Haven

Haven
En lille have på 200 m2

torsdag den 17. marts 2011

ENDELIG

Så kom de endelig. De små Cobaea Scandens.  Store er de jo ikke, men de er der.  De lilla frø er lidt hurtigere på aftrækkeren end de hvide er, men de hvide titter også frem. Jeg vandede nede fra i går eftermiddags, men da var der ingenting at se. I morges da jeg kiggede, troede jeg ikke mine egne øjne. Hvordan de kan blive så store på ½ døgn er mig en gåde. De blev sået for 13 dage siden. Jeg har i går snuppet papegøjens specielle dagslyspære til spirerne.

Og her er så et spørgsmål til alle de erfarne så-mennesker: Hvad gør I med låget til minidrivhuset, når nogle af spirerne er blevet høje, og andre endnu ikke har spiret eller stadigt er små? Jeg har benyttet rootrainers, men det er da et dilemma. Eller?

21 kommentarer:

 1. Kæmpe STORT tillykke!!! :) De skal kun vandes fra bunden(max. 20 min.) så de ikke rådner, og af samme grund, skal låget af, så de kan få luft. De andre skal nok komme alligevel. - Dejligt du fik held med dem!!! :)

  SvarSlet
 2. Der er ikke meget som er bedre end når de første spirer kommer op..Man bliver helt barnlig glad :)..Bliver spændende at følge dine spirer ..

  SvarSlet
 3. Hipp hurra! Så kjekt:) Endelig, Nette:) Den som venter på noe godt... Nå venter jeg på at min andre omgang med cobea skal spire. Jeg slapper litt mer av denne gangen, for jeg vet de kommer:) Ha en flott kveld! Cathrine

  SvarSlet
 4. Ja tänk man kan nästan se hur det växer ibland!Härligt:-)
  Hälsningar från mig!

  SvarSlet
 5. Kære Nette! Nu er jeg jo en ældre dame som ikke forstår så meget "udenlandsk", men jeg gætter mig til at vi taler om klokkeranker!?? ;o)
  Mine blå ranker var også først fra start, - og sikken en start!! De hvide kommer lige i baghjulet, og hos dem letter låget imorgen! Det er jo helt forrygende :o)
  Jeg er dog en smule bekymret over at du har snuppet papegøjens dagslyspære, - nu tager du vel ikke også vand fra akvariefiskene..??? c".)
  Fniis fra Friis

  SvarSlet
 6. Ja, du har helt ret i, at de hvide er langsomme til at spire. Jeg har nemlig kun sået de hvide i år, og de er først begyndt at spire nu - flere uger efter, de er sået (står dog heller ikke så varmt), men de lilla plejer at spire næsten med det samme.

  Jeg såede i øvrigt sidste år de lilla meget senere, end I alle har gjort i år, og det gjorde altså ingen forskel. De blev plantet omkring min køkkenhave, og de blomstrede og blomstrede uafbrudt hele sommeren, til frosten satte ind.

  God weekend :-)

  SvarSlet
 7. Yes, det drejer sig om klokkeranker :-)

  Har fulgt Floras råd og taget hatten af dem. Flora, håber du har ret i, at de andre vil spire. Pt. er det kun 50%, der har spiret. De står med kunstigt lys i en vindueskarm med ovenlys, hvor jeg sørger for, at der er lidt køligt. Har købt et termometer, som viser laveste og højeste temperatur. Meningen med det er i virkeligheden, at det skal ned i Kagehuset, så jeg kan hitte ud af temperaturen dernede, så jeg ved, ca. hvornår jeg kan sætte bebserne derned.

  Lindelyst, jeg lavede en lille sejrsdans, da jeg opdagede dem i går :-)

  Cathrine og Helena, måske er det meningen, at jeg skal lære tålmodighed med al det her havesjov. Tror dog muligvis nok at jeg dumper i den klasse :-)

  Fru Fniis dog. Fiskene skal da have plads til at svømme :-)) Håber snart gøjelasen kan få sit lys tilbage :-)

  SvarSlet
 8. Kære Staudefe, Du må i sandhed have grønne fingre, for det skulle være svært at få dem til at blomstre. Jeg er ikke helt sikker på, at alt dette her så-show er noget for mig, men nu forsøger jeg. Har flere frø af forskellige slags, som skal i jorden men venter lidt, for jeg kan forstå på de kloge og mere erfarne som bl.a. dig, at det ikke er fordel at så tidligt.

  SvarSlet
 9. Tak skal du have, Nette, men det er nu ikke så vanskeligt at få dem til at blomstre - blot de får sol. Planten kommer oprindeligt fra Mexico, så vidt jeg husker, så den elsker varme og masser af sol :-)

  Har man drivhus, kan man sagtens så senere med de fleste sommerblomster, end de fleste har gjort her på de forskellige blogs, for når først det begynder at blive varmt, går det stærkt, og planterne bliver meget hurtigt store. Desuden er de - planterne - kraftigere pga. varmen og lyset.

  Når det så er sagt, har jeg nu stadig meget at lære ang. såning ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Hip hurraaa, Nette det lykkedes for de små at, komme op af jorden ;-)
  Skønt at se det er lykkedes for dig!
  Kærligst Gro

  SvarSlet
 11. Jeg er jo ikke ekspert - men når man sår så tidligt, er den største fare råd i de små frøplanter. Derfor er det vigtigt med masser af luft og ikke mere vand end nødvendigt. Mine er kommet op helt uden låg/plastik.

  SvarSlet
 12. SÅ herlige:) Jeg husker godt hvor moro det var å følge med disse spirene i fjor, fordi de er vakre hele veien frem fra spiring mot blomstring:)Og forandringen kunne komme over natten:) Moro, gratulerer!!! Mine er sådd i dag... vi er jo litt etter dere i klima, sukk... Lykke til videre:)

  SvarSlet
 13. Hip, hip og tillykke!
  Tålmodighed belønnes. Bare gå på med krum hals til næste projekt. Det går jo strygende - og resten skal såmænd også nok komme, selv om du har strøget 'topsejlet'.
  Og hvis ikke alle kommer - så hellere en del raske end alle rådne pga. for dårligt 'indeklima'.
  Er ikke selv med på klokkeholdet (for mange dyr i haven) men har den glæde, at mine nysåede tomater er kommet fint op alle sammen. Endnu engang har Camilla Plum bevist sin kvalitet også i frø!!!
  Mange hilsner

  SvarSlet
 14. Nette: Du skal ikke være bange for at pille låget af. Faktisk så sår jeg ALLE frø uden låg. Det kan godt blive for fugtigt og for svært at styre under sådan et tag.

  Men hvis du foretrækker med låg på, så kan du lægge noget husholdningsfilm med åndehuller hen over de resterende endnu ikke spirede frø.

  SvarSlet
 15. Jamen, jeg tager imod gode råd med kyshånd. Tak til jer alle. Hvis hjulet ER opfundet, er der jo ingen grund til, at jeg skal gå og bakse med opfindelsen.

  SvarSlet
 16. Hej Nette.
  Jeg tror vi allesammen til tider i vores have karriere har fortaget os nye smarte tiltag som vist alligevel ikke var så smarte, kan godt forestille mig det så godt ud med klemmerne. Mælkekartonerne var egentlig en billig og nemt måde sin såning hvor kun en art er i hver karton. Det er også en sikker måde at opnår rene såbakker da det jo er engangsbrug. MEN DET SKAL SKOLDES og plastic posen ikke genbruges til senere såning.
  Som flere skriver tror jeg ikke du skal være bekymret for resten, nogle vil komme, men min egen erfaring er at låget af er vigtigere ellers kan rodhalsråd blive et problem.
  Henrik

  SvarSlet
 17. Kære Nette:o)

  Tusind tak for din søde hilsen til mig på Claus` blog, - den blev jeg meget glad for. Jeg ville også mange gange ønske, at jeg selv havde en blog, men da jeg så`rn rent fototeknisk og internetmæssigt lever på neanderthalstadiet, ville jeg skulle have døgnhjælp for at få en blog til at fungere, er jeg bange for. Desuden er mangel på tid også en væsentlig faktor. Der er så mange tunge ting at slås med i hverdagen, og for tiden er der ekstra mange stride ture op ad bakke, såh...... jeg nyder istedet alle I andre fra Blogsberg,- jeres dejlige, livsbekræftende og interesante blogs. Men man skal jo aldrig sige aldrig....hvem ved, måske en skønne dag?

  Sikke fine dine klokkeranker arter sig, Nette:o) Jeg var jo ellers ved at tro, at du og jeg skulle starte en støttegruppe eller selvhjælpsgruppe, så vi kunne støtte og trøste hinanden og få en snak om vores fælles klokkerankekompleks og frøsånings-mindreværdskomplekser, men se .....så skete miraklet også her hos mig. Lige da jeg havde opgivet at se mine klokkeranker spire, kom de piblende op af såmulden og jeg var/er naturligvis stolt som en pave.

  Bilder jeg migselv ind, at NU jeg bare kan det der med frø, så jeg har forspiret en masse spændende ting og sager. Meeeen.... træerne får næppe lov at vokse ind i himlen.

  Hav et superdejligt forår i din lille skønne og romantiske blomsteroase, søde Nette.

  Mange kærlige hilsner og tanker

  SvarSlet
 18. Kære Tante Grøn

  Nu vil jeg jo ikke presse ..... og så alligevel lidt :-) For jeg har bemærket, at du har en dejlig positiv indstilling. Jeg kan forstå fra Claus' blog, at du er med i en af hans næste bøger, og det borger for en vis have-kvalitet! Man kommer ikke sådan med i hans vidunderlige univers med en almindelig gennemsnitshave. Så derfor. Mine sigt-og-skyd billeder er afgjort ikke særligt egnede, men det er der ikke noget at gøre ved. Der er en del fuldstændigt forrygende og beundringsværdigt dygtige fotografer blandt bloggere. Jeg nyder deres billeder, men jeg nyder også dine kommentarer rundt om på de forskellige blogs. Og det er IKKE svært at lave en blog. Du kan vælge en skabelon og vupti - så er du blogger :-)) Du kan da godt få mit telefonnummer :-) I øvrigt behøver man jo heller ikke at være på Dalby-niveau. Selvom det er SKØNT, at han er så flittig med sin blog. Jeg tager tit nogle små "Dalby-pauser" i løbet af dagen. De er en hel del mere interessante og sunde end rygepauser.

  Jeg er meget ked af at høre, at tingene ikke flasker sig for dig disse dage, som du vist har fortjent. Jeg har nok regnet ud, at det var derfor, du var lidt fraværende på Claus' blog. Du skal vide, at du er savnet, når du er "væk". Pas på dig selv!

  SvarSlet
 19. Kære Nette - OG Tante Grøn

  I stedet for en decideret 'Tante Grøn Blog', var det måske - og jeg siger også kun MÅSKE - en mulighed at danne en 'Tante Grøn Gruppe' på Facebook, selv om jeg også var varm på en blog fra Tanten.
  På Facebook ville Tante Grøn også få rig lejlighed til at skrive skønne ord om dette og hint uden at skulle bøvle med for mange fotos etc.
  Ved godt, at dette også er en tidsrøver - men som sagt MÅSKE en mulighed, såfremt lysten er der.
  Det gør mig ondt, at det igen er op ad bakke på Mors.
  Håber, at tilværelsen også indimellem byder på lyse timer.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 20. Kære Karen

  Det er da et fint bud, du der kommer med. Personligt bruger jeg ikke Facebook. Jeg synes faktisk - HELT ærligt - at det er mere indviklet at bruge end en blog :-) Eller rettere: Det er PÆRENEMT at lave en blog.

  Mht. billeder. Ja. Altså. Et billede siger mere end 1000 ord. Selv et dårligt et af slagsen, tror jeg. Det er vidunderligt med billeder af høj kvalitet. Både kompositorisk og teknisk. Men det er ikke en nødvendighed for at lave en læseværdig blog. Tror jeg :-) Håber jeg :-)

  SvarSlet
 21. Kære Nette og Karen:o)

  Karen, ja heldigvis byder tilværelsen indimellem på solstrejf imellem alle skyerne. Som nu f.eks, hvor jeg kigger ind hos Nette, og finder de mest søde og rørende hilsner fra både Nette og dig. Så fyldes jeg af håb og bliver taknemlig over, at der findes gode og varmhjertede mennesker som jer.

  Nette, dit tilbud om at jeg må ringe til dig ang. blog-brugsanvisning er meget sødt, betænksomt og generøst af dig, og hvis det nogensinde bliver aktuelt at starte egen blog, vil jeg helt sikkert gøre brug af dit meget kærkomne tilbud.

  Søde Karen, Facebook kan jeg heller ikke finde ud af. Ja, det er sørgeligt men ikke desto mindre sandt. Jeg skulle have levet sammen med dinosauerne!

  Søde Nette, jeg elsker dit udtryk "Sigt og skyd fotograf" og jeg trækker på smilebåndet, hver gang, du bruger det. Det danner nogle RIGTIG sjove billeder inde i mit evigt fantaserende hovede:o)

  Hvor er I dog søde, kære blogvenner. Det er SÅ godt, at I findes i min verden, som pt også er lidt af et brændpunkt med en kræftsyg mand og en datter, der har en hel masse vanskeligheder, funktionsnedsættelser, særlige behov og mindre handicaps og senfølgeskader efter en meget kompliceret fødsel og barsk start på livet.

  I er engle uden vinger, det er jeg sikker på Nette og Karen:o)

  Knus til jer begge

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!