Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 25. januar 2015

Havespøgelser og oliventræ (fortsat)

Solen skinnede fra en skyfri himmel i dag, og selvom det var vindstille, var det koldt og sneen lå stadigt som en let dyne over det hele. Jeg var nede i haven for at ordne forskellige ting og for at se til planter både her og der.

Den 11. januar lavede jeg et indlæg for at høre, hvordan andre uden opvarmede drivhuse opbevarede sarte vækster, som f.eks. oliventræer, i den danske vinter. Jeg er meget glad for den respons jeg fik, og har efterfølgende med møje og besvær fået slæbt det opstammede oliventræ ind i Kagehuset. Jeg kan forstå på flere, som har lagt kommentarer, at oliventræer ikke er så sarte. Det er ikke så meget krone værdien af træet jeg gerne vil bevare, det er snarere muligheden for at få et lille træ som vokser sig større og større for hvert år, det drejer sig om for mig. Jeg er blevet spurgt om, hvad jeg endte med at gøre ved træet.
Jeg vidste godt, at jeg havde fiberdug på lager i skuret, men havde totalt glemt,
 at jeg havde nogle meget store fiberdugsposer.
Jeg fik købt bobleplast på ruller i Bauhaus, og krukken er viklet to gange ind i dette.
Også det lille oliventræ og en krukke med rosmarin er blevet forlovet med bobleplast og fiberdug oppe på bordet.
Ude i det grønne drivhushelvede har jeg også lagt fiberdug over nogle af planterne. Herunder står et væld af forskellige planter. Bl.a. et dværg ferskentræ, som klistrede sig fast til mig i sommers.
Her er to haveborde til krukkeplanter blevet sat sammen og pakket ind for at undgå nedbør.
Tomme krukker på havereolen har også fået vinterfrakke på.

Man kunne næsten tro, at jeg havde pakket hele haven ind, men sådan er det dog ikke. Der står stadigt krukker ude i det fri, som jeg i dag har lagt gran på, 
og jeg er også gået i gang med at klippe bladene af mine helleborus. 
Dem har jeg 10-12 stk. af, men jeg opgav halvvejs, for bladene lå begravet af sne.
Jeg hældte i stedet lampeolie på nogle af de mange petroleumslamper,
som jeg har i Kagehuset, da jeg ikke har el.
De både hygger og varmer.
Jeg køber Utroleum fra en forretning i Gothersgade i København. Denne lampeolie er meget ren, og lugter derfor ikke. Det andet petroleum man kan købe, som hævder at være lugtfri, er det langtfra. Denne olie er dog det nærmeste, man kommer på lugtfri.
Lamper og stearinlys klarer dog ikke at varme Kagehuset op på kolde dage, så mens jeg rumsterede i haven, havde jeg tændt for ovnen, så det var dejligt lunt at komme ind og drikke en kop te, da havearbejdet var færdigt. I dag blev jeg forkælet af en havenabo, som kom med hjemmebagte kanelsnegle. Mums.

22 kommentarer:

 1. Jeg skal da lige love for at der kommet havespøgelser i Kagehuset, og jeg er sikker på de vil trives derinde når der samtidig bliver tændt for lys og varme. Jeg hørte forleden dag at vinteren vil fortsætte med at være mild, så skal vi ikke X'e fingre for at den profeti holder, så du kan glæde dig over din oliven m.m. i den kommende sæson. Du har ihvertfald gjort hvad du kunne. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber meget, at profetien holder stik og den hårde vinter holder sig væk.

   Slet
 2. Hej Nette.Flotte "spøgelser" du har lavet..................håber meget at det hjælper .
  Jeg er sikker på at din oliven nok skal overleve.....................men håber ikke den står for mørkt inde i posen......................og taber alle bladene.
  Er vild med alle dine fine petroleumslamper......................og godt at du har ovnen til at varme huset op.
  Dejligt med en god nabo der kommer med kanelsnegle.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jette, jeg har selv tænkt, at oliventræet måske ikke fik nok lys, så når nattemperaturen igen er i plus, piller jeg nok hætten af :-)

   Slet
 3. Det er genialt med en stor fiberdugspose. Med din omhyggelige indpakning tror jeg nok at de skal klare sig. Dine petroleumslamper er så flotte og hyggelige og på denne årstid er de også nyttige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth, posens fiberdug er kraftigere, end det jeg har i "løs vægt". Lamperne kan godt gøre huset lunt på kølige aftener i ydersæsonen, men på denne årstid skal der anderledes power på.

   Slet
 4. Man skal da vist være plante hos dig med al den forkælelse og putten. ;)
  kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Nja, jeg har været lidt sent på den i år, og hvor ville jeg gerne have et lyst og frostfrit rum.

   Slet
 5. Jeg har også et par oliventræer, som jeg nu har muligheden for at få i frostfri rum - for nogle få år siden havde jeg et rigtig fint træ, jeg havde fået det som et lille bitte et og det havde vokset sig meget stort og stod fint med bær, og jeg havde ikke længere plads til det indendøre om vinteren - det stod ude under halvtaget og overlevede flere vintre uden nogen som helst form for vinterdækning, men der var heller ikke så hård frost, så kom en vinter med frost helt ned til - 10 gr, og det fik godt det første år, men det næste år gik det galt.
  Jeg har på et olivenmuseum ved Gardasøen læst, at træerne kan klare ned til minus 4 - 5 gr. - men jeg ved også, at de skal have ret meget lys, for ikke at smide alle bladene, så måske du skal overveje at fjerne fiberdugen fra kronen af træet - men smider træet bladene, ja så kommer de som regel også igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er min hensigt at tage posen af, når det ikke er frost, men jeg hører, at der kommer - 5 om natten midt i den kommende uge.

   Slet
 6. Jeg ville passe lidt på med de hyggelige lamper og ovnen - træer der står til overvintring er som regel ikke glade for zig zag temperature. Hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det input. Det har jeg selv tænkt på (uden at have den store forstand på det), men tænkte at sådan ville det jo også være, hvis det stod i et opvarmet drivhus, hvor termostaten var sat til f.eks. 5 grader. Der varmer solen jo også op om dagen, hvorefter temperaturen falder drastisk, så snart solen er væk. Især i yder sæsonerne. Jeg har for øvrigt slet ikke gang i lamper og ovn i Kagehuset hver dag på denne årstid.

   Slet
 7. Jeg ville passe lidt på med de hyggelige lamper og ovnen - træer der står til overvintring er som regel ikke glade for zig zag temperature. Hilsner

  SvarSlet
 8. Så kan det oliventræ vist ikke beskyttes bedre. Du må huske at vise et billede af det i al sin pragt, når den tid kommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er det desværre ikke den slags med tyk og kroget stamme, og det er vist kommet til at lyde som om, at træet er unikt. Det er det afgjort ikke.

   Slet
 9. Hej Nette
  Godt du fik bakset træet ind i kagehuset, det kræver sin kvinde :0) mit er som jeg fortalte tidligere også kommet ind i sidste uge. Det er ligesom dit begyndt at smide bladene..det tar jeg nu meget roligt da jeg med held har klippet adskille oliventræer tilbage så de har lignet en riskost til stor skræk for deres ejere.
  De er nu kun blevet endnu smukkere af det og har i løbet af et par mdr stået med en ny flot krone. Så mit eget får også en tur med saksen hvis det ser lidt kedeligt ud.
  Jeg ville nok heller ikke have kommet en pose over kronen da den skal have lys. Det der er skidt for træet når det står ude er når det blæser og temp er minus grader.
  Jeg er vildt imponeret over din fine indpakning af krukker og havemøbler. Du har godt nok haft travlt og når man har det så er det altså skønt at kunne gå ind i varmen og nyde lidt varmt, det har sin helt egen vinter charme :0)
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Lys skal det have, men det bliver minus 5-6 grader denne uge, så jeg venter nok til næste uge med at tage frakken af det.

   Slet
 10. Her er simpelthen for uhyggeligt med alle disse spøwelser og gespenster.

  Men du er en rigtig omsorgsfuld og kærlig plantemor. Det skal du ha`!

  Knus og kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad vidst om jeg får lyserøde blomster på dværg ferskenen her til foråret. Gør jeg det, vil jeg bombardere dig med fotos ;-)

   Slet
 11. Til det, kan jeg kun sige et højtrungende, ivrigt og forventningsfuldt JAAAAATAK:o)

  Flere knus og kram

  SvarSlet
 12. Sikke en kærlighed til dine blomster! Jeg elsker at du kalder det kagehuset!

  havehilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Årsagen til at Kagehuset hedder Kagehuset, er fordi jeg kun kan lokke min søn i haven ved at lokke med kager.

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!