Haven

Haven
En lille have på 200 m2

søndag den 26. oktober 2014

Efterårets rockstars

Hvis roserne er sommerens dronninger, er hortensiaerne efterårets rockstars. Jeg har i nogle år været betaget af disse dejlige vækster. Jeg har vel ca. 10 stykker i bede og krukker i min lille have. Om sommeren står de med frodigt løv og ponponer eller flade skærme i rosa, cremede, lysegrønne og mørkegrønne farver.

Endless Summer, Twist N'Shout.
Den har haft røde blade helt fra foråret og ser stadigt således ud. Jeg aner ikke om det er på grund af jordtypen, eller fordi den får en del sol. Lige meget. Den ser flot ud med pink roser.
I samme bed står denne paniculata Vanille Fraiche, Renhy. Den gad ikke blomstre den første sommer, 2013,  og jeg truede den med spaden i det tidlige forår 2014, hvorefter den kom på andre tanker. Den starter som cremefarvet, og bliver så svagt lyserød på spidserne, for så til sidst at få farven her ovenfor. 
Da jeg købte Vanille Fraiche havde jeg i forvejen denne paniculata Early Sensation i form af et lille opstammet træ, som står i en stor lerpotte. Det har den gjort i nu 4 år ...... så vidt jeg husker. Den er cremefarvet det meste af sommeren, men hen på efteråret bliver den gammelrosa.
Her er endnu et plante, som blev erhvervet under mit lysegule/creme flip denne sæson. 
Det er Forever & Ever, White Out. Selv i dag har den creme blomster, selvom nogle af de gamle blomster, som har siddet på planten hele sommeren er blevet rosa og grønne. Den har set skøn ud sammen med rosen Kronprinsesse Mary. En meget blomsterrig hortensia. 
Som det fremgår, står også den i krukke.

Her er endnu en panicualata. Det er lillesøsteren til Limelight og hedder Little Lime. Den blev købt i foråret og står i en krukke et meget skyggefuldt sted, og var lidt længe om at komme i gang med at blomstre. Jeg troede slet ikke, at jeg ville se blomster i år, men pludselig tog pokker ved den, og den har blomstret som en gal. Selv nu står den med knopper.
Billederne ovenfor er taget i eftermiddag. Den er svagt gulgrøn i udspring, men bliver på denne årstid efter et stykke tid svagt lyserød, som det kan ses.
Den er kun ca. 60-80 cm høj men til gengæld kaster den sig ud til siderne og bliver lige så bred.
Det øverste foto er en blomst, som er sprunget ud en af de sidste dage og det nederste er en ældre blomst.
Her er det Magical Four Season, Amethyst i maj måned.
Og her er et billede af Amethyst taget i eftermiddag.

Jeg har flere hortensiaer, og selvom de fylder lidt vel rigeligt i min lille have, vil jeg ikke undvære dem. De giver smil og glæde fra maj til november.

9 kommentarer:

 1. Hej Nette
  Jeg havde netop kigget ind hos dig uden at kommentere, men nu kommer der alligevel en kommentar :)
  Jeg er meget imponeret over alt det, du har i din lille have, og så er jeg ret vild med dine hortensiaer, hvor er de fine alle sammen. Vanilla Fraiche anskaffede jeg mig her i september, desværre var der kun to, den anden snuppede veninden, men en enkelt eller to mere, kunne være godt i det nye bed. Men du viser nu også flere lækkerbiskener her, som jeg kan fristes af.

  SvarSlet
 2. wow hvor fine billeder, kan godt forstå du er glad , jeg siger det samme de står flotte i så lang tid og får ikke alverdens problemer .Tak for det Nete.

  SvarSlet
 3. Hej Nette!
  Jeg er også imponeret over din dygtighed til at kunne få plads til, og skabe harmoni med så meget i din lille have, husker billederne fra Claus i sommers:-) Dejlige hortensiaer, de krøb helt ind her for lidt mere end en uge siden, altså begejstringen for dem, farverne formerne, og det de kan i flere måneder i træk, tror jeg blev små forelsket den dag, damen jeg var hos sagde klip du bare, jeg klippede forsigtigt, og bandt hende en krans og en til mig selv, dagen efter ringede hun igen og sagde du tog jo ikke nogle, du kan tage alle de blomster der er, og jeg drog til hende igen, og klippede lidt flere, men da min begejstring begyndte at krybe ind over hende, da fik busken endelig lov at beholde nogle af alle de skønne blomster:-)
  God dag hilsen Anette

  SvarSlet
 4. Og sikke nogle Rockstars :) Jeg er meget imponeret over at du har så mange i din lille have, så jeg har lige konkluderet at jeg vist også har plads til flere. De har en formidabel egenskab til at ældes med ynde og holde fast i begejstringsstadiet. Skønne gevækster.

  SvarSlet
 5. Den eneste tid på året, hvor hortensierne ikke leverer, er vel om vinteren, resten af året giver de en masse til haven. Specielt er bladfarven på dit første billede helt utrolig. I år synes jeg næsten, de har vokset sig for store. Det må da være lidt af et problem, når man har en lille have.

  SvarSlet
 6. Halløjsa Nette, de der Rock stars, hold nu fast hvor er de seje. Hvad gør du ved dem om vinteren når de står i potter ? Der er flere af dem jeg godt kunne tænke mig i min have men der vil de også komme til at stå i potter.
  Det er altså nogle flotte billeder du hat taget af dem.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda

   Nogle kommer ind i et hæsligt grønt plastik drivtelt fra England, som jeg snart sætter op igen, mens andre står under udhænget til kagehuset. Det er kun 3 stk., som er plantet ud i bede. Resten opbevares i krukker. Nogle af dem i krukker er købt dette forår, så nu må vi se, om de kommer til at blomstre næste år. Flere af sorterne blomstrer både på sidste års og samme års skud.

   Slet
 7. Hej Nette.Sikke en vidunderlig hortensia du lægger ud med.....................fantastisk farve.
  Jeg har også en del hortensia.............men kan nok få plads til en Early Sensation.For den er da bare for lækker.
  Tror jeg har en 14-15 stk.........................nogle i krukker hvor de trives rigtig godt.............og resten i bedene.Hovederne er jo også rigtig gode til kranse og dekorationer.
  Dejligt indlæg Og rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
 8. Hej. Det er vel nok nogle flotte hortensiaer og jeg forstår godt din glæde ved sådanne pæne planter. De ser ud til at have det utroligt godt i din have.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!