Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 17. november 2013

Den hvide have - skal - skal ikke?

De seneste 3-4 år er jeg fartet på bogmesse i henholdsvis Forum og Bella Center, og har i den anledning bl.a. revet den sidste nye Claus Dalby bog ned fra hylden. Det har været som barndommens jul med forventninger og sommerfugle i maven af spænding. Og bøgerne har aldrig skuffet. Tvært imod.

Jeg følger altid med på Claus Dalbys blog, og har læst det om bogens tilblivelse, som der har været skrevet om der. Og jeg indrømmer blankt, at jeg tænkte, at dette nok var en bog, som jeg kunne springe over. For min have er lille, og allerede proppet godt til. Ganske vist er det lille bed omkring mit vandhul holdt i hvide og helt sarte gule farver, men jeg kan ikke få plads til mere, om så mit liv afhang af det.

Men så. Den gode hr. Dalby lagde appetitvækkere på sin blog, som fik mig til at tænke "mmjaa måske. Det ser ikke så tosset ud". Da linket til hurtigbladresiderne kom på, kunne jeg ikke styre mig.

Den hvide have kom med hjem. Og Gudskelov for det. Dette er igen en Dalby bog, som man kan svømme drømmende hen i, blive inspireret af, få lyst til at flytte ind i, blive klog(ere) af og i det hele taget få en ordentlig omgang have-energi af. Det er ligegyldigt, om man er til pang farver eller tone i tone.

Hvem skulle have troet, at en moppedreng i stort format på 416 sider om blot det hvide spektrum ikke ville blive småkedelig? Ikke jeg. Bogen er et El Dorado for haveelskere. El Dorado er legenden om et land, som hver dag blev dækket af guldstøv. Og der er sandelig masser af guld at finde i denne bog. Hvad enten man er til det sirlige, det vilde, det ordentlige, det stramme, det designede eller kreative, så er der masser af vidunderlige ideer at hente. Til en kæmpehave eller et lille bed.

Jeg har læst indlæg på Claus Dalbys blog, hvor læsere efterlyser mindre bogformat. NEJ! For CDs bøger er et paradis af forskellige fotos. Og det er netop disse fotos, som på smukkeste vis illustrerer, hvordan man skaber stemning og udtryk. Hvorfor sidde med en lille bog fyldt med tekst og små billeder, når man kan svælge i smukke og store fotos?

Er man i tvivl, om man skal anskaffe sig denne bog, skal man spørge sig selv, om hvorvidt man finder det spændende at se, hvorledes andre har indrettet deres haver, om man kunne tænke sig at se såvel kendte som ukendte hvide vækster i nye sammenhænge, om man er interesseret i at nyde smukke stemningsfulde fotos af såvel kendte som ukendte haver med bede i den hvide skala. Om man vil inspireres. Det har altid undret mig, at mange har anskaffet de samme vækster i deres haver, men at haverne ser så helt og aldeles forskellige ud. Har forskellige stemninger. Den hvide have viser eksempler på dette fænomen på smukkeste vis.

Dette er - med andre ord - en vidunderlig og smuk bog.

Billedet øverst er tyvstjålet fra Claus Dalbys blog.

11 kommentarer:

 1. Hej Nette.Kan godt forstå at du ikke kunne modstå Den hvide have af CD.
  Var selv i Bella Center og hilse på ham og købe bogen med hjem.
  Har lavet et indlæg derfra med billede af CD og mig.
  Jeg tror det er nr. 8 bog af hans......og de bliver gennemlæst hver vinter.
  Er kun lige begyndt at nyde bogen......men der skal da også være lidt til den lange vinter.
  God solskinsdag knus Jette.............og jeg er sikker på at du nok skal knibe et par hvide blomster ned i din hvide have.

  SvarSlet
 2. Meget enig. Jeg SKAL også have hans næste bog - selvom jeg egentlig ikke behøver den!

  SvarSlet
 3. Hej. Jeg har ikke købt bogen fordi jeg godt kan lide mange farver i haven, men nu er jeg godt nok fristet - elsker havelitteratur at svømme hen i og blive helt væk og det lyder det til, at man kan med denne bog!

  SvarSlet
 4. Altså Nette, du kunne jo blive boganmelder for CD. Den bog er et "Must Have" og den bliver hermed lige med det samme bestilt når jeg har besvaret dit indlæg.
  IHHH hvor jeg glæder mig til at få den, min haveglæde trænger godt nok til et spark bag i lige nu :)

  SvarSlet
 5. Man kan altid blive fristet af endnu en (Calus Dalby-)havebog... men den er ikke nem som godnatlæsning... hvilket jeg ofte gør, da er et haveblad bedre.

  SvarSlet
 6. .....okay okay så - den er nu på ønskesedlen ;0) Du kunne slå dig ned som sælger min gode Nette ;0)

  SvarSlet
 7. Skulle gärna också ha den boken, bättre att satsa på böcker än trädgårdstidningar, så brukar jag tänka. Nette, det är klart att du inte ska kasta dina pelargoner, till våren är de fina igen!
  Kram

  SvarSlet
 8. Kære Nette, min have er også fyldt med farver det elsker jeg, men derfor kan man jo godt falde hen i den "hvide have". Den er fantastisk, jeg drømmer også om hvide bede, men af en eller anden mærkelig grund, sniger der sig altid en anden farve ind i forsøget :-). Men jeg arbejder på sagen og har megen fornøjelse derved ;-). Bøger kan man ikke få for mange af, ikke nok er det dejlig at læse/kigge i dem, men også synet af mine bøger og det at jeg kan røre ved dem gør mig glad. Så kom bare med nogle flere :-). Kh Margit Bruun

  SvarSlet
 9. Whau, Nete jeg har også været i boghandlen ang. bogen Den Hvide Have - må sige den er på ønskelisten i år. Hvide blomster er flotte men kun hvis de er rigtig sammensat af grønt, så går den fint, de var engang sarte blomster/ planter derfor har jeg gået udenom dem. Så jeg må se på dem med fornyet øjne. Hilsen grethe

  SvarSlet
 10. Kære Nette.
  Tak for dine venlige ord på CD´s blog i dag.
  Efter alt dette postyr vil jeg fremover lægge en hilsen når jeg er inde på din blog, som jeg synes godt om og ofte besøger.
  Det er en fantastisk omtale af Den Hvide Have. Jeg har lige fået den i forsinket fødselsdagsgave og glæder mig til rigtig at fordybe mig i den.
  Mange hilsner fra Eliane

  SvarSlet
 11. Kære alle

  Tak for venlige kommentarer.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!