baggrunden til venstre :-) Siden det billede blev taget, har jeg fjernet ca. 1/3, men som det fremgår er der mange "stammer", hvilket er årsagen til at den fylder som bare pokker. Det er IKKE mig, der har amputeret stammerne halvvejs i tidligere forsøg på beskæring!

  Jeg satte krukker derned i sommers - omend ikke hele vejen rundt som ved kirsebærtræet. I 2010 (billedet) var det dobbelte flittigliser, men forrige år havde jeg pelargonier på samme måde. Det bliver palargonier igen i 2011.

  SvarSlet
 6. Kære Nette, ja du kan tro at det var det skravlede eksemplar jeg havde i hjørnet - Det det jo bare en baby ;-)Men til foråret har jeg en forventning om at der kommer mere end 2 blomster på den! Du kan sagtens få nogle af de frø....Har forresten lige set et Victoransk forspiringshus i `Alt om haven` www.mphavedesign.dk prøver at lade mobilen op men det er som om den ikke vil....
  Knus Gro

  SvarSlet
 7. Uuuuuuuuuuuha da Gro! Sikken farlig hjemmeside, du der disker op med! Jeg skal da både have Tudsebo og .. og .. og.. Hvor er du TARVELIG.

  Birgit Reimer fra www.mathildestien.dk har også Gardengirl ting. Hun var så venlig at rådgive mig lidt om storkenæb for få dage siden, og hun får snart de SKØNNE rosenhandsker i størrelse medium igen. Dem må jeg eje.

  Dit link har også "roottrainers", og det er vist noget jeg må investere i i år. Især fordi jeg jo allerede har købt en del lathyrusfrø, og har forskellige frø i køleskabet, som jeg har "høstet" fra forskellige steder.
  Desværre er jeg ikke så god til det med såning, men det er vel ikke raket-teknologi, så det må jeg vel kunne lære.

  SvarSlet
 8. Dette blir nok et fantastisk flott bed i en nydelig fargepalett. Det er rart hva man klarer å få plass til.. Allium er en av mine favoritter, den tar liten plass. Når den blomstrer så rager den på høye stilker over det andre. Bladene visner fort, så de er det bare å ta bort. Lykke til, jeg gleder meg til å se resultatet.

  SvarSlet
 9. Det skal nok blive godt med dit bed :-)
  Ang. plads eller mangel på samme, så er det vist noget rigtig mange plante elskere kender.....

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 10. Kære Nette:o)

  Sikke en herlig gang, der er i den, her hos dig:o)En ivrig trafik på din blog. Dejligt:o)
  Jeg er en stor elsker af syrener og min mand arbejder på en syrenplanteskole, så jeg er jo nok lidt forudindtaget i syrener.

  Hvis din problem-syren, er den jeg tror, det er øverst på billedet, synes jeg måske heller ikke den er særlig bevaringsværdig. Disse rodskud giver en masse troube and bøvl. Men noget helt andet er: Du kunne investere i en ny syren? Der findes ufatteligt mange skønne og bedårende syrener, der ville passe perfekt ind i din søde og romantiske have. En ægte podet syren, vil jo ikke danne alle disse forbistret irriterende rodskud. En syren ville virkelig klæde din have. F.eks den lyserøde "Beauty of Moscow". Vi har næsten 100 syrener i vores have, og ikke en eneste danner rodskud. Så måske du skulle hyre en sprængningsekspert og så sætte en sprængladning dynamit til den formastelige rodskyder? (Vil gerne se billeder af eksplosionen her på bloggen, tak:o) Du kan evt. besøge denne hjemmeside: heidesplanteskole.dk....så skal du se syrener, så du får hjerter i øjnene:o)<3 <3 Der findes Nordeuropas største syrensamling.

  Kan forstå, at du også sværmer for cottagestilen og det vil virkelig være godt, hvis hele haven ikke kan overskues på een gang. Lækre planter du har valgt til dit nye drømmebed. "Bowl of beauty" er en underskøn pæon. Den MÅ du ha´ plads til. Den duftlupin er simpelthen for lækker:o) Hvis du får en plante i overskud, skal jeg da gerne adoptere den. Jeg skal nok være rigtig sød ved den:o) Promise!

  Mange havetossede weekendhilsner

  SvarSlet
 11. Kære Tante Grøn

  Lige inden jeg gik i seng i går aftes (meget, meget sent da jeg jo havde Dalby-aften med nogle havenaboer og LIGE skulle en hel masse, da de var gået) - var jeg her inde for at kigge og lagde en kommentar i det næste indslag. Jeg havde lige fået læst din kommentar her oven for, og "Heides Planteskole" rumsterede i mit hoved. Netop da jeg havde svinget det sidste ben ind i sengen, gik det op for mig. FOR POKKER DET ER DA DEN PLANTESKOLE CLAUS HAR SKREVET OM PÅ EN MASSE SIDER I HAVEDRØMME I. Op igen og kigge. Jo. Den var god nok!

  100 syrener!. I har da ikke en have. Det må være en park. Dit syrenvalg på min vegne, Beauty of Moscow, er helt rigtigt set. Den er da bare yyyyndig. Kan se at den bliver 2m høj. Mon det så betyder, at den bliver 3m høj? For så ..... ville Syrenprinsen få numsen på komedie.

  Hvornår det nuværende monstrum end får dynamitten, skal jeg nok tage billeder.

  Mht. duftlupin: Jeg har købt frø til en anden, som er en smule lavere men ligner den til forveksling. Jeg kan jo udlodde frø af den til efteråret :-))

  SvarSlet
 12. Kære Nette:o)

  Ha ha ....dejligt at "møde" een, der er ligeså totalt havetosset som een selv:o)Det spolerer jo ligefrem vores nattesøvn:o) Selv "kom" jeg til at læse i "Den engelske have" sent iaftes/ tidligt i nat, og tror du jeg kunne lægge det gumpetunge monstrum af en bog fra mig igen? Desuden har jeg fået myoser i nakken og smerter i fingrene, af at ligge med den enormt tunge bog i sengen. Så nu ligner jeg både noget, der er løgn (af søvnmangel) og har for ondt i fingre og nakke til at få lavet noget i haven idag:o) Sikke en heltinde!!!!!:o)

  Håber I havde en mega-hyggelig Dalby-kult-aften iaftes? Det må være skønt at have så mange at dele sin passion med.

  Ja, Heides Planteskole er ganske rigtig med i een af Claus` bøger.

  Du kan godt forstå, at man bliver fristet mere end rimeligt er, når ens mand arbejder ¨på en planteskole, ikke? Efterhånden har jeg lært, at jeg helt skal holde mig derfra, for ellers bliver hans løn jo omsat til planter, og vi skal jo også have lidt at spise engang imellem.

  Vores syrener har ikke så mange år på bagen og er derfor ikke ret høje endnu. Men jeg tror, det bliver flot, når de vokser til. Syrenprinsen kan simpelthen ikke stå for syrener, og de står jo hele tiden og lokker og frister, når han er på job. Når de er i blomst, ser jeg ham stort set ikke. Så går han ude og dufter til hans elskede buske og aer dem bag øret.

  Han siger at "Beauty of Moscow" næppe bliver mere end 2 m høj.

  Duft-lupin-udlodning lyder appetitligt:o)

  Mange havetosse hilsner og god weekend

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!