Haven

Haven
En lille have på 200 m2

fredag den 11. maj 2012

HUSK at det skal være sjovt!

Jeg læste et indlæg af Lone, Krea-Krampen, der handlede om at lege i haven. Det gik op for mig i al sin gru, at jeg jo også legede i haven for ikke lå længe siden - men nu ....... var blevet småstresset og egentlig ikke var så haveglad, som jeg havde været en gang. Helt enkelt fordi jeg ikke kan nå, alt det som skal gøres lige nu. Som at luge de rå mængder af ukrudt, som vælter ind fra naboerne, samtidigt med at jeg skal nå at plante mine krukker til med alle de indkøbte planter, klippe lavendelhækken,  male stolper og plankeværk sorte (bare regnen for pokker kunne holde nogle dages pause), ordne bedene hvor der vælter mærkelig ting op, som jeg ikke aner hvad er, rydde op "i baglokalet", plante bed til efter jeg har fået en superstærk mand til at fjerne elefantgræs, som var inficeret med skvalder, gøre rent i Kagehuset osv. osv. Jeg kunne blive ved. Mange af disse gøremål har tidligere været leg for mig, men flere af tingene haster jo. Især det med ukrudtet fra naboerne for det er sørme slemt. Jeg ringede til en livline for få dage siden, som bare sagde: "Round-up". Det nægter jeg. Desuden er det vist ikke så effektivt mod skvalder, men der sætter jeg grænsen.

I dag fik jeg fjernet en masse skvalder (der er stadigt ca 40 m langt bælte tilbage), men kom desværre til at halshugge en dejlig klematis i mit skvalderhysteri. Jeg opgav også at se på darwin hybriderne Pink Impression. Hvis de er pink, er jeg dronning af Sverige. De ser pænere ud på billederne her, end de var i virkeligheden. UD til højre:

Så er de her pænere. Mit sigt og skyd kamera havde bøvl med lyset. De er faktisk dejlige. De liljeformerede i baggrunden var hæslige sidste år, hvor de lignede Kongen Af Danmark bolcher. Dem hev jeg også op og forærede væk, men fik ikke alle løgne med.  I år er de fine. Mystisk. Kan ikke huske navnet. De andre er henholdsvis Angelique og Ice Wonder.
Greenland er altid dejlig
Foxtrot og China Town. Jeg satte flere Foxtrot i efteråret men både de og China Town er kommet fint igen
Village Green minder lidt om Greenland men er liljeformet
Marietta er også ok omend ikke så liljeformet som forventet
Krukkerne hober sig op alle vegne. Nu skal jeg hitte ud af, hvor og hvordan jeg skal placere dem
Fiskene lever endnu! Også hajerne inden for


20 kommentarer:

 1. :-D Ja dine forhånværende hybrider ser da ok ud på billedet ;-)Men så er det jo godt du har så meget andet godt :-D !
  Det ser det SKØNT ud!
  Jeg tror at det er godt at min kat med kæmpe poter ikke render rundt i din have. For så var der nok ikke så mange hajer tilbage. (han er i skammekrogen! )
  Rigtig god weekend
  Gro

  SvarSlet
 2. Hvor ser der dejlig ud i din have.
  Jeg har lagt mærke til mit skvalderkål trækker sig tilbage bare ved at plukke det ( jeg rykker det ikke op med rod så kommer der mange flere ).
  Hvor er de smukke dine Hornvioler eller er det stedmoder.? Det er heller ikke alle mine tulipaner jeg er tilfredse med farvemæssig.
  Ikke stresse tag den med ro du når det nok.

  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Margrethe

   Det er nu stedmoder. Normalt sværger jeg til hornvioler, men disse lokkede mig.

   Slet
 3. Skønne blomsterbilleder :-)

  Når du remser op som du gør, kan jeg godt forstå du bliver helt stresset. Lav dig en lille liste, udvælg nogle af de hurtige projekter, som du så kan få sat kryds ved. Tag ind imellem et par meteres lugearbejde.

  Jeg synes, altid det mindsker strees, når jeg får sat system i opgaverne, om det så er i haven eller helt andre ting. Med en lille liste, bliver det pludselig synligt, alt det man får streget ud.

  Når jeg planlægger, søger jeg for, at det er realistiske mål jeg sætter mig for dagen, ellers bliver det også for surt. Har man nået sine mål, og kan stege et par gøremål over, kan man glad og tilfreds læne sig tilbage, når en dag er omme :-) Det giver overskud og ny energi til de næste projekter :-)

  Du skal nok komme igennem, og skulle der stå lidt uønskede vækster i kanten går det nok alligevel.

  SvarSlet
 4. Det er et dejligt kig ind i din have, du har givet os, selvom du ikke er tilfreds med dit kamera.
  Mit bud på en løsning på dit skvalderkålproblem er 1. Flyt de planter, du vil bruge, over i et midlertidigt bed og giv så skvalderkålen en jævnlig omgang med fræseren. Eller 2. accepter skvalderkålen og beplant bedet med planter, som vil se godt ud med skvalderkålen som bunddække.

  SvarSlet
 5. UHA NETTE jeg bliver ski da helt stresset af at læse dit indlæg. Du må lave en liste som Vivi skriver :O)
  Ellers ser det da DEJLIGT ud i din have og du skal nok nå det hele så snart vejret er med dig :O)

  Og så til de tulipaner. Som du rigtig nok skrev hos mig, så kan jeg godt se at de liljeformet du GAV VÆK (!!!!) er vildt flotte i år :D Endda rigtig flotte! Passer super godt sammen med Angelique. Øv du ikke husker navnet :(

  Nå men GOD arbejdslyst i haven og tag det nu roligt Nette og NYD din flotte have :O)
  Kh Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg gemmer normalt skilte med plantenavne, og var lige henne og rode i tulipanbunken. Sørme om jeg ikke har skiltet endnu. Den liljeformede lyserøde hedder Holland Chick.

   Slet
 6. ... nej, nej - ikke stresse... Læs nu Vivis gode råd igennem igen og vælg hvad du vil sætte fokus på den pågældende dag. Aktiver herefter dit PYT-gen, hvis du alligevel ikke når det ønskede. Man skal kunne sige "pyt-med-det" i stedet for at stresse, men jeg genkender godt det, du skriver. Man vil jo gerne nå det hele. Fin holdning til det unævnelige R-U, det bruger vi godt nok heller ikke her. Nyd også din have, selvom tulipanerne måske ikke er helt afstemte efter din mening. Jeg synes at din have ser SKØN ud.

  Ha' en god weekend.

  kh Ulla

  SvarSlet
 7. Kære Nette
  Du har så ret - det SKAL være sjovt og så vil jeg hurtigt indskyde at det ser helt vildt skønt ud i din dejlige have. Tænk på Tasha Tudor søde ven tror du hun har skvalderkål? Ja mon ikke - jeg tror at vi (kvinder) skal blive bedre til at finde vores indre Tasha Tudor frem for vi kommer nemt til at fokusere på det vi ikke er tilfredse med frem for det vi er utilfredse med i vores jagt på det sublime og vores bloggerverden gør det ikke altid bedre fordi vi her ser nogle fantastiske billeder af de andres verden. Jeg kender det alt for godt, men der er altså grænser for hvad man kan når der også skal passes et arbejde og en familie.
  Jeg synes at vi kan lære meget af Lone (krea-you know) og hendes filosofi - del opgaverne op lav lidt af det sure først, lidt af det der skal gøres og beløn dig selv med leg bagefter.
  Ha en dejlig weekend.

  SvarSlet
 8. Har det nøjagtig på samme måde! Jeg skrev et indlæg i torsdags om "den evindelige dårlige samvittighed".
  Hvor er det bare træls, at haven som på andre tider giver så meget energi og man er så glad for - kan give så meget stress. Det er jo ikke DET der er meningen :-(

  Jeg tror vi bliver nødt til at gi' os selv et fri-pas engang imellem. Tid vi kun må bruge på at nyde :-)

  Jeg håber, at du finder en vej til at nå det hele - men ta' lige og lav det sjoveste først - så er der måske energi til meget mere bagefter :-)

  SvarSlet
 9. Hej Nette.
  Ja det skal være sjovt at lege i haven, jeg er selv så ophængt at jeg ikke en gang får lavet de indlæg jeg har skudt billeder til, og nu bliver det "forældede", men jeg prøver at gøre som Vivi, vi har en liste med must do og nice to do som vi streger af. På den måde bliver det hele lidt mere overskueligt synes jeg.
  Håber du får en god dag i haven idag lørdag, selv om der er lidt køligt og i hvert fald meget blæsende her i Århus.
  Henrik

  SvarSlet
 10. Kære Nette.
  Hvor vil det være glæde mig vanvittigt meget hvis min lege-iver er nået ind i dine have tanker, for uden leg, entuiasme, ægte haveglæde bliver havelivet en sur kedelig opgave. Der hvor du er nu har din skvalder og dens gode ven stængelsygen faktisk vundet over dig fordi de gør det de er bedst til, nemlig at kvæle alt omkring sig. De har allerede taget en ordentlig haps af din haveglæde og det er bare ikke i orden! Du har den skønneste have-plet med det fine kagehus og det SKAL NYDES MAX.
  For 4-5 år siden var jeg selv ved at miste have-modet. Den ene græsmark der ligger op mod vores grund er fyldt med brændenælder, den anden mark er fyldt med mælkebøtter,
  og det var (er) vores have selvfølgelig osse, dengang kæmpede jeg som en lille idiot mod det forbandet ukrudt, hvilket min krop ikke kunne holde til. Jeg havde så ondt i ryggen og kunne næsten ikke bevæge mig i dagevis når jeg havde været i haven og til sidst var jeg så møg-træt af den have. Så jeg var tvunget til at flytte mit fokus fra "det onde" og langsomt fandt jeg på den måde (som Lisbeth skriver) at når jeg går i haven er jeg igang med flere ting samtidig, det kedelige, det nødvendige og det sjove (leg), en lille halv time hver sted og selv det at fjerne ukrudt er nu næsten en leg. Jeg har valgt at brændenælderne gerne må vokse inde mellem buskene og at 1000-vis af mælkebøtter gerne må bo i græsplænen.
  Samme måde som jeg skriver min blog på, er mit "kamera-syn" nu i haven. Jeg vil ikke vise (se) alt det besværlige og alle de øjenbæer som der selvfølgelig osse er her og det kan godt virke som noget positivt bavl, men det virker 100 % for mig, lige nu kan ikke engang regnvejret få mig ind fra haven, for nu er det jo nemt at hive de million græstotter op fra bedene :-)

  Du vil ikke bruge gift i haven, hvilket jeg godt kan forstå og dig der osse er dygtig karriere Qvinde og super-moar har virkelig ikke tid til at kæmpe mod den forbandet skvalderrabalder, så mit eneste råd er at kvæle den med kærlighed ... Du er skie god til det med krukker, stil dem oven i alt det "fine" grønne og glæd dig over at du ikke har det grimme bare jord (som jeg har masser af). Du er ved at brække dig over navnet skvalderkål, så giv det da bare et nyt navn, måske guldgræs? ... håber at det lykkes for dig, for haveglæden klær dig sååååå meget.
  Kæmpe knus
  Lone

  SvarSlet
 11. Kære Nette:)
  Alt afhænger af øjnene der ser. Jeg ser en vidunderlig smuk plet på Jorden, fydt med blomster, farver og frodighed uden lige.
  Jeg ser en fantastisk sød Kagehus med hygge, lys og sjæl.
  Jer ser alt det arbejde der er lagt i denne have.
  Du ser jo opgaverne, to-do sedler, ting og sager, der gror i hækken. Bevares. SKIDT nu være med det.
  Men ork. Jeg kender det til bevidstløshed og når alt det, der skal, bør og må gøres ophåber sig i Eiffeltårnets højder i mit stakkels hovede, tager jeg tingene meget systematisk. Idag ordner jeg forhaven. 100%. Ingen andre overspringhandlinger. Renlighed, ro og orden.
  Imorgen ordner jeg drivhuset. OG ikke andet.
  Men men men...nøgle gange bliver der luget hist og pist, læst på nettet, inspireret af haveblader, kørt på planteskole ogsv. ogsv. Og så står den stakkels forhave og venter.
  Jeg skal nok vende tilbage.....for at gå væk fra det igen, hahah.

  SvarSlet
 12. Åh din stakkel :-( Jeg tror vi alle har været hvor du er, og jeg er der ihvertfald stadig ind imellem, når jeg ikke passer på.
  Jeg kan fornemme at det er den dumme skvalder som generer dig mest. Du skulle se min gamle køkkenhave bag drivhuset. Det er helt grønt af skvalder. Men jeg har besluttet at jeg heller ikke orker det i år. Så det eneste jeg gør er at holde det tilbage i kanterne, så det ikke indtager mere plads end det har nu.
  Jeg prøvede at skuffe det med et skuffejerne for et par uger siden. Bare på et lille stykke sti som jeg har. Og det er blevet meget svagere af den tur. Du har vist også bar jord mod din hæk hvor skvalderen regerer, har du ikke. Måske kunne du skuffe det, så langt op mod hækken som du kan komme til. Hækken tager ikke skade af skvalderen, og hvis du skuffer ca hveranden uge, skal det nok blive meget svagere. Og så graver du kun rødderne op på den side at den skuffede sti som vender ind mod din have, så det ikke når ind i dine bede. Giver det mening?
  Eller hvis du 'kun' skal bruge stien til at stille krukker på. Så ville jeg lægge ukrudtsdug ud hele vejen ned langs hækken i ½-1 meters bredde og så barkflis ovenpå. Det virker perfekt. Og så behøver du igen kun at nuppe det som vokser videre ind mod din have, og det bliver garanteret ikke meget, for den plejer at vende om, skvalderen, når man begynder at genere den.
  Og hvis du har nogle geranium maccrorhizum eller phaum, så starter du i den ende som generer dig mest, hiver bladene af skvalderen, og planter dine geranium med ca. 20 cm mellemrum, så skal du bare se løjer. I løbet af et år eller to, kvæler den skvalderen. Du skal bare hive bladene af den ind imellem geranierne, så den ikke får lov at få lys. Jeg håber at dette gav mening.
  Hele bagsiden af min have går op mod en skole, så der er frit spil for skvalder og meget andet ukrudt, og min ene nabo er 80 og kan ikke klare haven mere, så derfra har det hele også frit løb. Men jeg holder det hele nogenlunden nede på denne måde. Både skvalder og padderokker. Så op med humøret igen, og ellers laver du bare et indlæg mere, så skal vi nok komme og trøste :-)

  SvarSlet
 13. Hej Nette
  I min lilleputhave "oppe i luften" er jeg også gået lidt død i hvad i hvilke krukker og hvor. Og jeg har endda ikke store projekter med maling og den slags (det klarede jeg sidste år). Jeg synes også det er fast arbejde lige i øjeblikket - og vejret hjælper heller ikke på det. Men snart kommer der en overraskende fin dag og så kommer energien, lysten og legen igen.

  vh
  Taghaven

  SvarSlet
 14. Ja, det skal sgu være sjovt!!! - Men hvor er din have dog vidunderlig! Der kan du godt lægge dig i græsset og se lidt op mellem de smukke planter og finde det smukke du søger... du har jo sans for have!

  SvarSlet
 15. Hvor er det en skøn have du har... og tak for et "los bag i" ;o)
  Engang i mellem har det tendens til at tage overhånd med alle de ting, man skal ha lavet - men SKAL man egenlig? Vi er gode til at stresse os selv unødigt.
  Ha en dejlig weekend.
  Mange hilsner fra Lise

  SvarSlet
 16. Hej. Jeg synes dine tulipaner er meget flotte og din have er virkelig skøn. Sikke mange spændende krukker du har. Det er så hyggeligt at arrangere krukkebede og flytte rundt på dem. Det er i hvert fald noget, jeg rigtig godt kan lide.

  SvarSlet
 17. Jeg har lige genlæst alle jeres fine kommentarer. Der er mange vise ord i alle indlæg! Tusind tak til jer alle for inspiration, rigtig gode råd og kloge betragtninger.

  SvarSlet
 18. Nette, jeg har absolut den holdning, at jeg har have som jeg har tid til, dvs det rør mig ikke at der gror græs her og der ... jeg ved jo med sikkerhed at det løber ingen steder, så det skal nok være der når JEG får tid :) :) :)

  Når jeg kigge på dit start billede, kan jeg se at du kan se frem til rigtig mange fine sager

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!