Haven

Haven
En lille have på 200 m2

fredag den 29. maj 2015

Storhedsvanvid og syrlige bolcher

Min have er ikke særlig stor. "En bitte lille have", som Claus Dalby har kaldt den i Romantiske Haver. Jeg ved det jo godt. Alligevel slæber jeg planter hjem, som hører hjemme under større forhold. I forgårs var jeg i Aarhus, og der er planterne tilsyneladende endnu mere hoppende, end de er på mine kanter. Jeg har længe gerne ville have en wisteria. Jeg købte for et par år siden en nordamerikansk en af slagsen, Amethyst Falls, men den kom aldrig til at at ligne andet end en vissen pind, så min frygt for at den ville sluge min lille have i én mundfuld blev gjort til skamme, og jeg endte med at forære den til en havenabo. "Det er nok også bedst", tænkte jeg.
 Og så skete det igen. Jeg fik øje på denne smuksak. 
Wisteria brachybotrys "Showa-beni".
Ca. 160 - 170 cm høj. 
Den fik følgeskab af en del andre dejlige planter, og desværre knækkede nogle af blomsterne 
under hjemtransporten, men nu ved jeg da med sikkerhed, 
at den har den "rigtige" farve, som jeg gerne ville have. 
Jeg ved godt, at wisteria bliver koloenorme, og at det tenderer storhedsvanvid, 
men saksen er opfundet, og jeg vil forsøge at holde den i en krukke og beskære den til et træ. 
Hvis jeg da kan hitte ud af det.
For et par uger siden købte jeg Austin rosen James Galway, der kan blive på størrelse med en lille klatrerose. Den skulle stå i et Dalby stativ. Men så kom jeg for skade at falde forbi en planteskole, og skulle liiiige kigge lidt på deres roser. Og der stod den. Our Last Summer. I blomst. Den duftede vidunderligt. Lidt som rosen Gertrude Jekyll. Den havde en sød lyserød farve og et sundt smukt løv. Det er en ny dansk rose i serien plant n'relax
(den hopper jeg nu ikke på. Roser skal forkæles). 
De fotos jeg har set af denne rose, har ikke imponeret mig, men de eksemplarer jeg så på planteskolen, var rigtig dejlige og VUPTI hoppede den op i kurven. På trods af at jeg har vanskeligt ved at klemme flere roser ind, og nu ikke aner, hvor jeg skal gøre af James Galway. 
Indtil videre står begge roser stadigt i potterne sammen med sommerblomsterne, 
som endnu ikke ser ud af så meget.
Her er endnu et eksempel på storhedsvanvid. 
Dette er den ene indgang til min lille have. Under virvaret af rosengrene står en rosenbue. 
Jeg plantede en Madame Alfred Carrière på hver side sammen med klematis Prinsesse Alexandra, og det var ikke så klogt. For de bliver jo kæmpestore. 
Her er rosen fra den anden side. Nederst til højre kan man lige ane toppen af rosenbuen.
Hvis man har lyst, kan man gå ind under afsnittet om "Mine roser" i højre panel, 
og se hvordan madammerne så ud i sommeren 2013. Det er sørme gået stærkt. 
Måske man skulle binde dem lidt ind?
Det er jo det, jeg siger: Storhedsvanvid.
Mit syrlige bolche, som jeg kalder mit limegrønne hjørne. Jeg fik et flip med det limegrønne og lilla sidste år, og jeg har ikke kunne nære mig igen i år. 
Jeg elsker disse friske farver, og glæder mig til, at det hele vokser lidt sammen.
Det syrlige bolche på den anden side og taget den anden vej. 
Det er skønt at sidde inde i Kagehuset med det grønne gardin som er ved at vokse op uden for. 
Lysvirkningerne er behagelige og smukke.

30 kommentarer:

 1. Hej. Jeg siger bare Øj og Ih, for hvor er det hele flot i din have, det bliver spændende at se, hvor dine nyindkøb havner i haven. Jeg tror også jeg kender lidt til det med pladsmangel og må sige, at det er så stor en glæde med planterne at man gerne må have storhedsvanvid :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaah joohh, men i øjeblikket står planterne i kø. Jeg har ikke en gang skrevet om endnu en ny Austinrose, Olivia, som er med på billede nr. 3. Den står i en stor mørk krukke.

   Slet
 2. Kæreste Nette, hvor ser der dog SKØNT ud i din bitte lille have!!! ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak fru Krull. Jeg spejder flere gange om ugen efter nyheder fra dig, men får hver gang en lang næse :-( Ja, jeg ved det godt. Jeg plager. Til jeg får min vilje.

   Slet
 3. Jeg kan nu godt lide, at du får held til at putte så meget ind i din lille bitte have, det er sejt. Madame Alfred er i hvert fald stor og kraftig. James Galway bliver vel ca. 1.70 eller deromkring, men det skal nok lykkes for dig, det er jeg sikker på. Held og lykke med det.
  Jeg kunne også fristes til Our Last Summer´, jeg har lige læst om den, den ser flot ud.
  Held og lykke med planterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Jeg får vist brug for lidt held og lykke. James Galway kan nok blive lidt højere end 1.70, og jeg har - helt ærligt - ikke plads til den i nogen af mine bede. Så den bliver nok sat i en MEGET stor krukke, indtil videre. Jeg har også en del andre planter, som der skal findes plads til.

   Slet
 4. Hej Nette.Har lige været inde og genlæse din rosenside..................og har da 5 af dem du viser.
  Imponerende med 38 roser i din lille have.Min Alfred ligner din til forveksling.............og jeg har bundet den lidt ind.Men den skyder helt enormt.
  Er vild med dit billede af syrlige bolcher................skønne farver.Trives hostaerne du fik af mig?
  Wisteria kender jeg slet ikke.Men smuk er den.
  Håber vi ses i morgen hos Lisbeth.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Jette. Dine hostaer har det rigtigt fint. De står i krukker og har indtil videre (7-9-13) ikke haft besøg af snegle. Mærkeligt med farven for øvrigt. Sidste år blev bladene helt grønne uden creme eller gule tegninger, men i år har de cremefarvede områder. Meget fine! Wisteria hedder også blåregn, så den kender du nok.

   Slet
 5. Kære Nette
  Så smukt som der er i din lille have og sikke en skøn Wisteria du købte. Jeg kender ingen af roserne som du har købt, men jeg er sikker på at de er smukke og at du finder plads til dem:-) Det er jo umuligt at lade hoppende planter stå, når de nu så gerne vil med hjem.
  Jeg har ikke nemt ved roser, det ved du - her kommer alverdens dyr og svampesporer forbi og lige inden jeg gik ind for en time siden så jeg at rosenboeren har stukket i flere af mine roser, så jeg måtte flux igang med at mase stikket i bladhjørnerne i håb om at larven ikke allerede er inde %*#"&%€%& !!!!! grrrr!! Jeg sprøjter ikke.
  Dine syrlige bolsjer giver haven et friskt løft og de passer utrolig godt til lilla, det ser filme godt ud med alle krukkerne der:-)
  Jeg håber at vi ses i morgen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth, jeg har endnu ikke sprøjtet mine roser, men det er nu mest fordi, at vejret ikke har været tilpas til den beskæftigelse. Det skal ikke blæse for meget, roserne skal være tørre, og det må ikke regne et døgns tid efter. Så. Jeg er meget sent på den i år!
   Jo Lisbeth. Jeg har tænkt mig at komme forbi i morgen iført gummistøvler, regnslag og paraply ;-)

   Slet
 6. Hej Nette, øøøhhh..kan man andet end have lidt storhedsvanvid på så lidt jord :o)) når nu man elsker blomster. Her hos mig er det nærmest lidt slotsagtigt :o)) jeg skal da lige love for at dine Madammer de vil frem, jeg glæder mig til mine kommer op i den str, der er jo højt til himlen.
  Den Wisteria, har jeg også drømt om jeg håber da også en dag at få fingre i et smukt eksemplar.
  Jer er og bliver en stor fan af dig og din måde at få den lille have til at rumme alt det du får stoppet ind i den og mon ikke du også får plads til James G.
  Our last summer, den har jeg ikke set i blomst så den ser jeg frem til at stifte bekendtskab med.
  Rigtig god weekend, jeg håber vejret holder :o)

  PS, du kan tro at Almamusen hun er blevet fin i pelsen.

  SvarSlet
  Svar
  1. "Lidt slotsagtigt" Hahahaha den var god. Håber Almamusen nyder at være ren og dufte godt.

   Slet
 7. For pokker da, Nette - kan du blive ved? :) Men lækkert er der i din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lene. Jeg er stoppet ;-)

   Slet
 8. Hvor der er hjerterum er der husrum, så der skal nok blive plads ;-), du har en skøn intens have og storhedsvanvid, ja der er defor at din have er så skøn, så bliv bare ved :-), kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. He Margit, Jeg bliver vist nødt til at stoppe nu ;-)) Men tak!

   Slet
 9. Små bitte haver er skønne Nette.......og da i særdeleshed din - så fodigt og skønt der ser ud. Kan så godt forstå du bare må eje en wisteria......de er simpelthen så smukke og jeg er sikke på du nok skal formå at tøjle den.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Dorthe, Nu skal jeg bare finde ud af, hvordan jeg laver wisteriaen til et træ :-)

   Slet
 10. Hæ Hæ Hæ :-)
  Knus Gro

  SvarSlet
 11. Kære Nette.

  Kolonihaven der tror, den er en park:o) I de helt små haver kan der skabes en helt
  vidunderlig intensitet, og det har du til fulde formået. I love it.
  Dine syrlige bolsjer er en god smagsforstærker og modspiller til dine søde lyserøde bolsjer. Hvor er det smukt.

  Hvor der er en vilje er der en vej. Har du et moreltræ eller er det noget jeg har drømt? Hvis ifald og såfremt....kan din overlækre lyserødregn så ikke få lov at gro op i dit moreltræ?

  Roser og Wisteria er farligt lækre planter som man bare bliver forført af.

  Knus og ønsker om en rigtig dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Naboen har et moreltræ. Gælder det? Men. Det skal beskæres således, at det bliver til et opstammet træ.

   Slet
 12. Storhedsvanvid? Nej jeg tror man skal tænke stort. Tænk bare Claus Dalby skruer planter ned i bedet. Der skal meget til, bliv endelig ved. Så må man ud med saksen engang imellem. Jeg nyder at overdrive med planter, da jeg syntes det giver en god virkning. Så fortsæt - som pengepungen tillader.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er for øvrigt svært at finde balancen mellem tæt og kvælende. Det kan CD og hans gartnere finde ud, men jeg synes nu, at det er svært. Jeg giver dig ret i, at man skal tænke stort :-)

   Slet
 13. Kære Nette, jeg skammer mig ikke over mit "storhedsvandvid" du bør heller ikke, jeg tænkte netop, for fan.... det ser sgu godt ud, din have altså forståes. Wisteria kan (og skal) jo holdes i ave med en god skarp saks....tror nu nok du burde overveje at plante den ud, du har jo så meget andet i krukker også, og den vil trives op ad at stærkt stativ, evt som en overdækket terrasse ved huset.
  Kærligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ikke storhedsvanvid Henrik. Du har drømme og visioner! Jeg har tidligere gravet et fint hul til en wisteria, som jeg satte i et Dalby stativ. Den gad ikke gro hos mig, så jeg ved ikke helt, om den skal i jorden. Jeg vil som nævnt opstamme den til et lille træ, så hvis den skal i jorden, er det for at sætte den op ad en kraftig bærende pind. Men tak. Wisteria er vidunderlige på pergolaer.

   Slet
 14. Nette, du har da fat i det rigtige! Er der ikke mere grundplads, så bygger vi opad :-) Hvor det dog strutter af sundhed og grostyrke i din have.
  Uuuuhh du tog springet med Blåregn - jeg danser stadig om den. Det skal jo være den helt rigtige farve og den lækreste duft forstås. Har vilde planer om pergola med denne slyngende skønhed og L om at hans hængekøje får en plads.
  De syrlige bolcher (uiimm lemon drops) er et forfriskende pust - hører mange sige at de ser forkerte ud og er svære at sætte op mod noget. Stakkels farveblinde og fantasiløse individer - jeg henviser dem til dig fra nu af ;0)
  Kagehuset er lige til at spise!

  SvarSlet
  Svar
  1. He Cendie, du står dig bedre ved at henvise til hr. Dalby. Jeg ser lidt sådan på det, at jo længere man venter med at få - f.eks. - en wisteria, jo længere går der, før den er stor og mægtig, som sådan en skal være ;-) så bare kom i gang. Det er nu de blomstrer, så man kan se, hvad man køber. Det skulle jo nødigt gå hen og blive en fejlfarve, når endelig den gider blomstre.

   Slet
 15. Her sidder jeg nærmest og tænker at "hvis du kan, så kan jeg også"... en wisteria ville jeg godt nok gerne have, men synes da ikke at jeg har plads. - Nå, vi får se.

  Mon ikke James Galway og den anden nye skønhed nok skal få en god plads i den have - en kæmpe krukke, måske?
  Elsker dine limefarvede indslag, det er slet ikke nogen dårlig ide.

  Din have er så fin i "Romantiske Haver" - tillykke med det.

  SvarSlet
 16. Tak Ulla. Vist kan du det :-) Af sted til planteskolen med dig. Det er jo mest oppe i luften det foregår med en wisteria, og du har vel stadigt noget luft til overs?

  Galway bliver ganske rigtigt nødt til at stå i en krukke indtil videre. For jeg har alvorligt talt ikke plads.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!