Haven

Haven
En lille have på 200 m2

tirsdag den 4. marts 2014

Havens fugle har susende travlt

Der er helt klart forår i luften. Havens fugle har vanvittigt travlt. De styrter rundt som vilde og vanvittige. Jeg fodrerfugle hele året. For det første fordi jeg næsten føler det som en glad pligt. Det er ikke nemt at være en lille pipfugl, når det er vinter, og jeg lader også redekasserne sidde ude hele året, så de kan krybe i læ. For det andet har det også en lille bagtanke. For jeg vil gerne tiltrække - visse - insekter til haven, men det er afgjort ikke alle, der er lige velkomne, og det er her de små fugle kommer ind i billedet. For de tager mange af de skadelige små irriterende insekter.

Vi har på et tidspunkt for et par år siden haft problemer med rotter her, så jeg fodrer ikke med frøautomater længere. Kun fedtbolde og jordnødder i et hængende jernnet. Jeg køber skam fedtbolde, men er begyndt at lave dem selv, efter at have set Claus Dalbys utroligt fine beskrivelse af, hvordan man bærer sig i Jul med Claus Dalby, episode 5. Du kan gense den (alt for) lille udsendelse her.

Jeg nyder at både se og høre fuglene, når jeg er i haven, men vil også gerne have kig til de små, når jeg er inden for. Som nogle vil vide bor jeg i lejlighed, og har min lille have 60 meter nede af en lille sti bag ved ejendommen. Så hvordan får man musvitter og blåmejser tæt på, når man bor på 2. sal? Jo, da jeg sidste sommer var på havetour på Fyn, besøgte jeg Marie Louise Paustians have. Hendes lille havehus/kontor med alskens ting og sager til salg trak i mig som en magnet. Mens jeg stod og prøvede Garden Girl handsker og sko, så jeg, at Marie Louise havde en lille rund "bold" siddende på sit vindue med nødder, og musvitter kom flyvende, nappede en nød, og var væk igen som lyn og torden. Sådan en måtte jeg have med hjem.

Jeg har tidligere haft et lille hus til frø af plexiglas, men det faldt af i tide og utide, og det går jo ikke, for tænk hvis det ramte nogen i hovedet. Denne lille kugle sidder meget fast. Den har ikke rørt sig ud af flækken gennem to storme og alskens vintervejr. Det tog noget tid for fuglene at hitte ud af systemet, 
men nu kommer de flyvende tit og ofte og napper sig en bid. 
Jeg sidder ofte ved et chatol og arbejder blot 1½ meter fra vinduet.
Uden for stuevinduerne står 2 meget høje lærketræer, som frekventeres af  forskellige fugle og egern.
De små fugle kommer susende, tager en nød, og flyver af sted for at spise den et andet sted.
"Bolden" fylder ikke meget. Den kan købes her for 129,- kr.

11 kommentarer:

 1. Smart bold til fuglefodring, den kan jeg godt forstå, du er glad for. Ja fugle vil vi gerne have til at bo i vores haver.

  SvarSlet
 2. Herligt liv lige udenfor vinduet. Det er da genialt og hyggeligt.
  Jeg synes nu ikke fuglene har været særligt flittige gæster hos os i vinter. Men nu er det som om, de er ved at vende tilbage igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mærkeligt hvis du fodrer. Jeg har snesevis af små fugle i haven. De forrige år har jeg tillige haft både skadebander og allikebander, men efter jeg hang metalholderne med foder ind i en kæmpe rhododendron, hvor de store ikke kunne komme til, er de kun på små korte besøg. Flagspætter, spætmejser, skovskade og mange flere kommer på besøg om sommeren.

   Slet
 3. hvor er det hyggeligt at du sådan kan følge med i fuglelivet selvom du bor "oppe i luften" - fuglelivet er noget jeg vil savne hvis/når jeg (om en 5 - 10 år) flytter i lejlighed

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er flere måder, hvorpå du kan få glæde af fuglene, selvom du bor i lejlighed. Denne lille kugle er da et fint eksempel.

   Slet
 4. Kære Nette.

  Hvad siger din befjerede gnavpottegøje til, at der også er andre fugle i dit liv?:o) Sidder han ikke ved vinduet og gør af dem?

  Iøvrigt en rigtig smart ide.

  Knus og varme tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. Foderkuglen sidder ikke på vinduet tættest på Rio. Det ville stresse ham helt forfærdeligt, hvis de frække små fugle kom flyvende så tæt på ham. Chatollet dækker for hans udsyn til foderkuglen. Og han er aldeles ikke en gnavpotte. Han er en pragtfuld gammel papegøje, som blot opfører sig på en måde, som er naturligt for store gøjer! Papegøjer er så skrækkeligt misforståede :-( Og støjende. Enhver har brug for høreværn omkring dem fra tid til anden.

   Slet
 5. PS: Staves det forøvrigt ikke "gøer" af dem?

  Flere knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja han gør nok ikke af dem ;-)

   Slet
 6. Ha ha - det eneste jeg tænkte på gennem dit indlæg var, hvor finder jeg sådan et. Det er genialt! Så tak for linket, så jeg kan få indkøbt sådan en. Skønt med fugleliv, jeg er blevet afhængig af det. Ja det er ikke så nemt når man bor på 3. sal....


  Maria
  Den eksperimenterende have

  SvarSlet
 7. Smart foderhus, det er godt fundet på. Så får man dem helt tæt på.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!