Haven

Haven
En lille have på 200 m2

mandag den 30. marts 2015

Det spirer og gror

Det er regn og rusk uden for i dag, men jeg glæder mig over den megen regn, for så bliver gødningen, som jeg har smidt ud for over en uge siden, skyllet ned til rødderne, hvor det kan gøre gavn. Både narcisser og tulipaner er skudt godt i vejret og de tidligste forårsblomster har forsigtigt stukket næsen frem.
Inde i det grønne drivtelt blev jeg glædeligt overrasket, da jeg for et par dage siden lettede på fiberdugen til denne dværgfersken, Prunus Persica Nana. Den hoppede op i kurven sidste sommer, og fik lov til at komme med hjem, for Tante Grøn havde fortalt mig, at den fik lyserøde blomster om foråret. Jeg kan nu se, at det havde hun helt ret i, og lyserødt har absolut adgang i min lille have.
Det er et lille selvbestøvende træ, som kan bo i en krukke. Alligevel skulle det få fersken frugter i sædvanlig størrelse. Jeg er meget spændt på, hvordan det udvikler sig. Har læst mig til, at det er en god idé at hjælpe med bestøvningen ved at benytte en blød pensel, da der ikke er så mange insekter på vingerne så tidligt om foråret. Jeg tør da heller ikke tage det ud af drivteltet endnu, eftersom de lover nattefrost i den kommende uge. 
Helleborus Orientalis er en af mine favoritter på denne årstid. Det er ikke kun fordi, at der ikke er så meget som giver dem konkurrence. Jeg synes de er vidunderlige, og på denne årstid skal jeg tøjle mig for ikke at rive flere ned fra hylderne. De har også en praktisk funktion, for senere på sæsonen er det nye løv med til at dække for det nedvisnende løv fra løgvæksterne. Eksemplaret her ovenfor har stået i krukke siden sidste forår, og det ser den ud til at trives fint med.
Påskeklokkerne, som de kaldes, er alle forskellige.
Nogle har prikker
Andre har striber
Eller ingenting
Eller præstekrave
Eller en helt anden farve
Men man skal bukke sig ned og vende hovederne for rigtigt at nyde dem
Stinkende nyserod, helleborus foetidus, har også stået i krukke siden sidste forår, og ser ud til at trives fint. De kønne grønne blomster er på vej.
Jeg har lagt en del løg af denne skønne lille forårsbebuder, snepryd (chionodoxa), for et par år siden. Den er violet indtil den springer ud, hvorefter farven bliver mere lyserød. Den fås også i hvid. 
Roserne er smukke også på dette stadie, synes jeg. De skyder som var det en lyst, og jeg håber meget, at vejret bliver således, at jeg kan komme ud med saksen i påsken.

7 kommentarer:

 1. Det er så dejligt og livsbekræftende at se det spire og gro:-) Påskeklokkerne er noget af det dejligste uanset prikke og alt muligt andet. Jeg kan se at dine også er ved at få god størrelse, det er noget jeg glæder mig over ved mine egne - de skal bare blive kæmpestore..
  Den fersken står på min ønskeliste over eksotiske. Igår kom jeg dog til at føje en anden eksotisk til bestanden, en Kumquat af pæn størrelse, jeg håber at den har klaret natten fint ude i drivhuset.

  SvarSlet
 2. Dejlig med egne ferskner det skal du glæde dig over, og ja pyt du strør lige om dig med penslen til bestøvning....vi håber på have vejr i påsken.....solen er fremme heroppe lige nu. Rigtig god påske med og uden saks....kh. Grethe

  SvarSlet
 3. Hej Nette.Ja !!! vi er vist mange der har gødet vores haver...................så godt med lidt regn.
  Men det må altså gerne regne af inden påske.
  Og hvor har du mange smukke helleborus.Nu MÅ jeg altså få besøgt Spiren.
  Spændende med din fersken................den vil jeg følge.
  Nyserod viser jeg også i mit nye indlæg....................det er bare en skøn plante.
  Er i fuld sving med at så sommerblomster.
  Det bliver bare dejligt når det hele blomstre.
  Rigtig god påske til dig knus Jette

  SvarSlet
 4. Hej Nette. Ja, jeg har også gødet min have og kan se, at regnen gør godt. Dit ferskentræ er fint, jeg har også et (et almindeligt) og jeg har børstet blomsterne med en blød pensel, så jeg venter spændt på om det sætter frugt. Dine påskeklokker er virkelig fine, især den første.

  SvarSlet
 5. Ah dejligt - forår forår forår råber dine billeder

  SvarSlet
 6. Hold nu op Nette, det er da godt nok nogle ordentlige flotte basser dine påskeklokker. Mine små generte krøblinge de får da travlt med at følge med der :o)
  Og så har du dem i både prikkede og stribede, jeg er altså nok lidt misundelig :o)
  Den ser så sød ud den lille dværg fersken den glæder jeg mig til at se når den kommer uf af teltet :o)

  SvarSlet
 7. Får altså helt tårer i a øjn. Hvor er´d smukt!

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!