Haven

Haven
En lille have på 200 m2

mandag den 26. december 2011

Glædelig jul

Alle bloglæsere ønskes en rigtig glædelig jul!

Julen er snart overstået, selvom den her i huset varer til nytår. Nu er det jo ikke et nytårs indlæg, men jeg vil alligevel benytte lejligheden til at sige tak for julehilsner lagt i forrige indlæg (jo, jeg har taget mig tid til at læse) og tak til alle, som har været med til at gøre det forgangne blogår både morsomt og inspirerende!

Hvem skulle have troet, at det at blogge skulle føre så mange sjove og positive oplevelser med sig? Jeg har moret mig over kommentarer både her og på andre blogs, ladet mig inspirere af kommentarer og andres indlæg samt sprunget ud i en Tour de Blog sammen med ukendte bloggere, som viste sig at være nogle særdeles dejlige og givende kvindfolk. Vi fik sammen set underskønne haver og mødt fantastiske gæstfri mennesker.

Det er ikke blevet til meget bloggeri fra min side på det sidste. Tiden i starten af december, som jeg skulle have brugt på at jule, blev i stedet brugt til at sætte hegn op, så jeg har halset bagud med mange ting. Men nu skal det blot males til foråret, inden det bliver for vanskeligt for alt det spændende, som forhåbentligt pisker op af jorden, når varmen vender tilbage.
Bare det at købe materialerne trak tænder ud. Rionettet mod min havenabo, Gro, blev forhøjet. Det er meningen, at det skal dækkes med klematis og klatreroser. Det andet hegn mod den sydlige havenabo er magen til hegn andet sted i haven og skal males sort. Her har jeg allerede sat klatrerosen Arvensis Splendens og klematis Montana Broughton Star. De skal dække hegn og klatre op i naboens lidet skønne æbletræ. Der står også allerede 2 kaprifolier og en Montana Fragrans, så mon ikke jeg skal skynde mig med malerpenslen til foråret, inden det hele får fat?

PS: Hvis Tante Grøn skulle finde på at læse med her, vil jeg bare pippe, at det ser ud som om, at der er meget græs tilbage, men det er der ikke 

Værsågod Tante Grøn ....... din plageånd :0)
Desværre er utroligt mange billeder af min lækkermås forsvundet, da min harddisk døde :0(
Jeg har haft ham fra 1963, hvor han allerede var voksen, så han er en ældre herre. Ja-ja-ja, jeg var kun en lille pige den gang :0)

24 kommentarer:

 1. Søde Nette,

  selvfølgelig læser TANTE GRØN med her. Jeg skal jo holde et vågent og strengt øje med, hvad min adoptivniece render og laver:o)

  Og jeg kan se, at du har rendt rigtig meget rundt og har lavet en hel masse. Hvor bliver du glad til foråret, over at du nåede at blive færdig med det store projekt. Ja, du er formentlig og forhåbentlig også allerede rigtig glad for det nu.

  Jeg kan allerede se det for mig, hvor smukt og eventyrligt et syn det bliver, når klatreplanterne kommer til at slynge sig ned/opover dit nye flotte hegn. Geoff ville have været stolt af dig:o) Han ville have sagt: "Oh Nettie...it looks GHASTLY beautiful!!!!!!!":o)

  Jeg må jo indrømme, at jeg ikke er spor ked af, at du har trampet din græsplæne ihjel. Det frigiver en masse plads til at skabe er overdådigt blomsterflor og til at skabe den perfekte cottagegarden:o) Synes også den beskæftigelse, der hedder græsslåning er noget opreklameret og overvurderet stads:o)

  Jeg kan kun nikke og samtykke: Haveblogland har også for mit vedkommende ført en hel masse dejlige, positive sidegevinster med sig, f.eks DIG<3

  Her får julepynten også lov at hænge til årsskiftet. OG så skal vi til at frådse i forårsplanter til krukkerne og vaserne.

  Jeg drømmer om at iklæde moreltræerne, der omkranser vores have, nogle af de mest væksteksplosive slyngroser på markedet. Jeg elsker når roser vælter ned i kaskader og skaber jungle- og eventyrstemning. Tror du Geoff ville synes om det?!?!?:o)

  Nyd fridagene og det der er tilbage af julen.

  Knus fra Geoff og mig

  SvarSlet
 2. Hvor ser dit hegn godt ud. Det skal nok blive et smukt syn, når planterne først kommer frem. Glæder mig til at se det til sommer.
  Håber du har haft en god og hyggelig jul.
  Ønsker dig en god 2. juledag.
  Mange julehilsner.
  Aase Marie.

  SvarSlet
 3. Hvor har du været flittig. Det bliver da et sandt blomster-orgie, når det vokser til.
  Glædelig bagjul!
  Knus Signe

  SvarSlet
 4. Det er dog et yderst effektivt stykke arbejde De der har fået banket ned, Madam Nette! Godt gået, det bliver fantastisk til sommer :o)

  Hvordan fordeler du og Gro de skønne meter imellem hinanden, skal I sidde i januar og bladre i rosenbøger for at blive enige eller bliver der tildelt et nøjagtigt antal cm til jer hver??

  Glæder mig til fortsættelsen og til at se alle de piskende planter der starter lige om lidt.

  Juleknus fra friis

  SvarSlet
 5. @ min blomstermor: Jeg er sikker på, at Geoff absolut ville godkende og klappe af dine rosenplaner. Ved ikke om du - ligesom jeg - optog genudsendelserne fra Haven i Hune, for i en af dem kom Anne Just med forslag til 3 forskellige klatreroser, som virkelig vil frem her i livet. Jeg valgte selv en kraftig voksende Arvensis Splendens til at dække hegn og naboens grimme æbletræ, SELVOM den kun er sommer blomstrende. Jeg har dog kastet en klematis ned sammen med den. Har du kigget på den? Smuk og stærkt duftende. Du har selv en underskøn hvid rose, som vælter rundt om din dejlige pergola-hule (eller var den oppe i et træ?), så vidt jeg husker. Jeg er SÅ ked af, at min harddisk døde, for jeg havde bl.a. nogle skønne billeder derfra.

  @ Aase Marie og Signe: I rigtig lige måde! I skal nok få lov at følge fortsættelsen.

  @ Fru Fniis: Jeg ved, hvilke roser og klematis Gro har stående i skellet, og vælger naturligvis roser og klamatis, som passer til det. Jeg har allerede sat nogle nye dejlige klematis, inden det nye hegn gik op, og jeg holder mig til de lyserøde og syrenfarvede toner. Meningen er, at der skal være en del mere lukket mellem haverne, uden at det bliver en massiv væg. Af klatreroser har Gro bl.a. en Gertrud Jekyll og en Constance Spray stående. Foruden klamatis Hagly Hybrid og Princess Diana har jeg klatreroserne Nahema (som dog ikke rigtig vil blive til noget) samt en Stanwell Perpetual (der kan blive 2 m) og Spirit of Freedom stående. Med til planen hører også at jeg flytter en Heritage og sætter den nye Austinrose The Wedgwood (som også gerne vil i højden) i stedet. Jeg har desuden 6 andre roser stående på en række som en slags hæk mod Gro.

  Det er meget nødvendigt at lukke en del mere af for at skabe den rigtige stemning :-)

  SvarSlet
 6. Godt stykke arbejde du har fået klaret. Det skal nok blive super godt til sommer, når diverse skønne roser og clematis slynger sig op i rionettet.

  SvarSlet
 7. Å så flink du har vært, og så deilig det må være å få gjort dette nå:) Så gjenstår bare det mest morsomme til våren:) Plante:) Jeg gleder meg til å følge med:) Å du som er så heldig å få se tv serien haven i hune, jeg blir sååå misunnelig på dere heldige danmarkbeboere:) Jeg har bedt de snde serien her på norsk tv, men det ser enda ikke ut til å skje...men jeg venter utålmodig:) Ha en masse masse flott romjul, og nyttår:)

  SvarSlet
 8. @ Vivi, Tak for roserne :) Jeg var nu nødt til at tilkalde en knoklemand, der vidste, hvordan man gjorde.

  @ Linda, Du skal da ikke snydes. Jeg fandt dette link til nettv. Tryk på blåt link med lille tv logo og husk at give tilladelse til at se filen.

  SvarSlet
 9. Å tuuusen hjerlig takk, det gjorde godt for min abstinesfulle hagesjel:) nå skal jeg bare vente til ungene legger seg, og så skal jeg kose meg haven i hune og et glass med godt rødt:)

  SvarSlet
 10. Kære Nette, rigtig glædelig jul - kan jeg jo godt sige når du som jeg også juler de næste dage.. her står juletræ og pynt til på fredag.
  Du har godt nok været flittig og det ser forrygende ud og bliver endnu bedre når du får malet sort og roser og klematis kommer igang:)
  Ja det har været noget af et haveår vil jeg også sige - så skønt at finde så mange dejlige mennesker der deler samme interesse som én selv og nye oplevelser venter forude - hurra!
  Jeg drømmer om rosen Bleu Magenta som skal slynge sig over min pavillon, den så jeg hos din adoptivtante i sommer. Ja og så er jeg begyndt at tænke på at udvide mit runde staudebed, men sig det ikke til Flemming, for der er lige en forhave der skal ordnes først:D

  SvarSlet
 11. @ Lisbeth, Sidder lige her og spekulerer på, om jeg kan blackmaile dig med en sådan lækker oplysning, som jeg kunne komme til at lække til din kære husbond. Den forhave, den forhave ...... en eller anden dag sker der nok noget :-))

  Øøøøøhhhh, ikke et ondt ord om Tantens valg af den smukke lilla rose, men kun sommerblomstrende, duftløs og mørk ..... i BUNDEN af haven ved en siddeplads. Er du nu sikker på det?

  SvarSlet
 12. Sødeste flittige Nette......glædelig bagjul til dig også. Hvor er det et stykke godt arbejde du der har fået udrettet.......det bliver en helt fantastisk smuk skillevæg og at male plakeværket sort er et super godt valg........det bliver bare så smuk en baggrund til alle dien skønne vækster.

  Glæder mig til at følge med i det rosen orgie der venter til sommer.......det bliver en drøm ;=)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 13. Kære Adoptivblomst,

  jeg TROEDE, at jeg havde optaget "Haven i Hune" udesendelserne. Men teknik og mig bliver aldrig en god cocktail.

  Jeg har samtlige gamle udsendelser liggende på gamle videobånd. Videobånd var sådan noget, der fandtes i gamle dage - som jeg ikke har mulighed for at se her i den fagre nye verden.

  Var det mon Brenda Colvin, den kære Anne talte så varmt om? Eller Seagull måske? Uha uha, jeg har på fornemmelsen, at jeg snart ...MEGET snart må ind og kigge forbi Rosenposten, som er min største netshop-svaghed overhovedet.

  Hvis både du og Geoff har godkendt mine skumle rose-træklatrer-planer, tror jeg, at jeg fortsætter til step 2: At fortælle Syrenprinsen om min nye vilde rosen-ide....så skånsomt og barmhjertigt som muligt:o) Kender en sød blomstertosse, der altid laver mandens yndlingsdessert og mens han sidder og guffer den i sig, siger hun sødt: "Du...skat...jeg har...øh.. tænkt på noget nyt til haven:o)" OG DET VIRKER HVER GANG!!!!!!

  De hvide roser, der gror op ad pavillionen og skaber hulestemning er Mme Plentier og Helenae Lykkefund. Lykkefund kræver næsten en hel hal at gro op ad, så den skal man egentlig være lidt forsigtig med.

  Kære Lisbeth, jeg tror nu altså at Bleu Magenta ville se forrygende og stemningsfuld ud hos dig. Den er jo ikke bare mørk, livløs og monoton men tværtimod meget sprælsk, livlig og eyecatching i alle sine farvenuancer, der spænder lige fra lyserød til mørklilla. Alle disse farver på een "klase", gør den i mine øjne meget meget spændende og raffineret.
  Måske du skulle afprøve dessert-tricket med din Flemming??:o)

  Morgenkaffeknus til jer begge

  SvarSlet
 14. @ Dorthe, Klematis Broughton Star og Princess Diana pblev "must-have" efter jeg havde set dem på din blog :-

  @ Min blomstermor, Der røg lige en formiddag, for jeg var jo nødt til at gennemse nogle Haven i Hune, så jeg kunne fortælle, hvilke roser Anne Just anbefalede, for at der skal være blomstring i henved 2 måneder. Det er jo ikke udsendelser, som man bare kan spole igennem. Næ, jeg blev skam hængende og så et par afsnit. Igen. Igen. Nå, men det drejer sig om afsnit 8. Dinoer kan følge link ovenfor for gensyn.

  Alle 4 roser kan klatre i træer og bliver således enormt store og aggresive. Så pas på!
  Rosa helenae "Lykkefund"
  Rosa filipes "Kiftsgate"
  "Brenda Colvin"
  "Kew Rambler"

  Jeg har selv som tidligere nævnt indkøbt en Arvensis Splendens i sensommeren 2011, som jeg naturligvis ikke har set i fri dresur endnu. Den ser dog yyyyyndig ud på alle billeder og skulle dufte helt fantastiskt!

  SvarSlet
 15. Kære søde Nette.
  Rigtig glædelig bag-jul :-)
  Sikke der sker ting og sager i det lille have-paradis.
  Jeg er så glad for at du lod dig lokke med på Tour-de-blog (he he). Du ved det ikke men det var ikke helt tilfældigt at Lisbeth skrev om det var noget for dig... Både Tante Grøn, Lisbeth og jeg havde "peget" dig ud inden turen og det har været en kæmpe fornøjelse at møde jer alle.
  Nu skal vi snart igang med at planlægge Tour-de-fjol-2012 og jeg glæder mig stort.
  Knus Lone

  SvarSlet
 16. Wow, hvor ser det bare godt ud :-) Jeg kan godt forstå at du har haft travlt hele julemåneden.
  Jeg er sikker på at det bliver rigtigt flot.
  Jeg drømmer også om et rionet-hegn, men min nabo er vel nysgerrig, så det må blive små bidder inde i haven istedet.
  Sjovt nok har jeg også Broughton Star på must-have, og også efter ispiration fra Dorthe.
  Lykkefund går jeg også og lurer på i det små.
  Det er jo kun en lille bid af min have som er orange ;-)
  Glædelig bagjul også til dig.

  SvarSlet
 17. Hej Nette.
  Jeg har lige lagt en kommentar under din, på min blog. Se lige om det løser problemet. Du skal da ikke snydes fra at læse min blog. Kigger lige på din blog, når jeg får tid. Lille have - det glæder jeg mig til at se.
  Blog-hilsen Skipper

  SvarSlet
 18. Hej,
  tack för kommentar hos mig och välkommen som följare av min blogg!
  Vi ses!

  SvarSlet
 19. Hej Nette,
  I har sandelig været flittige, du og din "knoklemand". Det bliver skønt når du får malet hegnet sort. Det er jo den mest usynlige farve i haven - utroligt, men sandt.
  Jeg er simpelthen så imponeret over alle de rosennavne I slynger om jeg med. Jeg kan godt se at jeg må have flere roser. Jeg har vist kun en brøkdel i forhold til dig.
  Næste gang vi mødes hos Ancher, må du altså med hjem til te :) Det var hyggeligt at snakke med dig.

  SvarSlet
 20. Kære Nete. Nu må jeg også melde mig under fanerne.

  Sikken smukt du har fået lavet det, glæder mig til at se når det hele blomstrer.

  Jeg holder også meget af roser og clematis. Har for første gang plantet dem sammen, endnu ikke med den store succes, men måske det kommer til sommer.

  Jeg har også læst i Hemmelige Haver om clematis der vokser op af carporten, så VUPTI ny idé her i huset. Vores carport er så ualmindelig kedelig :)

  Mange havehilsner fra nyt medlem.
  Lise Lotte

  SvarSlet
 21. Kære blomsterbarn,

  tusind tak fordi du ville bruge en hel formiddag (ganske vist i det bedst tænkelige selskab med fru Just) på at researche rose-navne til mig. Det var altså rigtig rigtig sødt af dig. Jeg synes alle roserne er rigtig gode til det formål, jeg skal bruge dem til.

  Har også hørt så meget godt om Arvensis Splendens. Den vil bestemt også blive inviteret med til rosenfest. Og så har jeg forelsket mig i en rose, som Kjeld Slot har vist og varmt anbefalet på sin blog. Det er Mme Alfred Carrier, som har det afslappede og landlige udtryk, jeg så godt kan li`. Derudover skulle den udmærke sig ved næsten altid at være i blomst og ydermere være skyggetålende og næsten stedsegrøn.

  Ja, der er nok at drømme om.

  Må vi se et billede af din pipfugl her på bloggen? Jeg vil så gerne se din pipfugl:o) Be` om!!!:o)

  Kom nu rigtig godt ind i det nye år. Ønsker dig og dine kære et lyst, bekymringsfrit 2012 med masser af blomster, skønhed og glæde.

  Knus fra een der har pip

  PS: Må jeg så godt se din pipfugl?.o)

  SvarSlet
 22. @ Min blomstermor - AKA fru Pip: Værsågod, har sat et billede ind i dette indlæg af min elskede pipfugl. Jeg laver lige et lynindlæg om "den hvide rose", som ikke er helt hvid :0) For jeg har vist dummet mig.

  @ De søde velmenende som har skrevet, at hegnet var fint: NEJ fint er det ikke ..... endnu. Men pænere end det tidligere :0)

  @ Lise Lotte, Det tager lidt tid inden klematis og roser får fat. Kan være svært at vente på. Hvis du skal dække noget stort i en fart, ville jeg ty til en af montanaerne. Elizabeth kunne være et emne.

  SvarSlet
 23. YES! YES! YES!

  ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH, hvor er han sød:o) OG SÅ ER HAM JO GRØN!!!!:o) :o) :o) Han er bare SÅ dejlig:o) Ja, jeg HAR pip. Elsker fugle og befjedrede væsener:o) Tusind tak fordi du forbarmede dig over mig og lod mig se herren i huset:o)

  Han fortjener at blive blogpapegøje. Det synes jeg du skulle overveje, Nette. Han er ikke bare en lækkermås...han er også en rigtig rigtig linselus.

  Stort knus med stor tak.

  SvarSlet
 24. Godt nytår :-)

  Har du godt nok haft din papegøje siden 1963??? Det lyder da helt vildt - og imponerende. Hvad hedder han?

  Dejligt, at du har fået sat hegn op. Splendens har jeg også 3 stk. af. Dejlig rose.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!