I min lille bitte have på ca. 200 m2 har jeg 22 engelske roser og 15 historiske. Eller rettere. Havde. I dag har jeg haft gang i dræberspaden, for flere af roserne har igen i år vist sig at have stængelsyge.
Sidste år måtte jeg klippe flere af mine roser ned under jorden på grund af stængelsyge. Nogle af dem har skudt igen til min store overraskelse, men det er ikke de store flotte rosenbuske, som jeg har drømt om. Flere af dem har så i dag fået en over nakken og er blevet smidt ud. Nu kan det være nok.
Hvis stænglerne har sådanne plamager, skal man være vaks med sin saks.
Så kan det nemlig være, at stænglerne ser således ud, når man klipper:
Som man lige kan ane, har rosen sat fine skud oven over, hvor jeg har klippet, så umiddelbart ser den jo ok ud. Men nej. Marven må ikke være brun. Den skal være hvidlig eller lysegul. Hvis man flækker grenen på langs, kan man bedre se miseren:
Den skal se ud som her neden for:
Jeg viser disse billeder, fordi jeg har haft besvær med selv at finde billeder og ikke kun tekst om stængelsyge.Nu kan jeg jo ikke sidde her og flæbe ned i tastaturet, men jeg føler det er så møgærgerligt, for jeg har behandlet dem, som Ernst Jensen foreskriver i bogen "Et liv med roser". Jeg gøder, sprøjter (ja jeg gør. Fy-da-føj), grundvander osv. Og alligevel må jeg vinke farvel til flere roser igen i år. Det skal lige siges, at alle roser er plantet efter omlægningen af haven i 2009 så henholdsvis i 2009, 2010 og 2011.
Jeg er ikke helt færdig med at beskære, men desværre tror jeg, at jeg er nødt til helt at fjerne et par stykker mere. Foreløbig er 5 roser taget til de evige rosenmarker. Det betyder selvfølgelig, at der er skabt plads til nye - når jorden er skiftet - men nogle af dem havde til formål at afskærme, så det gør det dobbelt ærgerligt. Nu må jeg pænt vente. Igen.
I fortsættelse af min hulken over naboernes skvalder i forrige indlæg, stak jeg lige hånden igennem hækken til den ene side, altimens jeg holdt godt fast på sigt-og-skyd kameraet, så I kan se, hvad jeg taler om. Faktisk er synet heldigvis skjult for mig af en tæt hæk, men jeg er jo ikke blind og har da undersøgt, hvorfor der lige pludseligt kom så meget skvalderkål ind til mig derfra:
Hos havenaboen i den anden ende, som har "skovbund", er det lige så slemt. Jeg har sat nyt hegn op i december, som venter på lidt højere temperaturer, så jeg kan male det sort. Tog lige et hurtigt billede her også, nu jeg var i gang:
Så lige i dag er jeg ikke så begejstret for haveri. Faktisk ....... er jeg ved at gøre mig nogle overvejelser.
Hej där Nette :)
SvarSletPå Svensk är det Barkfläcksjuka......kommer och går på alla rosor.......
Visst ska man väl försöka skära bort så mkt man kan av barkfläcksjukan, men man kan aldrig bli av med den helt...och rosen blommaroftast lika fint även om det är lite fläckar på barken........alltså.....ta det lugnt :)
skär bara bort när det är riktigt illa..annars låte det bara vara :)
klem klem
Håkan
HULK! Jeg må ud med saksen og tjekke det hele af. HAr selv set de der mærkelige mørke pletter på min NYE Queen of Sweden.
SvarSletFøler MEGET med dig.
Gad vide, hvilke overvejelser? Asfalter hele lo...., nej vel? !!!
Hvor er det ærgerligt med de roser, det er lige til at hyle over, når man som dig har gjort alt, hvad der står i ens magt for at gøre livet så godt for roserne som muligt.
SvarSletJeg tror også jeg ville blive temmelig negativ, hvis jeg havde naboer med den slags bunddække, som dine har :-(
Håber for dig, at der snart kommer til at ske mere positive ting i din have :-)
Hvad er nu det for overvejelser søde Nette? Sådan en dag kan godt skubbe havehumøret lidt ned - jeg var selv igennem det i går da jeg beskar mine rosen. Jeg har dog kun det halve antal roser af hvad du har, men det var bare så trist at der ikke blev noget der kunne bindes ned a la Claus Dalby.
SvarSletDin "indsigt" til naboens skvaldermark er mig også bekendt til 2 af mine naboer, men når din have er så lille skal der ikke meget til at den er invaderet og jeg kan godt forstå at du bliver frustreret. Jeg kan anbefale dig at lægge aviser langs hækken, det har jeg selv haft og de holder virkelig skvalderkålen nede - de er jo ikke kønne, men du kan dække med græsafklip eller andet - det vigtigste er at du kan danne et bælte som er fri for skvalderkål.
Jeg krydser fingre for dine roser og håber at dit dejlige gode humør snart kommer op i gen:o)
Øv, øv, øv. Jeg har endnu ikke beskåret mine roser, så jeg ved ikke om de er ramt. Jeg krydser fingre ;-)
SvarSletHåber ikke, at det er nogle rosenbegrænsende overvejelser, du gør dig. Vi kan da ikke blive ved med at have de kolde vintre.
Hilsen Ina
http://annasplads.dk/
Kære Nette,
SvarSletFor fanden da (undskyld mit franske), hvor er det ærgerligt med dine roser. Jeg har beskåret de fleste af mine roser i dag, og nogle af dem har også den brune midte. Jeg kunne ikke få mig selv til at klippe dem ned til sundt ved, men må nok hellere i gang med saksen igen i morgen.
Jeg siger ligesom Lisbeth: Læg aviser ud og evt. flis over. Eller plant de der storkenæb, der "æder" skvalderkål.
Hulk hulk, hvor er det skrækkeligt med dine roser :´(
SvarSletJeg har også sådan nogle naboer som du har med oceaner af skvalderkål.... endnu engang hulk :´( Hvad fa..... skal man gøre ved dem? hænge dem op i næsen i den nærmeste flagstang?
Jeg har faktisk overvejet den idé med aviserne i vores hæk. Min søster har haft god erfaring med det. Så måske vi skulle prøve det.
Selv om man godt nogle gange kan miste modet når man bare syntes man har luget skvalderkål i et væk, så er der heldigvis også så mange positive aspekter ved at have en have. Håber ikke du opgiver din have helt.
Trøstekram Marianne.
Øv hvor er det surt, både med roser og skvalderkål. Vores bagbo er en sportsplads, så vi har også en kontinuerlig invasion af skvalder derfra. Det er bare håbløst at kæmpe imod det når man kun kan holde det nede fra den ene side. Den med aviserne har jeg også hørt før og det skulle virke.
SvarSletJeg må indrømme at jeg ikke helt forstår det med stængelsygen. Slår det rosen ihjel hvis man ikke skærer det bort, eller smitter det de andre roser? Jeg er jo ret grøn med roser, men købte et par nye sidste år, så jeg må hellere lære mere om det. Jeg synes også at jeg har set en mørk midte nogle gange når jeg har beskåret i foråret.
Uha-da-da.. for et havehumør!!! Træls med de roser, jeg har samme problem. Jeg er dog ikke kommet til at smide ud endnu, det kan jeg simpelthen ikke overskue. Har roser ikke altid en eller anden sygdom som de forhåbentlig kommer over??? Nu vil jeg ihvertfald gå ud og købe sprøjte-tam-tam, nu skal det da prøves. (ja-ja jeg læste godt at du har prøvet... :o(
SvarSletDet er da lidt af en frodig skovbund den nabo har, kan du ikke sætte et til-salg skilt op uden for hans grund?
Op med næsen Nette, alting bliver godt igen :o)
Ja det er skidt med skvalderkål, men så må du indføre en mere aggresiv plante end skvalderkål ekempelvis storkenæb eller vinca. Jeg har lige ryddet et bed med vinca, da det totalt kvalte min forårsblomster og de kvæler alt!
SvarSletHvem har ikke skvalerkål i haven - jeg har samme problem. Men Lisbeths råd med aviser og godt med flis over, er en god idé. Eller er det fru Friis' til salg skilt, der er sidste udvej!
Åh nej, hvor jeg føler med dig :( Det er så ærgerligt, når der er sygdom i roserne og de må fjernes og særligt efter at du har passet dem efter alle kunstens regler. Men tak for billederne så vi andre kan være advaret. Jeg synes egentlig også at nogle af mine har de der væmmelige pletter, men jeg har ikke studeret marven nærmere - det vil jeg gøre nu.
SvarSletOp med humøret- ud med rosenjorden og ind med ny...
Æv med skvalderkålen - jeg ville også plante storkenæb.
Åh din stakkel :( Kan godt forstå humøret daler. Så hjælper det heller ikke på det hele at naboen dyrker skvalderkål i industrielle mængder :O
SvarSletNogle af mine roser har det også, men jeg synes at en kraftig nedklipning hjælper lidt på det, de får i hvert fald chancen lidt endnu :)
Op med humøret Nette!
Knus Marlene
Dejligt, du har gjort dig umage med at tage billeder og forklare - de har ret: Det er svært at finde noget ordentligt om stængelsyge.
SvarSletNogle af mine roser har klaret vinteren fint, men jeg har også nogle stykker, der ser helt sorte og døde ud! Det har været et par gode vintre for de, der sælger roser...
Skvalderkål - øv! Men jeg har tænkt, at jeg vil prøve det i salatskålen. Så er der da lidt ved det, når man skal slidde sådan for at holde det på afstand.
Op med humøret - solen skinner også i dag :)
Har lige lidt svært ved at forstå at bare fordi roserne ser sådan ud at de så skulle være færdige, men tror da på dig at du har undersøgt det ved fagkunskaben, så meget ved jeg hellere ikke om roser,men har da haft roser i mange år uden at der er gået mange til. Har lige meldt med ind i Rosenselskbet netop for at blive kloger. Har klippet mine ned i år og de skulle godt nok klippes noget længer ned end Claus Dalby viste, så hellere ikke henbindning til mig endnu, men kan da huske at sidste år hvor de også skulle klippes langt ned, da blev de da store nok.
SvarSletHvor træls for dig. Har da lige klippet mine ned, uden at bemærke om der var noget galt med marven. Skal da lige have det studeret nærmere, når jeg kommer hjem.
SvarSletKan sige at i Lidl har de billig barkflis i øjeblikket. 25 kr. pr pose med 40 L. Og så en dug under til de der skvalderkål. Hvor er jeg dog glad for, at jeg ikke har dem i haven. Ha en god dag trods alt.
VH
Lena fra Håstrup
Kære Nette. Øv hvor er det altså synd for dig. Roser er altså noget særligt. Af en eller anden grund gør det helt ondt og kassere dem. Der er også nogle af mine der ikke så så godt ud, men jeg håber, at de klarer den. En er dog helt færdig, men det er pga frosten. Havde ellers dækket, men den tålte alligevel ikke den hårde frost i år. Og så er der et par stykker, der er på overvågning.
SvarSletJeg siger som de andre, op med humøret Nette og glæd dig over alle de andre smukke roser du har.
Mange hilsner
Lise Lotte
Øv med bøv på, dig der er så glad for roser. Jeg bliver ret bekymret når du skriver at du har overvejelser (ved jo hvor spontan du er), nu ikke noget med at tænde ild til noget vel ? ... eller måske du overvejer at blive professor ud i opfindelse af gå-væk-alle-uinviteret-vækster-i-haven-noget ? Eller flytter du bare væk fra det hele .... FORTÆL NU SØDE
SvarSletKnus Lone
Hej! Har opdaget din blog for ikke ret lang tid siden, og hold da op, hvor er det en VIDUNDERLIG smuk have du har skabt.
SvarSletJeg begræder dine roser sammen med dig, har selv plantet ca 30 roser sidste år og i år. Var ude og tjekke om de har det godt. Pyhha.
Glæder mig til flere blog indlægs, er ved at læse din blog helt færdig:)
Knus fra Jelling.
Trist! Håber du slipper af med den dumme stængelsyge!
SvarSletSkvalderkålene skulle du skynde dig at spise - det skulle være så sundt! ;O)
Hej Nette
SvarSletJeg har samme problem med alle mine roser, det er alle mere eller mindre ødelagt af stængelsyge. Jeg har klippet mine helt ned, og de skyder heldigvis igen fra bunden, men det bliver jo ikke i løbet af sommeren til de store fine rosenbuske, som vi husker fra tidligere år. Mine startede med stængelsyge sidste år, derfor kan man spekulere på, hvor mange år de klarer sådan en kraftig beskæring.
Vi må krydse fingre for vores roser.
Violfrøstjerner er i øvrigt meget sene til at komme frem her i foråret.
Hilsen
Lisbeth
Tak til jer alle for kommentarer!
SvarSletJeg er en smule lettet over, at rosenkongen Håkan fra http://maleviksrosentradgard.blogspot.com/ skriver, at man skal tage det roligt. Jeg har nu allerede købt den første stedfortræder til at supplere det skrantne eksemplar, som står tilbage. En af mine favoritter: Geoff Hamilton. Jeg har planlagt flere indkøb men mere om det på et senere tidspunkt.
Da min have jo er lille, forsøger jeg at plante opad. Det kan tage sin tid, hvis jeg bliver ved med at skære helt tilbage.