Haven

Haven
En lille have på 200 m2

onsdag den 3. juli 2013

Roser igen igen igen ..... bl.a.

"Nu må du stoppe med at vise flere billeder af roser", tænkte jeg, da jeg netop havde udvalgt nogle billeder taget i går aftes. Men så kom jeg i tanke om, at jeg egentligt havde startet bloggen i sin tid for min egen skyld. Som en slags havedagbog. Og roserne fylder en hel del. Både i haven og i mit hoved. Så her er billeder af - bl.a. - nogle af de roser, som er sprunget ud siden sidste skriv.
Mosrosen Salet. Den dufter vidunderligt, har en meget smuk lyserød farve mod det friskgrønne løv. Den har begrænset mos, er sund og stærk, men hader desværre regnvejr, da kronbladene er meget, meget tynde. Det gør den til gengæld til en drømmedejlig rose,
når blot regnen holder sig væk.
Wisley 2008. Ikke at forveksle med Wisley. Sidste sommer blev den KÆMPEstor med 1 trilliard blomster. Derfor var min skuffelse stor, da jeg dette forår måtte blive ved med at klippe og klippe og klippe og klippe for at komme ned til friskt ved. Jeg måtte klippe helt ned til kineserne, og havde besluttet mig for, at den skulle have spaden. Da jeg bad min knokkelmand om at grave den op, sagde han "giv nu lige en chance", og det er jeg glad for. For nu står den og giver den gas med masser af blomster og knopper og sundt løv. Så hvad kan man lige lære af det?
Det samme gjorde sig gældende for Scepter d'Isle, som ligeledes blev ca. 1,70 m sidste sommer. Også den havde stængelsyge og måtte klippes HELT ned dette forår. Nu er den kommet flot igen, har mange knopper, og er lige begyndt at blomstre.
The Alnwick rose blev plantet sidste sommer. Også den måtte jeg konstatere havde det skidt dette forår. Den er til gengæld stadig en jordfræser, men har knopper og er lige sprunget ud. Vidunderlig smuk og dufter dejligt. Håber den klarer den.
Brother Cadfael er netop sprunget ud. Sjovt nok er den temmelig lyserød nu, men har de tidligere 2 år været varm lyserød. Ikke abrikos men ovre i den varme tone.
Også den har fyldte boldformede blomster.
Allan Titchmarsh har jeg vist før, da den netop var sprunget ud, men jeg måtte lige vise den igen.
Selvom den hænger med hovederne er både løv, farve, form og duft skøn skøn skøn.
Giardina har jeg også vist før, og selvom den er en snegl, er jeg dybt imponeret af den. 
Regnen kan stå ned i stænger, og på trods af at den har kæmpestore meget fyldte blomster,
holder den sig flot rank, og blæser på vejret.
Awakening og klematis Hagley Hybrid. De får ofte et par kys i forbifarten, når jeg går forbi.
Jeg stod med armene oppe i luften, da jeg tog billedet. Den har hørt efter i timen, og vokser derudad i fint tempo.
Selvsåede (altså "selv" som i sået af mig) og stærkt duftende fjernelliker, Dianthus plumarius Sweetness. De dufter så himmelsk, at jeg har flyttet potten op i næsehøjde, så jeg ikke behøver at bukke mig, men kan stikke næsen ned i dem, når jeg går forbi.
ENDELIG er Comtesse de Bouchaud sprunget ud. Det tog sin tid. Jeg plantede (bl.a.) denne gruppe 3 klematis sidste år. Det er meningen, at den skal være med til at lukke af på det 1,8 m rionet ind til min havenabo. Det er ikke fordi klematis farer op af jorden hos mig.
Der kan skrives tykke bøger, om alt det jeg ikke forstår. En af tingene er, at når jeg har haft havebesøg, skal folk nærmest trækkes ned i bunden til mit lysegrønne og lilla eventyr. Jeg er selv helt tosset med disse planter og farver, men gæsterne lader til mest at have øje for roserne.
Kan man nu forstå det!?

12 kommentarer:

 1. Hei Nette. Såååå bra at du viser dine roser. jeg tenker akkurat som deg at andre må vel bli lei av å titte på mine roser, men som du sier... det er jo også en dagbok.
  Her inne hos deg finner jeg mange nye flotte roser som jeg har lyst til å forske mere på. Så takk for at du viser meg dine roser. Ønsker deg en fortsatt blomstrende uke! Klem fra Aud Irene

  SvarSlet
 2. Du skal altså ikke holde dig tilbage... Juli er r-o-s-e-n-måneden over alle og vi vil se roser hele tiden! Godt at du ikke fik gravet den skønne Wisley 2008 op, den er da utrolig smuk. Min Brother Cadfael er ikke sprunget ud, men står med en knop i den farve, du beskriver som den varme lyserøde farve. Utroligt at din clematis comtesse allerede er sprunget ud, min gror i den store rhododendron (op op i grantræet i år) men er stadig kun ved at sætte knopper.

  Skønt indlæg, Nette - er vild med dine roser :)

  SvarSlet
 3. Man bliver jo fuldstændig betaget af alle de skønne roser. Men jeg kan også godt forstå, at du er vildt begejstret over den lilla og grønne sammensætning- de passer jo godt sammen- og så med denne mørke, fasinerende midte.

  SvarSlet
 4. Hej Nette.Bliv bare ved med at vise alle dine skønne roser.
  Wisley er bare rigtig smuk.Men min favorit idag er Awakening og klematis
  Hagley Hybrid........perfekt match.
  God aften Jette

  SvarSlet
 5. Hej Nette
  Jeg har også klippet de fleste af mine ned til kineserne, man tror aldrig man ser dem igen, men som sidste år skyder de bare igen. De er seje de kære roser, godt for det. Du har mange skønne roser.
  Jeg forstår heller ikke, at dine gæster ikke vil ned til det lysegrønne og lilla eventyr, det ser flot ud, men de fleste er nu fascineret af roser, det må vi leve med.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 6. Kære Nette.
  Har aldrig hørt om nogen der har fået for meget af roser. De er da underskønne og fortjæner at blive vist og nydt i fulde drag. Det ser så dejligt ud i din lille fine have.
  K.H. Fru Pedersen

  SvarSlet
 7. Jaaaaa!! Dejligt at møde en rosoman som jeg selv er! :-) Skønne billeder! Jeg nyder at se en have som bugner af blomster, jeg er også selv lidt til den overdådige havestil, og jeg kan se at vi har samme smag hvad roser angår. Jeg har tidligere haft nogle af de sorter du viser, og flere har vi begge. Jeg er helt enig i hvad du skriver om Alan Titchmarch (var også et par indlæg tilbage) Den er også en af mine favoritter i år, sidste år skuffede den, da den kun voksede udad med blomsterne næsten til jorden, men i år ligner den igen den rose jeg faldt for. Dine billeder af den er helt vidunderlige, og fuldstændig så fin og helstøbt smuk rosenbusk, som jeg husker da jeg købte min.
  Tusind tak for dejlige billeder! :-)
  Kh Alice

  SvarSlet
 8. Kære Nette.

  Roser kan man aldrig få nok af, så keep on posting your rose-magic, sweetie. At du har et helt specielt godt tag på roser, skal der absolut ikke herske nogen tvivl om. De strutter af velvære og hvor er det skønt, at de ikke bliver ødelagt af vedvarende regn iår. Jeg er helt pjattet med de boldformede. De er uimodståelige.

  For øjeblikket er det de helt mørke roser, der har min helt store kærlighed. De meget sart abrikose er også begyndt at trænge sig på.

  Din limegrønne/lilla afdeling er fuldstændig forrygende. Ren mums.

  Godnat og sov nu rigtig godt. Sweet rosedreams.

  Godnatknus fra bakkerne

  SvarSlet
 9. Kære Nette,
  Jeg kan heller ikke få nok af roser, og dine er SKØNNE. Jeg har også haft stængelsyge på en del af mine, men jeg kunne altså ikke få mig selv til at klippe dem ned til kineserne som du har gjort. De ser nu hæderlige ud alligevel (ved jo ikke hvordan de ville have set ud, hvis jeg havde været grov med saksen)!

  SvarSlet
 10. Keep them comming - de er for lækre :-) De lyserøde clematis og roser mod det sorte hus - SÅ smukt!

  SvarSlet
 11. Skønne, skønne roser :) Det er jo rosentid, så bare vis skønhederne frem. Man bliver jo begejstret, efterhånden som de folder sig ud. Jeg vil anbefale dig en engelsk rose, 'Gardener's Delight' - den er skøn med skønt på.

  SvarSlet
 12. Utrolig skjønne roser! Og du er virkelig flink til å fotografere! Du har mange himmelske roser, så jeg skjønner godt at dine gjester blir betatt... Det hadde jeg også blitt.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!