Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 30. august 2015

FØJ!

Jeg er blevet gjort opmærksom på et indlæg omhandlende Claus Dalby på en dansk haveblog. Jeg har skrevet en kommentar, som desværre ikke kan udgives på bloggen. Derfor indsætter jeg svaret her. Efter nøje overvejelse og lidt under protest. Fordi jeg egentligt ikke har lyst til at min blog skal bruges til slige negative ondskabsfuldheder. Derfor indsætter jeg heller ikke link til bloggen. Faktisk sad jeg helt stille et øjeblik efter at have læst omtalte indlæg og overvejede helt at slette min egen blog. For jeg har ikke lyst til at være en del af et opdelt "haveblogsamfund", som tangerer internet mobning. Eller jantelovsmobning. Det anser jeg mit liv for kort og kostbart til! Men jeg er SÅ indigneret og chokeret, at jeg ikke kan lade dette modbydelige angreb stå ubesvaret hen, og har desværre måtte linke til mig selv for at kunne kommentere.

Ja, Karsten, så fik jeg lige kaffen galt i halsen. Og det kommer der jo ikke noget godt ud af. Ligesom jeg har utroligt svært ved at se, hvad godt der kommer ud af et indlæg som dette. I det hele taget spekulerer jeg lidt på, hvad dine bevæggrunde er for at bruge SÅ meget krudt på denne negative perfide nedsabling, som i min bog kommer under kapitlet "internet mobning". Åh jo. Måske er det fordi, at man kan bruge en blog til - bl.a. - at give udtryk for sine meninger. Og det gør du. Lige som Claus Dalby. Men desværre lader det til, at du mener at have eneret på, hvad der er ret og vrang. Du har ret til at ytre dig, og bruge din blog præcis som du vil. Og det samme har Claus Dalby. Men hvorfor ikke bruge den til det positive, som du så fint beskriver som "Den glæde, nysgerrighed og begejstring" som det er at lege have? Hvorfor hive flere år gamle uoverensstemmelser frem igen? Hvad er glæden, nysgerrigheden og begejstringen ved det? Hvori ligger glæden ved at lave så negativt et indlæg? Jeg ved dog godt, at mange får afløb for deres aggressioner og mindreværd ved at nedgøre andre.

Har du ikke regnet ud, at Claus Dalbys blog er et medie, som han benytter forretningsmæssigt? Claus Dalby er et brand. Han driver en forretning. Jeg synes, at han er brandhamrende dygtig. Og kreativ. Det er en kendt sag for de fleste, at man i dag benytter sociale medier - ja, så mange digitale medier som muligt - til at markedsføre sine produkter. Udviklingen i markedsføring går i dag forrygende hurtigt, og Claus Dalby er med på vognen. Er der virkeligt stadigt nogen som ikke ved, at det ville være dummere end dumt ikke benytte sin blog til reklamefremstød? Og personligt er jeg lykkelig for at have mulighed for nu at kunne berige min have og mit liv med ting, sager og planter af høj kvalitet til en overkommelig pris i Bilka. Jeg sætter pris på, at få at vide, hvornår jeg har mulighed for at købe hvad i Bilka, som ikke ligger lige om hjørnet.

Er Claus Dalbys have fantastisk? Ja, smag og behag er forskellig, men det er vi heldigvis mange som synes.
Er Claus Dalby branddygtig til sit håndværk? Ja, i den grad.
Er Claus Dalby maksimalist? Ja, han har næsten opfundet begrebet.
Er Claus Dalby en stor kilde til inspiration gennem sine bøger og ved at vise os mange og forskellige haver fra Europa? I den grad. Bare tag for jer af inspirationen.
Er Claus Dalby skyld i, at jeg blev bidt af havebacillen? Ja, han har haft en stor indflydelse på min "nye" hobby. Han har været en stor inspiration og kilde til viden gennem sin blog, bøger og gamle haveudsendelser. Ikke kun for mig. (Han har også mange af mine nyere gode havebekendtskaber på samvittigheden. Dejlige mennesker jeg aldrig ville have mødt, hvis ikke han havde givet mig lyst til bloggeriet).
Er Claus Dalby til tider lidt excentrisk? Ja, der går ikke 12 på dusinet af ham. Heldigvis. Det lader til at man kan beskylde ham for meget - men kedelig er han ikke.
Er Claus Dalby ind i mellem lidt hurtig på tastatur-aftrækkeren? Ja, han har til tider en skarp pen.
Er det næsten en naturlov i Danmark, at alle med succes, som rager lidt op og ikke er som alle andre (det er folk med succes sjældent), skal have en over næsen og ses ned på? Ja, det lige til at kaste op over, hvor stor en fryd det kan være for nogle at nedgøre mennesker som skiller sig ud eller har succes. Hvorfor kan man ikke bare tage det gode til sig og ignorere det man ikke er begejstret for? Hvorfor skal det danske haveblog-samfund hives ned på dette plan? Øv, hvor er det ærgerligt. Jeg bryder mig ikke om at se jantelovsmonsteret. For det er et farligt og ødelæggende monster.
Hvorfor er folk ikke klar over, at man ikke kan både have mange rejsedage, drive sin egen virksomhed og have mange jern i ilden og så selv klippe og grave i haven? Claus Dalby er et menneske, som ikke kan dele sig i atomer og være flere steder på én gang. Han udstikker arbejdsopgaver i haven mellem sine rejser, på samme måde som enhver anden arbejdsgiver uddelegerer opgaver. Er der nogen som tror, at Vita Sackville-West, Gertrude Jekyll eller for den sags skyld Piet Oudolf og masser af andre store haveskabere, selv plantede hver eneste plante og lagde hvert eneste løg? COME ON!

Karsten, jeg kender ikke Donald Trump personligt. Heldigvis. Jeg følger til gengæld nøje med i amerikansk politik efter at have boet i landet i en årrække. Jeg ved derfor, at denne mand er smålig og har et menneskesyn der er farligt, og som er faretruende tæt på at være umenneskeligt. Men jeg er så heldig at kende Claus Dalby personligt. Og der er ingen lighedspunkter. INGEN. Jeg kan så fortælle dig, at han - derimod - er et utroligt generøst, givende, følsomt og medfølende menneske. Som gør sig umage. Han er et menneske og derfor ikke perfekt. Og jeg håber inderligt, at hvis han læser med her, at han så husker:

You can please some of the people some of the time
You can even please most of the people most of the time
but you cannot please all of the people all of the time.

Og Karsten. Blot fordi Claus vil nedsætte antallet af indlæg, har han ikke fyret sine læsere.
Du - Karsten - har derimod i den grad fyret Claus Dalby.
Så hvem ligner hvem?

26 kommentarer:

 1. :)

  Jeg kunne ikke være mere enig, Nette

  SvarSlet
 2. Hej Nette

  Et fantastisk godt stykke du har skrevnet i hele denne forbandet hetz, som er opstået i kølevandet på en blog som man ikke behøver at nævne navnet på her, da jeg selv har kommenteret det.
  Utroligt at det skal være nødvendig i dagens danmark at gå i så små sko at man ikke kan tage tingene med et gram salt.
  Du har sikkert ligesom mig fået et skud fra borgen af Vores haveguru, men alligevel valgt at lade det gå ind af det ene øre og ud af det andet. Han har trods alt givet os rigtig meget i de år som han har været på.
  Jeg håber Claus får rystet hele denne mediehetz af sig og vil forsætte det kæmpe arbejde som han ligger for dagen så sultne havetosser får stillet deres sult.

  Rigtig god dag nette, endnu engang tak fordi du valgte at bruge din skønne blog på lort, ja undskyld oredet

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. P.s håber du ikke får alt for meget bøvl ved at lukke op for anonyme kommentarer

   Slet
 3. Kære Nette Jeg er helt enig med dig! kh Tina

  SvarSlet
 4. Hej Nette
  Jeg kan ikke være mere enig - vanvittig godt indlæg du har begået !
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 5. Hej Nette,
  Jeg er rørende enig med dig, og det har jeg også skrevet inde på Høneballehavens blog, hvor jeg så din kommentar. Siden har jeg gået og tænkt over det, og jeg er kommet til at tænke på, hvordan alle unge IT-nørder afskyr Bill Gates og nægter at bruge Microsoft produkter, som de taler meget ondt om. Så hellere bruge et underlødigt open source produkt. Resten af verden er bare ikke enige, og Microsoft har gjort IT tilgængeligt og brugbart for alle, ligesom Claus Dalby har oppet udvalget i Bilka i den grad.

  Jeg plejer at spørge knejterne, om de ikke vil bruge Explorer og Word, fordi Bill Gates er dygtigere og rigere end dem? Det er ikke et populært spørgsmål, men det giver ro i lejren.

  Der er vist en vis blogger, der har det på samme måde som de unge løver ;-)

  Mange hilsener, Karen

  SvarSlet
 6. Kære Nette.

  Tusind tak fordi du sætter fokus på værdigheden, tolerancen, rummeligheden, empatien, venligheden, medmenneskeligheden og RESPEKTEN i haveblogverdenen. Det er netop alle disse kvaliteter, vi elsker diverse haveblogfora for. Begynder haveblogs at tendere til kynisme, intolerance, nedladende bedreviden, perfide personangreb og shitstorms, så kan det hele bare være ligemeget. Jeg blev så trist da jeg læste det omtalte indllæg. Og desillusioneret. Tænkte: "Er mit lille æstiske og menneskelige haveblog-univers, nu også blevet ramt af alverdens strid, kævl, stridende parter og fløjkrige?" Så trist så trist. Sådan en udvikling orker jeg ikke. Livet er for dyrebart til at ligge og strides i et mudderhul, når der er så megen skønhed til stede. Jeg vil ud og rykke i ukrudt. Så lader jeg de stridslystne om at nyde deres krudt.

  Knus og tak igen Nette

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 8. Nette - vi talte om det tidligere idag, men jeg siger det gladeligt igen og igen: Du er fandme sej! KANON indlæg! Knivskarpt og no bullshit. Stor respekt og en kæmpe TAK. Det må snart resultere i noget sødt og kalorierigt. Nu må kammertonen tilbage i haveblogland - havemennesker er ellers så rolige gemytter med stor tolerance, men der er altså grænser for hvor mange tidsler vi tillader.
  Tina, Frk.Anemone, Pia og Tante - jeg læste jeres indlæg inden jeg smed mit eget og knaldede pc'en i - rigtig flotte formuleringer og super brølt! Er stolt af jer!

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Cendie, dit stykke er også rigtig godt formuleret. Dejligt at vi kan stå sammen når der sker sådan engang mudderkastning og respektløs handling.
   God aften til jer alle.
   Knus herfra det midtfynske, Pia

   Slet
 10. Trykker på knappen syntes GODT OM :-)

  SvarSlet
 11. Hørt Nette!
  Jeg takker også!

  SvarSlet
 12. Sikke en skideballe til ham Karsten - jeg måtte simpelthen Google Karsten for at læse indlægget!
  Sådan Nette !
  Hilsen Pia (demokrat)

  SvarSlet
 13. Tak til alle der har orket at læse dette lange og lidet positive indlæg. Også tak for alle søde kommentarer.
  Jeg vil også sige tak til de - rigtigt mange - som jeg kan se, der har været herinde og kigge på dette indlæg. Om alle har fået tygget sig igennem det hele, kan jeg jo ikke se, men der har tilsyneladende været interesse for emnet. Vi behøver langt fra alle være enige om det hele, bare vi holder os fra at nedgøre folk med andre meninger og smag. Vi gør alle klogt i at erkende, at ingen af os er perfekte, og at det er helt ok.

  Jeg glæder mig til at blive både klogere og begejstret over mangfoldigheden ude i den store planteverden.

  SvarSlet
 14. Nette, Cendie og Pia. Tak for Jeres kommentarer. Rigtig godt skrevet. Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 15. Tak søde.
  Super godt indlæg.

  KH: Margrethe.

  SvarSlet
 16. Hej. Det var et virkelig godt og sigende indlæg du har skrevet. jeg har ikke læst det omtalte indlæg eller været på den blog, men jeg er meget glad for, at flere har reageret, så vi forhåbentlig kan sætte en stopper for den opførsel. Det kan man ikke være bekendt. Heldigvis er tonen i haveblogverden næsten altid positiv og inspirerende, så jeg håber ikke, at andre stopper med at blogge.

  SvarSlet
 17. Igen, tak for kommentarer. Jeg er meget overrasket over, hvor mange hits der har været på denne kommentar til Karsten. Normalt er man jo glad for læsere, men jeg ville hellere have haft, at den store interesse var relateret til havestof. Jeg ville også meget hellere bruge min energi til noget positivt.

  Peace ;-)

  SvarSlet
 18. Jeg kunne ikke være mere enig :-)

  SvarSlet
 19. Kære Nette

  Fint skrevet. Jeg har først læst det nu - jeg var helt slået bagover i går efter at have kigget på Karstens blog og Høneballehaven ... Jeg er chokeret over den fråde der nærmest står ud af mundvigen på de folk der i de første timer efter Karstens og Lisbeths indlæg i sidste uge, nærmest stod i kø for at rakke CD ned. Helt uhørt. Det er nemlig mobning.
  Det kan godt være CD har været lidt firkantet og måske også fortrudt en udmelding fra tid til anden, men han opfordrer ikke andre til at stå sammen om at være imod nogen bestemt Vi kan vel alle kende til det at være uvenner med nogen eller uenige. Men ligefrem at opfordre andre til at gå med på den er virkelig ikke i orden. Det ER chikane.
  Jeg kan ikke kommentere på Karstens blog, men han læser uden tvivl med rundt omkring, så forhåbentlig tænker han lidt over de reaktioner der kommer. Han lader jo til at gå ind for dialog og debat - den slags er der bare kun gevinst ved når man også lytter og tager tingene til sig.

  Tak for din kommentar på mit indlæg på Høneballehaven.
  Kh. Lisbeth K

  PS: Jeg kigger fra tid til anden på din blog :-) Den er dejlig, og jeg nyder altid dine kommentarer hos Claus.

  SvarSlet
 20. Tak for indspark og tilkendegivelser. Indtil videre har ingen fået svar på, hvad formålet var med det omtalte indlæg. Men jeg haster videre til andre og mere positive og opløftende emner i haveverdenen.

  SvarSlet
 21. Så blev den luft vist renset..uh livet er for kort til at misundes ....det er en forfærdelig sygdom...god dag Nette godt skrevet....

  SvarSlet
 22. Heja Nette för att du skriver allt detta som vi alla tycker!!! Claus Dalby är helt underbar och unik så egentligen är det inte konstigt att folk blir avundsjuka på honom!! Jag vet inte vilken blogg du refererar tilloch som skriver negativa om Claus. Men för mig är det helt uppenbart att dom är avundsjuka och reagerar på detta sätt endast på grund av deras egna tillkortakommande. Besvikna och misslyckade näthatare tycker vi inte om!!! Många kramar till dig från mig för att du står upp för vår vän!!!!

  SvarSlet
 23. Jeg har svært ved stiltiende at se til, når noget sådant sker. Tak for kommentarer.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!