Haven

Haven
En lille have på 200 m2

lørdag den 17. januar 2015

Jeg skulle kun så lathyrus i år men så ........

bragte mit arbejde mig - næsten - forbi Bilka, og så måtte jeg jo liiiige dreje af for at kigge lidt på frø. Jeg skulle kun have lathyrus Janet Scott, som jeg desværre ikke kunne få i Bilka sidste år, hvorfor jeg i stedet måtte købe dem i England. Men så stod jeg dér med rækkevis af fristelser, som jeg med lethed kunne se for mig i min lille have. Den ene frøpose mere fristende end den anden. Og et eller andet skal der vel i krukkerne, tænkte jeg. En del frøposer hoppede hurtigt og kækt op i kurven, men de fleste blev hængt pænt tilbage, dér hvor de hørte til. For var der ikke noget om, at jeg havde en boks med frø i køleskabet derhjemme?
Den svagt lyserøde og særdeles velduftende lathyrus Janet Scott har jeg haft i min have hver sommer de seneste 3-4 år, og den er blevet et must. 
Den fik lynhurtigt selskab af den måneskinsgule tallerkensmækker, 
som vil klæde min lille hvide afdeling, som også har et strejf af svagt lysegult.
Cosmos Gloria har jeg også haft nogle somre og den er skøn. Dusksalvien tænkte jeg ville være god til at udfylde huller i bedene, når der skal klippes ned midt på sommeren. 
De fik også lov at komme med hjem.
CD poserne kostede kun 20,-/stk., og da jeg kiggede på bonen efter at have betalt, 
havde jeg oven i købet fået lidt over 13 kr. i rabat.
Den hvide pragtsnerle White Feathers ville gøre sig blandt min  hvide sektion
 - let og elegant - som den vist skulle være. 
Og duftlupiner! Det første haveår jeg forsøgte at så, havde jeg held med de dejligste lyserøde duftlupiner. Den pose fik også lov at blive.

Men så da jeg kom hjem, greb jeg beholderen i køleskabet, hvor jeg opbevarer diverse frø fra sidste sæsons planter hist og pist samt sidste års overskud, hvor datoen ikke er udløbet. 
Rent faktisk fik jeg næsten en prop, for jeg havde glemt, 
hvor mange herligheder jeg allerede havde! 
Du godeste. Det var slet ikke meningen, at jeg skulle så ret meget!

Blandt de særligt indsamlede frø fandt jeg bl.a. nogle, som jeg fik, da jeg var på havetour på Mors i sommers og bl.a. besøgte Tante Grøns bekendte, Svend og hans søde hustru.
De havde en lav og yndig phlox i deres have. 
Jeg fandt nogle billeder, som jeg tog af Svends phlox.
Den må jeg gøre mig umage med at så, for den er da yndig.
I det hele taget var besøget hos Svend og hans hustru en dejlig oplevelse, som jeg burde lave et indlæg om. Det var som at komme tilbage til ens barndom.

30 kommentarer:

 1. uhhhhh får helt lyst til at køre i Bilka efter frø.... så på Claus dalbys blog at hans poser bliver solgt 3 for 50 :)
  Tante grøns have er mega skøn... glæder mig til et indlæg om den :)

  Hilsen Michael

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du roligt gøre. Claus' frø er afgjort billige, og jeg ved fra tidligere år, at kvaliteten er i top. Men der er nu masser af andre herligheder, som tigger om at komme med hjem.

   Slet
  2. Kære Nette.

   Han er nu sød ham Michael :o)

   Slet
 2. Kære Nette jeg kan godt forstå, at du blev fristet, sikke mange vidunderlige frø. Det er så skønt med alle disse frøskatte. Jeg glæder mig mere end nogensinde til snart at så. Rigtig god weekend. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et tidskrævende arbejde Tina, så paaaassss nu på ;-)

   Slet
 3. Tak for billedet af den lille phlox, jeg havde glemt hvordan den så ud - ja den skal selvfølgelig sås :-)
  Jeg kender det der med at have frø i skabet til at åbne en hel butik og så alligevel blive fristet til at købe nye og flere... Vi burde oprette en gruppe hvor vi mødes og støtter hinanden i at lade være med at at så for meget:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Lisbeth, jeg melder mig straks ind i Så-tossers Anonymous! For jeg indrømmer blankt, at jeg såede adskillige planter sidste år, som jeg aldrig fik plantet ud! Det er dog aldrig sket for mig tidligere, men jeg har da hørt om, at andre har lavet samme tosseri - hvilket andre år undrede mig såre. Faktisk ....... skulle det heller ikke undre mig, om jeg havde nogle frø i mine gemmer, som du kunne få. Ja, det er muligvis ikke befordrende for din afhængighed, men du har jo fået meget fine forhold til at lave plantebørn, hvorimod jeg ......... ikke har samme vilkår, og derfor må høre på min søns undren over, at alle vindueskarme i køkkenet roder med småplanter samtidigt med, at der bliver opsat hæsligt lys.

   Slet
 4. Hej Nette.ÅH !!! hvor du frister med alle de smukke frø du har købt....................må vist en tur i Bilka inden de bedste frø er udsolgt.
  Men skal vist også lige i mine gemmer for at se hvad jeg har af frø.
  Janet Scott er da et must....................og Cosmos og dusksalvie har jeg også hvert år.
  Men duftlupin, er det en etårig?
  Og meget smuk lav floks du viser.................dem jeg har bliver ret høje(hvide-pink-lilla)
  Jeg synes det ville være en rigtig god ide at vi kunne udveksle vores overskud af små frølinger til foråret.
  Rigtig god solskinsdag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, duftlupiner er etårige, men værd at kaste sig over, for duften er stærk og skøn. Lidt som duft lathyrus.

   God idé at bytte overskydende frølinger. Hvis man har sådan nogle.

   Slet
 5. Skønne frøposer! Lige til at dagdrømme over. Drømme om sol og blomster og haveliv :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, længslen for forår og sommer er hos mange af os. Jeg har set, at du har nogle skønne hyacinthglas, som kunne være dejlige at have, så man kan starte sit forår inden døre. Dem må jeg måske nok vende tilbage til.

   Slet
 6. Vilka fina sorter du valt! Och phloxen är ju också jätteläcker.
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, men du leder vist ikke efter flere forårs- og sommerprojekter :-)

   Slet
 7. huuu ha, jeg skal bare have nogen Lathyrus og nogen lyserøde Cosmos - og havde egentlig tænkt mig at aflægge besøg i Bilka....... det er nok billigere at bestille dem på nettet, end at blive udsat for Bilkas fristelser...... men ak,..... på nettet bliver man nok også fristet..... det er ikke nemt

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må melde dig ind i den gruppe, som Lisbeth her ovenfor overvejer at lave til stakler som os ;-)

   Slet
 8. Det er altså svært med alle de fristelser rundt omkring, det kræver klart en rygrad med indbygget jernstativ.... Den lyserøde phlox er meget yndig, men du har vel ikke et navn??
  Den hvide fjerpragtsnerle har jeg prøvet, desværre ikke med den store succes... - men det bliver selvfølgelig helt anderledes for dig, og jeg glæder mig til at se resultatet. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre har jeg ikke navnet på phloxen, da det var nogle frø vi hapsede ved besøget. Jeg fik i dag at vide, at det nok er Margrethe fra Mit Tara, som har givet frø til Svend. Hvis jeg lykkes med frøene kan det måske være, at jeg kunne give dig nogle frø, hvis du prikker lidt til mig til efteråret. Den skulle nemlig blomstre en stor del af sommeren.

   Jeg er afgjort ikke babyplante ekspert, og ville foretrække at de små planter kom med storken eller en anden og mere sikker leveringsmetode, end ved at jeg skal frembringe dem. Hvad gik der galt med dine hvide fjerpragtsnerler? Kom de ikke op? Glemte du at vande dem? Rådnede de? Gik de i stå? Fik du dem ikke plantet ud? Eller?

   Slet
  2. Albinus Frø har en, som ligner en lille smule. Se her: //www.albinusfro.dk/shop/floks-sommer--%92beauty-1217p.html

   Slet
 9. Nøj, det ser lækkert ud!!
  Og jeg kender det godt - det med at have en hel masse, som man lige havde glemt :)
  Fik næsten et chok, da jeg kiggede mine frøkuverter igennem for et par uger siden - der er godt nok mange!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvad skal det ikke ende med? Forhåbentligt en frodig og fantastisk have ;-)

   Slet
 10. Kære Nette.

  Jeg havde da helt glemt alt om, den fantastiske blomst, som Svend var så sød at forære os frø fra. Jeg håber jeg kan finde dem i een af mine mange frøkasser. Jeg vil også prøve at begrænse mig med frøindkøb iår, da det er et kæmpearbejde. Men men men......det har jeg sagt før. Og det har jeg troet på før. Lige indtil nogle fuldstændinge livsnødvendige frø dukker op.

  Der er dog nogle uundværlige, som er gengangere hvert år......nicotiana, cosmos og meget gerne zinnia.

  Knus og taknemlige tanker fra dinosauren, der er hoppet ind i det 21. århundrede

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har alle dine uundværlige, men har ikke tidligere haft held med nicotiana og zinnia. Håber jeg kan hitte ud af det. Deres frø er jo bittesmå. Nærmest støv.

   Slet
  2. Zinnia har jeg heller ikke den store succes med. Min erfaring er, at den allerhelst vil sås direkte på friland i juni. Men håbet er lysegrønt og prøves, DET skal de....igen igen!!!. Nicotiana skulle ikke volde de store vanskeligheder, hvis du forspirer? Eller????

   Flere knus

   Slet
  3. Zinnia vil vist ikke have sine rødder forstyrret, så det med friland er nok rigtigt. Jeg har en gammel video med Isabella Smith, hvor hun forklarer, hvordan man gør. Jeg bør nok finde den frem af mine gemmer og se den igen. Mht. Nicotiana ved jeg ikke lige, hvad jeg gjorde galt sidste år (første gang jeg forsøgte mig med den). Jeg havde den lime nicotiana, men tror nok, at jeg købte den. Jeg prøver igen, for den er vidunderlig med alt det forårsgrønne og violette farver.

   Måske man skulle forsøge at få hr. Dalby til at lave nogle små videoer til bloggen om at så. Han kunne jo evt. filme (er det Marian eller Marianne, som sår det meste for ham?), for hun er vist superdygtig til det. Der er jo ingen som skal bestemme, hvad man ønsker sig. Det betyder ganske vist ikke, at man altid får det ;-)

   Slet
  4. Jeg er træt og vrøvler, men du forstår det nok :-))

   Slet
  5. Du har sandelig også haft en mental og tålmodighedhedsmæssigt udfordrende dag, så jeg kan godt forstå du er træt. Ja, mon ikke Hr Dalby er frisk på et lille frøsåningskursus? Jeg har gjort mig den erfaring, at Vermiculite virkelig virkelig er en god investering. Og du husker at vande fra bunden, ikke? Og ikke dænge jord over de frø som ikke er større end støvkorn, ikke?

   Godnatknus og sov godt

   Slet
  6. Hej igen.Vil bare lige indsparke en fodnote ang. zinnia...............såede nogle limefarvede i foråret.
   Og satte dem i et bed sammen med nogle rhodoer...................og de blev helt fantastiske.
   De blomstrede ligetil november...................... prøv at kigge tilbage i mine indlæg.
   Håber det kan hjælpe.Knus Jette

   Slet
 11. Ja, hvor er det let at lade sig friste :-)
  Den lave floks ser rigtig sød ud.
  Den pink dusksalvie, så jeg for første gang hos Tante Grøn forrige år så den var jeg jo nødt til at have i sommers:-)
  Held og lykke med såningen.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror jeg får brug for det med held og lykke :-), så tak.

   Slet
  2. Ja, den pink salvie er uundværlig, Lene. Og nem at have med at gøre. Og er der bar jord omkring den, er den ovenikøbet en flittig selvsåer.

   Knus til dig deroppe nordenfjords

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!