Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 9. februar 2014

Blomsterskruk

På denne årstid er det farligt for mig at nærme mig forretninger, som har blomster og planter. For slet ikke at tale om internettet, som lokker med frø og småplanter, idet jeg hungrer efter forår og blomster. De frække, hoppende planter har - næsten - frit spillerum, og da min have er lille, er det ikke så godt. For hvor skal jeg dog gøre af det hele?

På præcis denne årstid i 2011 kørte jeg til Gartneriet Spiren i Skælskør, og kom hjem med 6 vidunderlige helleborus. Har man ikke besøgt Marianne Rostén, har man snydt sig selv for en vidunderlig oplevelse. Hvordan jeg bar mig ad med ikke at komme hjem med hundredevis af helleborus, er mig næsten en gåde, for der er titusindvis af de skønneste - og helt forskellige - helleborus hos Spiren. Klog af skade skulle jeg ikke på de kanter i år. Men da jeg i al uskyld var hos den lokale grønthandler for et par dage siden, kunne jeg ikke modstå lidt forår.

Den stod der og råbte "tag mig med hjem. Jeg fylder næsten ingenting. 
Du kan sætte mig i køkkenvinduet og plante mig ud i haven senere.
Desuden er jeg ikke særlig dyr. Jeg er et godt køb!"
Den hoppede ud og ind af min kurv indtil flere gange men vandt til sidst.
For jeg måtte give planten ret. Kr. 95,- for en stor og dobbelt helleborus orientalis er billigt.
Den insisterede desuden på at få selskab af nogle andre forårvækster, så hopperiet fortsatte.
De påskeklokker som blev købt hos Spiren i 2011 er blevet flyttet nogle gange. Først i går fik jeg klippet de gamle blade af, så de ikke smitter de nye med den irriterende svamp, som de får hvert år.
De er ikke særligt langt fremme hos mig, så en ny kammerat til de nuværende,
måtte være på sin plads. 
Desuden er det vidunderligt at stå ved køkkenbordet og kikke de yndige blomster lige ind i ansigtet.
Dette foto er taget i går, og som det fremgår med al tydelighed, var det en supergod idé 
at anskaffe en ny en af slagsen i blomst, for der går en rum tid, før havens helleborus springer ud.
Det kan jeg jo ikke gå og vente på.
Denne cremefarvede blev også købt hos grønthandleren i september 2013. 
Den blev sat i en krukke, og har stort set blomstret lige siden.
 Ganske vist ser den lidt forkølet ud nu efter at have fået klippet alle bladene af, men den opmærksomme læser vil opdage, at der er nye knopper på vej. Gad vidst om den ikke blomstrer sig selv ihjel.
 Dette er sidste års lille bitte julerose (helleborus niger) fra en juleting.
Den er ved at kæmpe sig vej op. 
Troede niger var lidt hurtigere på aftrækkeren end dens kusiner orientalis, 
men måske er det placeringen, der gør den til en snegl.
Silvan havde disse redekasser på udsalg for et par uger siden til kr. 75,-, så jeg nappede to stk. 
Nu kan både fugle og planter godt se at komme i gang med foråret.

13 kommentarer:

 1. Ja det er en meget insisterende påskeklokke du dér har fået! Smuk er den i tilgift. Så den skal nok blive glad for at komme ud og lege med dem, du fik sidste år i Spiren. Jeg er også nødt til at holde mig fra Spiren, for man kan virkelig gå amok der. Men hvis det er sådan man går amok, så er det ok helt fint.
  Nu håber jeg så bare på at mine indkøbte, smider en masse frø - og det ser det ud til - så jeg kan få nogle nye fantastiske krydsninger......jeg har været nede ved min klokkehøj og kigge med lup og det ser lovende ud!

  SvarSlet
 2. Vi er vist alle blomster skruk for tiden, jeg surfer nettet tyndt for hårdføre "tropiske" arter til haven. Min hustru er forgabt i Helleborus og vi holder os langt væk for alle former for butikker der kunne have disse blomster.
  Henrik

  SvarSlet
 3. Du snakker godt for din syge moster, hi hi - men ihh, hvor jeg forstår dig

  SvarSlet
 4. Hej Nette.Uh hvor jeg forstår dig.De er bare så smukke.Har lige været ude og fotografere mine små i haven.
  Men Spiren SKAL jeg besøge på vej hjem fra min næste tur til Jylland.
  For de skønheder bliver jeg da også nød til at have nogle flere af.
  Flot header du har lavet.
  God søndag knus Jette

  SvarSlet
 5. Smukke blomster du viser. Jeg kender godt det der med at bukke under for fristelser både her og der.

  SvarSlet
 6. Det var en smuk plante, du købte og meget billig ja. Mine niger overlever stort set aldrig i min have, hvis de endelig gør, har de også problemer som din med overhovedet at komme op af jorden.

  SvarSlet
 7. Hurra for en grønthandler du har , han/hun forstår da at have et godt blomsterudvalg. For de er da skønne de blomster. Dem i haven ser da ud til at komme godt, ser sunde ud.

  SvarSlet
 8. Jeg forstår godt at den helleborus skulle med hjem, for den er da fantastisk dejlig - det er den dobbelte hvide forøvrigt også. Idag var jeg ude og klippe blade af alle mine.
  Spiren er et virkelig skønt sted og jeg var der i 2010. Der er lidt langt at køre, men det er hele turen værd det har du ret i:o)

  SvarSlet
 9. Bestemt et smukt køb, som du umuligt kunne gå forbi! Jeg er også ret vild med den cremefarvede du viser... mums... siger jeg bare!!
  Det er endnu ikke lykkedes mig at besøge Spiren, men måske jeg vender næsen forbi 22. marts, hvor der åbenbart er noget festdag i gartneriet. Måske dumt at komme samtidig med alle de andre.... nå, nu må vi se!!

  SvarSlet
 10. Det er hvad jeg vil kalde overlevelses strategi Nette.....at fylde kurven med lækre vækster i februar ;0) Det er en livsnødvendighed og så trækker det smilebåndende helt ud til det yderste ;0) Skønne køb :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Meget flot, og også billigt - ingen argumentation nødvendig, for du har da sikkert et lille hjørne hvor SMUKSAKKEN kan skrues ned.
  Mine påskeklokker er slet ikke så langt som dine, men jeg har nu heller ikke klippet bladene af endnu. Det er vist på tide...

  SvarSlet
 12. Jeg kan godt forstå, at du måtte have den smukke dobbelte påskeklokke med hjem. Jeg forstår fuldt ud, at det er svært at gå forbi en blomsterhandel uden at købe noget, for sådan har jeg det også. Jeg blev nu inspireret af dine flotte fotos, så jeg vil også ud at se, om jeg kan finde en dobbelt påskeklokke :-)

  SvarSlet
 13. Det er godt nok nogle meget smukke påskeklokker! Jeg kan godt forstå at den rosa måtte komme med hjem :)
  Jeg holder mig også langt væk fra Spiren, pengepungen slet ikke tåle et besøg dér.

  Go' lørdag til dig :)
  Hilsner Ane

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!