Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 9. august 2015

Sommeren 2015 og roserne - Advarsel: Stærke billeder og langt indlæg

Allerførst vil jeg pointere, at jeg afgjort ikke er rosenekspert. Jeg forelskede mig i roserne i forbindelse med, at jeg omlagde min have i 2009, så min erfaring er også begrænset i sammenligning med de "rigtige" roseneksperter. Jeg har til gengæld slugt bøger og internetskriverier om roser til den store guldmedalje. Når man som jeg elsker roser, ved man, at der er visse regler, som man skal overholde, hvis det skal være en fornøjelse at fylde sin have med roser. Jeg har tidligere her på bloggen gjort reklame for Ernst Jensens bog Mit liv med roser, fordi den så blændende enkelt beskriver præcist, hvordan man holder sine roser sunde og smukke. Indtil i år har jeg fulgt denne opskrift. Men. I år har jeg fraveget opskriften, og det i kombination med den sommer vi har haft, har været katastrofalt for flere af mine roser.
Alt var fryd og gammen i juni måned
Haven var tætpakket med roser.
Wisley 2008 og mosrosen Salet blomstrede om kap.
Roserne struttede af sundhed.
Rose de Rescht var større og flottere end tidligere.
Aldrig har min roser haft så mange blomster som i år.
Der var fuld knald på blomstringen.
MEN
Jeg udviste ikke rettidig omhu.
En meget stor og klar fejl, idet roserne havde brug for det mere end nogen sinde i år.
Roser bryder sig ikke om vådt og koldt vejr. De vil gerne have fødderne i fugtig jord, men toppen i sol og varme. Jo de har skam fået masser af vand. Men sol og varme har de ikke fået meget af. 

Og det kan ses nu. 

Et af de mange gode råd Ernst Jensen påpeger i sin bog er, at man i det tidlige forår skal huske at vande sine roser, hvilket man ofte glemmer, fordi vejret endnu ikke er varmt. Gør man ikke det, risikerer man at roserne viser tegn på sygdom senere på sæsonen. Det budskab gik rent ind hos mig. Altså: Hvad man gør i en måned, kan ses et par måneder senere. Og jeg nævner det, fordi det ikke er ligegyldigt, hvornår man gør hvad i sin have. Og når ikke man vil høre - må man føle.

Jeg besluttede i år IKKE at sprøjte mod utøj med Calypso, men derimod kun at sprøjte mod svampesygdomme, for en rosenbusk med grimt løv er efter min ringe mening rædselsfuld
Jeg sprøjtede godtnok. Men nok for sent. Et par af roserne have fået en smule rust. Ikke meget. Gæster i haven ville aldrig få øje på det, men mit falkeblik havde spottet det. Sprøjteflasken kom frem, og jeg tænkte, at det nok var i orden nu. Men jeg skulle blive klogere.
Sådan ser Rose de Rescht ud nu!
Og således ser Austin rosen Winchester Cathedral ud nu.
Som man kan ane, er roserne i gang med en remontering uanset svampesygdommene, men hvem gider have sådanne hæsligheder i sin have?  Som en bibemærkning vil jeg lige nævne, at Winchester Cathedral altid får "ting" på bladene på denne årstid, ligemeget hvornår og hvor meget jeg vander og sprøjter. Den står i knaldbang sol hele dagen. Har en af havens bedste pladser. Så den får spaden om ikke så længe. Der er masser af andre skønne roser, som er sunde og dejlige, som vil elske at få dens plads.
Og hvad gør en klog så ved denne misère?
Skriver til Ernst Jensen. 

For Winchester ryger til storskald, men Rose de Rescht, som er kæmpestor ...... kunne jeg ikke give den én over nakken med hæksaksen? Jeg kan næsten ikke holde ud at se på den i år. Jeg har andre roser, som har lidt "ting" på bladene, men de er ikke værre angrebet og ejheller større, end jeg lige kan pille de grimme blade af. Der var trøst at hente hos Ernst. Jeg har fået lov til at citere ham:

"Vores bed med ’Comte de Chambord’ er stærkt angrebet, selvom alle regler er overholdt. En stærkt medvirkende årsag er, at  vi har haft et meget koldt forår og en meget kold forsommer. Det har stresset roserne meget. Når temperaturen i længere tid er meget lav, så kan roserne ikke finde ud af hvad det er der sker, og hvis det samtidigt er regn eller fugtigt vejr, forstærkes den dårlige påvirkning. Derfor går roserne  i stå og optager ikke nogen næring. Når de ikke optager næring, er deres immunforsvar helt i bund, og da alle djævle altid står på lur, er en svækket rose et let offer. Det giver sig udslag i, at selv de bedste og mest sygdomsresistente roser pludselig får stråleplet og meldug. Og hvad værre er, det er nærmest umuligt bekæmpe. Jeg får mange henvendelser, fordi selv garvede rosenfolk ikke kan forstå, hvad det er der sker. Luk øjnene og glæd dig til, at der kommer en ny sommer, som forhåbentlig er mere rosenvenlig en den snart forgangne. Når ’Rose de Resht’ smider bladene, så riv dem sammen og smid dem i skraldespanden og ikke på komposten.
Mange medfølende rosenhilsener"

Jeg holder altså saksen i ro hvad angår Rose de Rescht. Men nu til noget mærkeligt - og dejligt:
Den nye Austinrose Olivia
I det tidlige forår købte jeg denne rose i Bilka. 4 stritpinde uden blade i en potte. Og se nu her. Den står i en stor krukke ca. 1 meter fra Winchester Cathedral, og den har ikke en eneste plet på sine blade. I følge Austin skulle den være exceptionel sund. Og det må man sige, at den er!

Jeg vil også lige nævne, at jeg bruger RhizoBio (udviklet af Novozymes), når jeg planter nye roser. 
Jeg køber det hos Ernst og Birthe. Jeg ville gerne sætte e-mail adressen ind, men Google advarer om, at de slemme spammere så også kan finde adressen.
Det samme er Hyde Hall, som ses her. Løvet er sundt. Den remonterer også fint. 

Poulsen Rosers Claus Dalby har heller ikke en eneste plet, selvom den står i krukke på 3. år. Jeg kunne sagtens vise flere billeder af dejlige roser, som ikke er så slemt angrebet, men dette indlæg er vist blevet langt nok. For jeg har flere roser, som ser ok ud, men jeg må konstatere, at det til dels er min egen skyld, at roserne ikke er ser så sunde ud, som de plejer, men at jeg ikke skal fortvivle, for sommeren har været hård ved roserne generelt. Den gode nyhed er, at 
"next year the garden will be even more beautiful".

28 kommentarer:

  1. Tja hvad skal man sige til det. Mine roser står sundt og godt, synes de besøgende, men det lader jeg mig nu ikke narre af. Også nogen af mine ser farlige ud i løvet. Jeg har valgt ikke at lade mig slå ud af det, der er stadig kønne blomster i mellem, og som Ernst siger, der kommer jo en ny sæson. To af mine roser har også fået spaden i år, resten får lov at blive stående, og flere er kommet til. Igen er det nemmere med en stor have, så kan man ikke fokusere på det hele. Jeg har ikke sprøjtet, ej heller vandet i år, så nogen grimme blade skal der blive.
    Olivia er da en smuk rose.
    Rosenhilsener fra Samsø

    SvarSlet
  2. Jojo, absolut ikke det bedste år syntes jeg for roser, det skrev jeg også om for en mdr. Siden. Tror det er det tørre forår Nette...her har jeg også kæmpet. Ja vi skal jo lære hele livet ikkesandt desværre ellers bliver vi for høje i hatten.

    SvarSlet
  3. Tak for dit indlæg, Nette. Det varmer mit hjerte at det ikke kun er mig, en rosen-nybegynder som har skrækkelige roser stående. Var tæt på at opgive projekt "haven fyldt med roser" men nu har jeg igen fået blod på tanden. Tusind tak
    Hilsen Heike

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt Heike :) Det var netop derfor, at jeg lavede dette indlæg.

      Slet
  4. Hej Nette.Tak for et dejligt informativt indlæg.Har også nogle roser der ikke lige har teet sig så godt i år.
    Troede at det var mig der ikke passede dem så godt.
    Men godt med lidt trøst fra rosen guroen.
    Viser en enkelt af min der stadig ser godt ud..........og blomstre.
    Lad os håbe på et bedre år for vores roser til næste år.
    Rigtig god aften knus Jette

    SvarSlet
  5. Uha:-) Tak og lov for håb og ønsker for roserne til næste år, tænk hvis vi ikke gad dem mere!
    Og tak for dit informative indlæg, Nette det er godt at blive klogere på sagerne. Dine billeder er uhyggelige, som det hurtigt kan vende fra supersmuk og overvældende til noget værre noget.
    Stort set er mine roser fine selvom jeg ikke har sprøjtet, dog med undtagelse af New Dawn og Awakening, de ser herrens ud som de plejer - øv!
    Men altså hvor er din nye Olivia flot og det samme for Hyde Hall:))

    SvarSlet
  6. Ja naturen kan man ikke overvinde. Sikke en gyser du viser her😨 Jeg har nys indkøbt mirakelpulveret hos Ernst og så må vi på knæ for vejrguderne til næste år. For søren da, rosenguru, føler godt nok med dig! Kæmpestort knus

    SvarSlet
  7. God læsning kære Nette.
    Ja mange lider samme skæbne har lige været på besøg i eftermiddag hos en nybegynder have og der var humøret lavt over netop det du beskriver her...jo der er altid håb, selvom man har ydet alt i kærlighed.

    SvarSlet
  8. Hej Nette, sikken en gyser du her viser. Desværre er det den skinbarlige sandhed, for mange af os. Jeg har også mailet med Ernst som anbefalede mig at give Rhitzo-Bio til her midt i August til de roser der ser værst ud, så fliks blev der bestilt en stor pakke hjem.
    Lige nu bruger jeg næsten alt min tid i haven på at pille syge blade af roserne, hos mig er Awekening og New Dawn meget tæt på at hilse på spaden og saksen, livet er for kort til syge roser :o)
    Olivia, hun er da en dejlighed :o))

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Linda, tilfører du Rhizo Bio nu? Mange af mine roser ser også helt forfærdelige ud, så det var måske værd at overveje.

      Slet
    2. Hej Ulla, ja jeg har skrevet med Ernst, da jeg tænkte at de roser der ser mest syge ud vil have godt af et skud Rhitzo -Bio og her er et uddrag af hans svar :
      Det vigtigste er at dine roser har fået RB da du plantede dem. Man kan godt tilføre yderligere hver år. Du gøder sidste gang her i midten af juli, derfor ville jeg vente med at tilføre RB til hen i august, så er der ingen fare for at du ødelægger virkningen: citat slut.
      Kh Linda

      Slet
  9. Tak fot et meget opmuntrende og inspirerende indlæg. Godt at lese.

    SvarSlet
  10. Hej Nette, jeg melder også i klubben, har nogle roser der ser forfærdelig ud og andre der er sunde. Sjovt min New Dawn står helt fantastisk i år, kan se andre har problemer med dem, det er åbenbart meget forskelligt. Ved et af mine åben have arrangementer, fik jeg besøg af Gerda og Hauge, ( har lavet et indlæg om dem ) de har 300 roser i deres have, de fortalte mig at når bladene om foråret havde størrelsen af museøre, så skal man sprøjte første gang og det var vigtigt, derefter igen om 14 dage og så igen 14 dage efter. Det GØR jeg til næste år, det andet her er træls og bedrøveligt. Vi håber på en god rose sommer til næste år :-), kh Margit

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Ernst skriver også i sin bog, at de skal have 1. skud for boven 1. uge i maj, og som du skriver, igen efter 14 dage. Det kræver så, at det ikke styrter ned med regn, men mon dog ikke man kan finde et tidspunkt. 300 roser! Milde makrel. Jeg må ind og læse hos dig.

      Slet
  11. Hej Nette

    Super at du også tager bagsiden op!

    Og godt du ikke bruger rædselsmidlet og bidræberen Calypso:)

    RhizoBio derimod er jo genialt og fremmer markant planterne modstandskraft og vækst ved at befordre symbiosen med gavnlige svampe i jorden. og ja især for nyplantninger er det super!

    Held og lykke med roserne

    Og ha en dejlig ny uge!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Karsten, jeg er afgjort med på "bevar bierne holdet". Af samme årsag hænger jeg heller IKKE "hvepse-fangere" op i træerne, selvom de er dekorative, og jeg hader hvepse. De tiltrækker nemlig også bierne :-(

      Slet
  12. Tak for et godt og oplysende/opløftende indlæg.
    Jeg har også måttet sande at havebrugs succes i høj grad også afhænger af vejr og vind.Så er jeg da heldigvis ikke helt umulig havenørd og skal nok give roserne en chance mere!
    Har haft overvejelser om at opgive dem og finde på andre vækster.
    Mine Rose de Rescht ser dog så forfærdelige ud at jeg har klippet en del af dem med.Kan de ikke klare det må de kasseres!
    Men der er lyspunkter,-Astrid Lindgren!
    God aften!
    Hilsen Lise

    SvarSlet
  13. Kære Nette - godt, at der kommer endnu et år.

    SvarSlet
  14. Nette, som altid informativt her hos dig og TAK for serviceoplysningen fra Ernst Jensen. Det er virkeligt bedrøveligt med de grimme roser og her hos mig bliver der også flere og flere af dem. Rose de Rescht og Comte de Chambord er totalt ulækre at se på. Min Winchester Cat. er først kommet i blomst for en uge siden, men den står omgivet af kvan og storkenæb, så jeg kan ikke se de bare ben og den er faktisk ikke så slem med bladene lige nu. New Dawn har været flot indtil for kort tid siden og nu ser den forfærdelig ud. Osv-osv. Æv. Men vi må se fremad og så må vi minde hinanden om at få sprøjtet mod rust 1. uge i maj.
    "The garden will look even nicer next year"... som bekendt.
    Knus

    SvarSlet
  15. Hmmm... jeg sprøjter ikke det mindste og må dermed tage det sure med det søde. Interessant at læse hvor forskelligt roserne falder ud i de forskellige landsdele. Lisbeths New Dawn og Awakening ser forfærdelige ud. Hos mig ser Awakening fortrinelig ud, det samme gør den 30 år gamle New Dawn, hvorimod den 3 år gamle New Dawn ligner noget der har opgivet æveret! Min Iceberg ser hvert år pjevset ud efter en flot blomstring. Amber Cover fra 2014 så forrygende ud, så blev de skaldede og nu er de igang med et nyt sæt blade og blomster. På samme måde med Rose de Rescht. Jo, jeg glædes og jeg ærges i takt med udviklingen, men jeg tænker også at haven hele tiden udvikler sig i takt med skiftende årstider og somre. Sidste år var det et forrygende græs år. I år er det et forrygende hortensia år, hvor i mod græsserne er ikke så langt fremme. Og sådan skifter det sæson for sæson. Selvfølgelig kan jeg drømme om en "perfekt" have, men realiteterne er anderledes. Hvis roserne fremstod perfekte og fejlfri hver eneste år - og resten af haven med - ville det så ikke også blive kedeligt? Jeg kan nu ganske godt lide overraskelsesmomentet, og når der ind imellem opstår det "perfekte" øjeblik, så nydes det i fulde drag. Nu vil nogen måske mene at middelmådighed ikke er godt nok, men jeg vil blot sige som Dan Turell: "Jeg holder af hverdagen..." - også i haven!
    Rosenknus fra mig. :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Meget godt formuleret, fru Friis... Jeg holder også af hverdagen, men bare der ikke var så mange hverdage til næste sommer hvor rosenfloret "will be even nicer". Nå, men sjovt at læse hvor forskelligt roserne falder ud hos os alle sammen.

      Slet
    2. He-he.... jamen det er jo forventningens glæde, havens allerstørste dyd! ;o)

      Slet
  16. Kære Nette

    Tak for et rigtig godt og ærligt indlæg, som kan bringe lidt håb og trøst til os andre, hvor roserne synes at tabe blade hurtigere end man kan nå at samle dem op.

    God onsdag

    SvarSlet
    Svar
    1. Selvtak. Det med opsamlingen af syge blade er vigtig!

      Slet
  17. Hej Nette
    Super godt indlæg du der har begået, det giver stof til eftertanke !!!
    Åh ja jeg er ikke så meget for at sprøjte i min have og "kører den naturlige vej" men netop roserne har da nogle gange været lige ved at få mig til at gribe sprøjten hvilket Ernst faktisk også har anbefalet ifbm nogle spørgsmål jeg stillede ham.
    Vi er helt enige om at man ikke gider se på en plante der hænger kraftigt med ørene og her er min store udfordring hvor meget jeg kan/vil tåle og så lade sprøjten ligge.
    God weekend.
    Mange hilsner
    Anita

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er udviklet et nyt produkt i stedet for Baymat Ultra til at bekæmpe svampesygdomme. Det vil jeg se på til foråret.

      Slet
  18. Kære Nette

    Dejligt at læse dit indlæg om roserne og lidt beroligende at vide, at vi er flere, som har triste roser - i år. Satser på en bedre sæson for roserne næste år. Jeg elsker din måde at skrive på og har stor fornøjelse af dine indlæg, som er informative og herligt formuleret. Bedste hilsner Ulla (som ikke har en blog, men er på Instagram som have02)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for roserne. Jeg kan se, at du har nogle fine billeder på Insta :)

      Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!