Haven

Haven
En lille have på 200 m2

lørdag den 9. maj 2015

Romantiske Haver er nu udgivet

I dag kom postbudet med Claus Dalbys seneste bog Romantiske Haver. Og jeg har svært ved at få armene ned. Som nogle vil vide, figurerer min lille have i bogen, men det er ikke derfor, jeg er så begejstret. Nej, Claus Dalby har gjort det igen. Haverne er som perler på en snor. 23 fantastiske haver fra hans haverejser rundt i hele Europa. Min egen have på ca. 200 m2 er den mindste af dem alle. Bogen viser haver i alle størrelser. Flere af dem vil jeg kalde parker, men fælles for alle er, at brugen af blomster, planter, små havebygninger og rekvisitter alle har et romantiskt islæt.

Kan man lide roser, er denne bog en "must have", for alle haver har forskellige roser, som er med til at give haverne et romantisk anstrøg. Derudover er bogen garneret med fotos af andre hyggelige indslag i haverne, som er med til at skabe den nostalgiske stemning. Man kunne frygte, at en bog med titlen "Romantiske Haver" ville være så sukkersød og honningdryppende en fotokavalkade, at man fik kvalme, men det er slet ikke tilfældet. Bogens mange fine detaljer viser også rå og rustik romantik. Det er jo det, Claus Dalby gør så eminent: Han får stemninger med på sine dejlige fotos. Det er ikke blot smukke glansbilleder, men billeder som viser havernes sjæl. Claus forstår at vise de mange små detaljer, som man let kunne overse på en havevandring.

Man kan svælge mellem småvilde haver med rå mængder blomster, roser som er vilde i timen, og har indtaget træer over til stramt formklippede figurer og hække. Det er en af den slags bøger, hvor jeg bladrer rundt og forsøger at beslutte mig for, på hvilke sider jeg helst vil flytte ind. Tante Grøns og Syrenprinsens dejlige have er også med, og man kan nyde Tante Grøns superlækre og naturlige stillebens. Jeg kan i øvrigt oplyse om, at Tante Grøns have er med i det sidste nye Isabellas.

I kan se bogen her - men lad det være sagt med det samme: Denne hurtig bladren gør slet ikke bogen ære. Det er noget helt andet at sidde med bogen i hånden. Jeg taler af erfaring.

Haverne er så skønne, at selvom jeg da synes, at min have er sød og dejlig, ved jeg ikke helt, hvad jeg laver i så flot et selskab. Jeg har det som musen i historien om elefanten og musen, der sammen gik over en bro, og musen siger til elefanten "Orv hvor vi tramper".

26 kommentarer:

 1. Ha-ha.... hvor er du sød Nette! Tak for anmeldelsen af det sidste skud fra CD, jeg vil glæde mig til at opleve bogen. Det er så flot og helt velfortjent du kommer med i dette selskab. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak fru Fniis. Jeg er meget begejstret for bogen, og den er meget alsidig, selvom man måske ikke skulle tro det med den titel.

   Slet
 2. Å ja denne boken gleder jeg meg til, så heldig du er som allerede har fått den:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan roligt glæde dig. Bogen har læsestof og billeder til mange timer.

   Slet
 3. Se, nu er jeg jo så spændt på om posten også har bogen med til mig idag....det har han sikkert ikke. Mindes ikke hvornår jeg har modtaget pakker en lørdag.

  Nå, men det jeg egentlig ville sige var, at det faktisk er pga. DIN have, at jeg har købt bogen. Min egen have er jo samme størrelse (måske 220m2, men så heller ikke mere) og nogle gange bliver jeg altså lidt "træt", når jeg læser i havebøger om "en lille have på 700m2"....Det er jo i min optik en ganske stor have.
  Claus (eller andre) burde lave en bog om små haver (max. 400m2) for godt nok kan man sagtens lade sig inspirere og tilpasse en hel del ideer fra store haver til ens egen lille have, men det kunne nu være sjovt at se hvordan andre indretter sig på få m2...og derfor glæder jeg mig allermest til at læse om din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. uuuhh Esther du har sat forventningerne højt til min have :-) Men lad mig med det samme sige, at man sagtens kan nappe idéer til sin lille have fra de større. Det du skal gøre dig klart er, hvilken stil og stemning du kunne tænke dig. Eftersom jeg elsker cottage have stilen, som jeg finder smuk og stemningsfuld, er der ingen stramme linjer i min have. Bortset fra en ligusterhæk på ca. 20 m ned langs den ene langside ud mod en lille grussti. Den er for øvrigt ikke særlig stram lige nu :-) Esther, i 2009 da jeg satte mig for at lave min have om, fulgte jeg sådan set bare med på Claus Dalbys blog, som uge for uge sæsonen igennem viste, hvad der dukkede op i hans have. De vækster jeg blev begejstret for, gik jeg på jagt efter, for dem måtte jeg have. Det i kombination med en af hans første bøger, Den levende have, gjorde at jeg næsten altid har noget i blomst i min have. Helt automatisk fik jeg indført planter, som har deres storhedstid på forskellige tider i sæsonen. Jeg vidste også, at jeg vil have bløde linjer i haven, og bid for bid lavede jeg runde og ovale bede, således at stierne fremkom automatisk. Og det selvom jeg faktisk havde fået lavet en haveplan af en professionel. Stierne er for øvrigt min achilleshæl i haven, for græsset bliver slidt. Jeg har ikke været på havetur til hverken England eller andre steder men har suset rundt i Danmark og set mange dejlige haver. Skønne haver. Selvom stilen ind i mellem har været af en sådan karakter, at jeg synes haverne var smukke, men afgjort ikke var noget jeg ønskede at indføre hos mig selv. Jeg er blevet inspireret af flere bloggere også, og har benyttet mig af deres viden om planter osv. De fleste med større haver har delt haverne op i mindre rum, og man kan frit nappe idéer. Du kan evt. forsøge at lægge et lod i Claus Dalbys lykkepose om at komme over og se hans have, som er inddelt i mindre rum - eller du kan smutte op til Tante Grøn, som også har en pragtfuld og stemningsfuld have inddelt i mindre rum. Du kan klikke her øverst til højre og se, hvornår der åben have.

   Slet
  2. Hej igen

   Jeg havde selvfølgelig ret; posten kom IKKE med bogen til mig i dag. Af uransagelige årsager får jeg bare ikke pakkepost om lørdagen. Jeg bestilte ellers bogen allerede d. 2. maj, så den er nok sendt ud. Posten her venter nok bare med at bringe den ud mandag...eller tirsdag... hmpfr.

   Min lille have er skam inddelt i rum, jeg har også ladet mig inspirere af Hr. Dalby, har fulgt hans blog siden han startede den ;)

   Da jeg begyndte arbejdet med min have her (foråret 2011) var her kun en græsplæne og bede "langs kanterne". Jorden er tung lerjord, der ovenikøbet var/er belastet af traktose. Nu er her kun en lillebitte trekant græsplæne tilbage (til "kattegræs). Resten er stier, belagt med sten, bede, heraf mange farveinddelt (igen Hr. Dalby) og mange af dem indrammet med buksbomhække.

   Jeg ved ikke lige hvad jeg vil kalde min havestil, men jeg er mest inspireret af cottagehaven, men holder også meget af de lidt mere formelle haver med buksbomhække og stramt anlagte køkkenhaver....tror min have er en blanding af de to ;)

   Her er der altid et eller andet i blomst, da jeg også har tilstræbt dette - for biernes skyld, men så sandelig også for min egen :)

   Angående min "træthed" mht. at høre om "små haver på 700m"...så er det mere et lille irritationsmoment, fordi der jo ganske sikkert er ret mange SMÅ haver i Danmark...når man tager i betragtning, hvor mange rækkehuse/dobbelthuse, der findes :)

   Jeg har været i England, dog ikke på havetur, "kun" Kew Gardens og Chelsea Physics Garden indtil videre - og jeg køber mængder af engelske havebøger...og har både engelske og tyske havebøger, decideret målrettet små haver (under 400m2)...jeg gad bare godt noget sådant også fandtes på dansk....og DERFOR har jeg sat forventningerne højt til din have (som jeg har et vist kendskab til i forvejen ud fra din blog, som jeg har fulgt i et par år) - netop pga. dens størrelse og det jeg kan se, du får ud af den ;)
   Nå, nok skriveri for nu. Hav en fortsat god lørdag :)


   Slet
  3. Jeg har lige været inde på din blog, og kan se, at I har en del højbede, hvilket kan være smart nok, hvis man har jord med traktose. En minikraver til at fjerne et tykt lag jord med, og noget gratis kommunejord, kunne muligvis klare det problem også. Jeg kan sagtens forstå, at det er svært at vælge havestil, for der er mange forskellige smukke haver med forskellig stil. Det der er vigtigst er dog, at man selv kan lide stilen. Pas dog på med at blande for mange stilarter i en lille have.

   Slet
 4. Den ser bare helt fantastisk ud den bog og selvfølgelig skal jeg have den, jeg klæder mig overordenlig meget til at svælge mig i lækre billeder og en masse inspiration.
  Jeg har lynlæst den og fået et rigtigt godt indtryk af hvor lækker den er :o) hvor er det skønt at din lille have er kommet med, så andre kan se at det faktisk er muligt at lave et lille paradis på 200m2.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda. Jeg har HELT GLEMT at skrive noget om teksten i bogen. Og det burde jeg. For Claus fortællekunst er også fantastisk dejlig. Der er viden og information om haver, som jeg ikke anede, og hans meget personlige oplevelser og kommentarer binder det hele sammen på en sådan måde, at det er svært at slippe bogen igen. Ganske vist læser jeg hans bøger på en helt anden måde end andre bøger, for jeg bladrer som en sindssyg rundt i hans bøger, når jeg først får dem i hænderne. Jeg kan ikke vente. Når det så er gjort, starter den "rigtige" læsning, og Romantiske haver har meget at byde på.

   En sidste ting jeg vil nævne er, at der altid er tilknyttet navne på planterne ved billederne i Claus' bøger! Når jeg læser haveblade eller mange andre bøger bliver jeg irriteret, når jeg ser noget smukt, som jeg ikke kan se eller læse hvad er.

   Slet
 5. Kære Nette
  Tillykke! Det er fuldt fortjent, at din have er med i denne bog for mage til romantik kender jeg ikke :-)

  Selvom det sikkert passer dig rigtig godt, så er det er lidt uretfærdigt for de mennesker der bor i dit nabolag, at din lille have ligger så meget gemt ad vejen, fordi alle fortjener at opleve et stik i hjertet af nysgerrighed efter at få lov at komme ind bag lågen.

  Du lægger aldrig skjul på, hvor din inspiration kommer fra og der er ingen tvivl om at vi er virkelig mange der har vores inspiration fra Claus Dalby, som nu også forkæler os med endnu en romantisk bog.

  Du har evnen til at skabe smukke rum og stemninger og de evner er jeg sikker på, at du altid har haft. Det er ikke nemt at skabe en smuk have på 200m2, det kræver at man er opmærksom på alle 200m2 og det er du.

  Bogen er på min ønskeseddel og jeg vil glæde mig til at svælge i roser og romantik.
  KH Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Lisbeth. Jeg regner dig for professionel med din baggrund, så det er store ord fra dig.

   Du har ganske ret i, at det passer mig fint, at min have ligger godt gemt. Jeg arbejder på at gøre den endnu mere "usynlig" for udefrakommende. Sidste forår investerede jeg i nogle høje vedbend som blev sat op på rionettet ind mod min havenabo Gro, og jeg håber, at de lukker helt af i år. For det er min hensigt at lave en intim blomsterjunglehule. Sidste år klippede jeg ikke mine roser, og i år har jeg kun studset dem, så det er ved at blive nogle ordentlige vildbasser. Jeg har flere nye idéer i år, og jeg glæder mig til at få "klappet det på plads". Jeg har meget at gøre, for huset skal også males i år. Pyh..... hvornår skal jeg nå det hele?

   Jeg kender dig godt nok til at vide, at du vil blive meget begejstret for bogen ;-)

   Slet
 6. Hej Nette.Har lige læst alle de dejlige kommentarer om den nye bog.....................hvor din lille skønne have jo er med i.
  Har haft den stor glæde at have set din have......................og det er bare et lille paradis.
  Har fortalt maden at den bog godt må komme her hjem når jeg har fødselsdag i næste måned.
  Rigtig god weekend knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette

   Så må vi jo se, om du kan vente så længe :-)

   Slet
 7. Jeg har bestilt bogen og glæder mig til at modtage den,-ikke mindst for at opleve din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bogen er underskøn. Håber du vil synes om alle haverne. Der er meget at synes om :-)

   Slet
 8. Hm. Dette er nok en bok jeg må få fatt i...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil du ikke fortryde! At dømme ud fra dit blognavn gætter jeg på, at du kan lide roser. Bogen har eksempler på alle mulige forskellige roser. Når jeg selv køber roser, googler jeg ofte for at finde ud af, hvilke erfaringer andre har med roserne, således at jeg ikke kun tager rosenforædlerens ord for gode varer. (Jeg har dog været kendt for at købe roser impulsivt :-))

   Slet
 9. Kære Nette, sikke en dejlig anmeldelse af Dalbys nye bog - den regner jeg helt sikkert med at få inden for porten om nogle dage og jeg glæder mig vildt til at læse den - for jeg ved godt at det slet ikke er nok med at bladre i billeder - næh, man skal også have teksten med og nyde hvert et ord.
  Jeg har altid været så imponeret over hvor meget du har i din have og de bløde linjer kan jeg sagtens fornemme - nu får jeg så lov at dykke endnu mere ned i din have - det bliver så skønt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ikke noget som at sidde med en dejlig havebog og se på, hvordan andre indretter sig ude. 397 sider i stort format :-) God fornøjelse!

   Slet
 10. Det er i dag dagen hvor jeg må forbi boghandleren :-) Glæder mig :-)
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt Gro. Lad os vide, hvad du synes :-) ....... hvis den altså ikke er udsolgt.

   Slet
 11. Nå er boken på vei til meg, gjett om jeg gleder meg:):):)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda

   Jeg gætter ........ JA ;-) Her er et tip til læsning af bogen: Hvis ikke du sidder ved et bord, men i stedet i en lænestol, så tag en god stor pude på skødet, for bogen er stor og flot og dermed lidt tung. Så sidder man godt. Du må selv vælge, om der skal være te i koppen eller vin i glasset ;-)

   Slet
 12. Din have er så fin i bogen og hvor ser dit paradis fantastisk ud. også set via Claus's linse.
  Jeg kunne virkelig godt tænke mig at besøge dig en dag - og opleve det hele selv.

  Og du har helt ret - det er en skøn bog, som Claus har skrevet.
  Jeg er også meget begejstret for den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lone. Mht. besøg må vi se, om vi måske kan finde en dag, når roserne blomstrer.

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!