Haven

Haven
En lille have på 200 m2

onsdag den 1. januar 2014

Man skulle nødigt gå ned på udstyr

Jeg har været en del i haven her mellem jul og nytår. De fleste har nok lukket haverne ned for lang tid siden, og har haft tid til det helt store juleshow både indendørs og udendørs. Det har jeg desværre slet ikke haft tid til. Af forskellige gode årsager har jeg desværre ikke haft den tid i haven de sidste 3 måneder, som jeg skulle bruge til at få styr på tingene, men jeg fik da et par hundrede løg i jorden i tide. Nu er der måske nogen, som sidder og tænker "hvad i alverden skal hun dog også have styr på i sådan en lille have". Dertil kan jeg blot sige "MASSER af ting".

Noget af "udstyret" er krukker, som skulle tømmes og sættes i læ i det tudegrimme drivtelt. En del havde jeg fået tømt, for mine dahlia skulle f.eks. reddes i læ i kælderen, men der var stadigt krukker her, der og allevegne.
Alt er sat op på europapaller.
Der er nedklippede stauder i flere af krukkerne.
Jeg har et par reoler med små krukker, De bliver dækket med presenninger.
De to forrige vintre har jeg mistet krukker, og det er jo ærgerligt, men i år bliver det meste bragt i læ for nedbør, så jeg håber, at det kommer til at gå bedre.
Ved ikke om man kan se det på dette billede, men flere af disse krukker er meget store.
De står under udhænget på Kagehuset.
Her er nogle af de rekvisitter, som man vel ikke kan leve uden, selvom man blot har en lille have.
De skal tørres af med en fugtig klud, og jeg har tænkt mig at give træet lidt olie
og slibe nogle af dem.
Jeg læser selv blogs for at få gode råd og drage nytte af andres erfaringer.
Derfor vil jeg især henlede jeres opmærksomhed på et par af forskellige stykker "udstyr".
 
Skovlen til jord - nr. 5 fra venstre - kan umiddelbart virke ligegyldig, men skal man tilplante krukker, er den afsindigt nyttig. Selvfølgelig kan man bruge en almindelig skovl og klør 5, men der kan være meget jord i den, og det er nemmere at gelejde jorden ned omkring planten.
Det går helt enkelt meget hurtigere og nemmere med denne.
Løglæggeren - nr. 2 fra højre - er fra Burgon and Ball. Jeg gloede noget på den, første gang jeg skulle bruge den, for der var ingen dims til at klikke jorden ud igen. Jeg må med skam meddele, at jeg ringede til en familie på Mors, som har en vis erfaring i at lægge løg, for at spørge hvordan den dog skulle bruges. Den lille familie kunne ikke hjælpe, for de lægger flere tusind løg, så det er ikke én af gangen. Løglæggeren er utroligt gedigen. Den skærer ned i jorden som en varm kniv i smør, og jeg fandt ud af, at jeg blot skulle vende bunden i vejret på den og trykke jordklumpen ud med en finger. Nemt. Jeg ærgrer mig blot over, at jeg ikke anskaffede den for et par år siden.
Felco saksen (nr. 2) er uundværlig hvis man har roser.
En slibesten er også nødvendig, så den holdes skarp.
 
Jeg indrømmer blankt, at jeg har grinet lidt af mig selv, da det gik op for mig, at jeg har temmelig meget værktøj til at fjerne ukrudt med. Her oven for er det 5 stk., og jeg må med skam melde, at der er flere i skuret. Cirkelhakken har jeg f.eks. både i kort og lang udgave. De er praktiske, når planterne står tæt, som de gør hos mig. Der er jo desværre bare det ved det, at de ikke virker i skuret. Æv.
Jeg hoppede også på denne bog, som fløj op i kurven, da jeg var på julegave-jagt. Den er nyttig for folk, som ikke har helt styr på, hvordan det forskellige ukrudt ser ud, og hvordan man nemmest slipper af med det.
For ikke så lang tid siden, fik jeg et frygteligt hold over lænden. Det var så slemt, at jeg nærmest gik i panik, når bare jeg skulle hoste, og jeg kunne overhovedet ikke bevæge mig. (Jeg havde et par dage forinden lagt løg i haven. Mon det var årsagen?). Har man prøvet noget sådant, tager man sig i agt.
Der er ikke plads til at ligge på knæ i bedene. Men så kom jeg i tanker om denne Oneleg, som jeg så hos Marie Louise Paustian (MP Havedesign) i sommers. Den er supergod. Bunden er lettere hvælvet, så man kan vippe derhen man har brug for. En rigtig god investering. Jeg bruger den hele tiden. De sidste dage har jeg siddet på den, når krukkerne skulle tømmes. Jeg løfter de krukker, som er små nok til at jeg kan håndtere dem, op i trillebøren, og tømmer dem ud i trillebøren. Alt dette foregår, men jeg sidder på Onelegen. Ikke noget med at bøje sig hele tiden.
 Sækkevognen her har heller ikke været til at komme uden om. Den købte jeg i foråret 2013 til at flytte krukker rundt med. Bilka har denne model, som ganske vist kun kan klare 100 kg.
Nogle af krukkerne vejer givet vis mere med jord og planter, men det klarer den.30 kommentarer:

 1. En af grundene til at jeg ikke har krukker er, at det tager alt for lang tid at potte og vande, men jeg forstår godt , at de er til gavn for dig i en lille have. Jeg er stadig fuld af beundring over alt det, du kan have i din lille have, det er en kunst.
  One leg har jeg også, men mine benmuskler er åbenbart ikke gode nok, jeg har svært ved at rejse mig fra den uden at have noget støtte, men jeg er jo også lidt ældre end dig. Træning skal der nok til.
  Cirkelhakken fik jeg til min fødselsdag, den er jeg rigtig glad for, uundværlig synes jeg den er.
  Godt nytår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Her om vinteren kan man virkeligt se linjerne i haven, og jeg går og pusler med, hvordan jeg skal få plads til mere. Tror dog ikke at det kan lade sig gøre.

   Jeg giver dig ret i, at Onelegen er lav, men det er nødvendigt, hvis armene skal kunne nå ned :-) Når jeg rejser mig, laver jeg en bevægelse fremad for at skåne ryggen, men også fordi det sparer lidt på benmusklerne. Det er nok dem, du må træne lidt ;-)

   Cirkelhakken er uundværlig ja.

   Slet
 2. Sikke et skønt indlæg - for sikke mange gode råd og præsentation af fine ting.
  Jeg må sige at dine krukker er det rene guld -jeg ville elske at eje den samling. Jeg elsker også krukker, da de nemt flyttes rundt, og skaber en følelse af stilleben i min have. Derfor er den lille skovl til jord jo helt genial.... Jeg syntes ikke at have set den før. Hvor er den fra?
  Sækkevognen har jeg også - den er genial :-)
  Måske jeg skulle gå en tur ud i haven og vise mine egne redskaber lidt TLC :-)
  Tak for kigget og et spændende indlæg
  Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susan

   Ved ikke hvor du bor, men Aldershvile Planteskole har jordskovlen. Troede MP Havedesign havde den også, for hun har Burgon and Ball. Måske du kan skrive eller ringe til hende og spørge, om hun får den hjem. Hvis du har mere end et par krukker, vil du blive glad for den.

   Slet
 3. Jeg har været ude og investere i lerkrukker i mindre størrelser i år - det behøver du tydeligvis ikke. Hold i lænden har jeg også prøvet, og det gør bare nas.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marie

   Nu ved jeg ikke lige, hvilken størrelse krukker, du har købt, men jo mindre krukke - jo oftere skal du vande. Min have er lille, så jeg forsøger at udnytte højden. Dvs. at jeg har opstammede planter og sommerblomster, som bliver meget høje. Altså skal der være plads til rødderne også, og derfor har jeg flere store krukker.

   Der findes flere bøger om krukker i haven, men jeg har hørt på vandrørene, at Claus Dalby laver endnu en krukkebog i år, og den glæder jeg mig meget til. Jeg har haft stor fornøjelse af de to forrige, han har lavet. Dem kan jeg anbefale.

   Slet
 4. Sikke meget dejligt udstyr! Der kan jeg vist godt lære noget af dig.

  Jeg fulgte din blog for nogen tid siden, men i forbindelse med at jeg selv lavede en ny blog og nedlagde den gamle, forsvandt du for mig. Men nu har jeg fundet dig igen og har sat din blog på min liste på bloglovin' :-)

  Godt nytår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nana

   Har ikke være opmærksom på, at du har fået ny blog. Jeg har heller ikke sat mig ind i Google+. Det er måske en fejl. Jeg må kigge ind hos dig og se, hvad du har gang i.

   Slet
 5. Hej Nete.Dejligt og informativt indlæg.Kan godt lide alle dine redskaber.........dem kan man ikke få for mange af.Ønsker mig også en Falco 2 og cirkelhakkeren er jeg også varm på.
  Elsker all dine krukker..........utroligt at du kan have så mange i din lille have.Har du set min nye krukke jeg fik til jul?.Måske har du et godt forslag til hvad jeg skal plante i den.
  Den oneleg er da bare genial.........bruger selv en lille plastikskammel.For jeg har problemer med min
  Iskias.Måske jeg skulle ønske mig den runde.Og en sækkevogn kan man slet ikke undvære i sin have.
  Ja! der blev en lille roman .Godaften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette

   Jeg har lagt et par forslag til din krukke, men det kommer jo an på, hvor den skal stå :-)

   Slet
 6. Hæhæ, min værktøjskurv ligner din til forveksling. Der skal en del forskelligt til til de forskellige opgaver, der er i haven. Jeg har også investeret i en oneleg i år. Det var sidst på sæsonen, så jeg har ikke fået den afprøvet så meget endnu, men tænker den bliver god ifm. lugearbejde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal lige vænne sig til at slæbe Onelegen med. Jeg har ikke haft den inde i mine bede endnu, men har alligevel fået den brugt en del allerede til andet havearbejde. Jeg har også købt gummidimsen, så man kan bruge den indendørs, men det har jeg vist ikke den store brug for.

   Slet
 7. Kære Nette.
  Tak for mange gode råd. Den lille skovl til jord må vi have fat i, da vi har et par hundrede krukker der skal plantes om til foråret. Vi har jo ingen have, kun en meget stor terrasse og en gårdhave.
  Tak for mange dejlige indlæg, som jeg desværre ikke er flink til at få svaret på.
  Mange hilsner fra Eliane.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane

   Et par hundrede krukker! Så har du flere end jeg. Går ud fra at du også glæder dig til Claus' nye krukkebog. Hvad i alverden gør du med dine krukker om vinteren?

   Slet
 8. Hej Nette, nå så er jeg da ikke den eneste der er bagud..:-) Jeg får lidt dårlig samvittighed for mine haveredskaber ligger bare hulter til bulter med jord på i en kurv. Der er kun Felcosaksen der bliver holdt. Den bliver til gengæld også sprøjtet hver gang den har været i brug.
  Jeg beundre dig for din store krukkesamling, det må være et kæmpe arbejde at holde alle dem. Jeg husker godt hvordan mange af dine krukker gik til sidste vinter, så nu ønsker jeg du går helt fri i år for frost sprængte krukker.
  Kh Linda

  SvarSlet
 9. Kære Linda

  For det første bliver mine redskaber også blot kastet ned i en kurv eller spand om sommeren. Undtagen Felcoen ;-) For det andet tager ting bare længere tid, end man lige tror. Krukkerne bliver f.eks. ikke fyldt på en enkelt dag, og derfor heller ikke tømt og sat af vejen på en enkelt dag. Jeg mangler stadigt en del, så det milde vejr passer mig fint. Håber ikke det bliver regnvejr næste weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. smil..jeg tænkte nok du ikke klarede det hele på en dag :-) ja det ville være skønt med lidt godt vejr i weekenden, så kunne det være at jeg skulle se at komme i haven og få ordnet lidt af det jeg mangler.
   Forsat god dag :-)
   Linda

   Slet
 10. Hej Nette!
  Skønt indlæg, dejlig overskrift, har ikke selv så meget udstyr;-) Men den felco 2 kom dumpende ind ved et tilfælde. Jeg har fornylig åbnet et lille binderi, og en dag jeg tog varer ind lå der på bænken en felco 2, af lidt ældre dato, har aldrig ejet sådan en, men den måtte jo være til mig når nu en havde lagt den der :-) OG den er super GO, den går gennem grenene som smør, og jeg vil forsøge ikke at klippe tråd med den, må bruge de gamle som er vandt til det;-)
  Hilsen Anette

  SvarSlet
 11. Orv, hvor er du heldig, sådan at få en Felco dumpende ned i turbanen. Det er vigtigt at holde den skarp, så jeg ville heller ikke klippe metaltråde med den. Det er flintrende ligegyldigt, at den ikke er ny. En af fordelene er netop, at det er en kvalitetssaks, og at man for øvrigt kan få reservedele til den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for gode råd og vejledning, og ja jeg følte mig heldig:-)
   Dejligt at læse også om andres erfaringer!
   Anette

   Slet
 12. Sikke et arbejde du har haft i disse dage. Hvis man tror at kvinder kun har behov for en blomstret handske og en lille spids rosensaks når de går i haven, kan man godt tro om igen - der skal der mere udstyr til;o))) Godt og solidt værktøj er uundværligt også i en lille have og du har noget lækkert af slagsen - jeg ville gerne både have den rummelige skovl til jord og en lang skarp til plantning. Jeg har haft min Felco (nr. 2) siden 1979 - det er kvalitet og det er lige før jeg køber en ny (ergonomisk) af bare respekt for firmaet der har skabt så godt et værktøj.
  Jeg overvejede den Oneleg da HAVEFOLKET havde den i en konkurrence og jeg tror at jeg kommer forbi hos dig og prøver den nu hvor mit knæ igen kan bøje. En sækkevogn kan jeg heller ikke undvære.
  I efteråret var jeg for første gang i god tid med tømning af krukker, andre år har jeg først fået det gjort i det tidlige forår inden de skulle fyldes igen - det er ikke mit yndlingsarbejde - det er nu sjovere at fylde krukkerne igen .

  SvarSlet
  Svar
  1. Krukkerne er dog ikke vaskede af ;-) Det har jeg for resten aldrig gjort. Måske man burde give dem en gang med skrubbebørsten indvendigt til foråret?

   Ja Felco koster knapper, men er afgjort kvalitet. Jeg har i alt 3 sakse. Felcoen, en Fischer og en Noname. Der er afgjort forskel. Jeg har masser af andet haveudstyr, som jeg nok laver et indlæg om næste gang. Jeg har nemlig også lavet nogle fejlkøb ;-) Det var det jeg tænkte på, da jeg lavede dette indlæg.

   Du skal være meget velkommen til at komme og prøve Onelegen. Så kan du jo se, om du har nemt ved at luge i min have. Hehe. Nej. Spøg til side. Men du er altid velkommen.

   Slet
 13. Så flink du har vært:) Det som er så flott med hagen er at den alltid tilgir, selv om man i perioder må "glemme" hagen litt, man får alltid en ny sjanse:) litt opprydding og stell så er hagen like "blid"

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis kan man også lave om på planterne, hvis de bliver kiksede ;-)

   Slet
 14. Sikke mange gode tips - tak for det, Jeg må helt bestemt ha mig en oneleg og en jordhåndskovl i 2014 jubiiii - noget nyt man MÅ ha :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt med undskyldninger for at handle lidt ind :-)

   Slet
 15. Hej. Det er fantastiske redskaber du her fremviser. Tak for de gode råd.

  SvarSlet
 16. Det var nogle dejlige krukker du har - dekorative i seg selv, slik du stabler dem så smukt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Men det er nu sjovere at fylde krukkerne, end at tømme og stable dem :-)

   Slet

Du er altid velkommen til at lægge en kommentar!