Haven

Haven
En lille have på 200 m2

mandag den 25. april 2011

Stængelsyge i roser














Kun et par af disse roser har grene tilbage over jorden. Alle er angrebet at stængelsyge.
Nahema, Brother Cadfael, Geoff Hamilton, Kathryn Morley, Scepter d'Isles, Sharifa Asma, Ghita og Rose de Rescht. Det er alle roser jeg plantede først ved omlægning af haven i 2009. Mystisk!

Lige som Gro skrev om for et par dage siden http://grosrosenhave.blogspot.com/2011/04/v-hvor-rgeligt.html, er også min roser blevet hårdt angrebet af stængelsyge. Sidste år anede jeg ikke, hvad jeg skulle kigge efter, så måske er det derfor, at flere viste sig at være hårdt angrebne i år. Jeg har måtte klippe flere helt ned til under jordniveau, så jeg er usikker på om de er gået til. Flere af dem havde nye skud og så ikke syge ud. Men da rosensaksen kom i gang, var de mørkebrune i marven.

Jeg er meget, meget ærgerlig, men der er intet at stille op. Jeg skriver dette for at opfordre andre til at kigge efter mørke små pletter eller plamager på stænglerne og beskære for at sikre, at marven er hvid/lysegul. Er der en brun plet, må der skæres ned til marven er hvid igen. Og. Jeg skriver lige igen, at flere af roserne havde friske skud og så ikke syge ud ved første øjekast.

15 kommentarer:

 1. Det er det som er dumt med roser... Men om man lykkes er de jo helt fantastiske:) Jeg får sjekke mine også... tror frosten kan ha tatt mange i år...

  SvarSlet
 2. Jeg kan godt forstå, at du ærgrer dig :-/
  Jeg krydser fingre for, at du har fået fjernet alt det syge og at roserne formår at komme sig.

  SvarSlet
 3. Kære Nette jeg HÅBER sådan for dig at, dine roser dukker op igen med fornyet kræfter!
  Mange solskins hilsner Gro

  SvarSlet
 4. For god ordens skyld skal jeg måske skrive, at de fleste roser jeg satte sidste år FORELØBIG ser ud til at være ok. På nær Ghita og Spirit of Freedom (den sidste glemte jeg i indlægget). Ghita blev skåret helt ned men Spirit havde et par grene tilbage.

  Roser der foreløbig ser ud til at være gået fri er: Mosrosen Salet, Harlow Carr, St. Swithun og Stanwell Perpetual. Faren er ikke ovre, før vi kommer forbi maj. Husk at gennemgå jeres roser også i maj!

  Her i foråret har jeg forresten igen fået lidt flere roser op under neglene. Jeg har sat en Winchester Cathedral ved vandhullet og Reine des Violettes, Comte de Chambord, ODYSSEY i det nye påskeæg ved syren-monstret. Har også flyttet 3 stk. Rose de Rescht herover. Kun en af dem havde stængelsyge. Gro lokkede, så jeg har også erhvervet en opstammet Willestrup :-) De nye roser har jeg selvfølgelig ikke pillet ved endnu.

  SvarSlet
 5. Hvor ser de skønne ud dine roser. Håber rigtig meget at de kommer sig.

  SvarSlet
 6. Kære Nette - Ej, det var da træls! Hvor er de ellers utroligt smukke, håber meget du får held med at få dem i gro igen. - Men ellers har du jo fået nye super skønne roser i år!!! Håber alt det bedste!

  SvarSlet
 7. Æv, æv, håber ligesom alle de andre, at du har fået bugt med stængelsygen og kan nyde dine roser til sommer. Vi har ikke mange roser p.g.a. rådyrene. D.v.s. vi har én. En Lykkefund som bliver passet, som var jeg den lille prins og rosen min eneste ven.

  Ha´ en god aften
  Birgitte/Landliggeren

  SvarSlet
 8. Øv hvor er det ærgeligt, jeg håber at de kommer godt igen! Jeg har kun haft stængelsyge i et par roser, men holder øje..

  SvarSlet
 9. Hvor er det dog ærgerligt med dine roser. Jeg vil tjekke alle mine roser i morgen og håbe det bedste. Håber dine kommer sig.

  SvarSlet
 10. Næh - hvor sørgeligt! Håber virkelig for dig, at ulykken ikke breder sig til resten af bestanden.
  Held og lykke!
  Mange hilsner

  SvarSlet
 11. Øv, hvor ærgerligt. Jeg vidste ikke at det var så udbredt. Jeg må vist en tur ud og kigge på mine få roser i morgen.
  Håber dine kommer sig.

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
 12. Ej hvor træls !! Jeg har kun én eneste sølle rose i min have, fordi jeg ikke kan finde ud af at passe dem ordentlig. Der er altid flere sorger end glæder over min roser, så derfor ryddede jeg et rosenbed for 7-8 år siden. De sidste par dage havde jeg nu ellers spekuleret på at få nogle nye duftende vidundere... jeg er måske også blevet ældre og klogere ;) Men efter dette indslag falder modet godt nok lidt igen.

  Kan du "bare" gå ud og købe nye roser til samme sted nu, eller kan sygdommen stadig sidde i jorden ?

  SvarSlet
 13. Tak for medfølende kommentarer :-)

  Til Frøskuffen kan jeg svare, at selvfølgelig kan jeg grave rødder og "pinde" op, MEN. MEN. For at kunne plante nye roser, skal jeg fjerne al jorden ned i 50 cm dybde og bredde ved hver rose. Ikke kun på grund af smittefare, men fordi man ikke må plante roser, hvor der før har stået roser. SÅ. Enten skal man vente 2 år eller plante tagetes (de er så grimme, at det er udelukket - for de hvide duer vist ikke) i 1 sæson ELLER skifte al jorden. Så desværre kan jeg ikke "bare" sætte nye roser. Der er nu KÆÆÆÆÆMPE huller i det bed.

  Det koster 1 krone at bande her i huset, og jeg er ved at blive fattig på grund af de roser.

  Jeg venter lige et par uger for at se, om der skulle være nogen af dem, der begynder at skyde. Faktisk ved jeg heller ikke, om de stadig har stængelsyge. Jeg sprøjtede sidste år efter Ernst Jensens forskrifter, og havde da heller ikke andre dårligdomme. Faktisk var løvet flot og fint, så det med stængelsygen er mig en gåde. Måske jeg har gødet for tæt på rosen? Måske fordi jeg kun brugte organisk rosengødning alle 3 gange? No idea :-(

  SvarSlet
 14. Trist fy riktigt tråkigt!
  KRAM från mig!

  SvarSlet
 15. Nej hvor trist. Bliver da også nødt til lige at tjekke mine :-)
  god bedring!!

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!