Haven

Haven
En lille have på 200 m2

torsdag den 29. december 2011

Tror jeg har dummet mig ....... IGEN

Det er ganske vist min hensigt, at lave min lille have om til en blomsterjungle, men jeg tror måske, at jeg er gået lidt for vidt.


Jeg har et par gange været på rosenudstilling, og hver gang er jeg faldet pladask for Madame Alfred Carrière. Den er meget svagt lyserød til hvid, dufter som englene synger, yndig at se på og tilmed skyggetolerant. Den måtte jeg eje. Men hvor skulle jeg dog gøre af den?

Allersidst på sommeren 2011, købte jeg en jern-rosenbue, som jeg satte ved indgangen til min lille have. (Jeg har for nylig erfaret fra Claus Dalbys blog, at Bilka vist får nogle gedigne rosenbuer til foråret. Det kunne han godt have sagt noget før, for så havde jeg sandelig ventet.)

Jeg heksede rundt for at finde 2 flotte eksemplarer. For én var da ikke nok. De var ikke til at drive op, og de var tilmed udsolgt fra leverandøren, fortalte et hav af planteskoler mig! Det lykkedes at finde 2 hæderlige eksemplarer i 2 forskellige havecentre. Jeg er ikke god til at vente. Når beslutningen er taget, skal det være NU! En på hver side blev plantet sammen med en klematis Prinsesse Alexandra.

I forgårs sad jeg så og surfede på nettet i en anden forbindelse og faldt over ovenstående billeder af rosen. Du godeste! Hvad har jeg dog tænkt på? Jeg må have mistet forstanden. For rosenbuen er ikke en af de enorme Dalby-buer. Og så har jeg plantet 2 stk. sammen med klematis. Mine eksemplarer blev sat i september, så de er jo endnu små babyer. Tror jeg kommer til at lave en lille hylde uden for lågen med en hæksaks og machette. For det går da vist galt!

28 kommentarer:

 1. Smil - sådan kan det gå, når man ikke kan begrænse sig ;-)

  Håber du finder en løsning, så alle planterne på en eller anden måde kommer til deres ret, måske kan du nå at udskifte buen til en kraftigere model inden den nuværende, som jeg ligesom kan forstå er mere spinkel, knækker sammen.

  Held og lykke med dit fremtidige forhåbentlige overdådige blomsterflor :-)

  SvarSlet
 2. Jeg syntes da det lyder fantastisk med en lille handy-woman-hylde inden man træder ind på matriklen, så man kan iføre sig hæksaks, machete og evt. en heldragt og handsker... På den anden side holder Vivi's forslag måske længere! ;o)

  Den rosenbue der så bliver til overs finder du NEMT et nyt sted til og så er der jo en grund til at købe endnu en rose!

  Selv har jeg lige hævet mit forspiste, havehungrende legeme fra husets bedste hvilestol. Her har jeg mæsket mig i fotos af den ene skønne klatrerose efter den anden, så jeg forstår sandelig godt din trang til at købe ind i rigelige mængder, med deraf følgende overdådig blomstring. For inde i vores hoveder går intet jo galt, alting vokser ind i himlen i rekordfart og vi skal højst rette lidt til hist og pist... - eller sådan er det måske ikke i dit hoved??

  Nå, men gå nu ikke helt i hundene over dine rosenbue-sammenstyrtnings-fantasier, - det skal nok ordne sig altsammen.

  Masser af friis fra Fniis ;o)))

  SvarSlet
 3. - og så glemte jeg helt at sige at den omtalte rose ser formidabel ud, måske den skal på min klatreroseliste og gå videre til finalen.

  knus :o)

  SvarSlet
 4. Kære Nette,

  WOW....hvor er det dog en fantastisk smuk rose med en eksplosiv vækstkraft. Nu er der overhovedet ingen som helst tvivl tilbage ...det er en MUST HAVE. Den vil egne sig rigtig rigtig fint som træklatrer.

  Nej nej søde Nette, du har bestemt ikke dummet dig. Man dummer sig ikke i sin have: Man lærer hele tiden noget nyt!:o)

  Geoff og mig synes du skal flytte dine to pragtfulde madammer op at dit dejlige nye hegn. De vil elske at slynge sig op af noget wire, og få grenene tvunget ud i vandret position. Vejret er jo lige til en lille rosenflytning. Og ved du hvad søde Nette..........så får du plads til to nye roser op ad din rosenbue:o) Det er da en ren win-win. Du kan selvfølgelig også vælge den allernemmeste løsning: AT FORÆRE MIG DINE TO USTYRLIGE VOKSEIVRIGE MADAMMER. Jeg vil hjertens gerne hjælpe dig af med "problemet"....men også kun fordi det er dig....og fordi jeg måtte se din søde pipfugl:o):o)

  Til alle jer, der gerne vil se den lille grønne mand i Nettes liv, så gør jerselv en stor tjeneste og scroll ned til Nettes forrige dejlige indlæg. Manden i hendes liv, som hun har levet sammen med i en imponerende årrække er bare skøøøøøøøn:o)

  Tøsefnis og et stort knus

  SvarSlet
 5. Netop den rose har jeg i min have. Den vokser op ad en pæl (tidligere elmast) det går glimrende, den vokser støt og roligt og bliver meget stor. Den bedste klatrer i min have. Smuk er den også, så glæd dig til dine to bliver store og flotte. Og så vil jeg anbefale dig at tage mod Vivis gode råd, og lade være med at lytte til tante Grøns lokkende toner :o)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 6. Glemte lige at sige, at tante Grøns idé med at lade den gro op ad dit nye hegn også er formidabel :o)

  SvarSlet
 7. hi hi Nette, ja det er en livskraftig en, jeg har en på min pergola og den udviklede sig nærmest til et træ, men jeg var nødt til at klippe den ned i år, da grenene havde gnavet sig ind i hinanden. Så jeg må huske at klippe nogle af de ældste grene ned, så det ikke sker igen.
  Held og lykke med skønhederne, jeg vil nok ikke sætte 2 planter ved en rosenbue, med mindre rosenbuen er meget stor og kraftig;o)
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 8. *Smil* Din stakkel :-D
  Jeg kan godt se hvorfor du frygter fremtiden lidt.
  Den rose har jeg ønsket mig i flere år, netop fordi den er så velvoksende og kraftig :-D Men jeg har ikke lige fundet stedet til den endnu.
  Jeg har også prøvet at have en rosenbue som 'styrtede i grus', så jeg tror måske også at det ville være en god idé at flytte dem. Eller at begynde at spare sammen til en af CDs buer til foråret. Så hurtigt gror de trods alt heller ikke :-)

  SvarSlet
 9. Jeg skulle til å si som tante grøn, man dummer seg aldri ut i hagen, man lærer noe hele tiden. Og rosebuen kan du jo bytte ut med en større og den du ahr finner du sikkert en flott plass til:) Det hele blir nok superflott til slutt:) Og du har da tid til å tenke for så kraftige blir jo ikke rosen bare på en sesong vil jeg tro... Men men jo kanskje man snakker jo om i danmark her... ikke norge...sukk:)

  SvarSlet
 10. Ha, ha, Nette næ selvom vi ikke har et langt bekendtskab bag os så har jeg luret at du er hurtig til at føre dine gode ideer ud i livet - og jeg forstår dig:D Men jo det kan da godt være at du liiiige strammede den med 2 af Madamer så det var godt at du delte dette med os her for der er jo allerede dukket nogle rigtig gode ideer op.
  Jeg købte Madame Alfred Carriére i foråret og har plantet den i hjemmelavet stativ af rionet under min Magnolie og jeg glæder mig til at se alle roserne i toppen af Magnoliaen:)
  Rigtig godt nytår Nette, jeg glæder mig til at ses i det nye år.

  SvarSlet
 11. @ Vivi, Buen er nu ikke sååå spinkel. Vel 12 mm eller deromkring, men ..... hul inden i. Den er gravet ½ m ned i jorden. Noget må jeg finde på, tror jeg. Enten en anden bue eller måske flytte den ene rose.

  @ fru Fniis, Ja problemerne starter jo, fordi vi har de dersens billeder inden i hovedet. Ingen af disse billeder viser noget som helst om, at det kan blive for meget. Sådan noget snyd.

  @ Min blomstermor, Næ nej, madammerne bliver i min lilleputhave, selvom de sikkert ville gøre sig fortrinligt i dit paradis. Ved ikke om de klatrer i træer. Tror jeg har læst noget om det, men er ikke 100 %. De har i hvert fald størrelsen.

  Forslaget med hegnet rammer ikke plet, for det er OPTAGET af den endnu mere voldsomme Arvensis Splendens. Hahaha. Jeg ville have en væg med roser og klematis. "Be careful what you wish for" er vist helt rigtigt. Der er dog ca. 1 m rionet på hver side af buen, så måske jeg kan tvinge nogle grene derud og klippe løs i toppen?

  @ Lisbeth og Annette, Hvor høje og brede er jeres? Og hvor længe har I haft dem?

  @ Hanne, Rosen er vidunderlig så find du et sted, hvor den kan folde sig ud. Bare jeg for pokker vidste, hvordan Bilkas stativer kom til at se ud.

  @ Linda, Tante Grøn og du har bestemt ikke ret med hensyn til at man ikke dummer sig i haven. Du skulle bare vide, hvor mange tossede ting, jeg har lavet :0)

  SvarSlet
 12. Hm gode spørgsmål, du må have svarene til gode. Skal måle og kigge tilbage i billeder.
  Prøv at kigge på min blog under roser/slyngroser, der er et godt billede af den, hvor du måske kan se lidt om størrelsen. Det er den hvide som er øverst, den er omkranset af andre roser.

  SvarSlet
 13. Hej Nette

  Jeg får sådan en kaki-vision for mig...noget i retning af tropehjelm og sådan nogle solide knæstrømper. Tager du billeder til bloggen, når du drager ind i junglen? Åååhhhh jaaa, please :o))Det vil være "a sight for sore eyes" :o)

  Jeg forærede min veninde lige præcis den rose til hendes fødselsdag. Jeg havde nemlig læst at madammen var særdeles ivrig. Nu klager min veninde så over at hendes to meter hegn slet ikke kan gøre det og at den allerede er på vej ind over balkonen og ved at forvandle huset til et torneroseslot. Men altså...hun ønkede sig ligesom en hvid/lyserød klatrerose og som havemenneske kommer man altså ikke med et eller andet skravlet eksemplar af racen. Næææ frem med madammen :o) Jeg har selv valgt Lykkefund til vores hegn. Den skulle efter sigende også gerne ville noget, men den anden må jeg se at få sneget ind i haven :O)) Kors, hvor jeg glæder mig til junglebillederne.

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
 14. Den ser da helt fantastisk ud Nette......og kan man med tiden ikke sno sig igennem buen.....ja så må man gå uden om eller måske hoppe over. ........;0)

  SvarSlet
 15. Sikke en beretning :) Ja, vi har da forlængst lært at der ikke er langt fra tanke til handling hos dig, og derfor er det jo altid spændende at læse med her :) De to Madammer Alfred ser da forrygende ud, mon ikke du - som flere foreslår - skal prøve at skifte rosenbuen ud med en ægte CD-bue af de kraftige, så er der da ikke et øje tørt.

  Ulla

  SvarSlet
 16. Hihi skønt indlæg. Kunne have været mig. Jeg kan følge med hele vejen. Men sikke smukke roser du der har fået. Jeg har heldigvis et tårn ledigt, så måske jeg skulle prøve med ET eksemplar :):)

  Rigtig godt Nytår

  Hilsen Lise Lotte

  SvarSlet
 17. Jeg har haft min i mange år, men den blev hurtig stor.
  Du kan se her: http://dengulehavestue.blogspot.com/search/label/Mme%20Alfred%20Carriére
  Den vokser op af en pergola så jeg vil tro en 3-4 meter høj og det samme i bredden når den lægger sig ud over toppen af pergolaen.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 18. Hej Nette
  Så er der billeder af Mm Alfred Carrier på min blog.
  Kh
  Lisbeth K

  SvarSlet
 19. Jeg glæder mig til at nyde synet af denne skønne rose her dag... Altså til foråret :-)Det kan godt være at det er lige lovligt meget med roser op ad buen :/
  Nytårs knus Gro

  SvarSlet
 20. @ Lene, Jeg har selv foræret et dejligt eksemplar af rosen væk, før jeg regnede ud, hvor jeg kunne gøre af den i min egen have.

  @ Dorthe, Jeg har heldigvis en Felco rosensaks :0)

  @ Lise Lotte, "ledigt tårn". Mærkeligt. Sådan noget er aldrig ledigt i min have.

  @ Lisbeth, Tålmodighed er noget jeg arbejder på.

  @ Ulla, Ja, en Dalby-bue er med i mine overvejelser. Men kan jeg mon vente HELT til marts?

  @ Annette og Lisbeth, Hvor ER det pænt af jer. Jeg havde nær fået et hjerteslag, da jeg så Annettes billede, indtil jeg opdagede, at rosen klatrede i et træ :0) Lisbeths ser ikke så voldsom ud, men jeg sidder da også her og spekulerer på, om I overhovedet har været ude med saksen på noget tidspunkt, eller har de bare fået lov til at vokse vildt og voldsomt?

  @ Gro, De to eksemplarer er jo stadigt bare nogle små forkølede pinde, så det er svært at forstå, at de blive så store.

  SvarSlet
 21. GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOODT NYTÅR, søde Nette:o)
  Hav et fantastisk haveår fyldt med succesoplevelser, glæder, positive overraskelser og skønhed.

  Tusind tak for alle dine dejlige blogindlæg i 2011. Hvad gjorde vi før havebloggenes tid? Gik rundt og følte os som de eneste tosser i hele verden!!:o) Især her om vinteren er haveblogs en helt uundværlig daglig fornøjelse for mig.

  De kærligste nytårshilsner fra en søvnig gammel tante , der rodede oppe til klokken kvalme nytårsnat...zzzzzzz
  GODNUNATOGSOVNURIGTIGGODT

  SvarSlet
 22. Søde Nette
  Nu skal du ikke få et hjerteslag;o), men min rose klatre ikke i et træ, men op af en pergola.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 23. @ Tanten, Et rigtigt godt nytår til dig også med boomerang, så du også selv får samme ønsker opfyldt. Både blogge og haver jeg har set irl i det gamle år har været til stor inspiration og glæde for mig. Ikke mange forstår éns eufori og besættelse af haven. der er i hvert fald sikkert en del hovedrysten, himmelvendte øjne, undren og bekymring i min omgangskreds og familie :0)

  @ Annette, Kors! Du godeste! Det var da forfærdeligt! Den er jo monstrøs. Jeg må gå ud fra, at den gode madamme på billedet ikke har været udsat for nogen som helst form for saks i årevis.

  SvarSlet
 24. kære Nette :)

  Hvor ser det bare guddommeligt skønt ud :)

  Rigtig godt nytår til dig, altid en fornøjelse at se dine skønne billeder :)

  Varme hilsner

  Iben

  SvarSlet
 25. I would love to have that arch covered with beautiful roses!

  Thank you for visiting me today.

  Happy New Year!
  Carolyn

  SvarSlet
 26. Kender godt det der med, at man ikke kan vente! Sådan har jeg det også.

  Madame Alfred Carriere havde jeg også i min tidligere have. En skøn rose, men ja, den bliver noget stor. Men som du selv er inde på, så kan du vel klippe dem til (heletiden)? ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 27. Ojojoj, det kommer att bli riktigt praktfullt! Men kanske du skulle förstärka din rosbåge lite? Den får nog vara stabil om den ska klara stormar som den vi har idag, usch vad det blåser här nu, skönt att vara inne!
  Lycka till!
  /Katarina

  SvarSlet
 28. Kære Nette - mon ikke, at vi alle kender til det at være lidt for impulsive. Jeg gør ... Men det er altså en skøn rose.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!